1

Topic: Etienne Patteeuw

Patteeuw was een vertegenwoordiger van de juwelengroothandel Vincent uit Sint-Amandsberg bij Gent. Hij was in 1928 in Kuurne geboren en woonde tot in 1982 in Harelbeke waar hij nog voor de Volksunie deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarna verhuisde hij naar een villaatje in Mont-Sainte-Aldegonde tussen Anderlues en Binche. Patteeuw was een juwelenexpert en hij werd vaak door de rechtbank geconsulteerd hoewel hij banden had met extreem-rechts en geheime politiediensten zoals de WNP en het BIC. Tot eind 1980 was hij in dienst van groothandelaar Valcke in Sint-Genesius-Rode, die op 9 oktober in zijn villa werd vermoord. Patteeuw werd ontslagen omdat men hem ervan verdacht de overvallers te hebben getipt.

De weken voor de moord op de Szymunik kreeg de juwelier regelmatig bezoek van Patteeuw. Wat kwam Patteeuw in Anderlues doen en wat was het motief van de moord op Szymunik? Szymunik kocht in mei 1983, zes maanden voor zijn dood, goedkoop goud van een brocanteur uit Anderlues die heelde voor een Noord-Franse dievenbende van zigeuners. Hij pochte bij zijn broer dat hij een zaak had gedaan. Maar de Italiaanse maffia, die in de streek van Morlanwelz en Anderlues via koppelbazen in de bouw heel present was, kreeg hoogte van de deal en beschouwde zigeuners als hinderlijke concurrenten. Wat er dan precies is gebeurd, weet niemand.

Vermoedde Szymunik dat het goud dat hij voor een prikje had gekocht, gestolen was en had hij het van de hand gedaan? Kwam Patteeuw het weer ophalen omdat er tussen de zigeuners en de Italiaanse maffia van de streek een discussie was ontstaan over wie er nu eigenlijk de eigenaar was? Szymunik had cavalier seul gespeeld en berokkende de maffieuze organisatie schade. Men legde Szymunik alvast een boete op maar hij weigerde nog langer af te dokken, werd bang en kocht een Armenius .38.

Marius Szymunik, de broer van het slachtoffer, vroeg aan onderzoeksrechter Raynal om Etienne Patteeuw op de rooster te leggen maar kreeg als antwoord dat die in 1984 aan kanker was overleden. Later werd Marius telefonisch bedreigd en werd bij hem ingebroken. De politiecommissaris van Anderlues reageerde zeer passant: "Vous bêtes encore en vei, ne mêlez-vous pas à l'enquête."

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Etienne Patteeuw

Etienne Patteeuw was onder andere een kennis van:

Disclaimer bij deze opsomming: juweliers waren - en zijn - een geliefd en "gemakkelijk" doelwit voor criminelen. Daarnaast is het een relatief kleine wereld waardoor mensen elkaar op een zakelijke manier kennen zonder dat er iets anders speelt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube