291

Re: Theorie van speurneus

Wijze taal noorderling, ten slotte staan we niet met getrokken zwaarden tegenover elkaar in dit tochwel 'moordende' forum. Indien ik iemand gechockeerd heb met mijn uitspraken (en ik denk hierbij aan speurneus) accepteer mijn verontschuldigingen daarvoor en tracht begrip te tonen voor mijn soms korte en onbeleefde bijdragen. Het is allemaal goed bedoelt hoor.

Re: Theorie van speurneus

Even een tijd door omstandigheden niet op dit forum geweest, kom ik terug en zie dat de discussie rond de theorie van Speurneus nogal ontspoord is en dat Speurneus zelfs geen zin meer heeft om op dit forum rond te hangen. Ik heb geen tijd noch zin om inhoudelijk te reageren, maar ik zou Speurneus toch willen vragen om zich niet te laten ontmoedigen en dit forum trouw te blijven. Het laatste wat moet gebeuren is dat hier alle neuzen dezelfde richting uit gaan staan. Want dan is er geen discussie meer. En dus geen forum. Een tegengestelde mening is de toetssteen voor uw eigen theorie.

293

Re: Theorie van speurneus

Clevor, het ging niet om de tegengestelde mening als dusdanig maar vooral over de manier waarop die door de betrokkene keer op keer, te pas maar vooral te onpas, werd geventileerd. Een tegengestelde mening die trouwens niet verder kwam dan: "het waren marginalen".

Re: Theorie van speurneus

LEO, geen probleem, geaccepteerd. We moeten inderdaad ook niet mekaar gaan bevechten dat heeft geen zin. Clevor Trevor, bedankt voor de tip. Als je het zo bekijkt zou het inderdaad dom zijn te vertrekken dus ik blijf  dan toch maar. dim, wij komen er nooit uit en aangezien je dit soort teksten blijft typen heb ik besloten je gewoon maar te laten gaan even goede vrienden.

Re: Theorie van speurneus

Ben wrote:
noorderling wrote:

Ik kan zeggen dat ik elk bericht op dit forum heb gelezen, elk stukje tekst. Toch heb ik niet vaak het gevoel dat mijn bijdragen hier erg gewaardeerd worden.

Daar zit dus je probleem: wat je op de website leest, is mijn gefilterde versie van de feiten en het onderzoek. Wil je de feiten en het onderzoek echt begrijpen, dan moet je de verslagen van de Bendecommissies lezen, de boeken die geschreven zijn over de feiten.

Theorieën zijn fijne bezigheden voor regenachtige zondagen maar helpen ons geen centimeter voorruit omdat je dan enkel blijft kijken naar feiten die jouw theorie ondersteunen. Al de rest is ofwel niet relevant of perfect uit te leggen (dat geldt voor iedereen die een theorie maakt). Veel interessanter is het om informatie op te zoeken (uit boeken of verslagen), deze te delen, uit te zoeken of die informatie correct en relevant is, en hoe we de informatie kunnen plaatsen in het Bende-verhaal.

Hier ben ik het dus niet met je eens. Je hebt specialisten en generalisten. Ook generalisten kunnen gewoon en waardevol meepraten. Ik vind het niet juist om bij voorbaat al groepen uit te sluiten voor dit forum, te kwalificeren als minder-interessant. Generalisten kennen idd niet alle feiten, maar raken minder snel vertroebeld en houden een mooie helicopterview.

296

Re: Theorie van speurneus

Ik sluit niemand uit, ik zeg dat het een probleem is.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

297

Re: Theorie van speurneus

Feit is dat alle verzamelde informatie er komt op basis van een of meerdere theorieën. We zoeken geen info over inbraakgolven in Kapellen boven Antwerpen in het jaar 1984 omdat die niet relevant is. We zoeken informatie over mogelijke vluchtwegen en bewegingen na Aalst op basis van een theorie. We gaan niet de bewegingen tijdens zijn jaren in vrijheid van de overigens gevaarlijke Jan Cauberghs na, maar wel die van Philippe De Staerke. Omdat we een theorie hebben over De Staerke die waarschijnlijk tien tegen een verkeerd is, maar die andere tien procent maken dat het toch de moeite waard is.

Re: Theorie van speurneus

Ben wrote:

Ik sluit niemand uit, ik zeg dat het een probleem is.

Ok, zo te lezen, weet u het allemaal heel goed. Ik zal naar u luisteren, en me niet meer bemoeien met de Bende. Immers ik lees geen boeken, geen Bendeverslagen. Sorry dat ik eerder wel meepraatte, alsof ik een gelijke was. Ik zal hoogstens meelezen. Ik wil u nog bedanken dat u mij als leek heeft toegelaten tot de debatten van de kenners. Het zal niet altijd makkelijk geweest zijn. De bendespecialist zal zich gestoord hebben aan de meningen van de nitwit. Het spijt me. Het ga u goed.

299

Re: Theorie van speurneus

fipilip wrote:

Feit is dat alle verzamelde informatie er komt op basis van een of meerdere theorieën. We zoeken geen info over inbraakgolven in Kapellen boven Antwerpen in het jaar 1984 omdat die niet relevant is. We zoeken informatie over mogelijke vluchtwegen en bewegingen na Aalst op basis van een theorie. We gaan niet de bewegingen tijdens zijn jaren in vrijheid van de overigens gevaarlijke Jan Cauberghs na, maar wel die van Philippe De Staerke. Omdat we een theorie hebben over De Staerke die waarschijnlijk tien tegen een verkeerd is, maar die andere tien procent maken dat het toch de moeite waard is.

Ik denk dat je meer naar de feiten moet kijken. Wat hebben we per zaak. Wat hebben getuigen gezien, wat is er aan fysiek bewijsmateriaal. Wanneer is het gebeurt, waar, welke werkwijze, waarmee, wat is er precies gebeurt, e.d. Waar blijken die zaken uit, is het aan te tonen of niet. Waar stonden die getuigen bv., konden ze dat wel hebben gezien. Was het donker, of was er voldoende licht etc. De moeilijkste punten zijn het waarom en wie. Bekijk elke zaak apart en daarnaast de samenhang. Waaruit blijkt die samenhang, kogel sporen etc. Kunnen er zaken zijn die met de Bende samenhangen die bv. niet bekend zijn en waar blijkt dat uit. En vervolgens bepaalde scenario's schetsen en deze vervolgens gaan toetsen aan die beschikbare bewijzen en verder aanvullende bewijzen verzamelen. En dat is zeer lastig. En het zal alleen maar lastiger worden, wanneer de tijd verder verstrijkt.

Binnen het forum wordt er best wel eens regelmatig naïef gereageerd, lees onderstaande waargebeurde situatie bij een moordzaak. Er zijn meer voorbeelden van moorden waar herkomst sporen de dader de das om hebben gedaan. En ik vraag me echt af of de rechercheurs de herkomst sporen wel serieus hebben onderzocht. Zeker omdat de bende best wel vaak toesloeg en daarbij redelijk wat heeft achtergelaten.

Een voorbeeld:

In Rotterdam werd lang geleden een taxi chauffeur vermoord met messteken. De politie had alles uit de kast gehaald om de dader te traceren, maar helaas tevergeefs. Op de plaats delict werd er een mes gevonden. Uit onderzoek bleek een slagersmes wat professioneel bij het slachten van kippen werd gebruikt. De zaak was helaas opgegeven en jaren later duizenden kilometers hiervandaan in België, bekende een jonge vrouw die geestelijk niet helemaal zuiver was de zaak tegenover haar behandelaar, die vervolgens de politie waarschuwde. Uit verhoor bleek dat haar toenmalige vriend die bij een kippenslachterij in Nederland werkzaam was, opeens met het mes op de chauffeur instak. Ze zijn vervolgens ervan door gegaan.

Achteraf is het makkelijk om te zeggen, van dan hadden ze alle slachterijen moet controleren en dan was de zaak toen wel opgelost. Maar goed dat hadden ze niet gedaan. Ik ben van mening dat het wel een fout is geweest. Herkomst sporen moet je altijd onderzoeken als er geen andere alternatieven zijn. Daarom verbaasde het mij dat over een opmerking van mij werd gezegd van die abonneehouders is zinloos om uit te zoeken. Het geeft toch wel bepaalde indruk.

Want de Bende van Nijvel heeft voldoende herkomst sporen achtergelaten.

300

Re: Theorie van speurneus

Karel wrote:

Ik denk dat je meer naar de feiten moet kijken. Wat hebben we per zaak. Wat hebben getuigen gezien, wat is er aan fysiek bewijsmateriaal. Wanneer is het gebeurt, waar, welke werkwijze, waarmee, wat is er precies gebeurt, e.d. .

Er bestaan verschillende technieken en elk is goed in de zijne. Je kunt via een achtergelaten wapen gaan zoeken naar een mogelijke eigenaar ervan of je kunt via een theorie een verdachte selecteren en die ontmaskeren door bvb DNA. Allebei evengoede technieken.

Karel wrote:

Bekijk elke zaak apart en daarnaast de samenhang. Waaruit blijkt die samenhang, kogel sporen etc. Kunnen er zaken zijn die met de Bende samenhangen die bv. niet bekend zijn en waar blijkt dat uit.
En vervolgens bepaalde scenario's schetsen.

Een scenario schetsen is een theorie ontwikkelen. Niemand ontwikkelt een theorie zonder de zaak apart en daarnaast de samenhang te bekijken. Dat zou gek zijn.

Karel wrote:

Herkomst sporen moet je altijd onderzoeken als er geen andere alternatieven zijn. Daarom verbaasde het mij dat over een opmerking van mij werd gezegd van die abonneehouders is zinloos om uit te zoeken. Het geeft toch wel bepaalde indruk. Want de Bende van Nijvel heeft voldoende herkomst sporen achtergelaten.

Ik vind ook dat je alles en dus zeker ook de herkomstsporen moet onderzoeken. Het zou zelfs een grove fout zijn als de speurders de abonneelijst uit die tijd niet hebben opgevraagd.