Re: Madani Bouhouche

Bouhouche geen lid van de Bende

"Madani Bouhouche is geen lid van de Bende van Nijvel", zo onthulde zijn medebeschuldigde Robert Beijer gisteren voor het Brabantse Assisenhof.

"Op een bepaald ogenblik hebben Christian Amory en ikzelf gedacht dat Bouhouche bij de bloedige overvallen betrokken was. Het idee alleen al bezorgde mij koude rillingen in de rug", vertelde Beijer de assisenjury gisterenmiddag.

"Wij wilden hem in het nauw drijven om zo de waarheid te weten te komen, maar uiteindelijk bleek hij niets met deze zaken te maken te hebben. Ik kreeg het bewijs van zijn onschuld de dag van de moordende overval op de Delhaize van Aalst. Een barman vertelde mij die dag dat er net een overval gaande was. Ik ben naar de telefoon gerend en heb Bouhouche met één of andere uitvlucht thuis opgebeld. Hij nam de hoorn op" aldus het getuigenis van Robert Beijer.

Bron: Het Laatste Nieuws | 9 september 1994

252

Re: Madani Bouhouche

Bouhouche is zeker niet het brein of de dirigent van het Bende van Nijvel gebeuren. Zijn rol was vooral het stelen of inkijken van gerechtelijke dossiers. Zo wist de maffia perfect wie de Omerta had geschonden. En zo was het misschien zelfs technisch onmogelijk om bepaalde zaken te vervolgen. Bij gebrek aan dossierstukken. Die in het bezit bleken van Bultot. Met die postzakken trapt hij dan nog een keer na?

Ik vermoed dat Bouhouche ook de Ruger heeft omgewisseld, ergens tussen de expertise van Dery en de tweede expertise in Duitsland.

253

Re: Madani Bouhouche

Trojan, je posts zijn me niet altijd even duidelijk, maar wat betreft je theorie over het omwisselen van de Ruger ben ik dezelfde mening toegedaan. Ik geloof dat Guy Bouten zich dezelfde vraag heeft gesteld. In het dossier worden ergens twee verschillende afmetingen gegeven wat betreft de diameter van de loop.

254

Re: Madani Bouhouche

Ik zie niet in waarom hij de Ruger zou omwisselen.

Bouhouche wist veel, dat maakt hem interessant hij was de specialist voor drughandel met Libanon, en de BOB cel van Brussel waar hij lid van was had onderzoek gedaan naar het Eurosystem-dossier met de Roze Balletten uitloper, en met de afdeling Beiroet. Na september '82 was hij voor velen een mogelijke bron van informatie en dan vooral internationaal gezien.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

255

Re: Madani Bouhouche

Het wapen dat bij een huiszoeking bij Bouhouche werd gevonden: een FN 9mm, verborgen in de diepvriezer en verpakt in bolognesesaus zou volgens Dery gebruikt zijn bij de schietpartij in Hoeilaart na de overval op Dekaise. Bepaalde moderaties waren bij het wapen aangebracht. Zo was o.a. de trekker vervangen. Er zaten hollow-point kogels in de lader. In november 1985 werd in het bos van Houssières in de buurt van de uitgebrande Golf een identieke kogel gevonden.

Bron: Guy Bouten, De bende van Nijvel: verraad, manipulatie, geheime diensten

Is er uiteindelijk een tweede analyse geweest die de expertise van Dery tegensprak?

256

Re: Madani Bouhouche

Jean-Pierre Doraene: "Een paar dagen na de moord op Mendez, op 10 januari 1986, hadden de collega's tijdens een tweede huiszoeking bij Bouhouche zijn persoonlijk wapen gevonden en meegenomen, een wapen dat hij ook als BOB'er had gebruikt, bijvoorbeeld bij de affaire-Giannakis. Hij kon dat pistool niet laten verdwijnen, want hij wist dat justitie wist dat hij het had. Laten verdwijnen was verdacht. Hij is er dus met de vijl tegenaan gegaan. Op 24 januari wordt hij gearresteerd en de deskundigen zeggen: "Dat is het wapen waarmee Mendez werd vermoord." Maar Bouhouche betwiste dat en bij een tweede expertise ontstond twijfel."

"Toen Hennart me naar hem stuurde, hadden we net de resultaten binnen van een nieuw deskundigenonderzoek door het Institut Carme in Bordeaux. Volgens dat verslag was het wapen zowel chemisch als mechanisch bewerkt. Dat werd vastgesteld met op dat moment de enige microscoop in Europa die vergrotingen gaf tot 150.000 keer. De expert, Louïs Le Ribault, was formeel."

"Bouhouche had zich altijd verdedigd met het argument: "Als ik mijn wapen had gebruikt voor een moord, zou ik het na de moord bewerkt hebben." De expertise van Carme sloeg Bouhouche zijn belangrijkste verweermiddel uit handen. Hiermee was wetenschappelijk bewezen dat de moordenaar van Mendez het wapen van de hoofdverdachte had gebruikt en daarna bewerkt. Hennart had mij opdracht gegeven om Bouhouche het verslag voor te lezen."

"We zaten in de oude gebouwen van Namen, waar geen aparte verhoorkamer was, en we zaten in de grote refter, wij alleen met Madani Bouhouche, toen ik het expertiseverslag voorlas. Toen ik bij de conclusie kwam - ik keek naar mijn papier en niet naar hem - hoorde ik een geweldige knal. Bouhouche had met zijn vuist op tafel geslagen. "Bende smeerlappen, vous voulez ma mort." Hij was uitzinnig."

"Die dag kwam hij met het voorstel om elementen te geven die de speurders in staat zouden stellen om de Bende van Nijvel in de hoek te drijven, maar hij wilde vrijkomen en met de Bende had hij niets te maken. Ik was een jonge inspecteur en dat ging mijn mandaat te boven. Hoofdcommissaris Jacques Gilbert van Nijvel is dan samen met mijn collega Jean-Luc Noel naar Bouhouche gegaan, en die heeft zijn voorstel herhaald. Gilbert heeft op 5 augustus 1988 van dit gesprek een rapport opgesteld en er werden kopieën gemaakt voor de procureur des Konings en voor de onderzoeksrechter, en Gilbert heeft die aan hen allebei gegeven. Gilbert, die ondertussen overleden is, zei dat hij met Luc Hennart gepraat had over het voorstel van Bouhouche. Wat er daarna gebeurd is, is voor mij een mysterie."

Commissaris Gilbert vond het een belangrijk voorstel, en hij vond het onhandig om 'deze kans niet ten volle te benutten, al was het een waterkans'. Maar voor de tweede parlementaire onderzoekscommissie bleek dat geen van de onderzoeksrechters in het bendedossier het rapport kende. Jean-Claude Lacroix in Charleroi niet, en Freddy Troch in Dendermonde had er ook geen herinnering aan. Dat was bijna tien jaar nadat het werd opgesteld, zo las ik in de commissieverslagen.

"Lacroix was woest toen hij hoorde dat het bestond", zei Doraene. "Maar niet alleen zei Bouhouche toen dat hij elementen had om de Bende van Nijvel in de hoek te drijven, en wilde hij onderhandelen, niet alleen was hij overtuigd dat Beijer aan een wapen kon geraken van de bende, het bolognaisewapen, niet alleen verdacht Mendez Bouhouche van betrokkenheid, ook Beijer heeft dat herhaaldelijk beweerd.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

257

Re: Madani Bouhouche

Dat Bouhouche rond WNP cirkelde is bekend. 

"Ik heb hem éénmaal gezien", zegt Frederic Saucez. "Toen ik op een keer bij Michel Libert was moest ik opstappen omdat hij twee mannen verwachtte, die ik beter niet ontmoette. De mannen kwamen echter vroeger dan voorzien. Libert zei me dat zij waardevolle krachten van de rijkswacht waren, dat zij ook contacten hadden met de Amerikanen en samenwerkten met de BIC [Bureau Criminele Informatie]. Pas onlangs heb ik op een foto Madani Bouhouche als één van dat duo herkend. Hij droeg zijn haren toentertijd echter korter."

Dat laatste klopt. Sommigen meenden Bouhouche ook te herkennen op een robotfoto, die gemaakt werd na de overval bij de wapenhandelaar Dekaise te Waver

Bron: De Post | Februari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Madani Bouhouche

Ben wrote:

"Toen ik op een keer bij Michel Libert was moest ik opstappen omdat hij twee mannen verwachtte, die ik beter niet ontmoette. De mannen kwamen echter vroeger dan voorzien. Libert zei me dat zij waardevolle krachten van de rijkswacht waren.

Eén van de twee rijkswachters zou volgens Marc De Jode Bouhouche geweest zijn. Wie was dan de tweede rijkswachter? Lekeu? Marbaix? Collard? Beijer? Of nog iemand anders?

259

Re: Madani Bouhouche

Merovinger wrote:

Wie was dan de tweede rijkswachter?

Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten. Uit een verhoor van Saucez:

"Il s'agissait notamment de Bouhouche et d'une autre personne que je ne connais pas, mais de même taille et de même corpulence. Pour ma part, il avait le même âge. Vous me présentez la photo de Beijer. Je ne saurais pas vous répondre, je ne me souviens plus du visage de la seconde personne. Vous me présentez différentes photos parmi lesquelles, je reconnais celui que vous avez identifié comme étant Bouhouche."

Bron: PV 100418 | 22 februari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

260

Re: Madani Bouhouche

Ik eens de moeite gedaan om Bouhouche te vergelijken met de 2 gemaakte robotfoto's waar hij soms in herkend word. Als basis heb is deze foto genomen om er de robotfoto's over te leggen.

https://lh3.googleusercontent.com/XYZCAlt7B8f21osjw98mOM12OsXmFjDQMgx-K4DspfdB-fY448ORmgMKQODNkIxsfAGMeK_34SHv01IEULfLqzTXcOGcIYkE_ICR1D13HbRlChvytdfvRDuo902_4ssQeGMyw1MnZMrsC9Yj1-o5Ill3PSWwLfKhee8ODz_y4a7iikB0E5CsvImHjyPBakShiH8Qjwhp1gyJgGGXpRat8z9Zjlan4umEdUNp8K9x7r8OFRLzZwQkjIuIVGC4zAsuWLzNC0gnkhK7W7occ9gK_Wvjn2yfqbug9zksGEGVFnhBazpDodQUasVeZlLi2QyDzSWa4j2XlJ_Lva5vLDlRwvQQowYZ56XR8gxOMK1D9Q85KDNFcphQnle5EjJcfZgUsHJEUjns4AFo1NXMHiGfhNrAU0F5LRdIWcGU17rRFzwCT_IcFYj50F7TSEfxf-4H_MRd8mUlKQOOOvmsk430KRFcRvaJfpG9Ch7Sf4DFAM3CElM--MBzPbkljC0n7q9pkiAsUP7psa5oTK7siuGPXMZIae5rgJGURfyKRR-LZ3j6t37aH9qr2b4MgaBZqBgx_gzB9eoTLfKXVBt2YsbStaw9xMhI4K4=w512-h171-no

Bouhouche en robotfoto 17 (rood):

https://lh3.googleusercontent.com/T8S62eVbnxhKy5XR1mghOTiSbBYyLt02yuu0dL_gwP-5ANzYQzGKw8sh_iAymdytb_EAroYUeYqvfzrraQ0NK5LUeaMrZr3VKSVAeG_5NUaUrqmBQZIyvZ0ZvUNX6KbWXJPIGCC5N2jcZUtd3uef1mIyEqgO_6J_Syk8_LYmXEdiKfW-KoRWmOKtD3_iSs7wJyR4i1By99q892G9IIob0OUNurH-CKj9Sl_6RX37I4sWirRU2vtGcGej8lVnnFWhGJcBEzGbaD7O0-h8xfZkX-SeqaYBpZOK1GAAbH4UZ3FeDtUt7eafzMPf83Cw3cmqgg5aKNKPISNlsTKllhjtk52WRTpNE0d0TiAbQYk9XRbpNKAVniAW4oSf57Em4Iu23VynGZrhphfCKQuWHRmoK5VCIgk6wKGxxn20B2j3BEBV8kc8zEmW-of7bIDiMDub41YCa0D81sbK-z0KyMUUOO-af886jMuWPQgO3EZcsizvVfoQtXOjaEpy_m6SwvBj5kgAPz4RfrSSdDj1GIYgcH4F1P4hAE5VoniQ-HgkUr4xHQuk1jmj3aTvfkcnDkr9QtWiMjvTZP2Scd68C_cCyZ9NE01b9vQ=w558-h612-no

Bouhouche en robotfoto 17 (rood) en de robotfoto gemaakt na Waver met snor en bril (zwart):

https://lh3.googleusercontent.com/y4FwrlzseaGsLUpiIk1WryhdEffIFX1D9Z-tt6KIfDQJEX-2tTqhawEOoMDTg9QpTnOcj57pFPtZfShU_uSBQQ-duYg4I2NoY3QYxhCAgOekZczfcQM8pRXwE64mRsOEU0wtzhDaBgZGliyCrRnlqe_J3EN02sQCMkcpRUCC7zaUN7UdjE73FiuwaDJvLDBtSoJ3aJo1HQAF8gqyGYi_8Lneu1WnZIXaDI9_cVD6r1ySfGoVWjKf1SV0vq1wOYK1UuQBnCDHsr20-HJsYNIcDo1G0kD9B8Z0Cko0uOYJEJkzjrB57dMHKd210-Ifu1sCtGdHOwIxUc01jmBhQkg0ntprv0_taTmZWgn2mMQiueQ39OdY-uKVcgoAcQQJOaYMhGD3OeGie8RfkDjeEB-f_2FwkXXYagdyHzb12AAbP3BGvlj4dt7Eq30Cl9luk6asoquzOmgWbrg7LSTpdlMvtZGlqsIp1XGMaatRrx4kjzq-RFFLR9zvM15GHWRujcTBc9D3BsuHTvs6z70-zjcT5BskxzN_oA0gVD_316Lzpu5mEC2zmDmq6enlbFifTiwiy-PYHdvgDNwELQKrCwle3VAlLtLTXXI=w558-h612-no

Mijn mening is dat zijn neus hem uitsluit als de persoon van de robotfoto's te zijn.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.