Re: Willy De Clercq

De sleutelclub vormt al van vóór het proces Jespers vanaf de jaren ’75 een rode draad in het Eeklose roddelcircuit. De wildste verhalen deden de ronde over deze exclusieve sexclub, waar paren samenkomen in chique villa’s en de mannen uit een hoed een willekeurige sleutel halen, waarna ze op zoek gaan naar de kamer waarop de sleutel past, op weg naar de gewillige dame die achter de deur naakt op de toevalsheer ligt te wachten...

Men wees villa’s aan, fluisterde namen, en ook de recherche (toen nog BOB genoemd) luisterde mee. Onderzoeksrechter Jespers kreeg deze zaak toegewezen. Hij liet nummerplaten van bezoekers aan bepaalde villa’s noteren en stuurde politiemensen uit voor nader onderzoek. Hij nam het dossier mee naar zijn privéwoning en later werd verteld dat er nooit nog sporen ervan op zijn justitiebureel opgedoken zijn.

De pers schreef er over. Piet Korrel, schuilnaam voor Michel Casteels, een bekende sensatiereporter uit Gent, schreef voor Het Laatste Nieuws en later voor het roddelblaadje Kwik. Hij contacteerde ons destijds om meer nieuws over deze Eeklose club te kunnen sprokkelen.

Wijzelf (29) waren amper met Taptoe begonnen en roken onmiddellijk de journalistieke meerwaarde ervan voor ons blad. Onze onlangs overleden vriend Patrick Ysebaert illustreerde (december 1975) deze zaak voor ons met een tekening die destijds monkelende hilariteit opwekte (zie standbeeld hierbij).

Met jeugdige overmoed trokken we toen onvervaard naar een bekend veearts uit de streek die algemeen als voornaam lid van de sleutelclub werd genoemd. We vlogen door een verontwaardigde man op slag buiten. En we schreven dan maar het verhaal over dit mislukt interview, wat opnieuw voor de nodige sensatie zorgde. Want had die man wat te verbergen misschien?

Op het proces Jespers werd meermaals naar de Eeklose sleutelclub verwezen. De zeldzame uitval van Guy Jespers die dreigde ‘namen te zullen noemen’ werd door zijn advocaat in de kiem gesmoord. De assisenvoorzitter schorste onmiddellijk de zitting voor enkele uren. Dit alles deed de mythe van de sleutelclub weer oplaaien.

Jarenlang is er intussen geroddeld, geschreven en gefantaseerd over dit uniek fenomeen. Nooit is er enig duidelijk spoor, naam of concrete aanwijzing naar boven gekomen. In al die jaren niet. Nog altijd niet, en we zijn ondertussen 35 jaar later.

Nu we deze reeks over het proces Jespers terug uit de vergetelheid haalden, hebben we nog eens navraag gedaan in Eeklo bij hen die destijds al dan niet heimelijk als clubleden genoemd werden. Velen zijn ondertussen al gestorven, anderen al 60-70 jaar oud. En tot onze verbazing wordt er nu veel opener en minder mysterieus gedaan over wat intussen stilaan als een hardnekkige Eeklose stadslegende de eeuwigheid ingaat.

Persoonlijk zijn wij er meer en meer van overtuigd dat deze sleutelclub nooit heeft bestaan! Het was destijds “in” om er over te roddelen en over op te scheppen met zogezegde namen en plaatsen. Eén bekend iemand uit het destijds befaamd uitgangs- en caféleven vertrouwde ons de waarschijnlijk juiste toedracht en achtergrond toe.

“We kwamen die tijd iedere zondagvoormiddag samen met een tiental habitués in café De Gouden Leeuw bij Guido en Mia, hét burgercafé bij uitstek (nu KBC bank op de Grote Markt) om er ons wekelijks babbeltje te slaan. Bekenden daartussen waren Herman Bonte (+), Maurice Van Acker, Ralph Dehulsters (+), Dr. André Van Hauwenhuyze en zijn broer Paul, Denis Naessens, architect Luc Verstraete (+), Hubert Pauwels, Walter Bastien (+), Walter Van der Bruggen (+), Etienne De Tollenaere, Roger Valcke, enz. Het is daar dat iemand uit het gezelschap voor de grap eens het voorstel deed om een sleutelclub te stichten, met alle fantasietjes die daar achteraf vanzelf zijn bij-gefantaseerd. De sleutelclub was geboren. Weliswaar als grap, maar de suggestie ging vlug een eigen leven leiden. Wat als onschuldige cafépraat was bedoeld, had niet veel nodig om tot een hardnekkige mythe uit te groeien”.

Dit verhaal zou wel eens de unieke nuchtere waarheid kunnen zijn. Meer hoeven we ons daarover na al die jaren niet meer bij voor te stellen. Wellicht?

Bron: Taptoe | Piet De Baets

Via de zoekfunctie van Taptoe (sleutelclub) ook nog een uitéénzetting in delen te vinden van de zaak-Jespers.

Re: Willy De Clercq

Om zo het een en ander te transporteren (bv. naar Midden-Oosten) gebruikt men nu isomovlokken of nopkesfolie als verpakking. Vroeger echter werden daar stoffen en tapijten voor gebruikt. Vandaar ook dat die, eens op bestemming, gewoon weggegooid werden. smile

Re: Willy De Clercq

Is er iemand bezig met een piste Willy De Clercq-Libanon, of zou dit te ver leiden?

Re: Willy De Clercq

Op 14 december 1999 had ik een ontmoeting met de Hollandse journalist Henk Ruigrok bij me thuis. Hij werkte toen nog voor Nieuwe Revu. Hij bezorgde me toen informatie en documentatie over de zaak Jespers, en over wat we nu zouden noemen nevendossiers. Ik bedoel met nevendossiers in dit geval de Sleutelclubaffaire en de moord op Marysse Verhaeve.

Marysse Verhaeve (°25/07/1958) woonde in de Groendreef te Gent (de zone waar later ook Carine Dellaert woonde): Marysse werd vermoord gevonden te Huise-Ouwegem in een gracht, op 9/4/73. Ze was verdwenen op 11/03/1973 in de Rooigemlaan te Gent. De dader(s) werden nooit gevonden. Henk Ruigrok had indertijd de hypothese dat de moord mogelijks een verband zou kunnen gehad hebben met de Sleutelclubaffaire van Eeklo. Hij deed hier in Vlaanderen indertijd opzoekingen rond de sleutelclub en kwam tot een lijst met namen van leden van die sleutelclub. Als ik hem toen goed begrepen heb legde hij die lijst voor aan een politieman, en aan de hand van een ja of een neen door die politieman, reduceerde hij zijn lijst tot 34 gekende leden die de sleutelclub frequenteerden. Dat lijstje met 34 namen en aanvullende commentaren dateerde uit 1978. Hij toonde het me en liet me er een handgeschreven afschrift van maken.

Merkwaardig ... Als een van die leden op die lijst uit 1978 staat de naam van de auteur vermeld van het geciteerde artikel uit Taptoe.

Re: Willy De Clercq

Ruf, wil je zeggen dat PDB op de lijst van 1978 staat? Wat is het verband met Willy De Clercq?

Re: Willy De Clercq

PDB: klopt. Verband Willy DeClercq: stond oorspronkelijk ook op die ledenlijst van de Sleutelclub die Ruigrok samenstelde. Zie » Forum

De Clercq ontkende t.o.v. van Henk Ruigrok dat hij betrokken was bij de Eeklose Sleutelclub.Zie artikel van Ruigrok in Nieuwe Revu van november 1996 » drive.google.com

Re: Willy De Clercq

Er zijn er die het hele bestaan van de Sleutelclub ontkennen, en beweren dat het een uit de hand gelopen grap is. (Zie artikel Taptoe.)