81

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Bedankt voor de info. De rest is ook nog interessant. Volgens de getuige gaat het over een garagist uit Waver en een politieman uit Charleroi. Deze agent zou een extreem-rechts sympathisant zijn. De garagist zou naar Brazilië verhuisd zijn:

Le monsieur qui a reconnu l'homme à la Golf en 2002 affirme l'avoir côtoyé à la mer, en présence du passager de la voiture, qui n'aurait pas dit "Chef, fais pas le con", mais "Steph, fais pas le con". Stéphane est donc le prénom du chauffeur selon ce témoin indirect. Ce dernier a ensuite donné l'identité des suspects à la police: il s'agirait, selon lui, d'un garagiste de Wavre et d'un policier carolo. Le PV zappe l'allusion au prénom Steph. Plus tard, un policier intimidant se rendit au domicile du témoin, pour leur conseiller d'oublier tout ça, affirmant qu'il n'y avait pas de "Steph". En 2014, le témoin indirect réitéra les mêmes accusations auprès des nouveaux enquêteurs. Il ajouta que ces personnes fréquentaient un club de voile privé, le KYCN, qui fait face au cercle nautique de la force aérienne (CNFAé).

Selon ce témoin indirect, le policier était un sympathisant de l'extrême-droite, et il avait une blessure dans le bas-ventre ou la jambe dont il ne souhaitait pas parler. Ce policier vantait les mérites de son ami garagiste Steph qui n'avait pas son pareil pour repeindre ou réparer une Golf, et qui connaissait les zones boisées du Brabant ou du Hainaut comme sa poche. D'après le policier carolo, Steph aimait tirer sur tout ce qui bougeait. Il serait parti s'installer au Brésil.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

De officiële tekst van het persbericht van 30 oktober 2002 van het CWB over de Golf van Van Camp luidt als volgt:

Alle nuttige inlichtingen omtrent de zwart herspoten Golf, gestolen bij Van Camp met op de achterklep nog steeds de sticker 'I Love Australia' die op donderdag 06.10.1983 in de namiddag in de parking "Renault", Rue de Fer te Namen stond en op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 1983 in respectievelijk de "Rue de l’Etoile" en de "Avenue Materne" te Jambes stond.

Ik heb geen idee of dit interessant is of niet maar ik post het toch maar. Op 8 oktober 1983 vond er ergens in Namen (ik heb niet kunnen vinden waar precies) een congres plaats van de Waalse politieke partij Rassemblement Wallon. Die partij voerde een zeer actieve strijd in de zaak rond de gemeente Voeren, wat een hot item was begin jaren '80. Hier is de tekst te vinden van de speech op dat congres van de secretaris generaal van de Action fouronnaise » action-fouronnaise.be

Gezien het gevoelige politieke thema van deze partij kan het bijna niet anders dan dat de staatsveiligheid naar dat congres op 8 oktober 1983 wel een of ander mannetje gestuurd heeft om er polshoogte te nemen. Het kan dus interessant zijn om eens de deelnemerlijst - voor zover die nog bestaat - van dat congres door te nemen.

Dit zegt Wikipedia over deze partij:

Het Rassemblement Wallon (RW) is een Waalse politieke partij, opgericht in 1968 door onder anderen Robert Moreau, die groeide uit de Mouvement populaire wallon van André Renard en ijverde voor federalisme. Het RW was in het begin (jaren 1960-1970) een te duchten politieke factor en in feite de Waalse evenknie van het FDF. Midden jaren 70 nam ze zelfs deel aan de regering-Tindemans I.

Maar toch was de neergang onafwendbaar, enerzijds begonnen ook andere Waalse partijen te pleiten voor federalisme (in die periode werden de unitaire partijen opgedoekt) en zo was de RW haar monopolie kwijt, en anderzijds stapten een aantal zwaargewichten, zoals Jean Gol en François Perin, uit de partij.

en in het Frans staat er nog dit (in het achterhoofd houdende de opdracht die toegewezen werd aan Jean-Paul Dauphin):

Aux élections de 1977, le RW perdit quasiment la moitié de ses voix et sièges, à la suite d'une profonde réorientation à gauche opérée en décembre 1976 par son nouveau président Paul-Henry Gendebien partisan du "fédéralisme intégral" de Proudhon, il se maintint cependant aux élections de 1978, obtint même un beau succès aux élections européennes de 1979 grâce à la présence sur sa liste de membres du FDF dont Antoinette Spaak mais se divisa finalement à la suite de l'autoritarisme de Paul-Henry Gendebien à la veille des élections de 1981.

Les dissidents créèrent le Rassemblement populaire wallon, dirigé par deux sénateurs, Yves de Wasseige et Jean-Émile Humblet, plus marqué à gauche, qui s'est présenté en cartel avec le Parti socialiste qu'il allait de fait intégrer en 1984, tandis que le Rassemblement wallon proprement dit disparaît du Parlement aux élections de 1985.

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Toevoegend aan mijn bovenstaande post #82:

Massart wordt RW-voorzitter

Vernomen wordt dat Henri Mordant de vernieuwing van zijn voorzittersmandaat van het Rassemblement Wallon (RW) niet vraagt. Het congres van het RW komt zaterdag bijeen te Namen. Er is slechts één kandidaat voor het voorzitterschap, met name Fernand Massart. Deze laatste is oud-volksvertegenwoordiger van de PS.

Bron: Het Laatste Nieuws | 7 oktober 1983

84

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Merovinger wrote:

Ik heb geen idee of dit interessant is of niet maar ik post het toch maar. Op 8 oktober 1983 vond er ergens in Namen (ik heb niet kunnen vinden waar precies) een congres plaats van de Waalse politieke partij Rassemblement Wallon.

Ik heb nog geen bevestiging kunnen vinden maar ik vermoed dat hun congres plaats vond in 'La Maison de la culture de Namur', gelegen in de Avenue Golenvaux, 14 in Namen [Google Maps]. Waarom ik de kans groot acht dat het hier was, kan je in deze tekst lezen » connaitrelawallonie.wallonie.be

Merovinger wrote:

Het congres van het RW komt zaterdag bijeen te Namen. Er is slechts één kandidaat voor het voorzitterschap, met name Fernand Massart.

Een klein detail: deze Fernand Massart was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van het verzet:

(...) Hij nam deel aan het verzet binnen de clandestiene Wallonie Libre, maar toen hij werd verklikt, vluchtte hij naar Spanje. Hij werd er gearresteerd (december 1941), maar kon zich doen doorgaan voor Canadees en werd aan de Engelse overheid overgemaakt. Hij werd in het Engels leger opgenomen en nam deel aan de campagnes van Malta, Tarente en Joegoslavië. Bij zijn terugkeer in België sloot hij zich weer aan bij Wallonnie Libre en bij het Congrès national wallon. Hij vond werk bij de socialistische ziekenkassen in Charleroi (1945-1957) en werd een van de voornaamste gangmakers van de Waalse Beweging (1960-1992).

Bron: Wikipedia

Zou hij trouwens familie zijn van Victor Massart?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Merovinger, deze namiddag met mijn echtgenote een uitstapje gedaan naar Thuin (ville haute), naar de abdij van Aulne en naar Hourpes. In Thuin (ville haute) een babbeltje gedaan met twee vrouwen (op het eerste gezicht ouder dan 75 jaar). Omdat ik wist dat er in de "bois de Hourpes" 1 of zelfs 2 uitgebrande VW's van de Bende van Nijvel werden gevonden, vroeg ik aan deze 2 vrouwen waar Hourpes en het bois de Hourpes zich bevonden. Ik heb NIET gesproken over de uitgebrande VW's van de Bende van Nijvel.

De vrouwen vertelden mij dat er in Hourpes een paar werkmanshuizen staan en een kasteel bewoond door "maffiosi" (ze gebruikte de term "maffiosi"). Ik vroeg aan deze vrouwen: "Ce sont de criminels qui habitent dans ce château?". Zij antwoorden: oui, des maffiosi, des Italiens... Ik ben naar Hourpes en dat kasteel gaan zien. Nu vind ik hier toch wel zeker op het filmpje hierboven dat door Merovinger werd gepost (YouTube), dat kasteel terug... (Kijken naar dat YouTube-filmpje vanaf 02:54.) Die vrouwen zegden dus dat in dit kasteel "maffiosi" woonden... Zou dat ook reeds geweest zijn in 1983?

86

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Scaramouche, over welk kasteel heb je het juist? Heb je daar adres van? Ik herinner mij dat daar een paar manoirs staan in dat bos. Thuin is wel een heel mooie stad en voor de liefhebbers van verlaten gebouwen moet je zeker eens naar het kerkhof van Thuin gaan, daar staat een oud vervallen lijkenhuis, heel griezelig (doet niets ter zake).

