Re: Temse: 10 September

Onderzoek naar moorden van Temse en Nijvel wordt voortgezet

Terwijl vandaag rijkswachter Marcel Morue (31) te Nijvel met militaire eer wordt begraven, zoeken honderden kollega’s uit heel het land verder naar de moordenaars die sinds een paar maanden in ons land aan de slag zijn. Zekerheid heeft men thans reeds over de moordende raids te Temse en te Nijvel. Daar werden niet alleen dezelfde wapens gebruikt maar ook hetzelfde voertuig: een donkere Saab 900 Turbo die in april (*) uit een showroom van een garage gestolen werd.

De zaterdag teruggevonden wagen wees de speurders op vergelijkingspunten die bij vroegere ook al dodende overvallen waren opgevallen. Ook het vermoeden dat de gangsters zelf de donkere Saab hebben beschoten wordt meer en meer aanneembaar.

Meer » Forum

Re: Temse: 10 September

Temse en Nijvel: zelfde moordenaars

Het staat nu vast dat de moordende overvallen op een jutefabriek te Temse en op het Colruyt-warenhuis te Nijvel door dezelfde niets ontziende gangsters zijn gepleegd. De wapens waarmee de slachtoffers werden afgemaakt zouden afkomstig zijn van een andere dodelijke raid op wapenhandelaar Dekaise te Waver. Daar werden de gangsters verrast door een toevallige voorbijkomende politiepatrouille. Eén van de agenten werd ook daar tijdens een vuurgevecht gedood. Momenteel worden nog andere zaken onderzocht waarbij dezelfde gangsters zouden kunnen betrokken zijn.

Dat het om dezelfde daders ging, vermoedde men al toen bleek dat zowel te Temse als te Nijvel gebruik werd gemaakt van een donkerkleurige Saab 900 Turbo. Die zekerheid moest echter komen van een onderzoek dat de twee aangestelde wapendeskundigen minutieus voerden. (*) Zij zijn tot het besluit gekomen dat dezelfde wapens gebruikt werden in beide gevallen. Te Nijvel werden liefst vijf verschillende wapens van verschillend kaliber gebruikt.

Eén van deze wapens zou ook gebruikt zijn geweest te Waver in september van vorig jaar toen de politieman werd doodgeschoten. In gerechtelijke kringen zit men echter met de handen in het haar omdat buiten de twee gegevens, voertuig en wapens, verder geen enkele element naar de daders wijst.

Onschuldige mensen werden zonder mededogen afgemaakt met verschillende salvo’s. Sommigen van hen hadden niet minder dan vier verschillende kogels in hun lichaam. De meeste daarvan werden rakend (met de loop tegen het lichaam) afgevuurd. Komt daarbij ook nog dat verscheidene gewonden geraakt werden door patronen ‘Chevrotines’ waarin zich per patroon 12 loodjes met een doorsnee van 8,8 mm bevinden, die verschrikkelijke verwondingen teweegbrengen.

De toestand van de huisbewaarster Linda Van Huffelen (26) uit Temse is nog steeds zorgwekkend. De vrouw is nog in een diepe comateuze toestand in het pelikaanziekenhuis te Temse.

De twee zaken worden gekoördineerd door de onderzoeksrechters Serrus van Dendermonde en Wezel te Nijvel.

Bron: Het Nieuwsblad | 23 september 1983

(*) die twee deskundigen waren Pletinckx (die o.a. de expertise gedaan heeft op de moord op Bruno Vandeuren) en Claude Dery.

383

Re: Temse: 10 September

En wie wist dat in Temse een nieuwe generatie kogelwerende vesten lagen, speciaal ontwikkeld voor Groep Diane. Ook die werden gestolen.

De kogelvrije vesten voor de Diane? Bron » Nieuws

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Temse: 10 September

Hier op het forum gelezen dat diverse medewerkers hebben verklaard dat zowel in Temse als op de weverij (andere locatie) voor de overval diverse rijkswachters op bezoek kwamen.

Re: Temse: 10 September

Nog een bericht van gisteren van lesommetdumonde op het tueries-forum:

lesommetdumonde wrote:

Son emploi du temps concorde

Il a confessé, il y a deux ans, sur son lit de mort à son frère, qu'il était bien le Géant. Une information que le frère vient de transmettre à la justice. «Nous avons désormais des éléments tangibles qui vont permettre d'élucider cette affaire. Il faut savoir être optimiste», se félicite Christian De Valkeneer, le procureur général de Liège, qui évoque «une piste intéressante» et désormais «crédibilisée». «Nous avons vérifié son emploi du temps et, lors des braquages des 27 septembre 1985 et 9 novembre 1985, ce gendarme belge était en inaptitude de travail, il s'était blessé au pied et il boitait. Ce que des témoins avaient remarqué lors de ces attaques. Et on note une grande similitude entre le portrait-robot et le suspect sur lequel nous avons de fortes présomptions qu'il ait commis ces faits», continue le procureur De Valkeneer, qui entend surtout élargir l'enquête «aux coauteurs et complices». (Source: Le Parisien)

De deux choses l'une ou le PG vient de prendre connaissance du dossier relatif aux tueries du brabant ou alors il ne veux pas comprendre ou pire encore. Aucun enquêteur honnête n'est surpris par l'apparition soudaine d'un ancien du groupe Diane. Ils sont omniprésent dans le dossier. Pire encore les faits de Tamise ont été commis par la gendarmerie soit comme auteur co-auteur ou complice et ça s'il ne le sais pas il n'a rien à faire au poste qu'il occupe.

Les faits de Tamise sont la clé de cette enquête.

386

Re: Temse: 10 September

Het accent dat lesommetdumonde legt is echt wel een doordenker. Ook het feit dat hij beweert dat Temse de sleutel is om het dossier te snappen. Hij zegt Temse-Rijkswachters, maar de daders zouden een vreemde taal gesproken hebben. Lekeu gedraagt zich in die periode heel verdacht, en de angst voor zijn leven neemt toe. Louvaert zou wapens en een kogelvrije vest van Temse naar Lekeu gebracht hebben.

Het is maar als die daders een vreemde taal spraken waren het dan Belgische rijkswachters? En zouden rijkswachters zo tekeer gaan? Er is bijvoorbeeld ook het gesprek van Bultot op 10 november '85 waar hij zijn mond voorbij praat en zegt extreem-rechts weet wie ze zijn, de daders van '85 (om het maar een naam te geven) proberen het in de schoenen van extreem-rechts te schuiven. Bultot kent Massagrande heel goed, Massagrande wordt rakelings vernoemd i.v.m. Temse, Massagrande is dan weer heel goed thuis in Zuid-Amerika. Lekeu is dan weer heel close met Eaton (DEA), ook met sterke link naar drugs.

Het is maar dat het gesprek van don Felix met Van Rossem, het accent Halle, Nijvel, Temse er juist tussen valt, en dat boven genoemde namen behoren bij de groep die opgekuist moesten worden door een groep die tot heden onbekend is; om het in het kort uit te  leggen.

Er is ook nog dit:

- 8410 19/9/1983, GP Aalst
- Laffineur dringend te verhoren!! -> brengt relatie Lekeu - Temse op andere wijze mogelijk.
Voorleggen foto's van WNP-leden

Nu de Diane en Aalst toch weer in de aandacht komen, is dit stukje misschien wel interessanter dan we denken. Mijn persoonlijke verklaringen voor het cijfer die ervoor staat is dat het een tip is uit een telefooncel van Westende. Maar het nummer doet er niet zoveel toe. De vraag is 19/9/83 en Aalst, en dat terwijl Dendermonde het onderzoek deed en niet Aalst. En Lekeu staat er in relatie mee waarschijnlijk.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

387

Re: Temse: 10 September

Rijkswacht, vreemde taal, ... Tavra?

Re: Temse: 10 September

Renne wrote:
chenda wrote:

Verklaringen die we deden de eerste week na de moord in Temse: verdwenen.

Een kennis had ook een PV opgevraagd via de politie, als men dit PV zou gevonden hebben zou men mogelijk de reus of een betrokkene kunnen identificeren. De rijkswacht is in 1985 een reus uit een café komen halen. De zaak waar ze ook de nacht voor de overval langskwamen. En in de buurt bevonden ze zich net voor de aanslag van aalst. Gevolg: PV niet te vinden, versnipperd zeggen ze. Misschien is er zelfs nooit een PV van op gemaakt, want die reus was een vriend van de rijkswacht (dat zei hij zelf).

Goedenavond iedereen, hierboven een quote van Renne. Was dit toevallig Christiaan Bonkoffsky?

389

Re: Temse: 10 September

Neen. Zeer zeker niet. Ik heb Renne een 7-tal jaar geleden ontmoet, en uitgebreid gesproken.

390

Re: Temse: 10 September

dim, daar dacht ik natuurlijk ook aan, maar het past niet in het verder verloop. Die taal is maar een accent waar we niet veel mee kunnen doen dan speculeren. Interessanter is dan weer Lekeu die iets met Temse te maken heeft, en als men dan naar de '85 periode kijkt dan komt alles rond de Darville's en zelfs Beijer met in het verlengde later Haemers en co. Welke verborgen kracht zit er achter dit alles? En de link met de Diane, wat was de aanleiding naar het oprichten van die cel? Het is maar dat op een bepaald moment men blijkbaar steeds op dezelfde muur botst.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.