Re: Charly De Pauw

Wie Charly de Pauw op archiefbeelden aan het woord wil zien over zijn megalomane, op Amerikaanse leest geschoeide kantoortorens, moet beslist eens de mooie documentairefilm 'Archibelge' bekijken, nu op canvas te zien. Ook VDB komt er aan het woord.

22

Re: Charly De Pauw

the end wrote:

Charlie De Pauw liet zich graag kolonel noemen, en zat oorspronkelijk na de Tweede Wereldoorlog in de wapenhandel op voorspraak van de Amerikanen.

Hij had ook zeer goede contacten in de internationale wapenhandel. De Pauw ging er bijvoorbeeld prat op dat hij dik bevriend was met Arabische wapenhandelaars die actief waren op planetaire schaal, zoals Adnan Khashoggi en Akram Ojieh.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: Charly De Pauw

Charly had visie. Dat moest wel botsen met de kruideniers van Delhaize. Charly wilde zes lagen kantoren bouwen op het dak van elke Delhaize. Delhaize zei nee. Toen heeft hij voorgesteld dan toch tenminste parkeermeters te plaatsen, Delhaize zei nee. Charly vond het belachelijk dat Delhaize de muntjes van de winkelkarretjes teruggaf na terugplaatsen en wilde zelfs akkoord gaan met 15%. Delhaize zei ... nee.

Toen is ie in Knokke gaan uithuilen bij de broertjes Blaton. Bongiorno kwam toevallig langs, die kwam wel vaker van Morlanwelz naar Knokke, door de binnenbaantjes aan 130 per uur, met z'n privépiloot Pilarski. Op de achterbank Maud Sarr met de raising star van Morlanwelz, Elio di Rupo, maar dat is de petite histoire. De essentie: toen Bongiorno het verhaal van Charly's drievoudige afwijzing hoorde, verschenen er dollartekens in z'n ogen. Hij begon meteen te rekenen, vierhonderd Delhaizes maal zes kassa's gemiddeld is - jobs jobs jobs - 2.400 vrouwen van Poolse bouwvakkers die hij kon koppelen aan Delhaize.

Helaas. Delhaize zei nee. En toen gingen de poppen aan het dansen. sad

Re: Charly De Pauw

Intrigerende informatie Trojan, de vlucht van Charly De Pauw naar Texas deed me onmiddellijk denken aan het liedje dat werd aangevraagd door de bende bij radio Mi Amigo (mijn vriend) bij de overval in Aalst, oorspronkelijk was dat 'the way to amarillo' (Amarillo dat is in Texas). Er zat minstens een liefhebber/kenner van muziek in de bende.

Lyrics:

When the day is dawning
On a Texas Sunday morning
How I long to be there
With Marie who's waiting for me there. | Marie de vrouw van de uitbater van Les Trois Canards in Anderlues?
Every lonely city

Ha ha ha ha ha

Where I hang my hat | Zou een metafoor zijn die verwijst naar een depressie omdat Marie niet bij hem was. (Tony Christie, de zanger) Andere mogelijkheid is dat Tony zijn vrouw/vriendin Marie niet in de buurt is om hem te wijzen op zijn (huishoudelijke) taken

Ha ha ha ha ha

Ain't as half as pretty as where my baby's at

Is this the way to Amarillo
Every night I've been huggin' my pillow
Dreaming dreams of Amarillo
And sweet Marie who waits for me
Show me the way to Amarillo
I've been weeping like a willow
Crying over Amarillo
And sweet Marie who waits for me

Sha la la lala lalala
Sha la la lala lalala
Sha la la lala lalala
And Marie who waits for me

....

There's a church bell ringing
Hear the song of joy that it's singing
For the sweet Maria and the guy who's coming to see her
Just beyong the highway, there's an open plain
And it keeps me going through the wind and rain

Van the way to amarillo bestaat ook een Franse versie door Nana Mouskouri, 'Vivre avec toi':   

Quand le jour se lève | Wanner de dag ontwaakt
C'est le grand rideau qui tombe | Het gordijn is gevallen
Mauvaises nouvelles | Slecht nieuws
Qui s'abattent sur notre monde | dat is nedergedaald op onze wereld
Mais je te regarde | maar ik kijk naar jou
Et je n'ai pas peur | en heb geen schrik
Toi tu montes la garde | jij houdt de wacht
Devant notre bonheur | over ons.

Vivre avec toi c'est si facile
Je me sens quelque fois bien fragile | Soms voel ik me kwetsbaar
Au milieu des cris des villes | Te midden van de kreten uit steden
Heureusement que tu es là
Vivre avec toi quoiqu'il arrive
Au début à la fin de mon livre | aan het begin van het einde van mijn boek
Etre prisonnière ou libre | gevangene zijn of vrij
Mais simplement vivre avec toi
Shalala...
Mais simplement vivre avec toi

Merveilleux pianiste | Wonderbaarlijke pianist
La musique au bout des doigts | Muziek aan de vingertoppen
Cette valse triste | Deze trieste wals
Il la joue pour toi, pour moi | speelt hij voor jou en voor mij
Emotion d'une heure | Emotie van een uur
Vent léger de chagrin | Lichte wind van beproeving/droefheid/smart/leed
Mon amour je pleure | Mijn liefde ik huil
Mais c'est dans ta main | Maar het is in jou hand

For what its worth ....

25

Re: Charly De Pauw

LeWhale wrote:

Intrigerende informatie Trojan, de vlucht van CDP naar Texas deed me onmiddellijk denken aan het liedje dat werd aangevraagd door de bende bij radio Mi Amigo (mijn vriend) bij de overval in Aalst, oorspronkelijk was dat 'the way to amarillo' (Amarillo dat is in Texas). Er zat minstens een liefhebber/kenner van muziek in de bende.

De onbekende persoon vroeg 'Te voet naar Scherpenheuvel' aan. Het is een hele omweg om dit via het originele nummer ('The way to Amarillo') te koppelen aan Charly De Pauw. Daarvoor moet je al heel veel inspiratie hebben.

LeWhale wrote:

Marie de vrouw van de uitbater van Les Trois Canards in Anderlues?

De vrouw van Jacques van Camp heette Germaine (en Les Trois Canards is in Ohain).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

26

Re: Charly De Pauw

En hoe lang duurt het nog eer de beruchte Sabena-vluchten waarbij Mr. De Pauw en een zekere prins, met nog ander gezelschap als passagiers aan boord gingen, aangekaart worden?

27

Re: Charly De Pauw

Charlie De Pauw te Brussel overleden

In Brussel is maandag de bekende Brusselse vastgoedpromotor en selfmade-man Charlie De Pauw overleden. De Pauw die o.m. bekend stond om zijn World Trade Center-project en tal van parkings in de hoofdstad, was in augustus 64 geworden. Om gezondheidsredenen verbleef hij rond die tijd voor een behandeling in de VS.

Charlie De Pauw bracht zich zelf naar de top. Hij genoot weinig onderwijs en werd evenmin door zijn familie gesteund. Op 13-jarige leeftijd verlaat hij het college en trekt naar Parijs. Hij geraakt er aan de kost als dagbladventer, keert na zes maanden naar Brussel terug en werkt er in een garage van Skoda. Vervolgens wordt hij persfotograaf en - na het vervullen van zijn legerdienst - wordt hij bediende bij de spoorwegen.

Tijdens de oorlog zelf wordt hij lid van het verzet. Hij slaagt er in een woning te kopen voor 180.000 fr. Onmiddellijk na de oorlog doet hij diezelfde woning van de hand voor 300.000 fr. In 1946 wordt De Pauw koerier voor de Amerikaanse troepen in Parijs. Tijdens een van de vele verplaatsingen, schiet zijn wagen in brand. De brand kan dankzij het gebruik van een blusapparaat spoedig worden overmeesterd. Het voorval zet De Pauw aan tot denken. De verkoop van brandblusapparaten, daar bestaat inderdaad in België nog een hele markt voor …

Charlie De Pauw geniet weldra bekendheid als vervaardiger van brandblusapparaten en slaagt er tevens in de grote voorraden van het leger te verkopen. Wat later zal hij zijn firma overlaten aan wereldproducent Ansul.

Tijdens een lunch met de burgemeester van Antwerpen, komt De Pauw op de idee om parkeerplaatsen te gaan bouwen. Enorme parkeerterreinen worden gebouwd te Brussel, ter hoogte van de Munt alvorens met de bouw te beginnen van de zakenkantoren van het World Trade Center.

Telkens als men De Pauw het verwijt toestuurde dat hij zijn relaties met politici, o.m. Vanden Boeynants, wat te goed had weten te benutten, antwoordde hij “de macht interesseert mij helemaal niet”.

In april 1984 heeft “de miljardair van de vastgoedsector” zijn hele verzameling oude wagens “Oldtimers” geschonken aan het automobielmusem te Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 December 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Charly De Pauw

In november 1984 werd de zoon van Charly De Pauw ontvoerd:

Belgisch gangster in Frankrijk gevat

De opsporingsbrigade van het Franse Montpellier heeft in samenwerking met twee Belgische collega's te Saint-Brès, in het departement Hérault, een Belg aangehouden die sedert november 1984 door het gerecht werd gezocht.

De 24-jarige P.D., die inmiddels in de gevangenis van Montpellier werd opgesloten, was naar Saint-Brès gevlucht nadat hij in november 1984 had deelgenomen aan de ontvoering van Patrick De Pauw, zoon van de op 24 december 1984 overleden Brusselse makelaar Charly De Pauw.

De bende van P.D. had een losgeld geëist van 125 kilo goud, maar eigenaardig genoeg werd Patrick De Pauw 36 uren na zijn ontvoering vrijgelaten, zonder dat er één frank losgeld was betaald.

P.D. werd eveneens gezocht wegens heroïnesmokkel, autodiefstal en kunstdiefstallen in kerken. Blijkbaar werd de Belgische rijkswacht door een tipgever op de hoogte gesteld van het verblijf van D. te Saint-Brès. Er werd een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem opgesteld, dat leidde tot zijn aanhouding. De Belgische gerechtelijke autoriteiten hebben een uitleveringsverzoek ingediend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 September 1985

Noot: Naam van de gangster zelf afgekort.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

29

Re: Charly De Pauw

Bouwt Charly De Pauw voor Florennes?

Een maatschappij uit Waver, namelijk de Compagnie des Quatre Sapins, kocht nabij Dinant ongeveer 85 hectaren grond van de Immobilière de Wespin. Daarvoor werd 57,7 miljoen frank betaald, wat met de bijkomende kosten de totale koopsom op zowat 75 miljoen brengt.

Volgens een notaris uit Dinant is dit driemaal meer dan de normale prijs voor een lap grond in die toch in verval geraakte streek van de provincie Namen. In dit verband werd trouwens opgemerkt dat het schepencollege van Dinant nog amper 10 bouwvergunningen per jaar moet afleveren, en nu daagt daar plots een maatschappij op uit Waals-Brabant met een ongelofelijk grote belangstelling voor het domein van Wespin.

Shape

Op zichzelf is dit eigenlijk niet zo vreemd als men weet dat Florennes in vogelvlucht slechts een 25-tal kilometer van Dinant verwijderd is en wie Florennes zegt, denkt dan ook onmiddellijk aan de installatie van de raketten en ... de komst van Amerikaanse militairen en hun families.

Zo werden er toch ook in 1967 te Casteau, naar aanleiding van de vestiging in België van de Shape (Supreme Headquarters Allies Powers Europe) honderden nieuwe woningen opgetrokken om er het personeel van het geallieerd militair hoofdkwartier in Europa in onder te brengen. De toen bij de bouw betrokken firma's waren in handen van Charly De Pauw, die Brusselaar die in 1933 nog een doodgewone arbeider was, later persfotograaf en nu al vele jaren miljardair.

Geschikt

De selfmade-man die het tot miljardair bracht, de grote baas van het World Trade Center te Brussel en van een consortium van parkings in de hoofdstad, gaf andermaal blijk van zakentalent en doorzicht. Hij liet immers het oog vallen op het domein van Wespin in Dinant. De "Compagnies des Quatres Sapins" is trouwens een van de filialen of dochtermaatschappijen waarin Charly De Pauw zakelijke belangen heeft.

Met de nieuw aangelegde autoweg is de luchtmachtbasis van Florennes slechts 15 minuten per wagen verwijderd van Dinant, en bovendien zijn de aangekochte terreinen van Wespin gunstig gelegen aan de zuiderkant.

Dus, zo moet Charly De Pauw waarschijnlijk hebben geoordeeld, zou het domein van Wespin uiterst geschikt kunnen zijn voor de Amerikanen die naar Florennes zullen komen. Minister van Landsverdediging Vreven heeft aangekondigd dat er tegen het einde van dit jaar al een 400 in Florennes zullen zijn. Later komen er wellicht nog meer.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

30

Re: Charly De Pauw

Simonet-brief zou vals zijn

Terwijl een Brusselse krant woensdag kon melden dat het onderzoek i.v.m. de “brief van Simonet” zowel door het parket als door het Hoog Comité van Toezicht is afgesloten, begon het weekblad Knack op dezelfde dag de publicatie van een blijkbaar goed gedocumenteerd dossier waaruit kan opgemaakt worden dat de beruchte brief wel degelijk vals is.

Zoals bekend werd de brief op 28 november vorig jaar door De Standaard gepubliceerd. Boven een handtekening van Simonet deed het ministerie van Economische Zaken in die brief de belofte om tegen eind 1975 naar het World Trade Center te verhuizen en er gedurende negen jaar 55.000 vierkante meter kantoorruimte te huren voor 1,7 miljard fr.

Het ging meer bepaald over de nog te bouwen torens 3 en 4 in het WTC-project. Simonet heeft van de eerste dag staande gehouden dat hij de brief niet had opgesteld en niet ondertekend, en hij blijft in deze zaak trouwens burgerlijke partij, nadat hij eind vorig jaar klacht tegen onbekenden heeft ingediend.

Wapen

Uit het dossier van het weekblad blijkt dat de brief met de huurbelofte in feite een waardevol wapen was in handen van een groepje immobiliënmakelaars die van de oorspronkelijke WTC-promotor Charly De Pauw de realisatie van de derde en de vierde toren hadden overgenomen. Een dergelijke brief hadden zij nodig om van financiers leningen los te krijgen die het mogelijk maken dergelijke projecten te verwezenlijken, zelfs wanneer men zelf slechts over een betrekkelijk klein kapitaal beschikt.

Het weekblad vermeldt dat er in feite twee brieven bestaan, een van 3 januari 1973 en een van daags nadien. Het is de brief van 4 januari 1973 die destijds in de pers kwam. Het is niet alleen eigenaardig dat op twee opeenvolgende dagen eerst beslist wordt 15.000 vierkante meter kantoorruimte te reserveren en daags nadien nog 40.000 bijkomende vierkante meter.

Grootse plannen

Van grote betekenis blijkt ook te zijn dat Simonet op 3 januari 1973 de ontslagnemende regering Eyskens-Cools (2) verlaat om lid te worden van de EG-commissie. De geldigheid van zijn handtekening werd van 3 tot 6 januari verlengd, omdat de koning op dat ogenblik in Spanje vertoefde. Bovendien meent het weekblad te weten dat de brieven met de belofte pas beslissingen voor gevolg hebben na 26 januari 1973, d.w.z. na het aantreden van de regering-Leburton.

Uit het dossier zou blijken dat de betrokken makelaars pas na de vorming van de regering-Leburton aan de groep CPD bevestigd hebben dat zij de realisatie van de torens 3 en 4 op zich zouden nemen, omdat zij van de regering de bevestiging op zak hadden dat zij de torens voor een belangrijk deel zou afhuren. Ook de datum op de brieven zou dus vals kunnen zijn. De hele geschiedenis is doorweven met ingewikkelde en tegelijk grootse plannen waarin men onder meer de bouw van gastankers, het project Noordzeepoort (oliehaven 28 km uit de kost voor Zeebrugge) en het beruchte project voor een gemengde raffinaderij in het Luikse (Ibramco) terugvindt.

Voorts hangt over de hele zaak een sluier van politieke intriges rond de vorming van de regering-Leburton.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Februari 1975

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube