1

Topic: Serge Kubla

Was zijn naam hier al eens tegengekomen, weet niet meer waar exact.

Ex-minister Kubla verdacht van omkoping

Serge Kubla (67), oude krokodil van de Franstalige liberalen, zou als lobbyman voor staalreus Duferco aan de Congolese ex-premier Adolphe Muzito 20.000 euro smeergeld hebben gegeven.

Serge Kubla (MR), de burgemeester van Waterloo, zit sinds gisteren opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. De politicus werd aangehouden door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise op verdenking van omkoping van de voormalige eerste minister van Congo Adolphe Muzito. Dat heeft het federaal parket gisteren bevestigd.

De feiten zouden dateren van 2012, toen Muzito nog premier was in Congo. In maart 2012 trad de regering van Muzito af. Er werd toen ook een corruptie-onderzoek tegen hem geopend, maar er zou geen verband zijn met het Belgische onderzoek.

De feiten waarvan Kubla in ons land wordt verdacht, kaderen in het lobbywerk dat hij heeft verricht voor de (Zwitserse) staalreus Duferco, die onder andere vestigingen heeft in La Louvière en actief is op de oude terreinen van de Forges de Clabeq. Kubla leerde Duferco kennen in de periode tussen 1999 en 2004, toen hij Waals minister van Economie was.

Duferco zou Kubla gebruikt hebben om te proberen voet aan grond te krijgen in Congo en er actief te kunnen worden in en rond de mijnbouw. Het is in dat kader dat Kubla in 2012 contact gehad zou hebben met de voormalige Congolese premier. Kubla zou in het Brusselse hotel President WTC 20.000 euro overhandigd hebben aan de echtgenote van Muzito, als voorschot van een afgesproken bedrag van 500.000 euro. Dat geld zou officieel hebben gediend om een loterij in Congo te financieren, maar eigenlijk zou het doel van Duferco erin hebben bestaan om via de eerste minister voet aan grond te krijgen in Congo.

Kubla werkte niet gratis voor Duferco. De Standaard vernam uit goede bron dat hij tienduizenden, misschien zelfs honderdduizenden euro ontvangen zou hebben van Duferco via een offshore-bedrijf. Of dat strafbaar is, staat nog niet vast, want het is onduidelijk of Kubla die inkomsten aan de fiscus heeft aangegeven.

Tot nader order is alleen Serge Kubla aangehouden in de zaak. Hij werd, zegt het federaal parket, aangehouden om te vermijden dat hij met andere verdachten zou overleggen. Allicht worden de volgende dagen nog andere mensen aan de tand gevoeld.

Roland Forestini, de advocaat van Kubla, bevestigde gisteren aan de RTBF dat zijn cliënt inderdaad 20.000 euro had overhandigd aan de echtgenote van de Congolese ex-premier. ‘Maar dat heeft niks met corruptie maar alles met het sluiten van een transactie te maken’, aldus Forestini, die verder op RTL benadrukte ‘dat er geen andere manier is om zaken te doen in Congo’. Volgens de advocaat is Kubla ook niet de centrale figuur in de zaak.

Serge Kubla was van 1999 tot 2004 Waals minister van Economie. Hij was een tijdlang fractieleider van de MR in het Waals Parlement. Sinds mei 2012 is hij geen parlementslid meer. Hij is wel nog altijd burgemeester van Waterloo, een ambt dat hij sinds 1977 bekleedt.

De MR reageerde gisteren verbijsterd op het nieuws van de aanhouding van hun partijgenoot. In een reactie vroeg partijvoorzitter Olivier Chastel aan Kubla meteen om ontslag te nemen als burgemeester ‘om zich op die manier beter te kunnen verdedigen’. Premier Charles Michel reageerde niet.

Bron » www.standaard.be

Hardcore 4 life

2

Re: Serge Kubla

Kubla en Gol waren de politieke beschermheren van Hilaire Beelen, m.i. de financier van een aantal misdaden waarvan we sommige onder de noemer "Bende van Nijvel" zijn gaan noemen. Kubla was een notoir deelnemer aan partijtjes ten huize Beelen.

3

Re: Serge Kubla

Wie geïnteresseerd is in Kubla, het politieke petekind van Jean Gol, bij deze het verzoek om ook het item Hilaire Beelen te consulteren. Hilaire Beelen was bevriend met Frans Van Reeth, bijgenaamd "de kleerkast", verdacht van de overval op geldtransporten, waaronder van een waardetransport naar Zaventem in Perk, een hallucinante kopie van de (latere) overval op geldkoerier Francis Zwarts in dezelfde buurt (Zaventem). Voor een aantal speurders geldt Frans Van Reeth, inmiddels in de gevangenis overleden, als de reus van de Bende van Nijvel.

4

Re: Serge Kubla

Ga ik straks doen, bedankt

Hardcore 4 life

5

Re: Serge Kubla

Serge Kubla heeft bekend. De omkoping zou veel omvangrijker zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Nu nog even in de jaren 80 roeren.

Re: Serge Kubla

Volgens zijn advocaat heeft Kubla helemaal niet bekend » www.lalibre.be

7

Re: Serge Kubla

HC4L wrote:

Hij is wel nog altijd burgemeester van Waterloo, een ambt dat hij sinds 1977 bekleedt.

Ah, onze betrouwbare pers. Kubla werd in 1977 schepen in Waterloo. Hij werd pas burgemeester in 1983.

En over de "band" tussen Michel Nihoul en Kubla:

(...) Ook van Waals minister van Economie Serge Kubla kan niet echt worden gesteld dat hij een relict uit vervlogen tijden is. Nihoul liet de voorbije jaren al een paar keer blijken dat hij erg boos op hem is. Kubla was een van die politici die in 1996 in de media verkondigde dat hij die vieze Nihoul nooit had gekend.

Terwijl hij volgens Nihoul - daarin bijgetreden door commissaris Georges Marnette, zelf ook klant - begin jaren tachtig een van de oprichters was van de seksclub Les Atrebates, zijn favoriete stek in Etterbeek. Maar Kubla, zegt Nihoul, die betekende helemaal niets:

"Kubla kan niet worden beschouwd als een beschermheer, in die zin dat hij in die tijd slechts regionaal député was en wellicht geen enkele macht had. Ik heb hem gekend binnen het kader van de uitjes waarover ik u sprak, en dat is alles." (Uitspraak uit het verhoor van Michel Nihoul, 29 mei 1997, nationale brigade GP, pv 10.359)

Bron: De Morgen | Februari 2004

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Serge Kubla

La villa de Serge Kubla a été saisie pour cinq ans

Médor révèle que l’ancien ministre Serge Kubla fait l’objet d’une mesure judiciaire rarissime dans le monde politique. Sa résidence principale a été saisie pour une période de cinq ans. Il s’agit d’une villa située au 103 de l’avenue du Manoir, à Waterloo. Le couple Kubla l’avait achetée le 4 août 1993 pour la somme de 19,5 millions d’anciens francs (l’équivalent de 500000 euros). En cas de vente forcée, aujourd’hui, sa valeur serait égale ou supérieure à 1 million d’euros.

[Selon Médor, cette saisie à titre conservatoire s’inscrit dans le cadre d’une instruction judiciaire engagée il y a plus de trois ans et dans la perspective d’une citation directe de Serge Kubla devant un tribunal correctionnel, dès le début de 2018. A l’époque où il était encore député wallon et bourgmestre de Waterloo, Kubla avait été payé par le groupe sidérurgique italien Duferco pour des activités de consultance en République démocratique du Congo.

Une enquête judiciaire menée par le juge d’instruction bruxellois Michel Claise a établi que ces paiements se chiffraient à 240000 euros par trimestre. L’ancien ministre wallon de l’Economie, aujourd’hui âgé de 70 ans, a été inculpé pour corruption et blanchiment d’argent. Il est suspecté d’avoir transmis des enveloppes d’argent liquide à de hauts dirigeants congolais. En Suisse et au Liechtenstein, la justice belge aurait constaté que Kubla s’était constitué un magot secret d’environ 5 millions d’euros. Cette somme aurait entretemps fondu comme neige au soleil. C’est précisément pour éviter que Serge Kubla se déclare insolvable que la justice a décidé de saisir une partie de ses biens immobiliers, estime le journaliste de Médor Philippe Engels.

A propos du cas Kubla, Médor cite encore un haut magistrat: "Ce type de saisie est relativement courante dans les dossiers de criminalité financière, dit-il sous le couvert de l’anonymat. Mais, de mémoire, je n’ai pas le souvenir d’une telle mesure à l’égard d’une personnalité politique de premier plan. Vu l’impunité qu’on reproche à la justice, il s’agit d’un geste marquant."

Bron: Communiqué de presse par Philippe Engels | 4 April 2018

Re: Serge Kubla

De voormalige Waalse minister van Economie Serge Kubla (MR) krijgt twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor omkoping van Congolese politici en het witwassen van geld.

Bron: VRT Nieuws | 23 februari 2023