1

Topic: Frans Van Reeth

Een Antwerpse crimineel die veroordeeld werd voor de overval op een transport van goud en diamanten van het wisselkantoor Kirschen, hoewel de buit nooit werd teruggevonden. Sommige speurders zweren dat hij de reus van de Bende van Nijvel was.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Frans Van Reeth

De film "dief" gaat over deze crimineel. Hier een stukje van op YouTube, en aan wat doet dit u denken? » YouTube

Re: Frans Van Reeth

Ja treffend, maar de Bende van Nijvel had natuurlijk ook geen patent op die tactiek.

Servo per Amikeco

Re: Frans Van Reeth

Was het niet een beetje de gewoonte om in die periode met de vinger te wijzen naar de toenmalige Dillinger-types? Patrick Haemers o.a. werd ook snel gewezen als de reus. Er is nog steeds evenveel kans dat het om iemand gaat die toevallig een grote gestalte heeft.

Servo per Amikeco

Re: Frans Van Reeth

Zou met Hilaire Beelen verbroederd hebben in café Bokkenhof, Antwerpen.

Re: Frans Van Reeth

Weet Frans de Kleerkast meer over verdwijning veiligheidsagent? – BOB zoekt verband tussen goudroven van Perk (juli) en Zaventem (oktober)

Weet 'Frans de Kleerkast' meer over de verdwijning van veiligheidsagent Francis Zwarts van Sabena? Het onderzoek in de plotse verdwijning van Zwarts (25 oktober, met voor 90 miljoen goud en diamanten) is nog lang niet rond maar het blijkt die richting uit te gaan. De 46-jarige Frans Van Reeth is geen onbekende voor het gerecht: de Lierenaar bracht al 13 jaar door in de gevangenissen en wordt ook verdacht van de overval op een postkonvooi te Zoersel, 2 jaar geleden (buit: 17 miljoen).

Op 6 juli van dit jaar werd op de E10 te Perk een goudtransport overvallen. Vijftig kilo goud (waarde 30 miljoen) verwisselden van eigenaar. Toen werd in de buurt een auto opgemerkt, een BMW die er uitzag als rijkswachtauto maar achteraf geen bleek te zijn. Iemand had een gedeelte van de nummerplaat genoteerd en die bleek te behoren aan een vriend van Van Reeth. Toen men na de overval te Perk een inval deed in de villa van Van Reeth te Schilde, bleek de Kleerkast reeds verdwenen.

Thans is aan het licht gekomen dat twee getuigen een rijkswachtauto hebben gezien in de buurt van de autostrade, op 25 oktober, toen Sabena-agent Zwarts en zijn kostbare lading daar laatst werd gezien. Het ging om een witte Ford Taunus met rode streep. Maar volgens de logboeken van de Rijkswacht is het niet mogelijk dat het ging om een echte rijkswachtauto.

Meteen wordt weer het verband gelegd met Van Reeth, temeer daar beide transporten bestemd waren voor de luchtvaartmaatschappij Swissair. Men vermoedt dat Van Reeth daar (of wellicht zelfs bij de Rijkswacht) tipgevers heeft.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 november 1982

7

Re: Frans Van Reeth

Frans Van Reeth was gedurende meer dan vijftien jaar één van de beruchtste en kleurrijkste figuren uit de Belgische misdaadwereld. Hij was nooit gewapend. Zijn inbraken en overvallen waren spectaculair en gedurfd en meestal onvoldoende voorbereid, zodat Van Reeth de helft van zijn leven sleet in strafinstellingen. Vijf keer slaagde hij erin om te ontsnappen. Zijn ganse leven was een kat-en-muisspel met politie en de rijkswacht. Frans Van Reeth haalde geregeld de voorpagina's van de kranten als controversiële volksheld.

Bron » nl.wikipedia.org/wiki/Dief!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Frans Van Reeth

https://i.imgur.com/4vXyRY1.jpg

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Juli 1982

Re: Frans Van Reeth

https://i.imgur.com/oddCqy8.jpg

10

Re: Frans Van Reeth

Samenvatting

  • In Januari 1985 werd hij gearresteerd in het centraal station van Amsterdam. Hij was sinds juli 1982 spoorloos verdwenen.

  • In september 1985 werd hij uitgeleverd aan ons land.

  • Hij stierf in augustus 1986 aan een hartaanval in zijn cel.

Frans Van Reeth bij zijn uitlevering in 1985. Een 'reus' is hij zeker, dan zou ik eerder de agent achter Van Reeth omschrijven als een 'reus':

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/frans_10.jpg

“De Kleerkast” zit weer in de gevangenis

Frans Van Reeth, alias “De Kleerkast”, een Antwerpse zware jongen die een groot deel van zijn 48-jarig leven in de gevangenis doorbracht en daarover zelfs het boek “De helft van mijn leven” publiceerde, zit weer op het droge.

Of hij een nieuw boek voorbereidt is nog niet bekend, al lijkt ook daartoe voldoende stof voorhanden te zijn.

Sinds 6 juli 1982 op de autostrade te Mechelen, aan de afrit Zuid, een Antwerps koerier die voor rekening van een wisselagent een lading goudstaven ter waarde van 30 miljoen vervoerde, werd overvallen, hield “De Kleerkast” zich stil. Zijn naam werd onmiddellijk in verband gebracht met deze spectaculaire roof, die hem naast het goud ook nog een half miljoen aan guldens, 28.000 pond sterling en 800.000 fr. deviezen opleverde. De koerier werd op de autostrade staande gehouden door twee in douane-uniformen geklede overvallers.

De “Kleerkast” en zijn medeplichtige bleken daarna van de aardbodem verdwenen te zijn. De partij goudstaven bleef de inspecteurs bij de gerechtelijke politie niettemin zwaar op de maag liggen en twee jaar onderzoek leidde er thans toe dat de “Kleerkast” in het buffet van het centraal station te Amsterdam door rechercheurs in de boeien kon worden geklonken.

Samen met Van Reeth - die zich meer dan twee jaar lang las Van Beethoven liet doorgaan - werd ook Lodewijk S., 33 jaar, uit Berchem, gegrepen. Op het criminele vlak moet Lodewijk niet veel onder doen voor de “Kleerkast” en net als deze had hij in Amsterdam een onderkomen gevonden.

Geen weerstand

Frans Van Reeth, wiens bijnaam afgeleid wordt uit zijn fysieke kracht hoewel hij nooit geweld gebruikt, leek volkomen uit zijn lood geslagen toen hij vorige dinsdag GP-commissaris Rotens en een aantal van diens Mechelse medewerkers op de nek kreeg. Amsterdamse rechercheurs staken maar al te graag een handje toe toen het tweetal, nietsvermoedend, kon worden ingerekend. Ze bleken ongewapend.

Bij een huiszoeking in het appartement van Lodewijk S. werden twee vuistwapens die toebehoren aan Van Reeth teruggevonden.

Ondergedoken

Het lijkt er op het eerste gezicht nochtans niet naar dat de “Kleerkast” zich in Nederland aan enig misdrijf zou hebben schuldig gemaakt. Na de roof in juli 1982 te Mechelen was hij samen met een blonde Antwerpse vriendin naar Amsterdam gevlucht.

Het parket te Mechelen heeft inmiddels de uitlevering van Van Reeth gevraagd. “De Kleerkast” wordt over een drietal maanden weer in ons land verwacht.

Zijn de onderzoekers er zo goed als zeker van dat ze de dader van deze overval uiteindelijk hebben te pakken gekregen, de buit is nog steeds spoorloos. Frans Van Reeth gaat algemeen door als iemand van het zwijgzame type wanneer hem naar dergelijke zaken gevraagd wordt.

Wie ook verheugd is over de aanhouding, is de Mechelse onderzoeksrechter Mw. Doom uit wiens werkkabinet in de nacht van 1 op 2 november 1982 een partij dossiers werd gestolen. Onder die bundels bevond zich ook het werkdossier over de zaak “Van Reeth-goudtransport”. Men vermoedt dat de “Kleerkast” door de inbraak in het Mechelse gerechtshof een zoveelste staaltje van vermetelheid heeft ten beste gegeven.

Om spectaculaire exploten zit hij trouwens niet verlegen. Zo rukte Van Reeth enkele jaren geleden te Lier, bij de wedersamenstelling van een inbraak, zijn boeien los, sprong in de Net en zwom naar de overkant. De rijkswacht kon hem meteen weer inrekenen.

Opvallend is ook dat de “Kleerkast” steeds slechts korte tijd in de gevangenis zat. Hij wist de situatie telkens weer in zijn voordeel te laten uitdraaien, zodat hij geïnterneerd werd. Daarna slaagde hij erin zich spoedig “genezen” te laten verklaren.

Of Van Reeth, buiten de roof op het goudtransport waarvoor voldoende bewijzen voorhanden zijn, ook nog andere overvallen op zijn actief heeft, staat nog niet vast. Zijn naam werd in verband gebracht met de “zaak-Zwarts” op de luchthaven van Zaventem, maar de Mechelse onderzoekers zegden gisteren weinig tastbare bewijzen te hebben om in deze zaak en Van Reeths betrokkenheid te geloven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1985

De Kleerkast zit in Mechelse gevangenis

Rechercheurs van de gerechtelijke politie bij het parket van Mechelen stonden gisteren reeds in de voormiddag aan de Belgisch-Nederlandse grenspost de hen reeds vertrouwde Frans Van Reeth (48), alias “De Kleerkast”, op te wachten.

Onder strenge escorte van de speurders kwam “De Kleerkast” naar de Dijlestad waar de Mechelse onderzoeksrechters Pourteois en Hellemans een eerste “gespreksronde” met Van Reeth hadden.

Het waren slechts voorbereidende contacten want het lijdt geen twijfel dat “De Kleerkast”, die in de plaatselijke gevangenis onder een streng oog wordt gehouden, de eerstvolgende dagen nog meermaals tussen gevangenis en gerechtshof zal pendelen.

Overvallen

Frans Van Reeth wordt in ons land verdacht van een ganse reeks gewapende overvallen, die hij tot op heden ontkent. De rechercheurs hebben ook redenen te geloven dat hij het brein is achter een spectaculaire goudroof op de E10 (*) te Mechelen op 6 juli 1982. Onbekenden in rijkswachtuniform hielden toen een goudtransport ter waarde van 30 miljoen op de snelweg staande en gingen met gans de partij aan de haal.

Deze overval vertoont veel gelijkenissen met de overval op een postwagen twee jaar voordien in Zoersel. Na de Mechelse goudroof bleek Van Reeth van de aardbodem verdwenen.

Ingerekend

Mechelse GP’ers kwamen, begin dit jaar, de voortvluchtige op het spoor toen ze zijn liefje opmerkten in Antwerpen. Zij bracht de onderzoekers naar Amsterdam. Van Reeth - die in Nederland als Frank Van Beethoven leefde - werd in zuivere Chicagostijl voorgeleid toen hij zich naar het buffet van het station te Amsterdam begaf.

“Joop met de blokken”, zoals “De Kleerkast” in Nederland heette, kon snel in de boeien geklonken worden maar Antwerpenaar Walter D. die de gerechtelijke instanties al haast even graag tot een gesprek willen krijgen, bleef buiten schot.

Intussen had Van Reeth twee jaar lang een ongestoord leventje kunnen leiden in een flatgebouw in de buurt van de Amsterdamse walletjes. In de plaatselijke herbergen stond hij bekend als een graag geziene gast.

“De Kleerkast” zit overigens niet om een stunt verlegen. Een aantal van zijn gangsterbelevenissen heeft hij destijds te boek gesteld onder de titel “De helft van de tijd”. Hierin heeft Van Reeth het over zijn bewogen leven als brandkraker.

Onmiddellijk na zijn aanhouding in Amsterdam vroeg de Belgische justitie de uitlevering van de Antwerpenaar. Ook al konden er geen klare bewijzen worden voorgelegd van de schuld van de verdachte, ging het Nederlandse gerecht uiteindelijk op het Belgisch verzoek in wegens de vele elementen in een voor Van Reeth uiterst bezwarend dossier.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 September 1985

(*) Nu E19

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube