11

Re: Inbraken: Juli en augustus 1981

Op 4 augustus 1981 geeft La Lanterne een lijst van zeven mysterieuze en politiek getinte inbraken die in de voorbije maanden hebben plaats gehad:

  • Op 4 maart 1981 vergadert Mr Etiene (...), advocaat in het Front de la Jeunesse-proces van Jean-Luc Van Campenhout, met zijn cliënt en enkele andere Front de la Jeunesse-leden in een restaurant in de rue Stevin. Bij het buitenkomen stelt men vast dat er werd ingebroken in de auto van de advocaat. Zijn aktetas met het Front de la Jeunesse dossier blijkt verdwenen. Ze wordt nadien teruggevonden met de checks erin maar zijn handgeschreven nota's ivm. het Front de la Jeunesse-proces dat aan de gang is, zijn verdwenen.

  • Op 21 maart 1981 is er een inbraak in het appartement van Front de la Jeunesse-militant en beklaagde Hugues Desirant in de rue Scailquin 9 in Sint-Joost. De deur werd geforceerd, het appartement ondersteboven gehaald maar het geld werd niet gestolen. Desirant beschouwt het als een politieke inbraak.

  • Begin mei 81 wordt er ingebroken bij kolonel op rust Victor Dossogne in de Gillardlaan 380 in Zellik. Hij is de vader van Francis Dossogne. Kort voordien was zijn scheper vergiftigd. Bij de inbraak werden alle papieren doorzocht. Volgens Francis Dossogne zocht men in de woning politieke documenten van hem bij zijn vader.

  • In de nacht van 2 naar 3 juni 1981 werd er ingebroken in de woning van onderzoeksrechter Pierre Lambeau. Gerechtelijke dossiers waarop hij thuis werkt, werden (…).

  • In de nacht van 10 naar 11 juli 1981 werd er ingebroken bij CEPIC-man Edouard Nihoul, zoon van de bekende patissier in Brussel. De inbraak in de bureaus van de firma Nihoul aan de Vleurgatse Steenweg in Brussel had tot doel de boekhouding te doorzoeken maar checks bleven ook hier onaangeroerd.

  • Op 19 juli 1981 werd er ingebroken bij Mr Jean-Paul Dumont, advocaat van het Front de la Jeunesse, CEPIC-lid en PSC-raadslid. Er werden geld en juwelen gestolen maar Dumont verklaart dat volgens hem de belangstelling van de daders ging naar het Front de la Jeunesse-dossier.

  • Tenslotte werden er ook enkele nachtelijke bezoeken gebracht aan het kabinet van staatssecretaris Cecile Goor, in de loop van juli 1981. Daar werden er blijkbaar fotokopies genomen.

  • Op 6 augustus 1981 meldt de pers ook nog een inbraak bij Mr Philippe Forêt, CEPIC-lid, in de Lariksenstraat 23 in Elsene.

Er circuleren ook geruchten over een inbraak in juli 1981 bij Henri Simonet die in een proces is verwikkeld met het weekblad Pour maar het parket weigert te bevestigen. "Volgens sommigen, aldus Het Volk, is men op zoek naar bewijzen voor bindingen tussen de CEPIC en het Front de la Jeunesse en in dat geval zouden de schuldigen bij links kunnen thuishoren.”

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Inbraken: Juli en augustus 1981

Weer inbraak bij Brussels advocaat

Eens te meer werd ingebroken bij een Brussels advocaat. Het is echter niet bekend of er iets werd gestolen. Eerder hadden ook inbraken plaats bij de advocaten Jean-Paul Dumont en Philippe Forêt. Steeds meer blijkt dat de dieven daar niet naar politieke documenten hebben gezocht, zoals oorspronkelijk her en der werd verondersteld. Wel zouden dossiers zijn gestolen die met een zedenzaak zouden verband houden. Dit schandaal zou zich in Waals-Brabant hebben voorgedaan.

Of de nieuwe inbraak bij een Brussels advocaat ook verband houdt met die zaak, is niet geweten. De brand bij het linkse weekblad "Pour" zou er wel iets mee hebben te maken, zo wordt in bepaalde kringen althans verondersteld.

Bij de gerechtelijke diensten te Brussel en ook te Nijvel wenst men geen verklaring af te leggen. Wel werd bekend dat gerechtelijke speurders naar Zuid-Frankrijk zijn gereisd om daar een getuige te verhoren in verband met deze zedenzaak.

In de wandelgangen van het Brussel gerechtshof kon anderzijds vernomen worden dat alle inbraken, die de jongste tijd in het Brusselse werden gepleegd, niet dezelfde motieven hadden. Zo zou de inbraak bij onderzoeksrechter Lambeau gebeurd zijn naar aanleiding van een zaak van fiscale fraude, waarin het onderzoek door hem wordt geleid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Augustus 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Inbraken: Juli en augustus 1981

De inbraak bij onderzoeksrechter Pierre Lambeau zou gebeurd zijn naar aanleiding van een zaak van fiscale fraude.
Fiscale fraude door Paul Vanden Boeynants vermoed ik.