Topic: Vlees Delhaize vergiftigd

Betreft een artikel uit een Nederlandse krant van 20 november 1984. Iemand hierover meer info?

België: kilo's vlees vergiftigd

In België blijken duizenden kilo's vlees, die geleverd waren aan de levensmiddelenwinkels van Delhaize, bewerkt te zijn met een zuur. Dat is hoogstwaarschijnlijk gebeurd bij het bedrijf dat het vlees aan Delhaize leverde. Het gerecht stelt bij dat bedrijf een onderzoek in. Het met zuur bewerkte vlees is inmiddels vernietigd.

Gisterochtend heeft men bij de diensten van Firmin Aerts, de Belgische staatssecretaris voor volksgezondheid, bevestigd dat een inspecteur van de volksgezondheid door Delhaize is gewaarschuwd. Die inspecteur heeft in het weekeinde vastgesteld dat vacuüm verpakt vlees dat aan Delhaize was geleverd, bewerkt was met een zuur, waarschijnlijk salpeterzuur. Die bewerking moet plaatsgevonden hebben voordat het vlees verpakt werd. De aldus voor consumptie ongeschikt gemaakte partij vlees omvatte 2.530 kilogram.

Delhaize heeft de besmetting zelf ontdekt. Alle levensmiddelen die aan het bedrijf geleverd worden, ondergaan een controle in het laboratorium van Delhaize. Het onderzoek bij de groothandelaar die aan Delhaize leverde, is nog niet rond. Maar er zijn aanwijzingen dat het vlees daar door een personeelslid vergiftigd is. Sociale problemen bij het bedrijf zouden die man tot zijn daad gebracht hebben.

Bron » kranten.kb.nl

2

Re: Vlees Delhaize vergiftigd

Firma Delhaize ontdekte ongezond zuur in vleeslevering

In het laboratorium dat Delhaize heeft in haar vestiging te Zellik, nabij Brussel, werden enkele duizenden kilo's vlees, die waren bewerkt met een verdacht en ongezond zuur, vernietigd en naar het vilbeluik overgebracht.

Een gerechtelijk onderzoek is op gang gebracht tegen de firma die het oneetbare vlees aan het voedingsbedrijf Delhaize heeft geleverd.

Het vlees werd aan Delhaize verkocht door een firma uit Zinnik. Die is verantwoordelijk voor het uitbenen van de runderen die bij een bedrijf uit Kortrijk werden aangekocht. Gebleken is dat het vlees volkomen gezond was toen het door de Kortrijkse groothandelaar te Zinnik werd geleverd.

Toen het echter bij Delhaize in Zellik aankwam, kwam aan het licht dat er iets verkeerd was gelopen. Er werd immers ontdekt dat het vlees met een zuur werd bewerkt en dat het zeker niet mocht worden gegeten. Het ministerie van Volksgezondheid kwam overigens tot dezelfde vaststellingen.

Anderzijds komt ook de persoon in moeilijkheden die bij het bedrijf te Zinnik de vleesvoorraad met het zuur zou hebben bewerkt. Men sluit niet uit dat de sociale moeilijkheden bij het Henegouwse bedrijf aan de grondslag liggen van het bewerken van de vleeslevering, bestemd voor Delhaize.

In mindere mate wordt ook aan een ongelukje gedacht. Vernomen werd nog dat Delhaize dagelijks 12 ton vlees aankoopt en dat thans 2,5 ton vleeswaren werden vernietigd. Stalen daarvan werden door Volksgezondheid naar de Gentse universiteit gezonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 November 1984

Geen idee wat er verder van het onderzoek is gekomen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube