Re: Cel Waals Brabant

Koen Geens aan het woord tijdens de namiddagzitting van de Commissie van Justitie van 31 oktober 2017:

Er is volgens de procureur-generaal geen incident geweest dat leidde tot het on hold zetten van twee speurders. Ik citeer: "Les intéressés n'ont plus souhaité travailler au sein de la cellule. Ils n'ont pas été renvoyés de la cellule."

Men vraagt mij of het onderzoek dan zes maanden heeft gewerkt zonder Nederlandstalige speurders. Le procureur général De Valkeneer répond, je cite: "Pendant environ six mois, dès que le besoin s'en est fait ressentir, deux enquêteurs néerlandophones ont à nouveau rejoint la cellule." Je viens de vous l'expliquer il y a un instant.

Bron: Verslag Commissie van Justitie | Verslagnummer nr. CRIV 54 COM 760 | 31 oktober 2017 (namiddagzitting)

42

Re: Cel Waals Brabant

Uit het Humo-interview met Hugo Coveliers:

31 jaar na de feiten, en we weten nog altijd het fijne niet van. De recente onthullingen doen de hoop oplaaien, maar Minsiter van Justitie Koen Geens riep in de Kamer op tot clementie: 'Ikzelf, de speurders en de magistratuur hebben een erg complex dossier geërfd'.

"Je kan de huidige bewindvoerders en magistraten niets verwijten (*). Integendeel, onderzoeksrechter Martine Michel mag dan wel geen Nederlands spreken: ze doet haar best. De onderzoekers in Charleroi - ze waren met vijf - ook. Alleen haakten ze één voor één af doordat er geen schot in de zaak kwam. Ik ken iemand die zes jaar op het dossier heeft gewerkt en uiteindelijk naar de Cel Vermiste Personen is overgestapt: 'Nu boek ik tenminste af en toe resultaat. Dat geeft genoegdoening.' Die mensen beweren ook dat ze nog altijd werden tegengewerkt. Ze hadden mijn boek gelezen: 'We denken dat je gelijk hebt, maar elke keer als we in die richting zoeken, worden we afgeblokt.'"

Hoe gaat dat dan?

"Heel simpel: hun oversten schuiven een stapel dossiers toe en zeggen dat ze zich daar eerst mee moeten bezighouden. Dat is de manier waarop het onderzoek naar de Bende gebeurt."

Bron: Humo | 7 november 2017

(*) Er zit een contradictie in het antwoord van Hugo Coveliers. Hij zegt dat de huidige bewindvoerders en magistraten niets mogen verwijten maar langs de andere kant citeert hij gewezen speurders die verklaren dat ze nog altijd worden tegengewerkt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Cel Waals Brabant

In het interview van advocaat Van Steenbrugge van deze week aan de RTBF radio, verklaart hij dat Vlaamse speurders van de CWB aan zijn clienten, Diederik en Nathalie Palsterman, aangegeven hebben dat ze van hogerhand het formele verbod hebben gekregen om bepaalde pistes verder te mogen onderzoeken en dat ze verplicht werden de andere kant op te kijken van de echte piste die zij verder wensten uit te spitten. Van deze getuigenissen van de speurders bestaan opnames.

Meer » www.rtbf.be [mp3-bestand] (vanaf 11'36" en 13'55")

44

Re: Cel Waals Brabant

Dat formele verbod van hogerhand komt nogal eens van pas. Het haalde onderzoeksteam van P. De Baets van de X-dossiers en het haalde het duo De Jonghe en Van Brussel van het verdere onderzoek naar de "Roze Balletten" na de arrestatie van Patrick Haemers! En niemand weet wie of wat die "Hogerhand" is? Komaan zeg!

45

Re: Cel Waals Brabant

Chantage kan heel machtig zijn en zeer ver gaan...

Re: Cel Waals Brabant

Staat het gerecht nu ook op de rem bij het onderzoek naar de nieuwe pistes? "Ik moet beamen dat die indruk leeft bij de familie, al kan ik daar niet echt uitspraken over doen."

Aldus de advocaat van de broer van Christiaan Bonkoffsky. Dat zijn geen prettige teksten. 35 jaar na datum is er nog altijd geen vertrouwen of het gevoel dat de huidige speurders het gaan oplossen. Een bewuste manipulatie als deel van een complot? Onkunde? Of gewoon een soort natuurlijke reflex om de eigen politie/rijkswachtsdiensten van weleer te verdedigen? Als ik me niet vergis hebben enkele van de huidige speurders een verleden bij de Rijkswacht.

Nu steeds meer pijlen in de richting van de Rijkswacht wijzen en het kwestie van tijd lijkt alvorens er ergens concrete namen van daders gelekt worden, is het bijzonder frustrerend om zien dat de speurders alles afwimpelen met een "dat is al onderzocht" of "het staat al in het dossier". Bonkoffsky stond ook al in het dossier, maar buiten een DNA-test hebben ze het nooit deftig onderzocht. Ze hebben hem zelfs niet aan de tand gevoeld. Als alle andere elementen die in het dossier staan op dezelfde wijze zijn onderzocht, dan ben je natuurlijk niks met die "het staat al in het dossier".

En dan is en blijft er nog dat bizarre verhaal over de "manipulatie" van de Delta-cel, waar De Valkeneer zo graag mee uitpakt. Dat potje stinkt ook fameus.

47

Re: Cel Waals Brabant

De Valkeneer is niets meer of minder dan een marionet die bevelen van hogerop uitvoert. Het gerecht is niet de hoogste macht.

Re: Cel Waals Brabant

Er is een nieuwe onderzoeksleider aangesteld binnen de Cel Waals-Brabant. Hij werd gisteren voorgesteld aan de slachtoffers. De vorige onderzoeksleider, een ex Brusselse GP’er die gespecialiseerd is in banditisme en die de periode heeft gekend van de Borains, is momenteel om medische redenen (lees burn-out) afwezig. Gisteren werd gezegd dat hij niet de eerste politieman is die mentaal gekraakt wordt. Er komt een moment waarop de beste kraken omdat ze zich totaal verloren voelen en ze niet begrijpen waarom ze geen resultaten boeken terwijl ze er van overtuigd zijn dat hun hypothese de juiste is. Ze kunnen niet meer. Ze gooien de handdoek in de ring, verpletterd door het gewicht van een dossier dat hen volledig te boven gaat.

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/is10.jpg

Bron: La Dernière Heure |  13 december 2017

49

Re: Cel Waals Brabant

Uit het interview met Nathalie en Diederik Palstermans:

(...) "De briefschrijver vermeldde ook een vertrouwelijk contract dat Justitie had gesloten met de VRT en de RTBF voor een reportage die moest aantonen hoe hard de speurders van Charleroi wel werkten. Volgens de brief werden speurders tegen hun zin gedwongen om daarin te acteren. De inhoud sloeg bij ons in als een bom. We mochten de brief even inkijken, maar Vermassen wilde ons geen kopie geven."

(...) "Een paar dagen na het incident met die journaliste zijn de speurders bij onderzoeksrechter Martine Michel ontboden. Ze heeft hen gevraagd om formeel te ontkennen dat wij daar een journaliste hadden gezien die dossiers kopieerde. Ze vroeg hen dus om te liegen. Dat hebben ze geweigerd. Kort daarna zijn ze uit de onderzoekscel verwijderd."

"Toen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe raadsman: Walter Van Steenbrugge. Eerst geloofde hij ons kafkaiaanse verhaal niet, tot we hem concrete bewijzen voorlegden die we hadden verzameld."

"Maar het verhaal gaat nog verder. Op 4 oktober 2016 was er in Charleroi de jaarlijkse vergadering met de nabestaanden en de onderzoekscel. Met de jaren komen steeds minder mensen opdagen, omdat het doorgaans een maat voor niets is en we toch geen concrete antwoorden op onze vragen krijgen. Maar dit keer begon onderzoeksrechter Michel met een speech over 'l'incident Palsterman'. De andere nabestaanden vielen uit de lucht. Het was om door de grond te zakken. Ze vertelde over ons bezoek in april, en dat we ons vergist hadden: het was geen journaliste maar een fotografe, zei ze. Maar die vrouw heeft zich aan ons voorgesteld als journaliste en dat wás ze ook. We werden dus publiek leugenachtig gemaakt tegenover de andere nabestaanden."

"Ook procureur-generaal Christian De Valkeneer vertelt de waarheid niet. Onlangs zei hij in Humo dat de slachtoffers van bij het begin op de hoogte waren van die tv-ploegen. Dat is gewoon niet waar. Hij zei ook dat ze enkel vergaderingen hadden gefilmd. Wel, we hebben met eigen ogen gezien dat ze pakken dossiers kopieerden. Weet u dat Stijn Coninx op een van die bijeenkomsten in Charleroi zat? Dat kán toch niet? Hij is nabestaande noch advocaat, maar filmmaker. (schamper) Misschien moet u zelf eens proberen om als buitenstaander een bijeenkomst in Charleroi bij te wonen. Ik garandeer u dat u niet binnen raakt. Het geheim van het onderzoek is een lachertje, en elk lek is telkens weer een klap in het gezicht van de nabestaanden. Denken ze nu echt dat de nabestaanden onwetend zijn, en niet doorhebben wanneer ze belogen worden?"

Wat is volgens u de bedoeling van die tv-reportages?

Palsterman: Ze zijn er blijkbaar al in 2013 mee begonnen. Wij vermoeden dat zowel de onderzoeksrechter als de procureur-generaal ervan uitging dat de zaak in 2015 zou verjaren. Misschien wilden ze zogenaamd bewijzen hoe hard ze wel gewerkt hadden, en dat het dus niet aan hen lag dat het dossier was mislukt? Maar minister Geens heeft dan in 2015 de verjaring verlengd tot 2025, dus kan er blijkbaar niets worden uitgezonden. Met zogenaamde transparantie rond het onderzoek heeft het weinig te maken. Ze wilden zich indekken.

Bron: Knack | 20 december 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Cel Waals Brabant

Interview met David Van de Steen:

Heb je vertrouwen in het uitgebreide onderzoeksteam?

“Dat zal ik pas over een jaar kunnen zeggen. Is er werkelijk iets veranderd of niet?”

Na de laatste bijeenkomst van de onderzoeksleiding en de slachtoffers voelde je vooral weer fatalisme.

“Daar wil ik niet aan toegeven, aan dat gevoel. Ik wil geen slachtoffer zijn, maar een overlever. Ik wil niet de hele tijd klagen en zagen. Ik heb het overleefd en ben ondanks alles toch ergens geraakt. Wat me aan het onderzoeksteam ergert, is dat er vooral veel ruzie wordt gemaakt.”

Je doelt op de aantijgingen als zou de wapenvondst in Ronquières zijn gemanipuleerd?

“Waarom gaan ze niet allemaal rond de tafel zitten? Freddy Troch (de Dendermondse onderzoeksrechter die in 1986 de wapens van de Bende terugvond in het kanaal, DDC) zegt dat ook: ‘In plaats van ruzie met ons te maken: nodig ons uit. Wat heb je gevonden tegen ons? We zullen proberen te antwoorden.’ Nee, wat doen ze? Ze sturen een patrouille uit en pakken die mannen op.”

“Er is te veel machogedrag in dit dossier. Te veel mensen die zich naar voren werken met een attitude van: ‘Allemaal opzij, ik ga het hier eens oplossen.’ Misschien moet dat dan maar het voornemen voor 2018 worden, eerder dan een Nederlandse professor in te huren: minder machogedrag.”

Bron: De Morgen | 30 december 2017