1

(20 replies, posted in Andere Personen)

De "M." in dit artikel is Serge Mainfroid:

Parket zoekt naar psychopaat van 1m92 groot

“Ik ben tamelijk vermoeid. Sedert vrijdagavond nog maar zeer weinig geslapen. Maar we volgen diverse sporen. Meer kan ik voorlopig niet onthullen.” Die speurder laat er voorts geen twijfel over bestaan dat degenen die vorige vrijdag zo ongenadig toesloegen, heel goed met de streek bekend zijn. Vandaar dat heel wat wordt onderzocht, dat menig persoon uit Waals-Brabant op zijn handel en wandel wordt gecontroleerd.

Ook zijn oude dossiers bovengehaald. Zo herinnert men zich in politiekringen dat ten tijde van de “eerste Bende van Nijvel” een naam werd genoemd van een verdachte die echter nooit werd gevonden. Men wist wel dat hij een zwaar gerechtelijk verleden had en in de gevangenis de eed zou hebben gezworen, wraak te nemen op de maatschappij omdat hij, volgens hem ten onrechte, uit een warenhuis werd ontslagen. En om wraak te nemen tegenover de warenhuisdirectie zou hij een bende hebben gevormd, die op weerzinwekkende manier zou te keer gaan. Meer dan tien op haar geweten op een paar jaar tijd. (*)

Bovendien is deze verdachte afkomstig uit een gemeente waar reeds doden vielen. Hij is meer dan 1,90 meter en men weet dat eerder reeds een overvaller van grote gestalte werd opgemerkt, ondermeer in Temse, waar op 9 september 1983 een amateurbokser werd doodgeschoten toen gangsters aan de haal gingen met kogelvrije vesten. Nog op andere plaatsen waar de Bende van Nijvel toesloeg, zagen getuigen een kolos onder de bandieten.

Nu, bij de overvallen te Eigenbrakel en Overijse, is opnieuw een zwaar gebouwde kerel opgemerkt. Gaat het om dezelfde figuur, die zich twee jaar heeft koest gehouden en nu zonder medelijden weer toeslaat?

Speurders van de parketten van Nijvel sluiten dit niet uit. Maar intussen blijft de kerel spoorloos, al kregen de BOB’ers van Waver hem maanden geleden bijna in het vizier. Andere rechercheurs zijn de mening toegedaan dat de verdachte wellicht het brein is van de bende.

Ze kennen zijn naam, doch vinden hem niet. Volgens hen is die M. een psychopaat die uit wraak handelt nadat een warenhuis in zijn buurt de klanten had weggelokt. Een bedenking daarbij is dat de bende van Nijvel in haar eerste periode, vaak voedingswaren en drank roofde. Komt daarbij dat ook een restauranthouder plus een huisbewaarder van een restaurant onder de slachtoffers voorkomen. Duidelijk is het dus voor de speurders dat de moordenaars moeten worden gezocht in die kringen.

Omdat die verdachte M. en zijn Bende van Nijvel na de dubbele moord op 1 december 1983 te Anderlues niets mer van zich lieten horen, hebben rijkswacht en politie gedacht dat de gevaarlijke psychopaat het Belgisch crimineel milieu in gevaar bracht en om die reden door dit milieu een kopje kleiner werd gemaakt. Die veronderstelling hebben topspeurders nu laten varen. Want het “brein” kwam te Eigenbrakel en Overijse andermaal op de proppen. Zal men hem nu kunnen vinden? Bij het parket van Nijvel is er hoop, maar die was er ook toen twee jaar geleden de moordbende een bloedspoor door Waals-Brabant trok.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1985

(*) Zie ook het topic "Wraak".

2

(268 replies, posted in 1985)

Bende van Nijvel: 800 tips - Getuige hoorde gangster Nederlands spreken

In gerechtelijke kringen sluit men niet uit dat een Vlaming tot de Bende van Nijvel behoort. Een getuige van de schietpartij in de Delhaize-supermarkt te Aalst beweert duidelijk gehoord te hebben dat een van de daders Nederlands sprak.

Van de 800 binnengekomen tips zou dit een van de weinige zijn die echt waardevol is. Vandaar dat de recherche het onderzoek ook naar Vlaamse streken richt. Anderzijds is nu ook met zekerheid geweten dat een van de bendeleden linkshandig is.

Maar voor de rest is het de speurders duidelijk dat van de stroom tips, die na de overval in Aalst is losgekomen, veel kaf steekt. Van de vele aanklachten die zijn binnengekomen berusten een heleboel op fantasie of zijn afkomstig van mensen die verklikker spelen en hun buurman, hun overste op het werk, hun garagist, enz., moeilijkheden met het gerecht willen berokkenen.

Sporen

Toch kunnen de speurders niets aan het toeval overlaten en moeten alle aanklachten worden nagetrokken. Geen wonder dat bij sommige politiediensten me de hele dag niets anders doet dan tips nagaan, verdachten in het hoog houden en te patrouilleren aan gekende schietstands.

Zes belangrijke sporen werden tot nu toe gevolgd maar brachten nog niet veel op. De meeste situeren zich in een straal van 20 tot 30 kilometer rond Nijvel, Eigenbrakel, Ohain en Overijse.

Gans Waals-Brabant wordt sterk in de gaten gehouden. Sinds men weet van een getuige dat er ook een Vlaams-sprekend bendelid bij was, komt daar nu ook Vlaams-Brabant bij.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 December 1985

3

(245 replies, posted in Westland New Post)

Lammers op vrije voeten

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Brussel heeft woensdagavond beslist Eric Lammers die ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de dubbele moord gepleegd op 18 februari 1982 in de Herderliedstraat te Anderlecht in vrijheid te stellen.

Lammers werd samen met Marcel Barbier beschuldigd van de dubbele moord. Hij ontkent iets met de zaak uitstaans te hebben.

Op 19 februari 1982 werden in een appartement in de Herderliedstraat 97 te Anderlecht de lijken gevonden van de 31-jarige Alphonse Vandermeulen en van de 44-jarige Francesca Arcoulin. Barbier heeft bekentenissen afgelegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juni 1984

4

(2 replies, posted in Andere Personen)

Door België gezochte topgangster opgepakt in Roemenië

De Roemeense politie heeft zaterdag in Brasov, in het centrum van het land, de 42-jarige Francis Bancsa opgepakt, een Belgische gangster van Roemeense afkomst die al enkele jaren door België wordt gezocht.

Bancsa, die ooit bij het Vreemdelingenlegioen diende, wordt ervan verdacht de leider te zijn geweest van een bende die in ons land verscheidene gewapende overvallen op onder meer geldtransporten en warenhuizen heeft gepleegd. Bij zijn arrestatie kon de politie beslag leggen op drie kalasjnikovs en een partij munitie. Twee vermeende handlangers werden eveneens aangehouden.

Bancsa en zijn trawanten waren vooral actief in de streek van Namen. In november van 1996 werden in Spy en Rhisnes geldtransporten overvallen. In maart van datzelfde jaar had de bende ook al een GMIC-wagen in Acoz overvallen, waarbij de 36-jarige chauffeur Marc Brusselmans om het leven kwam.

Na een overval begin februari 1997 op een GB-warenhuis in Belgrade in de buurt van Namen werd één van de bendeleden gearresteerd. Enkele dagen later konden de Naamse speurders nog drie gangsters oppakken. Voorts werd in een bos in de buurt van Gembloers het lijk gevonden van de 35-jarige Pascal Terwagne, een ander bendelid. Volgens het parket zou Bancsa hem vermoord hebben. Een van de arrestanten bekende dat Bancsa en twee van zijn kornuiten de overval in Acoz hadden gepleegd.

Onderzoeksrechter Jean-Pierre Marotte had in februari 1997 een internationaal aanhoudingsbevel tegen Francis Bancsa uitgevaardigd. De Roemeense autoriteiten lieten zaterdag weten dat Bancsa aan ons land zal worden uitgeleverd.

Bron: De Morgen | 23 Maart 1998

5

(1 replies, posted in 1990-1999)

Opnieuw chauffeur geldtransport vermoord - "Voor elk geldtransport 3 man of iedereen staakt"

De chauffeur van een GMIC-geldtransport is woensdagavond doodgeschoten tijdens een overval. De gangsters schoten op de wagen nádat ze het geld hadden buitgemaakt.

Uit verdriet, woede en protest om het overlijden van een collega betoogden personeelsleden van de drie grootste beveiligingsondernemingen gisteren in Brussel. Er werd een gemeenschappelijk vakbondsfront opgericht. Na een gesprek met minister Vande Lanotte meldden de vakbonden dat het koninklijk besluit over de waardentransport is neergelegd. De minister zal de firma's ook verplichten kleinere sommen te vervoeren en elke dag de reisroute van de pantsers te veranderen.

Het vakbondsfront eist van alle directies meteen drie man in alle geldtransporten. Als de directies daar niet op ingaan, komt het volgens de syndicaten tot een algemene staking.

De overval in Acoz, Gerpinnes vond plaats rond 22.10 uur aan het filiaal van het Gemeentekrediet aan de rue de Moncheret. Terwijl begeleider Michael uit Geraardsbergen in het filiaal was, belegerden vier mannen met bivakmutsen over het hoofd en oorlogswapens in de handen de gepantserde geldwagen. Ze zetten hun Volkswagen Passat voor het transport. De overvallers hadden onder andere een mitraillette FAL vast, ze waren gekleed in zwarte overalls. Ze eisten van chauffeur Marc Brusselmans uit Evere dat hij hen via het kleine veiligheidssas in de auto de geldzakken zou overhandigen. Dit kleine sas is in de geldwagens ingebouwd om te verhinderen dat de chauffeur uit de wagen moet stappen en daardoor extra kwetsbaar wordt. De begeleider bleef intussen verschanst in de bank.

De chauffeur voelde zich blijkbaar danig bedreigd dat hij het geld door het sas naar buiten duwde. Meteen daarna hebben de gangsters in een horizontale lijn over heel de lengte van de gepantserde wagen gevuurd. Eén kogel drong door het pantser en boorde zich in de rug van chauffeur Marc Brusselmans die overleed aan de verwonding.

Verschillende getuigen waren intussen op straat gekomen. Ze zagen de gangsters vluchten met een VW Passat die vermoedelijk gestolen werd in Fleurus. De vluchtwagen werd gisteren niet teruggevonden.

GAF

De procureur van Charleroi Thierry Marchandise zei gisteren dat "alle mogelijke menselijke en wetenschappelijk middelen zijn ingezet". Op de plaats van de moord werden talrijke sporen gevonden en het gerecht noteerde verschillende getuigenissen. De speurders onderzoeken ook waarom de chauffeur niet achteruit trachtte weg te rijden. De Groupe d'Attaque Fourgons (GAF) die vanuit Charleroi de jongste reeks overvallen op geldtransporten behandelt, kwam ter plaatse. De GAF tracht onder andere antwoord te vinden op de vraag waarom de meeste overvallen in de regio Brussel, Waals-Brabant en Oost-Henegouwen plaatsvinden. De speciale cel is er vrij zeker van dat bij de GMIC-overvallen een medeplichtige uit de firma info doorgeeft aan de gangsters.

De GAF vermoedt dat de dodelijke overval op Marc Brusselmans niet het werk is van de bendes die de vorige overvallen pleegden. De modus operandi is totaal verschillend en de plaats van de overval is ook anders. De bendes die sinds een jaar de geldtransporten beroven, doen dit vooral langs kalme landwegen en niet voor een bank. Ze gebruiken ook oorlogswapens en vooral kalshnikovs. De reisweg van de GMIC-wagen in Acoz was de avond voordien wel gewijzigd uit veiligheidsoverwegingen. Kwamen de gangsters dit te weten? Of juist niet en overvielen ze het transport daarom voor de bank en niet langs de weg?

De GAF beschikt ook over een hele reeks namen van personen die in aanmerking komen voor de overvallen. De speurders vermoeden dat er ofwel een vaste, grote groep gangsters bestaat die telkens met een klein commando (elke keer met andere leden van de groep) een raid uitvoeren. Ofwel heeft men te maken met twee of drie verschillende bendes die regelmatig samenwerken en waartussen vrij nauwe banden bestaan.

Het personeel van GMIC en van de andere grote beveiligingsondernemingen Securitas en Brink's Ziegler organiseerde gisterochtend een spontane protestactie. Met 22 gepantserde geldwagens reden ze langs de hoofdzetels van de drie ondermeningen en langs de Nationale Bank. 's Namiddags had het gemeenschappelijk vakbondsfront een gesprek met minister Vande Lanotte die aan een nieuw koninklijk besluit voor de transportfirma's sleutelt.

Resultaat van het gesprek: het KB werd onmiddellijk neergelegd, nu moet enkel de koning nog tekenen. Zodra het KB van kracht wordt, krijgen de transportfirma's maar tien maanden om de zogenaamde "intellegente box" te installeren. Het geld zou enkel in die box vervoerd worden en de box zou het geld onbruikbaar maken zodra de slimme valies voelt dat ze fout gemanipuleerd wordt.

Als de firma geen boxen installeert binnen tien maanden moeten alle transporten met drie man worden uitgevoerd. Als de firma na drie jaar geen slimme boxen heeft, moet ze stoppen met waardentransport.

De minister zei ook dat hij de geldtransporteurs zou verplichten de sommen die ze vervoeren, te verlagen. Hij zou de firma's ook verplichten elke dag de reisroutes van de geldwagens te veranderen.

Nachttransport

Vande Lanotte weigerde de nachttransporten te verbieden. Afgevaardigd bestuurder Ugo Brigode van GMIC had op 10 januari bekend gemaakt dat GMIC zou stoppen met nachttransport. Gisteren zei Brigode dat het nachtelijk geldvervoer bij GMIC nog altijd doorging omdat bepaalde contracten nog moesten worden afgewerkt.

Brigode voegde er nu aan toe dat GMIC toch waarschijnlijk vroeger dan contractueel is bepaald, zal ophouden met nachttransporten.

Bron: Het Belang van Limburg | Els Cleemput | 8 Maart 1996

6

(1 replies, posted in 1990-1999)

Cuva-overvallers gevat

E.F. (24) uit Tongeren, G.F. (18) uit Alken en Truienaar D.D. (28). De Hasseltse BOB heeft de drie amper enkele uren na de overval ingerekend in Sint-Truiden. Het drietal werd namelijk al een tijdje in de gaten gehouden voor recent gepleegde overvallen in Limburg.

De Tongenaar en de man uit Alken werden opgepakt toen ze uit een café kwamen aan de Sluisberg in Sint-Truiden. De Truienaar werd thuis gearresteerd. De buit, ongeveer 600.000 frank, werd zo goed als volledig gerecupereerd: een deel hadden de drie nog op zak, de overige gelden werden bij de huiszoekingen aangetroffen. Ook de voor de overval gebruikte bivakmutsen en de riotguns zijn teruggevonden.

De overval op de Cuva in Houthalen werd zaterdag rond 18.15 uur gepleegd. Even voordien had het drietal een poging ondernomen om de Aldi te overvallen.

De Cuva in Houthalen draagt zondag nog altijd de sporen van de zeer brutale overval die zaterdagavond gepleegd werd. Voordat de deuren vanmorgen geopend werden, moesten de scherven van stukgeschoten glas van het kantoor nog worden opgeruimd. Twee politie-agenten van Houthalen kwamen zondag nog foto's nemen van de kogelinslagen in ramen en deuren.

Een reconstructie

Even na 18.00 uur stonden de drie daders voor een Aldi in de streek. De deuren waren net gesloten zodat de daders zonder buit moesten afdruipen. De uitbater belde niettemin de politie op. De agenten waren net bezig met de vaststellingen toen de overval op de Cuva plaatsvond. Twee gemaskerde mannen stormden met riotguns de supermarkt binnen. Ze namen niet de toegangsdeur tot de winkel maar wilden via de elektronische deuren naar binnen. Dat ging niet omdat deze deuren enkel langs de binnenkant van de zaak opengaan. Via de volgende deur raakten de drie dan toch binnen en stonden direct aan de kassa's.

"Ze stormden meteen naar kassa twee en drie. Die waren nog open," aldus een agent. "De twee mannen bedreigden de kassiersters en schreeuwden dat ze geld wilden. De vrouwen hebben onmiddellijk de lade genomen en het geld in de zakken die de overvallers bijhadden, laten vallen." Geschat wordt dat het om zo'n 600.000 frank gaat.

Op het ogenblik van de overval waren een politieman en een rijkswachter - in burger, ze waren aan het winkelen - aanwezig. Ze brachten meteen de aanwezige klanten buiten het gezichtsveld van de overvallers. Van aan de kassa heeft een van de overvallers - allicht om een veilige aftocht te verzekeren - een schot gelost dat het glas van het kantoor verbrijzelde. De kogel scheerde ijlings boven het hoofd van de aanwezige bediende die bij het binnenkomen van de daders op de vloer was gaan liggen. Een tweede schot drong door het glas van de elektronische deur. Een derde projectiel werd afgevuurd vanuit de gang van de supermarkt. Ook buiten werd nog een kogel afgevuurd in de richting van Blokker, die op dat moment al gesloten was. De kogel doorboorde de deur en drong binnen in het plafond.

De drie daders zijn dan gevlucht, vermoedelijk naar Sint-Truiden waar ze in een café een deel van de buit verbrasten. Tussen half een en kwart voor acht zondagmorgen werden ze alledrie, kort na elkaar, in de boeien geslagen. De in Leuven gestolen auto, de bivakmutsen, de riotguns en het geld werden bij de drie thuis aangetroffen en inbeslaggenomen. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen voor welke andere recent gepleegde feiten de drie nog in aanmerking komen. Het onderzoek wordt gevoerd door de Hasseltse BOB.

Bron: Het Belang van Limburg | 19 December 1994

7

(24 replies, posted in Overzicht Bendes)

Het gewelddadig verleden van de Becker-clan

De leden van de nomdadenlan Becker uit de streek van Bergen hebben stuk voor stuk een bijzonder zwaar gerechtelijk verleden. De Beckers en hun aanhang pleegden diefstallen en gewapende overvallen bij de vleet. Officieel werkten de leden van de nomadenfamilie de voorbije jaren als voddenraper, schroothandelaar of mandenvlechter maar velen onder hen maakten van de misdaad hun hoofdverdienste.

De Becker-clan raakte in Vlaanderen vooral bekend na de brutale roofmoord op cafébaas André Maroy (69) in herberg "'t Oud Gemeentehuis" in Kaster bij Anzegem op 4 mei '91. De Kasterse cafébaas Andre Maroy wilde die avond zijn hond nog even te eten geven toen vier gewapende mannen hem plots in de nek sprongen.

Toen hij tien minuten later nog niet terug binnen was, ging zijn vrouw Elza Desmet een kijkje nemen. Ook zij werd door de vier vastgegrepen en geslagen. Ze sleurden haar de achterkeuken binnen en knevelden haar met stropdassen. De overvallers doorzochten heel het huis en gingen op de loop met 170.000 frank. Elza Desmet kon zich bevrijden en de rijkswacht verwittigen.

De speurders vonden André Maroy dood in een schuurtje. Hij lag met zijn aangezicht tegen de grond en was met een elektrisch snoer gekneveld.

Een week later pakte de BOB van Kortrijk vier verdachten op. Drie waren leden van de zigeunerfamilie Becker: Jean-Claude, Fernand en Emile. En de vierde was de Fransman Farik Haichour. Alle vier werden ze vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen.

Nochtans had het gerecht na de feiten in het café een stuk chocolade gevonden waar één van de verdachten zijn tanden had ingezet. De tandafdrukken kwamen perfect overeen met die van Emile Becker. Uiteindelijk oordeelde het gerecht dat dat geen afdoende bewijs was.

Vier andere leden van de Becker-clan, onder wie peetvader Jean Becker, werden in '89 in Brussel wel tot zware straffen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij meer dan 30 diefstallen. Bij één van die diefstallen kwam een vrouw van 90 om het leven toen ze slecht ten val kwam.

Bron: Het Nieuwsblad | Marc Eeckhaut | 8 Juni 1999

8

(4 replies, posted in 1990-1999)

Wapendiefstal in militair kamp te Marche-en- Famenne Tiental militairen tijdlang gegijzeld

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn een vijftal onbekenden erin geslaagd uit het militair kamp Koning Albert te Marche-en-Famenne een tiental revolvers en vijf machinegeweren te stelen. Hierbij werden een tiental militairen overmeesterd en een tijdlang gegijzeld.

CCC

De gewapende overval die zaterdag omstreeks 1 uur op het militair kamp Koning Albert te Marche-en-Famenne door 4 tot 5 misdadigers werd gepleegd, leverde hen 21 wapens op, zo werd in militaire kringen vernomen. De overvallers stalen 13 GP-revolvers, 3 Mini-Mi-machinegeweren, 5 FNC-geweren van kaliber 5.56 en een duizendtal stuks munitie.

De wapendiefstal geschiedde in dat deel van het militair kamp, dat aan de Ardense Jagers is voorbehouden. Er werd overigens geen enkele toegang tot het kamp beschadigd. Het militair kamp Koning Albert is een zogenaamd "open kamp. Rond het kamp, dat een terrein van 4.000 hectaren beslaat, is er geen grote afsluiting aangebracht.

De overvallers konden zich dan ook ongezien tot aan het stafgebouw van de Ardense Jagers begeven. Daar werden elf slapende militairen, waaronder tien miliciens en één beroepsofficier, overmeesterd. Hierbij werden twee militairen licht gewond.

De vorige overval op een legerkazerne in België dateert van 13 mei 1984. Toen werd de kazerne van het derde regiment Ardense Jagers te Vielsalm overvallen. Er werden hoofdzakelijk geweren gestolen. Bij die overval werd een adjudant zwaargewond. Sommige gestolen wapens werden later teruggevonden bij leden van de terreurorganisaties CCC en Action Directe.

Datzelfde jaar werd begin maart een wapendiefstal gepleegd op het legerarsenaal van Rocourt. Kort na de overval werden zes aanhoudingen, ondermeer van een legerkorporaal van het arsenaal, verricht.

Bron: De Tijd | 12 Juni 1990

Ben wrote:

Een paar dagen voor de overval in Waver (waarmee ik niet wil zeggen dat het één iets met het ander te maken heeft). Op welke dag de overval was, heb ik niet gevonden

De overval was op 23 september 1982, in de Troonstraat 129 in Elsene » Google Maps

Les voleurs d’armes sont arrêtés moins de 30 minutes après l’attaque de l’armurerie bruxelloise

L’armurerie, située n° 129, rue du Trône, à Ixelles a été attaquée jeudi vers 15h. Une trentaine de minutes plus tard, les auteurs du vol et leur butin se trouvaient déjà entre les mains de la brigade anti-agression de la police de Bruxelles. Il est vrai que cette dernière avait été efficacement aidée par la police communale d’Ixelles.

Les trois hommes ayant occupé durant quelques minutes l’armurerie de la rue du Trône n’ont pas couru longtemps en liberté. Bien sûr, le commerçant préjudicié avait directement alerté la police communale pour lui transmettre un signalement assez précis des malfaiteurs. La police d’Ixelles a ensuite immédiatement fait appel à la police bruxelloise. C’est l’une des patrouilles de l’anti-gang de la capitale qui, en explorant le haut de la ville, allait repérer trois hommes dont la description correspondait parfaitement aux renseignements diffusés par la police ixelloise.

Ces trois individus s’en allaient d’un bon pas, comme s’ils rentraient de leur travail. Le trio a été soumis à un contrôle d’identité avant de subir une fouille corporelle. L’un d’eux était en possession d’un colt, provenant précisément de l’armurerie Ixelloise. Un de ses compagnons était lui en possession d’une boîte de munitions, provenant elle aussi du même vol.

Le troisième n’avait rien en poche qui pouvait être suspecté comme étant d’origine délictueuse. Mais, sans doute étonné de voir la police intervenir si tôt, et paniquant ensuite devant la détermination de la patrouille il devait rapidement faire des aveux complets.

Le reste n’était plus qu’une question de minutes pour les policiers. Les trois hommes ayant désigné la charrette de leur butin - plusieurs mitraillettes notamment - ont été rejoints au commissariat par une quatrième personne, celle qui avait dissimulé les armes chez elle.

Tous les quatre ont été mis à la disposition du procureur du Roi. Il s’agit de: Jean-Pierre Dasseleer né à Enghien le 17 septembre 1946, domicilié n° 38, rue Gouverneur Gruslin à Rochefort; Henry Ronsemans, né à Ixelles le 27 décembre 1947, domicilié n° 5, rue Général Leman a Etterbeek, Roland Swaelens, né le 13 octobre a Ixelles en 1940, domicilié n° 247, avenue Rogier à Schaerbeek, et Désiré Moise, née a Molenbeek-St-Jean le 7 décembre 1943 et domicilié à Ixelles, n° 10, rue Limage (quartier de la chaussée de Wavre).

L'enquête se poursuit activement. On désire savoir si cette bande n'a pas d'autres vols à son actif et si elle ne travaille pas pour le milieu.

Bron: Le Soir | 29 September 1982

10

(1 replies, posted in Andere Personen)

Zou dit dezelfde Humblet zijn?

Drie gewonden bij schietpartij te Haasrode

Zondagmorgen kwam het op de parking van dancing The Freak aan de Blandenstraat te Haasrode tot een schietpartij. Daarbij vielen drie gewonden.

Toen om 3u vijf Franstalige Leuvenaars, vier jongens en een meisje, met een auto de parking afreden, schopten verscheidene personen tegen de auto aan. Daarop stapten de inzittenden uit en ontstond er een gevecht in regel tussen tien à vijftien personen. Sommigen bedienden zich van een autokrik, anderen van een alarmpistool en een karabijn punt 22. Hoe dan ook, op een bepaald ogenblik werd er gevuurd en vielen er zware klappen. Twee personen werden bij de schietpartij gewond. Het betreft de gebroeders Jean en Joseph Humblet uit Heverlee. De eerste kreeg een kogel in de buik, de tweede liep een schampschot aan het hoofd op en kreeg een kogel in de kuit. Guido Chantrain kreeg een klop op het hoofd met een krik.

De daders vluchtten daarna weg aan boord van twee personenwagens. Toen de rijkswacht en enkele BOB-ploegen ter plaatse kwamen, werd op de parking van de dancing een sleutelbos aangetroffen. Aan die sleutelbos zaten enkele autosleutels, die pasten op een auto op de parking. Vermoed werd dat één van de daders zijn sleutels kwijtgeraakt was. Uit het onderzoek naar de eigenaar van de wagen, bleek dat die al liftend naar Brussel gevlucht was.

Het betreft de 19-jarige Marokkaan M.B. uit Elsene. Hij werd voorgeleid en door onderzoeksrechter Decoux onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Hij is ofwel de dader, ofwel mededader van de schietpartij. Voor hij voorgeleid werd, had hij te Brussel aangifte van diefstal van zijn auto gedaan. Eerste verklaarde hij dat hij met de gebeurtenissen niets te maken had. Later gaf hij toe dat hij in de dancing geweest was en dat hij de vechtpartij gezien en de schoten gehoord had. Daarop was hij gevlucht. Ook beweerde hij dat hij de daders niet kende.

Onderzoeksrechter Decoux doet een oproep tot de automobilist die de Marokkaan een lift aangeboden heeft en tot ooggetuigen van de feiten. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1983