11

Re: ETA

Lijken authentieke beelden: ETA-commando van vijf man, met riot guns? » YouTube

12

Re: ETA

In bijgevoegd artikel kan je lezen hoe Mitterand in Frankrijk en Gonzalez in Spanje vanaf eind 1982 de handen in elkaar beginnen slaan in de strijd tegen de ETA. Een eerste signaal van die samenwerking kan al gegeven zijn bij het bezoek van Mitterand aan Spanje in juni 1982.

» www.cairn.info

Anders geformuleerd: vanaf 1982 wordt België voor ETA leden extra aantrekkelijk als comfortzone?

Over de drie ETA-leden die in Antwerpen werden aangehouden » elpais.com

Bovenstaand artikel vermeldt meer bepaald de pm VIII Asamblea (1982 - 1986). 1982 is nl. ook het jaar waarin een deel van de ETA besluit de gewapende strijd verder te zetten.

Parte de los militantes de ETA-pm no aceptaron la reinserción y decidieron seguir la lucha armada bajo el nombre de ETA-pm VIII Asamblea o ETA-pm (VIII). Fueron apodados los octavos.

Van die tak dus worden in Antwerpen documenten gevonden in 1983.

13

Re: ETA

Is jullie Spaans goed genoeg? Ik duw het straks wel even door Google Translate, interessante verbanden in elk geval; CCC, Libië, wapenhandel, ... en een paar namen om mee verder te werken.

Bruselas es una de las capitales mundiales del tráfico de armas, por lo que muchos movimientos armados mantenían representantes allí, donde, además, era relativamente seguro realizar contactos con organizaciones afines (ETA lo hizo, como mínimo, con el IRA y con las efímeras Células de Combate Comunistas belgas). La ciudad era también considerada el punto de salida más seguro para viajar hasta los campos de entrenamiento de Yemen del Sur, vía Roma y Beirut, dirigidos por el Frente Popular para la Liberación de Palestina (FPLP), en los que fueron adiestrados una docena de etarras.

Se cree que los bancos belgas eran utilizados también por la organización para recibir transacciones, como los 900.000 dólares presuntamente enviados por Libia a ETA en 1985 a través del Bruxelles Lambert Bank. Pero sobre todo, los militantes se beneficiaban de la renuencia de una judicatura belga que se resistía a autorizar la extradición a España de aquellos etarras detenidos en Bélgica. Por ejemplo, en 1982 Juan José Arrese y Fernando Bilbao evitaron 'in extremis' su expulsión tras ser arrestados por la policía belga cuando un juez les concedió el permiso de residencia.

Bron » www.elconfidencial.com

14

Re: ETA

ETA en drughandel, dat is een thema dat we ook nog een keer moeten uitwerken. Ik las ergens dat ETA soms wapens aangeboden kreeg in een wapens + drugs deal. Ze konden wapens kopen op voorwaarde dat ze tegelijk ook een lading drugs kochten. Misschien is dit te koppelen aan wat the end vandaag schreef over cocaïnehandel in relatie tot Dekaise (in topic Jules Montel )

Re: ETA

Uit een post van Ben

Op 9 juni 1983 werden in de Antwerpse haven in een transitcontainer uit Bulgarije 414 handvuurwapens, 101 Remington-geweren en 75 kisten munitie ontdekt. De trafiek stond op naam van Willy Pourtois. De vracht was bestemd voor de ETA.Toch werd Pourtois niet gearresteerd. Rijkswachter Toumpsin, die het pv opstelde, heeft nooit begrepen waarom het gerecht niet ingreep.

Trad Pourtois op als informant van de Staatsveiligheid om bepaalde wapentransacties in kaart te brengen? Of was hij een spion van het Oostblok geïnfiltreerd in de Staatsveiligheid? Hij kon in elk geval rekenen op de bescherming van commissaris Van Remoortele die in de haven van Antwerpen de import van Bulgaarse namaaksigaretten en whisky vergemakkelijkte en de bestemming liet wijzigen. De opbrengst was onder meer bestemd voor de ETA. Toen een van zijn ondergeschikten bij Raes klacht indiende, ving hij bot. De commissaris was blijkbaar onschendbaar. Drie jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd vroeg Van Remoortele zijn overplaatsing naar Brussel aan.

Heel ver gaan we er niet mee springen maar ik kan nog een klein detail toevoegen. De "verdachten" in deze wapenhandel waren 2 Belgen, een Amerikaan en een Engelsman.

Hierover schrijft Toumpsin; Normaal gezien hadden we dus op rogatoire commissie moeten gaan naar o.a. het Verenigd Koninkrijk maar een tijdje later meldde de onderzoeksrechter dat het onderzoek stopgezet was zonder ons ook maar de minste uitleg te geven.

Er werd in de post niet vermeld dat dit kaderde in het onderzoek Dekaise waar Toumpsin toen aan meewerkte.

16

Re: ETA

De wapenhandelaar leeft nog. De vraag is hoe de overval in Waver en wapenhandel te koppelen aan Bende van Nijvel en de gekende trawanten. BOB Waver is steeds geboycot geweest in zijn onderzoeksdaden. Hun onderzoek naar de overval bracht andere operaties in gevaar neem ik aan? dit is geen directe link met de Bende van Nijvel.

Wat mij altijd blijft verbazen is de vlucht van de Santana. Ik ken de streek zeer goed, de baan naar Overijse is/was een racebaan met veelvuldige en snelle vluchtmogelijkeden links en rechts. Je rijdt daar 200 km/u. Iedereen kan daar een R4 op afstand zetten in no time of verloren rijden. Toch zou dit een Santana niet lukken? Komaan zeg. Dit was gewoon een kat en muisspel. Ze rijden via waversesteenweg, centrum overijse en frans verbeeckstraat naar Hoeilaart. Nog steeds rijdt iedereen langs daar die naar avenue louise (beau site) wilt gaan. Je passeert Tumulidreef en Korporaaldreef en als je iets wilt achterlawilt is Dr Descheid is om de hoek.

Re: ETA

coconut: was een van de Belgische verdachten soms Jean- Luc Baugniet?

18

Re: ETA

Belgie favoriete uitvalsbasis voor terroristen van ETA

Na Frankrijk speelt ons land de belangrijkste rol bij de opvang en bevoorrading van Baskische ETA-terroristen. Dat is één van de conclusies van een geheim rapport dat eind vorig jaar werd opgesteld op verzoek van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Niet alleen de Europese inlichtingendiensten verstrekten gegevens. Ook overgelopen ETA-leden verschaften een schat aan informatie, o.m. betreffende de rol van ons land in het Baskisch terrorisme.

België wordt in het rapport uitermate belangrijk genoemd in het terreurnetwerk, omdat het over een actieve zwarte wapenhandel beschikt en Basken er op steun kunnen rekenen van Vlaamse verenigingen die zich met het Baskische volk verbonden voelen.

De bewijzen hebben zich de laatste jaren zodanig opgestapeld dat de Spaanse regering in oktober 1983 aankondigde dat op België en Frankrijk meer diplomatieke druk zou worden uitgeoefend om de terreur actiever te bestrijden.

Ons land werd nog eens vernoemd als ETA-steunpunt tijdens de winterzitting van de Raad van Europa. Opnieuw werden toen Frankrijk en België aangemaand strenge maatregelen te nemen. De uitlevering van twee ETA-terroristen die in november in Antwerpen werden gepakt met 2.020 kogels, is het bewijs dat de regering blijkbaar op het Spaanse verzoek is ingegaan.

Vandaar ook de woede van de ETA: de Basken vrezen duidelijk dat hun favoriete bevoorradingsland verloren dreigt te gaan. De bom kan in die zin aanzien worden als een “ernstige waarschuwing” die tegelijk ook voor de Franse regering is bedoeld.

Wapenhandel

Volgens terrorisme-deskundige Claire Sterling betekende de oprichting in 1974 van het hoofdkwartier van het “Wereldfront voor de Bevrijding der Onderdrukte Volkeren” in Brussel, een belangrijk punt in de rol van België als ETA-basis. Via de centrale in Brussel werd de ETA aan wapens en valse documenten geholpen.

In 1979 werd in Luik de wapenhandelaar Higny gevonnist. Hij bekende publiekelijk dat hij de afgelopen jaren wapens had geleverd aan de Baskische ETA en de Uruguaanse Tupamaros.

Het recente ETA-rapport van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vermeldt dat de Belgische wapenhandelaar Luc Edgard Groven in 1980 één van de belangrijkste contactpersonen met de ETA was.

In 1980 voerde de ETA verscheidene pogingen tot bomaanslagen (of dreigementen daartoe) uit in Luik, Antwerpen en Brussel. Men had het toen gemunt op kantoren van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia.

Op 5 mei 1981 werd nabij Verviers de wapenhandelaar Jules B. aangehouden. In zijn auto vervoerde hij 40 kg. springstof, dynamietstaven en ontstekers, bestemd voor de ETA.

In maart 1983 informeerde het ETA-lid Jon Ormazza bij een Antwerps wapenhandelaar naar de leveringsprijs voor een partij van 10.000 kogels van het type 7.62.

In mei 1983 arresteerde de politie in Antwerpen de Brusselse wapenhandelaar Willy Pourtois terwijl hij een poging ondernam om een container wapens te verschepen. De wapens waren bestemd voor Baskenland. In zijn notaboekje trof men verscheidene contactadressen en telefoonnummers aan van gekende ETA-leden en sympathisanten. In dezelfde zaak was toen de Bulgaarse diplomaat Tsondu Tsjtilianov betrokken. Hij werd enkele maanden geleden uitgewezen wegens contacten met de Belgische zwarthandel in wapens.

In november 1983 werd in Spanje de 58-jarige Gabriël B. uit Vilvoorde aangehouden met 1,9 miljoen frank in peseta’s. Dat geld was afkomstig van een losprijs voor een industrieel die door ETA was ontvoerd. Volgens de Spaanse politie was het geld voor wapenaankopen bedoeld.

In november 1983 werden de drie ETA-leden Joseba Arteche, Jon Ormazza en Charles Lopez op de E10 in Kontich gepakt met 2.020 kogels van het type 9 mm, bestemd voor de terreur in Baskenland.

Dezelfde dag hadden de ETA-leden bij een Antwerps handelaar inlichtingen genomen voor de aankoop van krachtige radiozenders.

Tijdens de huiszoeking op hun onderduikadres in Kessel-Lo vond de politie niet alleen documenten over de ETA en wapenhandleidingen, maar ook een lijst Vlaamse contactadressen. Daaronder: de Jong Socialisten, de vereniging België-Vietnam en België-China, het communistische Masereelfonds enz. … Het Spaanse rapport van eind vorig jaar vernoemt ook de socialistische “Werkgroep Arbeid” als steunpunt voor de ETA in Vlaanderen. Uit die werkgroep groeide ook de Vlaams-Baskische vereniging “Anai Artea” die door de veiligheidsdiensten van nauwe contacten met de ETA wordt verdacht.

Op 13 juli werd in Diest een wapentrafiek opgedoekt. Volgens de Leuvense gerechtelijke politie waren de wapens (machinepistolen en kogels) hoogstwaarschijnlijk eveneens voor de ETA bestemd.

Uiteraard is dit slechts de top van een ijsberg: het betreft enkel de gevallen die min of meer publiek raakten.

Code-telefoon

Wat de bomaanslag in Antwerpen betreft: de veiligheidsdiensten zijn er wel van overtuigd dat de aanslag het werk is van de ETA, vermits er de jongste weken herhaaldelijk met bommen tegen de Antwerpse gevangenis, het Beroepshof en het Gerechtsgebouw was gedreigd. Die instellingen stonden tot twee weken geleden onder controle van rijkswachtpatrouilles die met UZI’s in de aanslag door de gangen liepen.

Ook verscheidene ministers, onder wie Gol, kregen extra bescherming na dreigementen van de ETA.

De aanslag op het gerechtsgebouw is volgens de veiligheidsdiensten waarschijnlijk door een commando uitgevoerd dat intussen wellicht al in één van de vele onderduikadressen in Frans Baskenland vertoeft.

Zekerheid over de betrokkenheid van de ETA heeft men pas als de aanslag wordt opgeëist. Dat gebeurt gewoonlijk via een telefoontje aan welbepaalde Baskische journalisten van plaatselijke bladen of persagentschappen. Een opeising wordt pas ernstig genomen als ze bovendien van de gebruikelijke code-woorden wordt voorafgegaan. Telefoontjes die in ons land binnenlopen worden bij voorbaat als ongeloofwaardig bestempeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Augustus 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: ETA

België is belangrijke ETA-bevoorradingsbasis

België dient o.m. door contacten met wapenhandelaars als voorname bevoorradingsbasis voor de terroristische acties van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De ETA heeft bovendien vorig jaar via haar buitenlandse verbindingspunten in Frankrijk, Italië, Ierland en de Bondsrepubliek geprobeerd de defensieminister van het Midden-Amerikaanse land El Salvador om het leven te brengen.

Een en ander staat in een voor de Spaanse regering bestemd rapport dat vrijdag gedeeltelijk door de invloedrijkste Spaanse krant, de progressief-liberale El Pais, werd afgedrukt.

In het rapport, dat werd opgemaakt in opdracht van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de politie en inlichtingendiensten van andere landen en met gewezen ETA-leden, wordt de klemtoon gelegd op de voorliefde van de ETA-terroristen voor België, waar zij van de Vlaamse socialistische organisatie “Werkgroep Arbeid” steun zouden krijgen.

Voor de financiering van de moord op de Salvadoriaanse defensieminister maakte de politiek-militaire vleugel van de ETA 250.000 dollar over aan het Salvadoriaanse ondergrondse Revolutionaire Volksleger. De som was het losgeld van een van de ontvoeringsslachtoffers van de ETA. Een bijzonder deel van het rapport handelt over het steeds vaker opduiken van ETA-leden in Latijns-Amerika. Het ETA-centrum voor de vervalsing van documenten en papieren zou met name in Nicaragua liggen.

Steeds volgens het rapport legde de ETA haar eerste buitenlandse contacten in 1964, met de reis van een kleine groep militanten naar het speciale opleidingskamp “Guines” bij Havana (Cuba). In het kamp worden enkel buitenlanders toegelaten die behoren tot organisaties die het volle vertrouwen van de Sovjet-Unie genieten.

Algerije opende eveneens in 1964 een opleidingskamp voor terroristen waar ook PLO’ers kwamen, Amerikaanse Zwarte Panters, leden van Italiaanse en Duitse marxistische organisaties, IRA-leden en ETA-militanten.

De eerste contacten tussen de ETA en de IRA werden in dat Algerijnse kamp gelegd, maar het officiële startpunt van de internationale connecties van de ETA valt samen met “de tri-continentale conferentie van Havana” (1966), tijdens welke de ETA een aanbod van economische steun bekwam van China.

Het belang van Frankrijk voor de ETA wordt in het rapport niet duidelijk.

Voor de Bondsrepubliek citeert het rapport als recentste inlichting de elektronica-cursussen die twee Baskische militanten in januari 1980 gaven aan terroristen van de Baader Meinhoff-bende. Toen was al lang bekend dat de ETA bindingen had met het Ierse Republikeins Leger en ondergrondse Italiaanse groeperingen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Januari 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

20

Re: ETA

Aanhoudingsmandaat ETA-terroristen verlengd

De raadkamer van Antwerpen heeft woensdagmiddag de aanhouding van de drie ETA-leden met een maand verlengd.

Het drietal werd, zoals destijds gemeld, voor enkele weken aangehouden op de autoweg E10 [nu E19] te Kontich. In hun wagen werden 2.000 patronen 9mm munitie gevonden, waarschijnlijk afkomstig van een diefstal bij FN in Herstal. (*)

Bij een eerste ondervraging zeggen de drie - twee Spanjaarden en een Fransman - ETA-koeriers te zijn, die een opdracht uitvoerden in ons land. Voor de rest deden zij er het zwijgen toe.

De zwaarste jongen van de drie is zeker de 23-jarige Joseba Gonzales Arteche, lid van de ETA Politico Militar, die in Spanje onder meer gezocht wordt voor een moordaanslag en het plegen van terreurdaden. De rol van de twee anderen - de 30-jarige Josu Ormazza Corral en de 27-jarige Fransman Charles Lopez - is veel minder duidelijk.

In en om het Antwerpse gerechtsgebouw waren woensdag uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen getroffen. Gewapende rijkswachters patrouilleerden er de ganse voormiddag, doch er deed zich geen enkel incident voor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1983

(*) Gestolen door Juan Mendez?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube