21

Re: Aalst: 3 November 1989

Niemand werd in deze zaak veroordeeld. Een opeenstapeling van fouten door de onderzoekers en het parket leidde tot een verjaring waarna alle in beslag genomen wapens werden teruggegeven.

22

Re: Aalst: 3 November 1989

Experimenteren met bommen in een wei in Lede

De Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch heeft Jozef D.B. (31) uit Aalst, Gino H. (25) uit Gent, Danny D.S. (25) uit Lede en Patrick V.C. (23), eveneens uit Lede, onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De vier worden verdacht van illegale wapenhandel. De zaak kwam aan het licht toen de Nederlandse justitie in verband met een nieuwe drughandel om een huiszoeking verzocht.

De eerste aanhouding dateert van 4 oktober toen Jozef D.B. wegens illegaal wapenbezit en handel in wapens, explosieven en andere oorlogstuigen, werd opgepakt. Deze aanhouding werd tot nu toe geheim gehouden om het verdere onderzoek niet te schaden. Ondertussen werden immers ook Gino H., Danny D.S. en op 10 november Patrick V.C. onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het onderzoek kwam op gang toen de Nederlandse justitie in Valkenswaard een drughandel oprolde. 3.500 XTC-tabletten, een synthetische drug die in een laboratorium wordt aangemaakt, werden toen in beslag genomen. Onmiddellijk rees het vermoeden dat Jozef D.B. uit Aalst een van de buitenlandse contactmensen was.

Bij de man trof men tijdens de huiszoeking geen drugs, maar wel 50 pistolen FN 7.65, revolvers en oorlogswapens, waaronder munitie, explosieven, granaten en TNT aan. Een aantal granaten stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Jozef D.B. heeft ze in de Ardennen opgegraven en het kruit en de ontsteking verwijderd.

Uit onderzoek blijkt nu dat Jozef D.B. op grote schaal wapens verkocht. Hij werd bijgestaan door Gino H. en Danny D.S. Zij gaven tijdens de ondervraging toe wapens voor Jozef D.B. te hebben verkocht.

Bij een van de twee medewerkers van Jozef D.B. werd tijdens een huiszoeking een koffer gevonden met TNT, ontstekers en mechanismen om explosieven te vervaardigen. In een tweede koffer, die zich op zolder bevond, stak een kogelvrije vest en zelfgemaakte bommen. Verder werden ook een machinegeweer, munitie en verschillende pistolen gevonden.

In een wei in Lede experimenteerden Gino H. en Danny D.S. met ambachtelijk gemaakte bommen om het effect te kennen.

Onderzoek moet aantonen waar de wapens, munitie en explosieven vandaan komen. De wapens hebben evenwel geen nummer en zijn niet voorbij een proefbank gepasseerd. Wel is reeds zeker dat Jozef D.B. al verschillende jaren illegaal wapens verhandelde.

In gerechtelijke kringen wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat de pistolen in onderdelen bij de FN-fabriek gestolen werden (*) en later gemonteerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1989

(*) Dat doet me onmiddellijk aan Juan Mendez denken, die jarenlang wapens stal bij zijn werkgever (en voordat hij bij FN begon in Aalst heeft gewerkt).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: Aalst: 3 November 1989

Teamgenoot: een toffe Marokkaan...

(...) "hij spreekt buiten het Marokkaans ook nog het Hebreeuws, Algerijns, Spaans, Frans en Nederlands.

Wat een talenknobbel!

Bron » aalst.courant.nu

Opvallend duo toch.

Józef D.B. van Aalst. Rallyrijder, illegale wapenhandelaar, piloot, drugssmokkelaar, lid van een schietclub ... hij was duidelijk van alle markten thuis. Allicht had hij leuke vrienden in de schietclub.