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Het Kasteel van Hourpes (Thuin), chemin de Beaufaux. Ik heb er gisteren een foto van genomen. Ik weet niet hoe ik ze hier kan posten. Op het YouTube-filmpje waarover ik hierboven spreek, zie je dit kasteel na ongeveer 3 minuten. Cöordinaten: 50.367763, 4.301961 » Google Maps

Dit kasteel ligt op een steenworp van de plaats waar 1 of 2 uitgebrande VW GTI's werden gevonden in het bois de Hourpes in 1983. Het kasteel en het bois de Hourpes liggen ook amper een kleine 2 à 3 km van de rue de l'Ecole nr. 80 in Anderlues waar de bijouterie op 1 december 1983 werd overvallen. Ik wist niet dat dit alles zich zo dicht bij mekaar bevond. Het is maar als je ter plaatse gaat kijken dat je dat opvalt.

Ik vernam dus gisterennamiddag dat dit kasteel is bewoond door "maffiosi", des Italiens, des criminels ...

88

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Le château de la mafia - Trois camions d'armes, d'explosifs et de munitions saisis dans le château d'un entrepreneur

260 policiers, un hélicoptère, la cavalerie: les forces de l'ordre ont déployé les grands moyens hier pour coincer Sébastien Di Luciano, un richissime entrepreneur de la région de Charleroi. Le gérant de la société Ideal Constructions, par ailleurs amateur de chasse, de tir aux clays et de voitures de luxe, se trouvait en effet dans le collimateur de la justice depuis quelques années pour diverses magouilles. Malgré un court passage en détention préventive, il n'avait toutefois jamais été réellement inquiété.

Mais depuis quelques mois, une juge d'instruction de Charleroi a relancé l'enquête pour des faits d'organisation criminelle, de blanchiment, de trafic d'armes et d'objets d'art. Hier, dès 5 h du matin, une dizaine de perquisitions ont été menées en Belgique et l'opération s'est même déployée jusqu'à Nice.

Le gros des enquêteurs s'est ainsi concentré sur le château de Forchies-la-Marche, propriété de Di Luciano installée en rase campagne et où les promeneurs sont indésirables. Au départ, les policiers pensaient être confrontés à un réseau de souterrains et à des caches, mais il semble que rien de ce genre n'ait été découvert. Par contre, trois camions remplis d'armes, de munitions et d'explosifs ont été saisis, tout comme une série de véhicules de luxe (Ferrari, Porsche, Rolls, BMW).

D'autres pandores ont également perquisitionné le château de Hourpes (Thuin), appartenant à un grand ami dentiste de Di Luciano. Une pièce dédiée à la culture du cannabis aurait été trouvée, tout comme des uniformes de police français. A ce propos, il semble que l'affaire s'étende jusqu'à Nice, et peut-être même jusqu'en Afrique du Sud où, récemment, cinq proches du suspect (dont son frère et le dentiste) ont passé une semaine tous frais payés. A priori, c'était pour une compétition de tir aux clays mais, sous couvert, on parle de blanchiment et de trafic d'armes.

Enfin, d'autres perquisitions se sont déroulées chez les proches de Di Luciano: à Flawinne, au stand de tir de Nèvremont (Fosses-la-Ville) dont il est propriétaire, à Tournai, dans la Région bruxelloise et à Liège. Pour l'heure, trois personnes ont été privées de liberté. Il s'agit de Sébastien Di Luciano, de sa maîtresse et de son ami médecin.

Hier, les enquêteurs ont procédé aux auditions de ces suspects. Une chose est sûre: il s'agit de gros poissons, cerveaux d'une mafia aux ramifications internationales.

Bron: La Dernière Heure | 20 november 2003

89

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

Kwam dit domein ook niet ter sprake in de X-Dossiers ( X1 en X2)?

Re: Volkswagen Golf GTI: Ohain

LEO, dat zou straf zijn. Dit kasteel van Hourpes eveneens geciteerd in de X-dossiers? Ik ga het verder opzoeken hoor... Dat is zeer interessant.

Als ik het YouTube-filmpje dat Merovinger heeft gepost in 2012 goed begrijp, gaat dat filmpje dus over de plaatsen waar de VW Golf GTI - gestolen bij Jacques Van Camp (Les Trois Canards) - met achteraan de grote sticker "I LOVE AUSTRALIA" dus gezien aan dat kasteel in Hourpes...