1

Topic: Libanese connectie

De Libanese burgeroorlog in België

Het rapport van Bihay en Balfroid is, zacht uitgedrukt, explosief. De rijkswachters brengen een analyse van de milieus van wapen- en drugtrafikanten. Daarbij gaat veel aandacht naar het Bulgaarse bedrijf Kintex en naar de christelijk-Libanese falangisten. Het belang van de falangisten mag niet worden onderschat. Het zijn zij die in 1975 aan de oorsprong liggen van een jaren durende burgeroorlog in Libanon. Het zijn ook zij die in 1982 binnenvallen in twee Palestijnse kampen en daar een bloedbad aanrichten. Sommige bronnen spreken van 3.500 doden. De afslachting zorgt voor internationale commotie, zeker wanneer blijkt dat de moordpartij gebeurde onder het toeziend oog van Israël.

Het is duidelijk dat Bihay en Balfroid zich met hun ontdekkingen begeven op een bijzonder gevoelig geopolitiek domein. Als zou blijken dat de falangisten ook in ons land bezig zijn met duistere zaken, kan dat verstrekkende diplomatieke gevolgen hebben. Voorts wijzen de BOB'ers erop dat de rol van de Belgische Staatsveiligheid in het controleren van milieus van wapentrafikanten nogal dubieus is. Ze verwijzen naar een zwendel met Marlboro-sigaretten in de haven van Antwerpen, waarvan de opbrengst bestemd was voor wapens voor de Spaanse terroristen van de ETA, en waarbij de Staatsveiligheid de ogen heeft toegeknepen. Ook in dit dossier zou Willy Pourtois volgens het rapport zijn betrokken geweest.

Voor de twee BOB'ers is het duidelijk dat de Bende van Nijvel een commando is en dat de opdrachtgevers en/of daders moeten gezocht worden in de wapen- en drugmilieus, mogelijk in extreem-rechtse kringen. De speurders sluiten niet uit dat ook zedenfeiten hebben meegespeeld bij een aantal executies. Wie de rapporten leest, kan zich niet van de indruk ontdoen dat de BOB'ers mogelijk op het spoor zaten van de daders. Helaas tekende ze met de rapporten ook het einde van hun onderzoeksdaden. Er kwam weerstand. Tegen de BOB'ers werd door de rijkswachttop een disciplinair onderzoek gestart dat uitmondde in een mutatie, lees degradatie. 'Van dan af werden we behandeld als pestlijders', vertelden de BOB'ers later aan de de parlementaire Bendecommissie.

Tegen een journalist zei een van de twee het in die periode nog anders: 'Toen we bij Faez Al Ajjaz een huiszoeking deden en een foto vonden van hem met prins Albert, broederlijk naast elkaar in de sofa, wisten wij dat het onderzoek voor ons was afgelopen.' Niet dat de ex-BOB'er onze huidige koning in verband wou brengen met wapenhandel. Maar een zekerheid had hij wel. Hij en zijn collega waren door hun onderzoek naar de onderwereld wellicht een gevaar geworden voor de bovenwereld. Want wat speelde zich in het vuile België van toen niet allemaal af? En in de wereld?

Motief » Libanese Connectie

Re: Libanese connectie

De Libanese kant van het verhaal blijft bijzonder interessant. Een beetje per toeval, ik ben op zoek naar leden van de Rotary Club waarvan het vaststaat dat ze grote criminelen zijn geweest, stuit ik vandaag op de massa-moordernaar Suleiman Frangieh, ooit president van Libanon. Vijand van Gemayel. Het kost niet al teveel denkwerk om de spanning tussen deze twee Libanese kampen, ook te zien opduiken in het Bende van Nijvel-dossier.

3

Re: Libanese connectie

Libanese connectie

Naam: Hage Maroun (61 jaar)

Doodsoorzaak: de televisie stond nog aan. De man lag in zijn slip op bed, zijn jongere vriendin op de grond. De stank had de politie op 28 december 1994 op hun spoor gebracht. Hage Maroun was door het oor, zijn 21-jarige vriendin door het achterhoofd geschoten.

Zaak in handen van: Het parket van Brussel.

Verloop onderzoek: Hage Maroun was ooit een bijzonder machtig man. De Libanees stond in nauw contact met Youssef Chebib, die zich in België bezig hield met wapentrafiek. In 1981 was hij betrokken bij een uraniumtrafiek. In de jaren ’80 controleerde Maroun de kaaien in Antwerpen. Maroun kende ook Daniël Dekaise. Dekaise, een wapenhandelaar uit Waver, valt als één van de eerste slachtoffers van de Bende van Nijvel. (1) Dekaise onderhandelde met de Libanese connectie voor de levering van wapens. Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar Maroun. De BOB’er die hem moest schaduwen wordt betrapt terwijl hij aperitiefjes nipt bij Maroun thuis. Meer nog. De speurder begint een relatie met de dochter van Hage Maroun. De naam van die speurder? Madani Bouhouche. (2)

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Februari 1997

(1) Door het zo te formuleren, impliceert de journalist dat Dekaise vermoord is. Wat natuurlijk niet het geval is. Meer info over de overval vind je hier » Forum

(2) Niet Bouhouche maar Beijer.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube