1

Topic: Jean-Claude Ilegems

Jean-Claude Ilegems woonde op het terrein van Richard Brouette en werkte af en toe voor hem. In juni 1983 werd hij dood teruggevonden, vlakbij de caravan op het terrein van Brouette. Werd hij vermoord omdat hij teveel wist?

Met de aanhouding van Richard Brouette in de lente van 1984, zou in het onderzoeksdossier nog een ander dossier worden geopend. Het dossier van de wel zeer vreemde zelfmoord van een zekere Jean-Claude Ilegems die men de bijnaam ‘Tonton Zébule’ had gegeven. (...) Richard Brouette maakte soms tegen betaling gebruik van de diensten van Jean Claude Ilegems. Hij bood hem dan onderdak in een caravn op een braakliggend terrein in Boussu, hetzelfde terrein waarop de Saab 900 turbo zou verborgen geweest zijn. De Saab die gebruikt werd bij de overvallen in Temse en op de Colruyt in Nijvel.

Op 9 juni 1983 vond men de opgehangen Jean Claude Ilegems. Hij hing aan een betonnen paal, vlakbij de caravan op het terrein van Brouette. Tonton Zébule werd nogal ovehaast begraven, zonder voorafgaand gerechtelijk onderzoek of raadpleging van een gerechtsdokter. Het lichaam werd nochtans in zittende houding teruggevonden, wat toch betekent dat Ilegems bezwaarlijk de diepte kan zijn ingesprongen. Aangezien de beruchte Saab 900 turbo uit de garage Jadot in Eigenbrakel gestolen werd in de nacht van 8 op 9 juni 1983, vroegen de rechercheurs zich natuurlijk af of Jean-Claude Ilegems soms lucht had gekregen van de activiteiten van zijn werkmakkers, Richard Brouette, Michel Cocu en Michel  Baudet. Dat bepaalde personen daardoor schrik hadden gekregen opdat hij hen zou verraden en hem daarom uit de weg hebben geruimd.

Op 13 juni 1984 nam de onderzoeksrechter van instructie de beslissing het lijk te laten opgraven. Uit de autopsie bleek dat Jean-Claude Ilegems, die geen familie meer had en die net als anderen, de reputatie had een drinkenbroer te zijn, vooraleer te sterven, in zijn linkerzij slagen had gekregen of zichzelf had toegediend. Bij het onderzoek van de restanten van het skelet kreeg men de indruk dat een of meerdere personen op het lichaam waren gaan zitten tot de dood erop volgde.

Commissaris Tilmant van de gerechtelijke politie van Brussel heeft kunnen vaststellen dat de gehangene bij de ontdekking van zijn lijk geen erectie had, wat het geval zou moeten zijn indien Tonton Zébule zich werkelijk had gezelfmoord. Dit luik van het onderzoek werd echter niet verder uitgediept en Richard Brouette werd na enkele weken opsluiting, vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen. Diegenen in Boussu die Ilegems gekend hebben, die wisten dat hij een bon-vivant, een lollige vent was, blijven ervan overtuigd dat Tonton gewoonweg gezelfmoord werd.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont

Ze noemden hem Tonton Zébule. Weinigen wisten hoe hij aan die naam was gekomen, laat staan dat hij geboren was als Jean-Paul Ilegems. Hij was een lollige vent, altijd onderweg. Hij was de man die in het Henegouwse Boussu, een gemeente met 20.000 inwoners, elke nacht het laatste café sloot. Hij woonde in een caravan te midden van autowrakken op het terrein van de lokale begrafenisondernemer-schroothandelaar Richard Brouette.

Het lijk bengelde op 9 juni 1983 aan een touw dat was vastgemaakt aan een betonnen dwarsbalk naast de caravan. Aan cafétogen in Boussu werd gezegd dat Tonton vast ook wel zijn problemen zal hebben gehad. Iemand meende te weten dat het lijk in zittende houding was gevonden, wat bij zelfmoord door verhanging op zijn minst een rare positie mag worden genoemd. Maar Tonton Zébule vermoord? Allez, kom zeg.

(...) Toen zijn lijk op 13 juni 1984 werd opgegraven, bracht een nieuwe autopsie diverse sporen van geweld aan het licht. Het leek er sterk op dat hij dood was geschopt.

Hij [Richard Brouette] had een eigen bouwbedrijfje, en hij had personeel. Jean-Claude Ilegems werkte voor hem, maar ook Michel Baudet en Michel Cocu, een ex-politieman uit Boussu. Zij waren de kopstukken van de Bende van de Borinage.

(...) Die kleine bizarre toevalligheid werd helemaal vergeten. De Saab werd gestolen op 8 juni 1983. Eén dag later werd Jean-Claude Ilegems ‘gezelfmoord’. Was hij een vervelende getuige?

Bron: De Morgen | Douglas De Coninck | Januari 2009

https://i11.servimg.com/u/f11/11/22/12/24/jean-c10.jpg

Jean-Claude Ilegems, bovenaan, tweede van links (met hoed en snor).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Jean-Claude Ilegems

Gebeurde er een dertiende moord?

De Nijvelse onderzoeksrechter Schlicker heeft woensdag tot laat in de avond alle details uitgeplozen om de zaak van de “Bende van Nijvel” te kunnen oplossen nadat hij eerder een begrafenisondernemer uit Boussu kon aanhouden. Hij is ervan overtuigd dat deze man een en ander afweet van de reeks weerzinwekkende overvallen en moorden die vooral vorig jaar Waals-Brabant in rep en roer zette.

Richard Brouette, de bedoelde begrafenisondernemer uit het Henegouwse Boussu, werd gearresteerd wegens illegaal bezit van een Ruger P38. Met zo een wapen werden verschillende overvallen gepleegd, toegeschreven aan de Bende van Nijvel. Bezwarend voor de begrafenisondernemer is ondermeer ook het feit dat twee van de acht opgeslotenen, met name Michel Cocu en Michel Baudet indertijd bij Richard Brouette hebben gewerkt.

Onderzoeksrechter Schlicker wil echter eerst en vooral het raadsel oplossen van de geheimzinnige zelfmoord van Jean-Claude Ilegems, die logeerde in een caravan van zijn baas, de hiervoor genoemde begrafenisondernemer. Op 9 juni 1983 werd hij verhangen aan een betonpijler aangetroffen. Die zelfmoord is eigenaardig omdat het slachtoffer in zittoestand werd aangetroffen.

Voorts intrigeert het de speurder dat daags voor die zelfmoord in een garage te Eigenbrakel een Saab werd gestolen die op 11 september 1983 door de gangsters werd gebruikt te Temse, waar een dode te betreuren viel en ook te Nijvel waar op 17 september 1983 drie personen koelbloedig werden afgemaakt.

Nu blijkt dat diezelfde Saab door getuigen werd gezien in de maand augustus 1983 en dit niet ver van de kampeerwagen waarin Jean-Claude Ilegems verbleef.

Lijkschouwing

Deze elementen geven vanzelfsprekend aanleiding tot allerlei veronderstellingen. Een daarvan is: was Jean-Claude Ilegems misschien op de hoogte van sommige misdaden van de Bende van Nijvel en vreesde men dat hij alles aan het klokzeel zou hangen? Dit zou dan de reden kunnen zijn waarom men hem van kant heeft gemaakt.

Op verzoek van de Nijvelse onderzoeksrechter werd het stoffelijk overschot van Ilegems opgegraven en werd een lijkschouwing verricht, waarvan de resultaten nog niet bekend geraakten. Indien zou blijken dat Jean-Claude Ilegems inderdaad werd vermoord, dan betekent dit een 13de moord die de Bende van Nijvel op haar kerfstok heeft.

Daarnaast blijft het vreemd dat nog heel wat wapens, die door de bende tijdens de hold-ups werden gebruikt, nog altijd spoorloos zijn. Zo ook het pistool (*) dat tijdens de overval bij Colruyt te Nijvel van een rijkswachter werd gestolen. Men heeft ten andere reeds op 28 mei een twintigtal doodskisten laten openen op de begraafplaatsen van Boussu-Bois en Boussu-Centre. Zonder resultaat echter. Niettemin geeft men op het parket van Nijvel toe dat dit keer, de arrestatie van de begrafenisondernemer, een belangrijke stap in de goede richting werd gezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Juni 1984

(*) Een pistool FN 7.65 » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube