51

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

In zijn nieuwste boek (De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten) doet Guy Bouten wel een zeer vreemde uitspraak over Francis Zwarts: 

In 1995 kreeg Buslik de doodstraf voor de moord op Francis Zwarts, die een informant zou zijn geweest van de Staatsveiligheid, maar undercover opereerde bij het veiligheidspersoneel van Sabena.

Er staat geen bronvermelding bij deze uitspraak en vind hierover nergens een aanwijzing. Ik stel me dan ook vragen over de juistheid van dit gegeven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

52

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Doraene: "Hij [Bouhouche] deed Zwarts en de diefstal bij de griffie. Dat was vakwerk, de opbrengst was de moeite."

Ik [Hilde Geens] reageerde dat volgens een topspeurder zelfs de zaak-Zwarts niet zo rendabel was. Bepaalde vluchten uit Zürich hadden een veel belangrijker lading: gebruikte biljetten in cash, niet genummerd, die ze zo hadden kunnen uitgeven, waar ze niks aan konden verliezen en niks mee riskeerden. Nu zaten ze opgescheept met bijvoorbeeld een Cartier-horloge waarvan er maar elf gemaakt waren, en dat makkelijk naar hen had kunnen leiden, zodat het lag te roesten in een kluis in een vochtige kelder. Ze hadden geen informant bij de Nationale Bank, waar er zicht was op de cashvluchten. Ze waren getipt, maar veel te vaag.

Doraene bevestigde dat. "Een vlucht uit Zürich is altijd interessant en dat wisten ze, niets specifiekers. Maar hun winst was toch heel mooi en alleszins veel mooier dan toen ze later inbraken in dezelfde griffie en daar een pendule stalen die niet liep. "

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Veiligheidsagent en 50 miljoen verdwijnen in het niets – Alleen auto 20 uur later gevonden

Op de luchthaven van Zaventem is 50 miljoen aan geld, diamanten en goud verdwenen. De waardevolle zending werd maandagavond omstreeks 21u30 afgehaald aan een vliegtuig uit Zurich door een veiligheidsagent van Sabena met een geldtransportauto om ze op te bergen in een kluis in Brucargo, het vrachtcomplex op Zaventem. Tussen het vliegtuig en de kluis verdwenen auto, chauffeur en geld. Bij gebrek aan personeel werd de zending enkel afgehaald door één man, terwijl voor dit werk gewoonlijk twee veiligheidsagenten van dienst zijn. Pas dinsdagavond omstreeks 18u werd de geldtransportwagen teruggevonden te Machelen. Chauffeur en geld bleven evenwel spoorloos.

De vlucht SN 786 uit Zurich naar Brussel landde maandagavond zoals naar gewoonte omstreeks 21u. Aan boord was een zending, die benevens uit 40 miljoen in geld nog bestond uit een partij diamanten, een partij goudstaven, een pak beurswaarden en een partij Zwitserse uurwerken. De totale waarde zou zowat 50 miljoen fr. bedragen. Deze zending was bestemd voor verscheidene firma’s en banken in het Brusselse en het Antwerpse.

In afwachting dat de zending verder zou verdeeld worden, worden de waarden opgeborgen in een kofferzaal in Brucargo. De exclusieve vracht werd maandagavond aan het vliegtuig afgehaald door een veiligheidsagent met een blauwe VW-combi, die met het Brucargo-centrum verbonden is met een walkie-talkie. De man, Francis Zwarts (25), afkomstig uit Leuven en wonende in de streek, was die avond alleen omdat er gebrek zou geweest zijn aan personeel.

Tijdens het traject tussen het vliegtuig en de kofferzaal, een tarmac van niet meer dan 500 m, verdwenen bestelwagen, geld en chauffeur. Nadien is er geen enkele radioboodschap nog binnengekomen in de centrale.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 oktober 1982

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Weet Frans de Kleerkast meer over verdwijning veiligheidsagent? – BOB zoekt verband tussen goudroven van Perk (juli) en Zaventem (oktober)

Weet 'Frans de Kleerkast' meer over de verdwijning van veiligheidsagent Francis Zwarts van Sabena? Het onderzoek in de plotse verdwijning van Zwarts (25 oktober, met voor 90 miljoen goud en diamanten) is nog lang niet rond maar het blijkt die richting uit te gaan. De 46-jarige Frans Van Reeth is geen onbekende voor het gerecht: de Lierenaar bracht al 13 jaar door in de gevangenissen en wordt ook verdacht van de overval op een postkonvooi te Zoersel, 2 jaar geleden (buit: 17 miljoen).

Op 6 juli van dit jaar werd op de E10 te Perk een goudtransport overvallen. Vijftig kilo goud (waarde 30 miljoen) verwisselden van eigenaar. Toen werd in de buurt een auto opgemerkt, een BMW die er uitzag als rijkswachtauto maar achteraf geen bleek te zijn. Iemand had een gedeelte van de nummerplaat genoteerd en die bleek te behoren aan een vriend van Van Reeth. Toen men na de overval te Perk een inval deed in de villa van Van Reeth te Schilde, bleek de Kleerkast reeds verdwenen.

Thans is aan het licht gekomen dat twee getuigen een rijkswachtauto hebben gezien in de buurt van de autostrade, op 25 oktober, toen Sabena-agent Zwarts en zijn kostbare lading daar laatst werd gezien. Het ging om een witte Ford Taunus met rode streep. Maar volgens de logboeken van de Rijkswacht is het niet mogelijk dat het ging om een echte rijkswachtauto.

Meteen wordt weer het verband gelegd met Van Reeth, temeer daar beide transporten bestemd waren voor de luchtvaartmaatschappij Swissair. Men vermoedt dat Van Reeth daar (of wellicht zelfs bij de Rijkswacht) tipgevers heeft.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 november 1982

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Superroof te Zaventem slaagde door list met valse rijkswachters - Vrouw van verdwenen Sabena-agent Zwarts na 3 maanden: "Mijn man kan toch niet in rook zijn opgegaan"

"Dat iemand me toch zou bevrijden van die verschrikkelijke onzekerheid. Ik ben er kapot van. Ik doe niets dan pillen slikken. Onbegrijpelijk dat men na drie en een halve maand nog steeds niet weet wat Francis is overkomen. Is hij vermoord? Leeft hij nog en wordt hij vastgehouden door de overvallers? Hij kan toch zo maar niet in het niets verdwenen zijn."

Martine die dit in vertwijfeling zegt is de echtgenote van Francis Zwarts (25), de veiligheidsagent van Sabena die de avond van 25 oktober 1982 op geheimzinnige wijze verdween toe op de luchthaven van Zaventem een zending van wel 60 miljoen frank aan geld, diamanten, goud en beurswaarden werd geroofd. Zwarts lijkt wel van de aardbol verdwenen. Ook de spectaculaire roof is nog steeds niet opgehelderd.

"Ik moet uitsluitsel krijgen. Daarom doe ik eens te meer een oproep om te weten wat er van hem geworden is. Elke tip, zelfs naamloos, zou welkom zijn. Men weet mij toch wonen. Tot nu toe heeft niemand zich gemeld, noch per brief noch met naamloos telefoontje."

Martines ogen zijn na meer dan 100 dagen van bange onzekerheid nog steeds niet leeggeweend. In de wieg ligt Jessie, hun dochtertje dat net 3 weken oud was toen haar papa verdween. Omdat Martine het niet langer meer alleen aankan, zijn haar ouders intussen bij haar komen wonen.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/09/29//15092901352914738713618696.jpg

Bron: Het Laatste Nieuws | 11 februari 1983

56

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Ik zal het blijven herhalen: in die overvallen op de geld- en deviezentransporten in Perk en in Zaventem (Zwarts) ligt m.i. de allereerste sleutel om de Bende van Nijvel-mythe te ontsluiten. Weet dan, zoals eerder gezegd, dat Frans 'de kleerkast' - een vermoedelijke mededader - en de malafide Hilaire Beelen goede maatjes waren. Plots was geld ook niet langer het probleem, want nadien was dat alvast voor bepaalde individuen niet meer de drijfveer bij de warenhuisovervallen. Als die Beelen (toen woonachtig in Beersel, of all places) een klein beetje mans is, dan begint hij eindelijk eens op een eerlijke manier zijn verhaal te doen, waar hij ook mag zitten.

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Daar zijn ze te laf voor.

58

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Vergeefs dreggen naar vermiste veiligheidsagent

De brandweer van Zaventem heeft dreggingswerken uitgevoerd in de vijver van het gemeentepark te Zaventem. Bedoeling daarvan was eventueel het lijk aan te treffen van Francis Zwarts, de luchthavenbediende uit Haasrode, die op 25 oktober in mysterieuze omstandigheden verdween. De dreggingswerken hebben evenwel niets opgeleverd.

Het dreggen gebeurde in opdracht van het parket. Waarom er precies in de vijver te Zaventem werd gedregd, is niet geweten. Of het gerecht nu al ernstige sporen heeft die tot de ontknoping van deze verdwijning kunnen leiden is evenmin geweten.

Veiligheidsagent Zwarts diende de dag van zijn verdwijning een koffer met waardevolle inhoud van een vliegtuig naar een kluis op de luchthaven te transporteren. De man werd sedertdien niet meer gezien.

Bron: Het Nieuwsblad | 5 maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Bij de feiten in Zaventem en de verdwijning van Zwarts werd ook een automatisch pistool FN 9 mm nr. 478580 en zes 9 mm kogels buitgemaakt. Vermoedelijk gaat het om het wapen van Zwarts.

60

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Volgens Beijer zijn de radio en het dienstwapen van Zwarts in het kanaal gegooid. Hij geeft er zelfs de specifieke locaties van aan.