11

Re: Korpsleiding betrokken

Dat kan patrick, maar dus nogmaals nog een keer:

Nee, het gaat niet om de (naam van deze) runner, maar om hetgeen de rijkswachttop ons liet geloven, wat de reden was voor het ontslag van Bouhouche en Beijer. Merkwaardig dat de Bendecommissie Bis én de heren Fijnaut en Verstraeten dit 1 op 1 overnamen, om dan aan te geven dat hier meer onderzoek naar moe(s)t gebeuren in relatie tot de daden toegeschreven aan de Bende van Nijvel. Hetzelfde lees je ook in het recente interview van Eddy Vos:

HUMO: "U keek destijds met een vergrootglas naar Madani Bouhouche en Robert Beijer, de rijkswachters die gangsters werden. Denkt u dat zij achter de Bende zitten, zoals velen geloven?"

Eddy Vos: "Er zijn veel aanwijzingen dat ze erbij betrokken waren, maar er is geen enkel materieel bewijs, en dan sta je nergens. Ze hebben ook allebei met glans de test met de leugendetector doorstaan. Ik zie ze trouwens niet als grote architecten van de Bende van Nijvel, maar hun kennis is mogelijk wel door de Bende gebruikt. Misschien ook meer dan dat: ze hadden een resem garageboxen en flats die ze gebruikten als onderduikadressen en opslagplaatsen voor wapens en auto's. Ik vind het doodjammer dat we nooit hebben kunnen achterhalen of Bouhouche en Beijer voor zichzelf werkten, of in opdracht van een maffia - een gokmaffia, bijvoorbeeld - of een inlichtingendienst. Ik weet één ding: voor de huur van al die boxen en flats kwamen ze met hun loon van wachtmeester bij de rijkswacht absoluut niet toe.

En toch:

Opvallend detail: Bouhouche en Beijer beginnen garageboxen en appartementen te huren op het moment dat het NBD wordt opgedoekt. Ze zijn inmiddels ook uit de BOB gezet door majoor Vernaillen, die in oktober 1981 het slachtoffer wordt van een moordaanslag. Beijer heeft bekend dat hij en Bouhouche die aanslag hadden gepleegd omdat ze wraak wilden nemen op de majoor. En dan wordt de tijdlijn heel interessant: in april 1982 volgt het proces van de zaak-François en worden enkele leden van het NBD veroordeeld.

Toch niet zo'n goed vergrootglas dus...