Topic: Eli Spletinckx

Leider bende van nijvel naar buitenland gevlucht?

De man die er van verdacht wordt, aan de leiding te staan van de bende van Nijvel, een zekere Splitting, is sinds 24 oktober spoorloos. Ook zijn liefje, de amper 17-jarige Sylvianne Van der W., is verdwenen. Men vermoedt dat het paar naar het buitenland is gevlucht, hetgeen meteen de relatieve kalmte van de voorbije weken zou verklaren.

De speurders kwamen Splitting slechts moeizaam op het spoor. Toen met eindelijk genoeg elementen had, om enige vermoedens bevestigd te zien, moest men nog zijn schuiloord ontdekken. toen ook dat eindelijk ontdekt was, bleek de vogel gevlogen, in gezelschap van zijn liefje. Het is natuurlijk mogelijk dat men zich vergist, maar er zijn toch heel wat elementen die er op wijzen dat Splitting de bendeleider is. De gezochte misdagdiger is zeer groot, hij staat bekend als hard en meedogenloos, ondanks  zijn jeugdige leeftijd. Men vermoedt zelfs dat zijn vriendinnetje aan sommige overvallen in zuidelijk Brabant heeft deelgenomen.

Meer konden wij over Splitting niet vernemen. Officieel werd zelfs helemaal niets bevestigd. Maar het is wel opvallend dat het nu al drie weekeinden lang kalm is gebleven. Drie weekeinden lang hielden de politie-agenten, rijkswachters, BOB'ers en speurders van de gerechtelijke politie elke vrijdag en elke zaterdag tussen 7 en 10u. 's avonds de wacht bij alle supermarkten en warenhuizen van Brussel en Brabant, zes vergeefse nachtbeurten. De bende wist, dat men haar op de hielen zat.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon Devoghelaere | 31 oktober 1983

2

Re: Eli Spletinckx

Ik kan er niets over vinden. Een dood spoor of is de naam verkeerd geschreven?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Eli Spletinckx

En nieuw met stip in de lijst van mogelijke reuzen: Spliiiiiiitting!!! Ja, zo komen we er nooit uit. Had Mon Devoghelaere een borrel te veel op of zijn er echt feiten die dit ondersteunen? Wat zijn die "elementen"?

4 (edited by Michiel 14-11-2012 13:02)

Re: Eli Spletinckx

Een soort Bonnie & Clyde verhaal. Journalistieke vulling, m.a.w prullebak verhaal. Of ben ik nu te kort door de bocht?

5 (edited by Kristof DC 14-11-2012 11:41)

Re: Eli Spletinckx

Jongens, dit dateert van 1983. Elke persoon van 1m90 in het Brusselse werd volgens mij scheef bekeken. De naam werd trouwens verkeerd weergegeven in de krant. Enkele dagen later verschijnt er dit artikel:

Sporen naar bende van Nijvel blijven veronderstellingen

Elie Splettinckx, Kapllan Murat, de P.38 van Bergen: hoe zit het nu met de sporen in de zaak van de bende van Nijvel? Waarom heet Jean Deprêtre, procureur des Konings te Nijvel, de pers met aandrang gevraagd voorlopig niets meer over het onderzoek te publiceren?

Te Brussel werd woensdag Elie Splettinckx (25) aangehouden, aan het stuur van een Mercedes, op klaarlichte dag, in het volle stadscentrum, met naast zich zijn minderjarig liefje Sylviane. De B.O.B. van Brussel beschouwde hem lange tijd als een der hoofdverdachten inzake de Bende van Nijvel. Maar dat was, toen men dacht dat hij naar het buitenland gevlucht was. Nu hij zich te Brussel heeft laten aanhouden als een mak lammetje, lijkt het weinig waarschijnlijk dat hij iets te maken heeft met de bende.

Bron: Het Laatste Nieuws | Mon Devoghelaere | 18 november 1983

6

Re: Eli Spletinckx

Moet ik hier nu uit afleiden dat Splettinckx en Kapllan elkaar kenden?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Eli Spletinckx

Ik denk het niet, de journalist somt gewoon een aantal sporen op die de ronde deden in 1983.

Re: Eli Spletinckx

Dat denk ik niet, de journalist somt gewoon de verschillende sporen op die op dat moment werden onderzocht. Op dat moment was er het één en ander te doen rond de P.38 (Luger; wapen van Cocu), rond Kapllan en zijn broer, rond Splettinckx en ook rond ene Jean-Louis D.

Re: Eli Spletinckx

Tweelingen?

Re: Eli Spletinckx

Inbrekersbende uit Nijvel milder gestraft – 4 miljoen buit bij Delvaux

Het Brussels beroepshof is een beetje milder geweest voor een bende inbrekers, die eerder in Nijvel veroordeeld waren tot een totaal van 31 jaar gevangenis. Het grootste wapenfeit van de bende was een inbraak, gepleegd in mei 1981, in de lederwarenzaak Delvaux te Brussel waar voor 4,5 miljoen frank buit werd gemaakt.

Elie Splettinckx (24) uit Genappe kreeg vier jaar in plaats van vijf jaar en heler Jean-Marie B. uit Ploegsteert, die in eerste aanleg twee jaar kreeg, werd vrijgesproken. Apostolos Papadopoulos (21) uit Sint-Gillis in Brussel kreeg twee jaar, Rafaële M. (26) uit Brussel kreeg twee jaar, Edward C. (23) uit Villers-la-Ville kreeg drie jaar.

De grootste strafvermindering was voor bendeleider Luc D. (30) uit Villers-la-Ville. Hij had in eerste aanleg tien jaar gekregen: vijf jaar voor de inbraken en vijf jaar voor een aanslag op de goede zeden. Bij een inbraak had hij de 15-jarige dochter des huizes, die was wakker geworden, de mond moeten snoeren. Hij had daarbij ook haar bovenlichaam geraakt. Dat achtte het Hof niet bewezen zodat D. er met vijf jaar van af kwam.

De mildere straffen kwamen van de 8ste kamer van het Hof van Beroep, voorgezeten door burggraaf Terlinden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 28 mei 1982