Topic: Gerechtelijke Politie

Heeft er iemand informatie van de grootste vijanden van de rijkswacht: de gerechtelijke politie. Ook bekend als de GP.

2

Re: Gerechtelijke Politie

Gerechtelijke Politie: ressorteert rechtstreeks onder het parket of openbaar ministerie. Nu heb je de GDA: Gerechtelijke Dienst Arrondissement. Dit is ontstaan na de samensmelting van BOB en GP na de politiehervorming. Zij doen het speurwerk bij de federale politie.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Gerechtelijke Politie

In 1981 was het personeelstekort bij de gerechtelijke politie in Brussel zo nijpend dat dit een grote impact had op de criminaliteitsbestrijding in de hoofdstad:

Brusselse rechercheurs kunnen het niet meer aan

De leden van de gerechtelijke politie van Brussel staan de jongste maanden onder zeer zware druk. Men heeft bij hoofdcommissaris Bosmans werkelijk handen te kort om alle criminele zaken grondig aan te pakken. Daarom ook dat men minder ernstige feiten op zijn beloop moet laten.

In een zeer korte periode werd de gerechtelijke politie opgescheept met verscheidene moorden, die nog niet zijn opgehelderd. Het personeelstekort doet zich steeds scherper voelen en thans verlaten opnieuw zes inspecteurs de gerechtelijke politie van de hoofdstad. Thans is er reeds een tekort van een veertigtal officieren en als gevolg daarvan is er bij het personeel een groot ongenoegen ontstaan over de te lange werkdagen.

Geestelijk

Om de criminaliteit effectief te bestrijden zijn er tientallen inspecteurs en officieren meer nodig. Die zijn er niet. In justitiële kringen hoopt men dan ook dat men zich ervan bewust wordt dat de doeltreffende bestrijding van de misdadigheid geld kost.

Er is thans zoveel werk voor de leden van de gerechtelijke politie van Brussel dat zij niet eens de tijd hebben om het groeiend stadsgeweld te beteugelen. Een inspecteurs verklaarde dat collega’s soms zo moe zijn dat ze geestelijk niet meer in staat zijn een eenvoudig zaakje uit te zoeken. De gerechtelijke politie zou het graag anders willen. Zo bijvoorbeeld alle klussen die binnenkomen naar behoren uit te diepen, maar het gaat gewoon niet.

Er wordt momenteel weer aangeworven te Brussel, hoewel in het verleden de resultaten niet geweldig waren. Bij de gerechtelijke politie van Brussel vindt men het hoegenaamd vervelend dat de kleine misdadiger nu ongestoord een behoorlijk inkomentje kan vergaren. Inderdaad, de Brusselse recherche moet zaken laten liggen. Dat werkt frustrerend voor het publiek, doch ook voor de politiemensen. En bij de gerechtelijke politie van de hoofdstad maakt men er geen geheim van dat (in volle vakantieperiode) een aantal recherchemensen overspannen is, totaal overwerkt.

Om alle misdrijven tot op de bodem te kunnen uitzoeken, zou het personeelsbestand gevoelig moeten worden opgedreven. Er kan bv. geen man meer worden uitgetrokken voor surveillance. En zo kan het geboefte rustig zijn slag slaan in het Brusselse.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Augustus 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Gerechtelijke Politie

Een zelfde artikel stond in januari van hetzelfde jaar ook al in de krant:

Gerechtelijke politie Brussel is onderbemand

De gerechtelijke politie van Brussel is zwaar onderbemand. In het hoofdkwartier maakt men er geen geheim van dat een aantal rechercheurs overspannen zijn door de ongelijke strijd die ze voeren met de misdaad.

Op dit ogenblik zijn er bij de Brusselse gerechtelijke politie honderd agenten, vijftig inspecteurs en zeventien officieren tekort. Noodgedwongen moet men daarom de misdrijven sorteren en de minder belangrijke overtredingen laten wachten. Dit wekt frustraties bij het publiek, maar ook bij de politie zelf. Vele speurders maken veel overuren waardoor ze overwerkt geraken.

Familieleven

Nochtans zou de gerechtelijke politie het anders willen. Alle klusjes en kleine misdrijven die binnenkomen, voldoende uitzoeken. Doch dit gaat gewoon niet. Daarbij ziet men soms met lede ogen hoe verdachten, waar dagen en maanden is naar gezocht, na enkele dagen opsluiting, opnieuw de vrijheid krijgen.

Het werk voor de gerechtelijke politie is niet meer dankbaar en de inspecteurs en commissarissen vinden het niet leuk dat ze bijna geen vrije tijd meer hebben. Dit heeft nadelige gevolgen voor het familieleven. Komt daar bij dat de misdadigers steeds meer ongestoord hun slag kunnen slaan.

De gerechtelijke politie is als bedrijf niet modern. De werkomstandigheden zijn onaantrekkelijk en enorm veeleisend. En het salaris compenseert dit niet. Vandaar dat de gerechtelijke politie voortdurend achter de feiten aan loopt.

Ongelukkig

In Brusselse politiekringen betreurt men overigens dat weinig of geen parlementsleden zich werkelijk bezorgd maken over de angstwekkend groeiende misdaad. Gewapende overvallen zijn aan de orde van de dag en steeds meer mensen die gewoon thuiszitten of onderweg zijn, worden met geweld beroofd. Dit is de realiteit van de dag.

De gerechtelijke politie van Brussel ziet geen kans meer de tientallen dagelijkse diefstallen en andere delicten aan te pakken en tegelijkertijd haar aandacht te vestigen op grote zaken als drugssmokkel, moorden en gewapende overvallen. Daartoe is het Brusselse politieapparaat veel te klein. Er zijn evenveel rechercheurs als in 1939.

Die toestand heel al veel slachtoffers gemaakt. Gewetensvolle politiemensen lijden lichamelijk en geestelijk onder die toestand.

Bron: Gazet Antwerpen | 16 Januari 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Gerechtelijke Politie

Meer moorden en moordpogingen in het Brusselse

Er gaat bijna geen dag voorbij of in het Brusselse wordt een overval gepleegd. Slechts zelden worden de daders gevat. Het is immers zo dat de politie steeds minder opgewassen is om aan de golf van criminaliteit paal en perk te stellen. Er is een schromelijk tekort aan mankracht en vooral de gerechtelijke politie zit met de handen in het haar.

De moord op PLO-gezant Naïm Khader, de aanslag in de Joegoslavische ambassade, op de hoteluitbater Milan Boskovitch en op de boekhouder van de Joegoslavische ambassade zijn tot dusver onopgehelderd gebleven.

Maar er zijn nog veel andere moorden en moordpogingen in het Brusselse waarvan de daders nog altijd op vrije voeten lopen.

Opvallend is echter dat het aantal moorden en moordpogingen in stijgende lijn gaat. Zo werden in 1965 in het Brusselse, 6 tot 7 moorden en moordpogingen genoteerd. Nu gebeuren er 60 tot 70 moorden en moordpogingen, alleen in het hoofdstedelijk gebied. Flagrant daarbij is dat het effectief van de gerechtelijke politie in 1981 nog altijd hetzelfde is als dit van 1965. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat steeds minder criminele feiten worden opgelost.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Augustus 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube