Topic: Ophelderingsgraad criminele feiten

De globale ophelderingsgraad van criminele feiten bedroeg in 1985 in België 21%, niet vet dus. Voor hetzelfde jaar was dit in andere landen:

  • 63,1% in Japan

  • 47,2% in Duitsland

  • 34% in Zweden

  • 23% in Frankrijk

  • 22% in Groot-Brittannië

  • 21% in de Verenigde Staten

  • 20% in Nederland

Bron: Les services de police en Belgique | Rapport au ministère de l’Intérieur | Team Consult | 1987

Re: Ophelderingsgraad criminele feiten

Slechts 1 overval op 10 opgelost – Overvallers pakken meer dan half miljard en liefst bij de post en juweliers

Het aantal overvallen in ons land steeg vorig jaar schrikwekkend met bijna 30%. Maar liefst 515 keer sloegen steeds gewelddadiger wordende gangsters (veelal met twee en met gestolen auto) toe en maakten daarbij in totaal meer dan een half miljard frank buit: 649.071.554 frank. Een jaar geleden lagen die cijfers beduidend lager: 398 overvallen met 230 miljoen frank buit. Daar komt nog bij dat het aantal opgehelderde hold-ups daalde van 27% in 1983 naar slechts 10% in 1984. Bij de overvallen vielen in 1984 vier doden of net evenveel als het jaar ervoor. Al die niet zo verkwikkende cijfers blijken uit de pas door gerechtelijke en gemeentelijke politie en rijkswacht bekend gemaakte statistieken.

De grootste slachtoffers van deze vlaag overvallen zijn de diensten der posterijen en de juweliers. Wij legden discreet oor te luisteren bij deze slachtoffers die heel het jaar door, en dan voornamelijk in het Antwerpse en het Brusselse, worden geteisterd. Discreet omdat elke sluiertipje van de veiligheidsmaatregelen een wenk kan zijn voor kandidaat-overvallers.

De posterijen investeerden de jongste drie jaar fors in de beveiliging van kantoren en geldtransporten. In 1982 werd voor het eerst een budget uitgetrokken van 100 miljoen frank. Die som werd voor 1983 en 1984 verdubbeld en dit jaar is 260 miljoen frank voorzien voor de veiligheid. Met dat geld worden volledige gepantserde wagens voor belangrijke transporten gekocht. Thans zijn er reeds 50 in omloop en vorige week werd een nieuwe aankoop van nog eens 25 voertuigen goedgekeurd.

Voorts is het aanbrengen van kogelvrij glas voorzien in de zowat 2.000 postkantoren. Eind 1984 beschikten ongeveer 500 kantoren over de veiligheidsinstallatie. Voornamelijk dan de kantoren die reeds gangsters op bezoek kregen of een al te gemakkelijke prooi zouden zijn.

Een derde maatregel is de veiligheid van het personeel. Postbodes die de baan op moeten krijgen niet al te veel geld meer mee. Enerzijds willen de posterijen het sociaal dienstbetoon verhogen, doch daarbij moet aan de kwetsbare positie van de postbode worden gedacht.

Fonkelende prooi

Juwelierswinkels vormen eveneens een niet al te moeilijke en gretige prooi voor overvallers. Een juwelier kan zijn zaak nooit waterdicht beschermen, zoals bijvoorbeeld een bankinstelling. Tenslotte is het contact met de klant uitermate belangrijk.

Bron: Het Laatste Nieuws | 23 januari 1985

3

Re: Ophelderingsgraad criminele feiten

In 1980 werden er in het arrondissement Brussel 39 moorden en doodslagen gepleegd. Dertien van die moorden waren begin 1981 nog onopgehelderd. Dit sluit ook aan bij de artikels van begin jaren '80 over de werkdruk bij de gerechtelijke politie in Brussel en de stijgende criminaliteit » Forum

Nog 13 onopgehelderde moorden in het Brusselse

Er werden woensdag in gerechtelijke kringen nadere bijzonderheden verstrekt over de 13 onopgehelderde moorden of doodslagen, die in 1980 in het arrondissement Brussel werden gepleegd. 26 andere moorden en doodslagen konden vorig jaar wel worden opgelost.

De eerste onopgehelderde moord gebeurde op 24 januari en werd gepleegd op de genaamde Willy Jacobeus, wiens stoffelijk overschot werd teruggevonden op een braakliggend stuk grond aan de Koninginnelaan te Brussel.

De tweede onopgeloste moord had op 3 mei plaats en toen was de Joegoslaaf Milos Cerovic het slachtoffer. Deze werd in zijn voertuig in de Arenbergstraat te Brussel door een onbekende doodgeschoten.

De derde werd tijdens de nacht van 21 op 22 september gepleegd op de bejaarde Maria Cooremans uit Kappele-op-den-Bos. Na een bezoek aan familieleden werd de vrouw bij haar thuiskomst door een onbekende aangerand, verkracht en vervolgens om het leven gebracht.

Op 8 oktober werd juwelier Valère Valcke bij zijn thuiskomst te Sint-Genesius-Rode, door een onbekende doodgeschoten, waarna de dader(s) een aanzienlijke partij juwelen roofde. (1)

De vijfde onopgehelderde moord gebeurde in de nacht van 3 op 4 november en werd gepleegd op Sofia Verpeuten te Lennik. (2)

Op 12 november werd het lijk van Maria Kestens, uitbaatster van café Pieter Brueghel te Nieuwenrode, in een waterput achter de herberg ontdekt. De vrouw was vermoord.

Antwerpenaar Peter De Greef, student aan de VUB, werd op 22 november in de Nieuwelaan te Etterbeek met een kogel in het hoofd omgebracht. (3)

Vier op een dag

De achtste, negende en tiende onopgehelderde moorden werden gepleegd op 23 november op een braakliggend stuk grond te Sint-Genesius-Rode. Daar werden de lichamen ontdekt van drie Franse inbrekers die blijkbaar het slachtoffer werden van een afrekening. (4)

De elfde onopgehelderde moord gebeurde eveneens op 23 november en werd gepleegd op Louisette Donnay, een prostituée, wonende Linnestraat te Schaarbeek.

Op 6 december werd in café "La Rotonde", Emiel Bockstaellaan te Laken, een Marokkaan doodgeschoten. De dader, een lid van het Front de la Jeunesse, is wel gekend maar steeds voortvluchtig. Het gaat om de Brusselse student Jean-Marie Paul. (5)

De dertiende onopgehelderde moord vond op 27 december plaats en werd gepleegd op Maria De Prost in haar woning, Waversesteenweg te Oudergem.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Februari 1981

(1) Meer info over de moord op Valère Valcke vind je hier » Forum
(2) Meer info over de moord op Sofia Verpeuten vind je hier Forum
(3) Meer info over de moord op Peter De Greef vind je hier » Forum
(4) Zie het topic over de moord op Valère Valcke voor meer info over deze drievoudige moord » Forum
(5) Zie dit topic » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube