141

Re: Juan Mendez

Een van de topstukken uit de collectie van Mendez was gevaarlijk om te hebben. Het was een machinepistool Heckler & Koch met geluidsdemper. Mendez had bij Peruviaanse officieren al geprobeerd aan zo'n wapen te komen. Het werd enkel geleverd aan ordestrijdkrachten. Hij had bot gevangen maar via Bouhouche was het hem toch gelukt om er één te bemachtigen. Het was gestolen bij het SIE. (...) Bouhouche en Beijer werden later veroordeeld voor de heling van die wapens [vlak voor de verjaring heeft Bouhouche de diefstal ook toegegeven]. Mendez had er één in zijn bezit.

Tonio was er dol op en pronkte ermee bij een collega van FN. "Omdat het om een zeer zeldzaam wapen gaat, was ik verbaasd dat hij er een had", zei die later aan de politie. "Hij vertelde dat het gestolen was in een auto. Hij heeft zelfs de naam van de Groep Diane laten vallen." De handelsvertegenwoordiger had verteld dat het wapen "dynamiet" was.

De inbrekers hadden het wapen bij Mendez niet ontdekt. Tonio vroeg Bouhouche na de inbraak om een riot gun. Hij verwachtte dat de dieven terug zouden komen om de H&K te bemachtigen. Zowel Danièle als Bouhouche bevestigde dat. Adjudant Goffinon besloot dat Mendez ervan overtuigd moet geweest zijn dat de daders niet gevonden hadden wat ze zochten. Ze zochten de H&K. De rest was bijzaak. Na de moord bracht de familie het wapen naar de speurders en zei dat Tonio het had van Bouhouche.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"De ingenieur draaide vermoedelijk al een tijd mee in de illegale bezigheden van Bouhouche", vertelde Doraene. "Mendez wist een en ander. Hij kon niet alles vertellen omdat hij zelf betrokken was bij illegale bezigheden. Hij kon de politie niet vertellen dat hij onder de schuilnaam Sanchez-Lopez een loods had gehuurd voor Bouhouche, waarmee ze hun plannen voor het afpersen van de GB-supermarktketen wilden uitwerken."

"Mendez en Bouhouche kenden elkaars geheimen en hadden elkaar in de tang. De transacties van die twee waren simpel. Mendez smokkelde wapens - onder andere tien machinegeweren - buiten bij FN en Bouhouche waste ze wit. Hij schreef ze in in zijn register van wapenhandelaar alsof hij ze had gekocht, en vulde de naam van andere wapentrafikanten in als verkoper. Bouhouche gaf hem een aankoopbewijs."

"Maar er is meer dan die Ingram en die H&K waarom Bouhouche een zeer aanvaardbaar spoor is in het Bende-onderzoek", vervolgde Doraene. "Ik was erbij toen het lijk van Juan Mendez op 7 januari 1986 gevonden werd.  Ik heb tot oktober 1990 in die zaak gewerkt. Ik heb niet gewerkt op de moord, maar op het motief. In het begin deed niets vermoeden dat er een band kon zijn met de Bende van Nijvel. Het ging om de dood van een handelsvertegenwoordiger. Het was meteen duidelijk dat hij was vermoord door iemand die hij kende. Dat bleek uit de vaststellingen in en rond de auto, een Passat break, oud model."

"Binnenin zaten alle ruiten onder het bloed, behalve het portier van de bestuurder, daar was niets. Maar onder de deur, op de drempel, lagen bloed en hersenen. Hij was dus neergeschoten met openstaande deur. Hij heeft met zijn moordenaar gepraat, met open deur. De moordenaar wilde niet dat Mendez zou overleven. Hij had zes kogels in zijn lijf. De getuigen aan de overkant van de weg hebben schoten gehoord tussen twintig en tien voor acht. Iemand hoorde er drie, daarna was het stil en toen klonken er nog eens drie. De kogels die waren gebruikt waren follow point-kogels, ze openen als champignons. Het brein van Mendez was kapot. De eerste drie schoten waren dodelijk, maar de moordenaar schoot opnieuw. Mendez moest absoluut dood. Wist hij teveel? Was hij van plan over iets te gaan praten? Heeft hij dat tegen de moordenaar gezegd? Dat is mijn theorie."

"Het is een zeer vreemde plek om iemand te liquideren. Het was duidelijk geen voorbedachten rade. Wij hebben berekend hoeveel auto's daar rond dat uur passeren op een dinsdagmorgen. Dat was om de dertig seconden. Als hij op die plek werd vermoord - en dat is zo goed als zeker - dan werd de moordenaar gedwongen om daar te schieten."

