11

Re: Aalst: 6 November 1992

In deze context (de bekentenis van Christiaan Bonkoffsky) lijkt het onvermijdelijk de moord op Luc Schamp en Patrick Lanckman een keer te herbekijken. Een soort echo van de nacht in Nijvel, twee keer met betrapte inbrekers en een Dats tankstation als decor. En twee keer met een kompleet falen om het vluchtend voertuig te onderscheppen. De man die veroordeeld is voor deze dubbele moord, ontkende aanvankelijk in alle tonen, en kwam nadien relatief snel weer vrij. De vlucht liep door Erembodegem en wie weet vinden we wel namen van kleine cafeetjes in artikels van die tijd?

Re: Aalst: 6 November 1992

Bericht van Belga op 3 oktober 1996 over het onderzoek van een getuigenis die meldde dat Guy Oste de chauffeur zou geweest zijn tijdens de Bendefeiten in Aalst op 9 november 1985. Dat onderzoek zou niets opgeleverd hebben.

Tueurs du Brabant: une nouvelle piste sans issue

Une enquête a été ouverte récemment afin de vérifier l'éventuelle participation de Guy Oste, 44 ans, emprisonné actuellement pour le meurtre de deux agents de police, au hold-up commis le 9 novembre 1985 au Delhaize d'Alost. A l'issue de cette enquête, rien n'a cependant permis d'établir que l'intéressé a été impliqué dans cette attaque, la plus sanglante de celles attribuées aux "tueurs du Brabant".

Dans son édition de jeudi, "Het Volk" affirmait que les enquêteurs de la Cellule de Jumet, chargés de l'enquête sur les tueries du Brabant, vérifiaient avec le plus grand sérieux un témoignage faisant état de la participation de Guy Oste à l'attaque du Delhaize d'Alost. Le témoignage précisait que Guy Oste aurait conduit le véhicule avec lequel les assaillants avaient pris la fuite.

"Une enquête a bien été ouverte voici plusieurs semaines par la cellule mais elle s'est révélée négative. Rien ne permet d'établir
que Oste a servi de chauffeur lors de l'agression", a-t-on indiqué à source proche de l'enquête. Guy Oste a été condamné aux travaux forcés à perpétuité par la cour d'assises de Flandre orientale en janvier 1994 pour un double crime crapuleux, commis sur deux agents de police alostois. Les deux agents l'avaient surpris en flagrant délit lors d'un cambriolage au Colruyt d'Alost en 1992.

Bron: Belga | 3 oktober 1996

Guy Oste heeft wat weg van Michel Cocu:

https://nsm09.casimages.com/img/2018/06/07//18060704465614738715750952.jpg

Re: Aalst: 6 November 1992

Ik was nog vergeten te melden dat de foto van Guy Oste dateert van 10 januari 1993. Hierbij een grotere versie:

https://nsm09.casimages.com/img/2018/06/07//18060705035514738715751054.jpg

14

Re: Aalst: 6 November 1992

Daders spoorloos Inbrekers in België schieten agenten dood

Twee agenten van de plaatselijke politie van Aalst in België zijn vanmorgen gedood bij een inbraak in een plaatselijk warenhuis. Gewaarschuwd door het afgaan van het alarm van het warenhuis Colruyt rukten twee surveillancewagens van de gemeentepolitie van Aalst uit naar de plaats van de inbraak.

Op het parkeerterrein van het warenhuis werd de eerste wagen door de inbrekers onder vuur genomen. De politiemensen konden slechts één van hen duidelijk zien. Bij de schietpartij werden twee politie-agenten gedood. De tweede surveillancewagen zette onmiddellijk de achtervolging in van de vluchtauto, maar raakte het spoor bijster.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 6 November 1992

Verdachte van doodschieten agenten in België gepakt

De Rijkswacht heeft gisteren in Brussel een van de twee daders opgepakt die betrokken is geweest bij de schietpartij afgelopen nacht in een warenhuis in Aalst, waarbij twee politieagenten zijn gedood.

De gangsters, die bezig waren met een inbraak in het warenhuis, openden bij het zien van de politie direct het; vuur. De aanhouding van een van hen vond gistermorgen; plaats in Brussel. Ook de vluchtauto werd gisteren teruggevonden.

Kort na de schietpartij was er even sprake van dat de daders richting Nederland waren gevlucht, maar later bleek dat ze richting Brussel waren vertrokken.

Gealarmeerd door het afgaan van het alarm van het warenhuis Colruyt, iets voor 3 uur 's ochtends, rukten twee surveillancewagens van de gemeentepolitie van Aalst uit naar de plaats van de inbraak.

Bron: De Telegraaf | 7 November 1992

Moord Belgische agenten opgelost

Een 40-jarige man uit Zellik bij Brussel heeft gisteren een volledige bekentenis afgelegd over het doodschieten van twee politieagenten, vorige week vrijdag in Aalst. De Belgische justitie in Dendermonde heeft dat bekendgemaakt. De man werd in de nacht van donderdag op vrijdag op heterdaad betrapt bij een inbraak in een magazijn van de kruideniersketen Colruyt in Aalst. De man zou in paniek de agenten, 31 en 35 jaar oud, hebben doodgeschoten.

De dader, in het dagelijks leven cafébaas, werd al spoedig na het misdrijf opgepakt. Bij zijn vlucht gebruikte hij zijn eigen auto, waarvan de nummerplaat door achtervolgende agenten was genoteerd. De buit van de inbraak - bestaande uit een partij koffie, wijn, frisdrank en bier - alsmede het moordwapen zijn inmiddels op aanwijzing van de dader gevonden. Hoewel de man geen blanco strafblad had, beschikte hij wel over een wapenvergunning.

Bron: Limburgsch Dagblad | 13 November 1992

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: Aalst: 6 November 1992

Behoudens zelfde naam was Oste een rallyepiloot.

16

Re: Aalst: 6 November 1992

Erembodegem, café Dobbelken. Bestaat al een aantal jaar niet meer maar was een spil van uiterst rechts. Hier vertoefde ook Bonkoffsky en vrienden alsook man van staatsveiligheid. Maar dit zal allemaal louter toevallig geweest zijn volgens sommige. Of misschien toch niet!

Oste had een winkeltje in Erembodegem van auto-onderdelen. Naar de nabestaanden van zijn daden is er tot op vandaag geen enkel berouw te bekennen bij deze figuur. Het minste dat men kan concluderen is dat deze figuur een kleine garnaal is en was.

Re: Aalst: 6 November 1992

Tevens iets met carnaval Hipa?

18

Re: Aalst: 6 November 1992

Oste spartelde zich door verhoren heen

De verdachte van de politiemoorden in november 1992, Guy Oste, weigerde tijdens de verhoren tot bekentenissen over te gaan. Hij bleef ontkennen dat hij iets met de zaak te maken heeft, wat erg frustrerend was voor de speurders, want het was voor hen overduidelijk dat hij de moordenaar van Luc Schamp en Patrick Lanckman was.

In ‘De Kroongetuigen’ zei Ostes advocaat, Vic Van Aelst, dat zijn cliënt zich door de verhoren spartelde en dacht er zo nog het beste van de maken. “Daardoor koos hij een verdedigingstechniek die niet goed is”, aldus Van Aelst.

Bron » nieuws.vtm.be

19

Re: Aalst: 6 November 1992

kenza wrote:

Bron » nieuws.vtm.be

Dat is een fragment uit "De Kroongetuigen" op VTM. (Zie de quote van geronimo hier onder.)

geronimo wrote:

De kroongetuigen van 16 januari 2014 heeft het hierover gehad. Was geen autodief, maar deze had wel een café en ging simpelweg in de Colruyt zijn boodschappen doen. Hij deed dit wel na de openingsuren. Heeft daar nog gewoond of gewerkt en wist dus goed hoe hij moest binnenkomen » vtm.be

Non semper ea sunt quae videntur

20

Re: Aalst: 6 November 1992

Heel raar dat hij gewapend ging inbreken, raar dat hij dus blijkbaar geoefend en cool was om 2 politieagenten lukraak dood te schieten en dat hij kon vluchten. Had hij bij de Bende van Nijvel gezeten dan vindt ik het raar dat hij geen safehouse had of was de Bende van Nijvel toen al volledig gesplit?