21

Re: Artikel: Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in Bende van Nijvel

Bedankt FreCR, ik stond in 1985 als bewaker aan de Delhaize in Overijse. Sinds de moordpartij daar liet de Bende van Nijvel me niet meer met rust. Ik ga binnenkort 72 worden en nog iedere dag open ik dit Forum in de hoop iets nieuws te vernemen of om met mijn kennis een steentje bij te dragen. De 'Die Hards' onder ons zijn zowat specialisten geworden in deze materie. En steeds houden we de belangen van de slachtoffers en hun nabestaanden in ere. Met mijn grote dank aan de drijvende kracht van Ben en enkele anderen!

22

Re: Artikel: Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in Bende van Nijvel

Vleermuisje1971: inderdaad, ik lees hier iets langer dan 1 jaar al op dit forum en zeker de recente berichten zijn van een kleine groep mensen. Er zijn echter ook zeer veel mensen zoals ik denk ik, dat lezen maar niets posten. Het is maar omdat ik enige vorm van "onrecht" voelde t.o.v. dit forum door bepaalde journalisten, dat ik mezelf niet meer kon inhouden om hier te registreren en een reactie te plaatsen. Zoals Elvis aanhaalt is dit misschien het positieve aan zo'n "flut-artikel" soms. wink Mogelijks is dit de trigger geweest om vanaf nu toch te reageren.

Merovinger: als mijn reactie in de krant zou komen, dan zou het slechts een citaat van mijn bericht zijn met als onderschrift: "zei de 12 jarige FreCR, die later graag politieagent of brandweerman wil worden, op de website van Tueriesdubrabant." big_smile

LEO: Dat jij als bewaker aan Overijse stond, en dat daardoor jij getriggerd bent om hier te volgen en reageren, dat wist ik uiteraard al. wink Dit is misschien raar voor mensen om op die manier te lezen, maar ik "ken" jullie. Ik ken jullie "nicknames", namen die hier bijna dagelijks te zien zijn of waren met een reactie, opmerking, enz. Ik ken jullie standpunten of bepaalde dingen die gezegd werden. Ook al ben ik het met sommigen hun hypothese niet eens en vorm ik er mijn eigen gedacht over. Als dit forum "aangevallen" wordt (zo voelde ik het toch aan) in de media, dan val je "de groep die ik ken" aan.

Algemeen: Hoera, terug een artikel in de (online)krant. Deze keer i.v.m. nieuwe zoek-actie in Ronquières. Ik zie niet onmiddellijk een fout staan in het artikel (dat is al positief te noemen), alleen wordt hetgeen reeds gevonden werd op die locatie, niet allemaal vermeld. Ze hadden bijvoorbeeld "onder meer X en Y gevonden" ofzo kunnen gebruiken. Nu is het misschien maar best dat ze niet alles opnoemen dat gevonden werd in het verleden want de lezer zou van sommige "voorwerpen" toch niet weten wat het is. Ik denk dat behalve wapenkenners en bende-van-nijvel-informatie-lezers, weinigen weten wat een "eendenroer" is. smile

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Artikel: Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in Bende van Nijvel

Persoonlijk vind ik dat er naast de journalisten die moeten 'produceren' a la minute wat actueel is - en dus onder druk staan om er snel een artikel uit te floepen - zelfs zonder dossierkennis - , er ook een aantal onderzoeksjournalisten zijn die mooi werk leveren, helaas zijn ze in het huidig perslandschap zeldzaam geworden. Door de commerciële druk op de media is het helaas zo dat de klassieke onderzoekjournalistiek 'niet rendabel genoeg' is bevonden. Dat is voor de 'vierde macht' vrij dramatisch geworden eigenlijk.

Ik vind wel dat dit forum - wat ik 'crowd-investigation' zou durven noemen - naar analogie van crowdfunding - een heel positieve evolutie. Iedereen die dit forum goed kent weet dat het van een mooi niveau is. Toch zou ik de klassieke journalistiek en dit soort crowd-investigation niet beschouwen als vijanden van mekaar - ze kunnen mekaar aanvullen. Het lijkt me dan ook nuttig waardevolle informatie die hier opduikt naar onderzoeksjournalisten door te spelen bvb. Maar goed, ik ben misschien wel vrij naïef in dit opzicht.

24

Re: Artikel: Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in Bende van Nijvel

Sebastiaan, je hebt gelijk wat betreft journalisten die zonder dossierkennis artikelen schrijven. Die journalisten kunnen er echter ook niet aan doen dat een "journalist" de dag van vandaag eerder een "ik schrijf maar iets zonder te controleren artikel over dat thema dat ik eigenlijk ook niets van ken"-schrijver is.

Die journalisten kunnen daar niet aan doen, omdat dit nu eenmaal "de media" is geworden. Alles draait om geld. Alles moet niet enkel rendabel zijn maar "meer rendabel" zijn. Vroeger stond kwaliteit meer boven kwantiteit denk ik. Sommige kranten noemen zichzelf nog steeds een "kwaliteitskrant" maar eigenlijk is de tijd van "kwaliteitskranten" passé.

Artikels en fotos worden bijvoorbeeld "aangekocht". Dat merk je zeer goed als je bijvoorbeeld bij een artikel over de Bende van Nijvel, wééral dezelfde foto van de Volkswagen Golf uit Strombeek ziet staan, welke mogelijks (hoogstwaarschijnlijk zelfs) niets met de Bende van Nijvel te maken heeft. De schrijver van een artikel heeft een foto nodig en geeft bij Belga-Pictures in: "Bende van Nijvel auto", en komt daardoor bij die VW Golf uit en gaat er vanuit dat het "die wel zal zijn".

Ik heb overigens nooit helemaal begrepen waarom Guy Bouten die foto gebruikt op de cover van zijn boek, behalve als je verder zou denken in de vorm van "er zijn en waren overal dwaalsporen of misleidingen en mensen zagen op den duur in elke GTI met een 3tal mensen aan boord die wat gek reed, de bende wel rijden". In dat opzicht is het wel een goede foto dan. En meningen zijn verdeeld over de boeken van Guy Bouten, maar ik denk dat we er allemaal wel over eens zijn dat schrijvers/journalisten zoals Bouten en Geens tenminste wel dossierkennis hebben over het thema en beter geplaatst zouden zijn om "verslaggeving" over de Bende van Nijvel te schrijven in plaats van een journalist die bij wijze van spreken morgen over "de nieuwste trend in modeland" een artikel schrijft.

Wat betreft "crowd-investigation", dat is misschien wel een correcte en goede term. Ik zie "klassieke journalistiek" zeker niet als een vijand. Alleen merk ik op dat er bitter weinig artikelen nog "correct" zijn. Meestal gaat het om een detail. Verschillende kranten spreken elkaar ook geregeld tegen zoals bij een ongeval "de bestuurder was 67 jaar" en in de andere krant staat "de bestuurder was 69 jaar". Dan stel ik me veel de vraag van welke artikelen wél nog "volledig juist" zijn. De media heeft ook hun voordelen zoals "macht om iets aan te kaarten" (Dit kan ook een nadeel soms zijn. De media (daarom niet journalisten of kranten) kunnen iemand ten onrechte "breken" of publiekelijk onterecht ten schande zetten.). Ik denk niet dat er zoveel "te weten gekomen zou worden" zonder gans het voorval van C.B. in de media gekomen zou zijn (voordeel aan de media dus in dit geval). .

Non semper ea sunt quae videntur

Re: Artikel: Wat bezielt jongeren om zich te verdiepen in Bende van Nijvel

Hey Cathy Galle, er hebben een paar snotneuzen-amateurtjes vuurwapens en munitie uit het kanaal gevist. Schrijf je daar ook iets over morgen in HLN, euh pardon, De Morgen?