1

(26 replies, posted in Filière Boraine)

De getuigenis van die tienerjongens blijft een van de meest verbazingwekkende. Als de informatie klopt is het gewoon een staalhard bewijs dat Brouette in het bezit was van een bende-auto en de bende in 1983 dus hoogstwaarschijnlijk bestond uit mensen uit zijn entourage (lees: Cocu en vrienden).

Maar het is moeilijk in te schatten hoe betrouwbaar/geloofwaardig dit alles is met de weinige informatie die over deze getuigenis bekend is. Ergens klinkt het ook een beetje te mooi om waar te zijn. Wanneer is deze informatie bijvoorbeeld gedeeld met de speurders? Toen de auto en nummerplaat al meermaals op tv of in de gazet waren geweest? Niet vergeten dat de speurders tijdens het onderzoek rond de Borains meermaals hun boekje te buiten zijn gegaan om bekentenissen af te dwingen.

In juni 1984 werd Brouette aangehouden. In de krant zei men toen dat hij geviseerd werd omdat hij de revolver van Cocu in zijn bezit had gehad en omdat er een verdachte zelfmoord op zijn terrein had plaatsgevonden, er was geen sprake van iemand die de Saab bij hem had gespot. Wel staat er in de Gazet van Antwerpen van 19 juni 1984 dat de Saab 'na de feiten doorzeefd met kogels teruggevonden werd op een terrein van Brouette'.

De auto werd in Eigenbrakel teruggevonden, niet bij Brouette. Vergist de journalist zich hier? Of haalt hij twee feiten door elkaar: het na de feiten terugvinden van de auto in Eigenbrakel én de jongeren die de auto voor de feiten bij Brouette hebben gezien? Want dan wil dat zeggen dat dit feit al in juni 1984 bekend was voor de speurders.

Kortom, veel vragen, weinig duidelijkheid. Als iemand meer weet over de getuigenis van de tienerjongens uit Boussu mag die dat altijd delen.

2

(117 replies, posted in 1980-1989)

De Mazda van Al Ajjaz die gebruikt werd bij de aanslag op Vernaillen werd teruggevonden met bloemenstickers op. Die werden in het drugsmilieu gebruikt om aan te geven dat de auto over drugs beschikte. Die stickers waren volgens Geens' laatste boek afkomstig van het GB-autocenter waar ook Farcy zijn koerier Jozef Vienne zijn stickers haalde. Als ik me niet vergis ligt dat GB-autocenter (tegenwoordig heten die Auto5) op de Wezembeeklaan in Kraainem. Enkele honderden meters verder op diezelfde laan ligt de ULB-campus waar de Mazda zou teruggevonden worden na de aanslag.

'Er zaten stickers met bloemen op de wagen, wat in de drugswereld het sein is dat er voorraad is,' vertelt BOB-chef Calluy. 'Alles wees naar de zaak-François.' Er zit een sticker op de klep van de benzinetoevoer, een tweede naast de nummerplaat en een derde op de rechtervleugel vooraan. De stickers komen uit het GB-autocenter waar de Mazda onderhouden wordt en waar Vienne zijn stickers koopt voor de valse douaniers die de juiste koffers bij hun controle van de band moeten vissen.

(…) Ons vertelt [Van Reybroeck] in 1997 andere dingen over zijn collega-adjudant [Guy Goffinon]. 'Bellemans maakte zijn beklag dat Goffinon het onderzoek afremde. Op de Mazda zaten stickers die de daders kochten in het autocenter van Woluwe (*), waar ook Vienne zijn stickers voor de drugskoffers kocht. Goffinon vroeg zijn speurders om het personeel van de garage niet meteen te verhoren. Dat gebeurde pas op 18 november, anderhalve maand na de ontploffing. (...)'

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

(*) Het gaat hier dus hoogstwaarschijnlijk om buurgemeente Kraainem. De verwarring komt waarschijnlijk door het feit dat het autocenter slechts op enkele honderden meters van de grens met St.-Lambrechts-Woluwe lag, waar de auto zou teruggevonden worden. Het verhoor van het garagepersoneel dat hierboven beschreven wordt haalde ook de krant:

Spoor in aanslag op Vernaillen leidt naar Kraainem

Gisterenochtend rond vijf uur deed de rijkswacht totaal onverwacht een huiszoeking bij een zevental personen die in het GB-autocentrum te Kraainem werken. Een en ander houdt verband met de moordaanslag op majoor Vernaillen.

De rijkswachters namen onder meer drie boeken over scheikunde, een CB-ontvangst- en zendtoestel en een aluminiumplaat mee. De betrokken personen werden meegenomen naar het hoofdkwartier van de Brusselse BOB aan de Leuvenstraat. Na ondervraging werden ze pas gisterenavond weer vrijgelaten.

De rechercheurs kwamen te weten dat de wagen die de daders gebruikten om op 21 oktober naar de Blakmeers te Hekelgem te rijden, waar de aanslag op de majoor plaatshad, zich zes maanden geleden in het GB-autocentrum te Kraainem bevond om de olie te verversen. Hier werden toen de sleutels van de wagen in kwestie ontvreemd. (**)

De auto zelf werd op 16 september te Etterbeek gestolen. Enkele dagen na de aanslag op majoor Vernaillen is hij teruggevonden te Woluwe. De wagen was onherkenbaar gemaakt met het schuim een brandblusser. De daders begingen echter de fout een kogel van het type dat ook te Hekelgem werd gebruikt in de auto achter te laten.

Wie beide diefstallen pleegde weet men niet. Over het resultaat van de overvraging van de zeven opgeleide personen is niets bekendgemaakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 november 1981

(**) Het artikel stelt dat de sleutels van de Mazda gestolen werden toen de auto omstreeks mei 1981 voor onderhoud in het autocenter was. Ik vraag me af waarom ze dat dachten. Dat zou zo'n vijf maanden voor de diefstal van de auto zelf zijn, wat me onnodig ruim op voorhand lijkt. Er zijn nog wel meer zaken die vragen oproepen bij dit spoor. Waarom werd de auto daar onderhouden? Al Ajjaz woonde in de Montgomerybuurt in Etterbeek, waar hij de auto ook als gestolen opgaf. En we weten ook dat hij sterke banden had met garagist André Dehaut, zo sterk zelfs dat sommigen hem ervan verdachten de ware baas van diens garage te zijn. Het was ook bij Dehaut dat hij zijn auto en sleutels achterliet (al dan niet om de verzekering op te lichten). Maar het oliepeil eens nakijken kon niet bij Dehaut?

En niet te vergeten, in Geens' boek staat te lezen dat ook Al Ajjaz' privéchauffeur, WNP'er Paul Latinus, makkelijk aan de autosleutels moet gekund hebben.

Dehaut zou trouwens in 1982 in St.-Agatha-Berchem opgepakt worden met een auto vol drugs op de parking van, jawel, de GB.

3

(5 replies, posted in Wapenhandel)

Ben wrote:

Maar er kwam een kink in de kabel. Dekaise weigerde het contract uit te voeren zolang hij de beloofde 400.000 frank niet had ontvangen. De BOB van Waver ontdekte dat Walter Schoefer, een Canadese zakenrelatie van Pourtois, het geld had verduisterd. Besloten Gray of zijn opdrachtgever daarop de koppige wapenhandelaar een lesje te leren?

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

Ik vond online een overlijdensbericht (en foto) terug van een Walter Schoefer die 1) een Duits-Amerikaanse ondernemer was, 2) vertrouwd was met internationale handel en markten, 3) generatiegenoot van Gray was en 4) in Canada woonde. Zou het hier om dé Schoefer gaan van de deal met Dekaise?

https://www.legacy.com/us/obituaries/ap … d=20099722

4

(100 replies, posted in Politiek & Business)

Het is vooral die drugszaak waar Waver aan kan gelinkt worden die me interesseert. Die is hier doorheen de jaren al vaak terloops vermeld op het forum, maar nooit wordt er dieper op ingegaan of een bron vermeld.

5

(134 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

In het nieuwe boek van Guy Bouten wordt Claude Dubois gelinkt aan de diefstal van de Santana. 

De politie ondervroeg kort daarna [na de diefstal] de immobiliënmakelaar Claude Dubois, want het slachtoffer van de carjacking had hem herkend. Later bleek de getuige niet meer zo zeker van zijn stuk en ging Dubois vrijuit. Dubois was groot en mager en had een snor. Meer weet men niet van hem, want hij heeft altijd geweigerd om zich te laten fotograferen.

Hij zat ook in de wapenhandel, koesterde extreemrechtse sympathieën en deed zaken met Ronald Rossignol, die hem een alibi verschafte toen hij een jaar later verdacht werd van de moord op zijn vriendin. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis deelde hij een cel met Philippe De Staerke en Robert Eckhardt.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

Bouten vermeldt in zijn boek geen bron van deze info en dat is zeer jammer. Want zoals je al kan lezen in dit topic is Claude Dubois geboren in 1943 en de C.D. uit het verslag van de eerste Bendecommissie in 1930 » Feiten

Over de Claude Dubois uit 1930 vond ik dit:

Doodrijder tot 18 maand gevangenisstraf veroordeeld te Brussel

Verscheen voor de 4de maal voor de rechtbank

De Boetstraffelijke Rechtbank te Brussel veroordeelde vrijdag Claude Dubois, geboren te Ukkel op 17 juli 1930, Barastraat (*) te Anderlecht, tot 18 maanden gevangenisstraf, 12.000 F boete en levenslang verbod een voertuig te besturen. Dubois werd schuldig bevonden aan het veroorzaken van een zwaar verkeersongeluk tijdens de nacht van 30 op 31 juli, aan de ingang van de tunnel van het Madouplein te Brussel, waarbij een dode en drie zwaar gekwetsten te betreuren vielen.

Dubois die zelf gekwetst werd, verkeerde in staat van dronkenschap. Hij reed met zijn wagen een ander voertuig aan nadat hij tijdens de ochtend verscheidene glazen bier had gedronken in het gezelschap van werkmakkers. De substituut van de procureur des konings deed tijdens zijn rekwisitorium opmerken dat het de vierde maal is dat Dubois voor de Boetstraffelijke Rechtbank verscheen wegens het veroorzaken van een verkeersongeval. Hij werd tweemaal verantwoordelijk gesteld voor de dood van een van zijn slachtoffers. De substituut betoogde ook dat er steeds meer en meer verkeersongevallen veroorzaakt worden en dat tijdens het laatste weekeind 18 personen door verkeersongevallen om het leven kwamen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 november 1961

(*) Een straat waar ook de bende-De Staerke mee vertrouwd was.

6

(3 replies, posted in 1970-1979)

Ben wrote:

En tegenover Guy Bouten verklaarde Marcel Castris het volgende:

"Vanzelfsprekend. Vooral wapens. Bij Binet heb ik tot tweemaal toe ingebroken en let op, in opdracht van een rijkswachter. Ik ga zijn naam niet noemen want hij leeft nog. De vrouw van Binet werkte toen bij het BIC. Ik heb enkele grote trafieken gedaan met het IRA en het Corsicaanse FLNC. FAL-geweren en 9mm-pistolen. Ze zaten nog in de olie en in jutezakken. Allemaal gestolen. Regelrecht van het Belgische leger. De schatkamer van Ali Baba. De verkoop ging door in een flathotel dichtbij het Stefaniaplein. Ik heb er goed aan verdiend. Telkens een getal met zes nullen. In die tijd kon je er in Brussel een mooi appartement mee kopen."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

De Nederlanders denken dat er een operatie aan de gang is en houden zich gedeisd, maar later die dag contacteren ze BIC-hoofdcommissaris Balaes. Die koerst naar Nederland en neemt commissaris Couck mee en Madame Snit en Naad, de enige vrouw bij het BIC, die samenwoont met de kabinetschef van minister van Justitie Vranckx.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

Ik vermoed dat dit niet om dezelfde vrouw gaat en dat er dus meer dan één vrouw bij het BIC werkte?

7

(2 replies, posted in Bende Farcy)

De wapenwinkel die bestolen werd in november 1974 lag in de Schildknaapstraat. Gaat dus waarschijnlijk over de winkel Lecocq et Hoffman.

8

(389 replies, posted in Mededelingen)

Het antwoord op waarom één persoon geen meerdere accounts zou mogen hebben, kan je zelf toch wel verzinnen, niet? Het forum zou er minder betrouwbaar op worden als meerdere accounts door één persoon konden beheerd worden. Als nu pakweg drie accounts zeggen dat ze iets gezien of gehoord hebben of bepaalde intel bezitten en dat delen op dit forum dan is dat kostbare informatie. Maar natuurlijk niet als blijkt dat die drie accounts door één persoon beheerd worden en dus gewoon één iemand zijn gespam zijn. En het kapen of op de spits drijven van discussies door met meerdere accounts kunstmatig een overtal te creëren, is natuurlijk ook vervelend voor de aangename werking van een forum.

9

(27 replies, posted in Bende De Staerke)

Ben wrote:

Uit Beetgenomen van Hilde Geens:

Een onderzoek naar een wapentransactie waarbij de militaire attaché van Congo in België, kolonel Mbuwe Longelé, betrokken was en de namen van Julien, Jean Baugniet en Jean Bultot opdoken, belandde in Brussel in de doofpot toen Congo zijn kolonel terugriep. In Luxemburg en Duitsland werden de betrokkenen wel veroordeeld.

Heeft iemand hier meer informatie over, want dat zijn toch drie interessante figuren op een zakdoek. Gaat het hier over dezelfde zaak als in de onderstaande citaten, want enkele elementen komen overeen maar anderen niet? En nergens, behalve bij Geens, valt de naam van Julien De Staerke.

Tijdens het onderzoek naar de helers van de gestolen kasbons stootten de rechercheurs ook op een illegale wapentrafiek waarbij Bultot betrokken was. Uit een proces-verbaal van de Brusselse BOB blijkt dat de adjunct-gevangenisdirecteur, geholpen door een militaire attaché van de Zaïrese ambassade, pistolen leverde aan de Italiaanse fascistische partij MSI. Om onduidelijke redenen werd tegen deze trafiek geen vervolging ingesteld.

Bron: De bende & co | Hugo Gijsels

Huurlingen voor Zaïre

(…) De militaire attaché van de ambassade, kolonel Maduangele, zou eind vorig jaar een voormalig gevangenisdirecteur uit Brussel, genaamd Jean Bultot, en de Belgische huurlingenchef Paul-Louis Balbeur hebben bezocht. (...)

Ook de andere Zaïrese contactpersoon in Brussel, Jean Bultot, is geen onbekende in het internationale huurlingenmilieu. In 1984 werd hij door een Belgische rechtbank schuldig bevonden aan het doorgeven van wapens via de toenmalige Zaïrese militaire attaché aan de Italiaanse neofascisten van de MSI-partij. (...)

Bron: Die Tageszeitung | 9 maart 1992

[Jean-Pierre] Marino beschuldigt mij ervan te hebben deelgenomen aan een illegale handel van zo’n honderdtal 357 Magnum en [Jean] Baugnet (sic) (dezelfde die mij de vijf wapens heeft geleverd in november 1985, kort voor mijn tweede arrestatie) beschuldigt mij ervan 150 wapens te hebben verhandeld met de Zaïrese ambassade en MSI (rechtse, Italiaanse politieke partij die in het Europees parlement vertegenwoordigd is).

De leugen van Marino blijkt te groot voor Justitie, maar dat van Baugnet lijkt interessanter. Het proces-verbaal van Baugnet wordt in mijn dossier naar mevrouw Coppieters Wallant (sic) gestuurd. (…)

Wat Baugnet betreft, wanneer hij later ondervraagd wordt door de onderzoeksrechter van Nijvel zal hij grotendeels op zijn beschuldiging terugkomen en gaat het enkel nog om een pistool 7.65 mm… Die pv zal niet aan mijn dossier worden toegevoegd!

Bron: De memoires van Jean Bultot

Dus bij Geens en Gijsels is er sprake van geen vervolging en doofpot, maar in het Duitse artikel is er wel sprake van een veroordeling in België. Datzelfde artikel spreekt van een veroordeeling in 1984. Maar volgens Gijsels kwam de zaak pas aan het licht in maart-mei 1985, toen er een onderzoek naar de kasbons werd gevoerd. In zijn eigen memoires plaatst Bultot de ontdekking van de zaak dan weer in 1986 en is er bijgevolg ook geen sprake van het onderzoek naar de kasbons. Hij wuift de hele zaak weg als leugens van wapenhandelaars Marino en Baugniet die zelf betrapt waren op een misdaad en hoopten om zo strafvermindering te krijgen. Hij heeft het over Marino die in mei 1986 tegen de lamp loopt (en even later nog eens met Baugniet), nadat de cel-Delta in april 1986 een onderzoek naar de practical shootingclubs was begonnen.

10

(100 replies, posted in Politiek & Business)

Het verhaal duikt op nog plaatsen op. Ook Godbille vermeldt de zaak in 1997 even in het 'parlementair onderzoek naar de noodzakelijke aanpassingen van de organisatie en de werking van het politie- en justitiewezen op basis van de moeilijkheden die gerezen zijn bij het onderzoek naar de Bende van Nijvel'.

En François Raes vermeldt het op zijn schema en laat de zaak ook vallen in het artikel 'VDB en accusation avec des gendarmes' (23 juni 1989) van La Dernière Heure. (Dutry wordt daarin zelfs een vriend van Paul Latinus genoemd.)

Maar nergens zoveel details en namen als in de anekdote die Gijsels ooit publiceerde (die nog langer is dan het stuk dat The End hier postte).