1

Topic: Abdelhaq Melloul-Khayari

Abdelhaq Melloul-Khayari was de luitenant van Hassan Maâche en heeft een lange staat van dienst in de Belgische onderwereld. 

Net als Sekkaki is de 42-jarige Abdelhaq Melloul-Khayari met deze ontsnapping niet aan zijn proefstuk toe. In 1992 wandelde hij al eens de gevangenis van Verviers buiten, terwijl hij zich voordeed als zijn broer. Hij was op dat moment veroordeeld tot veertien jaar cel wegens een reeks overvallen. 

In de jaren tachtig en negentig was Melloul de luitenant van Hassan Maâche, de baas van de beruchte bende Maâche. Die was gespecialiseerd in zeer gewelddadige overvallen, onder meer op geldtransporten. De bende was de zwaarste die ons land ooit heeft gekend, naast bende Haemers. De bende Maâche was ook verantwoordelijk voor een golf van overvallen waarbij met vrachtwagens geldautomaten uit de muur werden gerukt.

Na zijn ontsnapping uit Verviers werd Melloul weer ingerekend en in 2005 kwam hij vrij. Maar na drie jaar ging het terug richting gevangenis. Vorig jaar pakte de politie hem op na een wilde achtervolging op de Brusselse Ring, waarbij Melloul met een kalasjnikov naar een politiehelikopter had geschoten. Samen met een kompaan was Melloul op de terugweg van de overval op de Record bank in Ronse.

Begin dit jaar werden de twee veroordeeld tot 8 en 7 jaar cel, voor in totaal vijf overvallen. Abdelhaq Melloul-Khayari kreeg de zwaarste straf. Hij bekende dat hij de helikopter had beschoten. Melloul, van Brusselse afkomst, stamt uit een beruchte Brusselse gangsterfamilie. De vier broers Khayari en de broers Maâche groeiden op rond het Tulpplein in Elsene en evolueerden van jongerenbende tot zware gangsterbende. 

Ook de vier andere broers Khayari zijn betrokken geweest bij gewelddadig banditisme. In 1990 werden twee van zijn broers doodgeschoten bij een overval op een Brusselse wisselagent. De wisselagent was een ex-paracommando die zich niet zomaar liet overvallen en dat ondervonden de broers. Zijn broer Redouan werd in 1998 bij verstek tot negen jaar veroordeeld wegens gewelddadige overvallen. Zijn vierde broer Fouad liep in totaal acht jaar cel op wegens gewapende overvallen.

Bron: De Standaard

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube