1

Topic: Marc Cruysmans

Marc Cruysmans was onderzoeksrechter in Nijvel. Toen onderzoeksrechter Schlicker ziek werd, werd hij in januari en februari 1988 vervangen door onderzoeksrechter Cruysmans, in afwachting van de komst van onderzoeksrechter Hennart. Voor de opvolging van onderzoeksrechter Schlicker werd, in overleg met de eerste voorzitter van het hof van beroep te Brussel en de voorzitter van de rechtbank te Nijvel, in eerste instantie onderzoeksrechter Cruysmans voorgesteld.

Deze verklaarde bij die gelegenheid te hebben gewezen op een aantal punten in verband met de wijze waarop het onderzoek werd geleid, de relatie tot het parket, de noodzaak van voldoende manschappen, en de wil om alle sporen te volgen. De eerste voorzitter van het hof van beroep besliste nadien echter Hennart vanuit Brussel af te vaardigen naar Nijvel, en hij verweet Cruysmans een negatieve houding en een flagrant gebrek aan verantwoordelijkheidszin op het hoogste niveau. In maart 1988 werd Hennart aldus door de eerste voorzitter naar Nijvel gezonden, en nam hij het dossier-Mendez over van Schlicker.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Marc Cruysmans

Over procureur Deprêtre had Cruysmans tegenover de Eerste Bendecommissie het volgende te zeggen:

"De procureur heeft geprobeerd tal van magistraten te beïnvloeden. Dat was mogelijk zowel door zijn eigen temperament als door het grote vertrouwen dat hij genoot bij het parket-generaal te Brussel en bij de hogere hiërarchie van de zetel zelf."

In het boek De namen uit de doofpot komt deze getuigenis ook aan bod:

(...) De Nijvelse onderzoeksrechter Cruysmans heeft dit aan de hand van vier concrete voorbeelden tijdens de vorige Bendecommissie van 1988-'90 duidelijk tegengesproken. Deze onderzoeksrechter, die niets met het Bende van Nijvel-onderzoek te maken had, getuigde dat Deprêtre bij alle relevante gerechtelijke onderzoeken de procedurele verhoudingen tussen het parket en de onderzoeksrechter aan zijn laars gelapt heeft.

Cruysmans: "Getuige wijst nog op een institutionele wantoestand. Mettertijd was het evenwicht tussen parket en onderzoek immers onbestaande geworden. Getuige is van oordeel dat de vooraanstaande rol die de procureur des konings te Nijvel heeft gespeeld aan zijn persoonlijkheid te wijten is. De procureur heeft geprobeerd tal van magistraten van Nijvel te beïnvloeden. Dat was mogelijk zowel door zijn eigen temperament als door het grote vertrouwen dat hij genoot bij het parket-generaal te Brussel en bij de hogere hiërarchie van de zetel zelf." (Eerste Benderapport 1990, Deel IV: Getuigenverhoren, blz. 452)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Marc Cruysmans

Carrière heeft Marc Cruysmans nooit gemaakt vermits hij in 2001 nog steeds onderzoeksrechter was in Nijvel (volgens dit artikel):

Klacht tegen pedofilienetwerk in Nijvel

Vijf jongeren tussen 18 en 27 jaar hebben woensdag bij het gerecht in Nijvel klacht ingediend omdat ze naar eigen zeggen enkele jaren geleden slachtoffer van een pedofilienetwerk werden. De advocaat van de vijf zei dat in 1997 eenzelfde klacht ingediend werd, maar het parket deponeerde de klacht.

Advocaat Jean-Paul Tieleman diende de klacht met burgerlijke partijstelling bij onderzoeksrechter Marc Cruysmans in. Ze is gericht tegen zes mensen, onder wie een arts in Waver en iemand die deze week vrijkomt na vier jaar celstraf voor pedoseksuele feiten te hebben uitgezeten. De vijf jongeren zeggen dat ze samen met anderen in de periode 1984-1995 meermaals met geweld en bedreigingen verkracht en aangerand werden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 januari 2001

In 2010 ging hij op pensioen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Marc Cruysmans

Wat is er met de klacht gebeurd? Laat mij eens raden, niets.