Re: Kester

Nieuw communicatiecentrum groeit op Kesterheide

Het nieuwe communicatiecentrum van de NAVO op de Kesterheide in Gooik krijgt vorm. Er komen vier nieuwe communicatie-antennes die opvallen omdat ze in een witte bol worden gestoken. De nieuwe Satcom-basis van de NAVO moet klaar zijn volgend jaar.

De NAVO heeft al vele jaren een communicatiecentrum op de Kesterheide, het hoogste punt van het Pajottenland. Via deze Satcom-basis gebeurt de internationale sattelietcommunicatie tussen de verschillende NAVO-partners. Maar de basis was danig verouderd dat ze sinds 2012 leeg stond. De communicatie werd tijdelijk naar andere eenheden overgeheveld. Ondertussen werd de oude Satcom-basis in Gooik ontmanteld en afgebroken, en is de nieuwe communicatiebasis van de NAVO in volle opbouw.

Vroeger werd het beeld van de Kesterheide gedomineerd door een grote opblaasbare radardome, in de volksmond in het Pajottenland ook 'de witte bol' genoemd. In de opblaasbare constructie was de communicatieradar van de NAVO ondergebracht. Deze witte bol wordt binnenkort vervangen door vier witte bollen, die ook radar- en communicatie-installaties zullen herbergen. De opbouw van de radars is momenteel volop bezig, net als de bouw van het communicatiestation langs de Kesterweg. Even overwogen de ontwerpers om de witte bollen een groene kleur te geven om ze beter in het landschap te laten opgaan maar dat bleek technisch niet mogelijk. Er komt wel een groenscherm rond de basis om die wat af te schermen. Er is ook extra beveiliging voorzien.

De NAVO investeert in Gooik zo'n 15 miljoen euro in het nieuwe communicatiestation. Het moet dan ook een van de belangrijkste communicatiecentra worden in Europa. Normaal gezien moet de nieuwe Satcom-basis in de loop van 2017 in gebruik worden genomen. Er zullen een dertigtal militairen werken, vooral Amerikanen en Canadezen.

De NAVO maakt zich sterk dat de buren weinig hinder zullen ondervinden. Er zal niet meer activiteit rond de basis zijn dan vroeger ook het geval was.

Bron: Het Nieuwsblad | 4 november 2016

Re: Kester

Ooit van iemand gehoord dat ze tijdens hun militaire dienst midden jaren 70 de opdracht hebben gehad om het gebouw een weekend te bewaken. Dat is dan afgeblazen, en ze zijn elders naartoe gestuurd. Volgens hen was dit in die tijd een gewoon militair domein als een ander. De plaats is allesinds goed gekend in de streek van het Pajottenland.

Nog een artikel n.a.v. sluiting in 2012 » editiepajot.com

43

Re: Kester

Inderdaad, het oude militaire gebouw diende eind jaren 70 enkel en alleen als antenne. In het weekend stond het gewoon leeg zonder bewaking. De jagershut juist buiten de kazerne is misschien ook interessant. Niet simpel bracht die ooit ter sprake

44

Re: Kester

Er is een heel groot verschil tussen Satcom en de basis bovenaan op de berg. Onderaan was volledig Navo, gerund door de Amerikanen en Belgen. Bovenaan staat de zendmast van de Belgische luchtmacht, deze is nog altijd actief, hetzij niet meer bemand/bewaakt. Deze mast zag er vroeger anders uit, misschien vernieuwd in de loop der tijd. Natuurlijk zal de bewaking onderaan wel in contact gestaan hebben met die bovenaan, in de hoefijzervormige basis hangen lampen met vermelding "satcom alarm", maar in se is dit een gescheiden zaak.

Re: Kester

Op de Kesterheuvel staan ook antennes. Ondermeer de VRT had er een mast staan. De enige communicatiemast die er nu nog staat is van de NAVO en staat in verbinding met 'de witte bol (inmiddels gesloopt) Het terrein errond is afgesloten militair terrein.

46

Re: Kester

Heel veel info over Kester en omgeving maar ik denk dat we ondertussen wel kunnen concluderen dat deze plaats niets met de Bende van Nijvel te maken heeft. De Bende kwam misschien niet altijd even intelligent over maar ik denk niet dat ze de omgeving van een militaire basis zullen gebruiken om zich te verschuilen na een bloedige overval. Als ze zich al hebben verstopt tussen Aalst en Houssière zal het niet hier geweest zijn.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

47

Re: Kester

Waar hebben ze zich dan verstopt? Van Aalst tot Kester zijn ze ontelbare keren gespot! Ze zijn het laatst gespot op het kruispunt Hogeberg (kester) en dan zijn ze verdwenen! In Heikruis was de mis juist gedaan van de abdij waar heel veel volk naar toe gaat. Niemand heeft de Bende gezien! En de enige andere weg is via Halle en dat is een stad en daar heeft ook totaal niemand de bende gezien en de Golf doe Joost Van Stichel heeft opgemerkt in Saintes was een andere Golf! Het kan niet anders dan hun schuiloord was op de Kesterheide. Let ook dat er oefenpatronen zijn gevonden die op kartonnen borden van de Gordel waren gekleefd van het jaar 1983.

48

Re: Kester

kenza wrote:

Waar hebben ze zich dan verstopt ?

Ik pretendeer niet te weten waar ze zich verstopt hebben.

kenza wrote:

Van Aalst tot kester zijn ze ontelbare keren gespot!

Som die "ontelbare keren" (sic) eens op?

kenza wrote:

Ze zijn het laatst gespot op het kruispunt Hogeberg (Kester) en dan zijn ze verdwenen!

Ze zijn niet verdwenen. Vier uur later zijn ze opgemerkt in het Bois de la Houssière. En als ze de laatste keer aan het Kruispunt Hogeberg gespot zijn, dan waren ze Kester al gepasseerd.

kenza wrote:

In heikruis was de mis juist gedaan van de abdij waar heel veel volk naar toegaat  niemand heeft de bende gezien !!!

Waarom zou de Bende langs Heikruis [Google Maps] gereden zijn? Moesten ze langs daar gereden zijn en als niemand ze gezien heeft, wil dat daarom niet zeggen dat ze er niet gepasseerd zijn.

kenza wrote:

Het kan niet anders dan hun schuiloord was op de kesterheide.

Er zijn tientallen andere hypotheses of mogelijkheden die veel logischer zijn dan Kester.

kenza wrote:

Let ook dat er oefenpatronen zijn gevonden die op kartonnen borden van de gordel watten gekleefd van het jaar 1983.

Die oefenpatronen en die kartonnen borden hebben hoogstwaarschijnlijk niets met de Bende van Nijvel te maken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Kester

Ben staat het vast dat de Golf van Houssiére de zelfde was als die van Aalst?

50

Re: Kester

Ben, de Bende is in Erembodegem gespot door een fietser! In Denderleeuw is de Golf door 2 getuigen gezien met de reus achterin en levend want hij probeerde aan Strokapelleken het kofferdeksel te sluiten., aan het bordeel Jagershof heeft een getuige de Golf zien stoppen om de koffer te sluiten, nadien zijn ze door 2 getuigen gezien aan het café De Molen waar de Bende een veldweg inreed richting steenweg Neigembos waar ze nadien op de Edingsesteenweg de zoon van de schepen voorbij vlamden en in Kester ter hoogte van kruispunt Hogenberg zijn ze rechtdoor gereden.

Dan kun je maar op 2 manieren in Saintes of het Bois de la Houssieres geraken: via de abdij van Heikruis waar de mis juist gedaan was en enorm veel volk naartoe gaat of via Halle. En na het kruispunt Hogenberg heeft dan ook niemand de Golf nog gezien en er is sprake van een tweede Golf en dat is volgens mij de Golf die hem gedraaid heeft want die tweede Golf is daar in de omgeving gespot. De Golf in het Bois de la Houssieres is niet de Golf van Aalst en als er dan nog 4 uur tussen zat moet er daar ergens een cafeetje zijn met parking achteraan.