Zoals je hierboven kan lezen, gelooft Doraene niet in de theorie van de (valse) politiecontrole:

"Er is daar nooit een politiecontrole geweest. Dat is nagekeken in de logboeken. Niet op het uur van de moord en ook niet de dag nadien". Dus was er een valse controle? "Of eerder, zoals ik het zie, is daar natuurlijk wel veel politiebeweging geweest in de dagen na de liquidatie", zegt Doraene.

"Er werden foto's genomen en misschien hebben sommige agenten passanten tegengehouden en gevraagd of ze niks gezien hadden. De getuigen van die controle zijn pas veel later verhoord. De BOB van Waver, die in het begin belast was met het onderzoek, was dadelijk overtuigd van de betrokkenheid van Bouhouche en heeft geen voorrang gegeven aan een grondig buurtonderzoek. Pas veel later werden de pendelaars die langs die oprit de autoweg opgingen geïdentificeerd en verhoord over wat ze drie jaar daarvoor eventueel hadden en ze zich nog herinnerden."

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

142

Re: Juan Mendez

Of Mendez was al een tijdje bang voor Bouhouche en was Bouhouche op zoek naar Mendez. Want inderdaad, de plek waar de moord is gebeurd, houdt geen stand.

143

Re: Juan Mendez

Volgens Verdeyen is een 'liaison' van Mendez belangrijk om zijn rol te verstaan. Cherchez la femme...

Re: Juan Mendez

Merovinger wrote:

Nadat hij had gehoord van de overval, heeft hij gebeld naar de schietclub waar hij lid van was. Daarmee heeft Mendez zijn doodvonnis getekend. Wie weet wie daar in de Practical Pistol Shooting Club de telefoon heeft opgenomen, weet ook wie Mendez heeft vermoord. En het was niet Bouhouche die heeft afgehaakt.”

Ik denk dat Mendez naar de schietstand aan de Termurenlaan te Erembodegem heeft gebeld. De beheerder van deze schietstand was Alfons Baeyens. Waar bevond het telefoontoestel zich en wie was er allemaal bevoegd om de telefoon op te nemen? Was de beheerder altijd zelf aanwezig of liet deze zich soms vervangen en zo ja, door wie? Bevond het (de) telefoontoestel(len) zich in een kantoor en zo ja, wie had er toegang tot het kantoor. Ik denk dat er nog personen in leven moeten zijn die zich dat weten te herinneren.

Ben wrote:

"Binnenin zaten alle ruiten onder het bloed, behalve het portier van de bestuurder, daar was niets. Maar onder de deur, op de drempel, lagen bloed en hersenen. Hij was dus neergeschoten met openstaande deur. Hij heeft met zijn moordenaar gepraat, met open deur.

Als men met iemand wil praten van in een voertuig met iemand die zich buiten het voertuig bevindt dan opent men toch meestal het raam omdat dat veel handiger is en gemakkelijker om te praten.

De grote Manitou ziet alles

145

Re: Juan Mendez

Volgens het verslag van de Tweede Bendecommissie zou het kunnen dat Mendez en Finné elkaar kenden:

Tot in 1988 werd er geen onderzoek naar de persoon van Finné gedaan. Wel legde in het begin van dit jaar iemand een verklaring af die nieuwsgierig maakte, namelijk dat in het begin van de jaren zeventig Finné, die hij goed kende, bij een bloemenstal zou hebben staan praten met iemand die door betrokkene werd aangeduid als Mendez. Daarenboven gaf hij te verstaan dat Finné zwart-geld-transporten op Luxemburg verzorgde. 

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 3)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

146

Re: Juan Mendez

Trojan wrote:

Volgens Verdeyen is een 'liaison' van Mendez belangrijk om zijn rol te verstaan. Cherchez la femme... 

De vrouw van Henri Simonet was de minnares van Mendez? Volgens mv op tueries toch.

Re: Juan Mendez

Op objectifsecurite.be stelt een zekere Jacques Lafouine (kan een bijnaam zijn) zich de volgende vraag:

Pourquoi Mendez enquête-t-il sur ses exécutions [aanslagen Bende van Nijvel]? Comment se fait-il que la luxueuse villa où se déroulaient les ballets roses qui ont tant fait fantasmer la population belge appartenait-t-elle à raison de 50% à sa sœur et les autres 50% à un important homme politique wallon.

L’entrepreneur qui a placé les portes et les fenêtres de cette villa et a réceptionné, pour nom et compte de l’homme politique wallon, l’ouverture des compteurs d’énergie eaux, gaz, électricité habite en région liégeoise. Il y a toujours dans son portefeuille sa carte de membre du Jonathan et des photos de lui en compagnie de Hammers, Lammers et d’autres dangereux truands cités dans le dossier TBW. Quand il est saoul, il est très fier de les exhiber. Je les ai vus.

Volgens onderstaand artikel van Le Soir is de villa waarvan sprake gelegen in de Clos des Néfliers 6 in La Hulpe.

L'étonnante révélation de TVCom: Guy Mathot a-t-il "reçu" une villa à La Hulpe?

Nos confrères de TVCom (Brabant wallon) ont lancé un (petit ?) pavé dans la mare ce jeudi soir. Ils ont en effet consacré une large séquence de leur émission quotidienne à l'existence, à La Hulpe, d'une villa pouvant avoir eu un rapport étroit avec l'ex-ministre liégeois Guy Mathot et son ancienne amie Eliane Van Vrekom ainsi qu'avec la construction des tours du World Trade Center Bruxelles.

Dans les coulisses, il est également question d'une piste de ballets roses qui pourrait avoir des liaisons avec l'affaire dite des tueurs du Brabant wallon. Guy Mathot a formellement démenti ce qu'il considère comme des rumeurs sans fondement.

Ce qui est établi, c'est que la villa du clos des Néfliers à La Hulpe passa de société en société - Eurohome België à Anvers en 1977, Proconsulting à Berchem en 1980, Centraal Beheer Vastgoed en 1982, Etablissement Motley à Vaduz-Lichtenstein la même année - avant d'être achetée en 1988 par un couple dont la femme est la soeur de Juan Mendez qui fut abattu en 1986 à Rixensart sur une bretelle d'accès à l'autoroute Bruxelles-Namur.

Les gens du voisinage l'ont qualifiée de "villa Mathot", une appellation qui trouverait fondement dans les deux éléments suivants. Le premier est une demande de raccordement au gaz et à l'électricité introduite le 20 mars 1980 à la société Unerg au nom de "Mathot, clos des Néfliers, 6". Le député nous dit ignorer tout de cette société et de cette villa. Je ne sais même pas où elle se situe. Ceci dit, il n'est pas exclu que Mme Van Vreekom y ait habité.

Le second élément est puisé dans un rapport de la Cour des comptes de 1982. Elle dénonça au ministre des Travaux publics (Guy Mathot) le caractère onéreux du contrat de prise en location-bail conclu entre le WTC et la Régie des bâtiments portant sur un immeuble à construire au quartier Nord: une dépense de près de dix milliards de francs (valeur 1979). De là à accuser M. Mathot d'avoir obtenu cette villa pour "services rendus", il n'y a qu'un pas que d'aucuns sont tentés de franchir.

Il est encore question de parties fines qui se seraient déroulées dans la villa de La Hulpe, de cassettes qui y auraient été tournées avec des personnalités en vue. Beaucoup de conditionnels réunis autour d'un élément présenté à la commission des tueries par le gendarme de la BSR de Wavre, Franz Balfroid, qui aurait voulu pousser ses investigations vers cette villa.

Muni d'une apostille signée du juge d'instruction nivellois Schlicker, il se rendit chez le procureur du Roi Dejemeppe afin de compulser le dossier Pinon (ballets roses). Son interlocuteur déchira l'apostille et téléphona à M. Schlicker en lui disant le peu d'intérêt à accorder à semblable piste. On pourrait en reparler ce matin devant la même commission.

Bron: Le Soir | 21 maart 1997

148

Re: Juan Mendez

In 1984 vertrouwde Mendez zijn vriendin Nathalie K. toe dat hij de Bende-overvallen toejuichte, "car c'était le seul moyen de faire bouger l'état". Een jaar later had hij zijn mening bijgesteld, want zijn medewerkster Catherine B. vernam "qu'il évoluait dans un sale milieu, car lors d'une discussion il aurait lié les Tueries du Brabant wallon à certains proches sans les citer".  (...) Mendez vertrouwde enkele dagen voor zijn dood aan zijn broer Jo toe dat "les Tueries c'est encore cette crapule de Jean Gol qui est dans le coup". In dezelfde periode werd het huis van Jo Mendez grondig doorzocht door Calmette. [originele bron: Pv 591 van 14 april 1986 Goffinon-Vandijk]

Bron: Guy Bouten | De Bende van Nijvel, Verraad. Manipulatie. Geheime diensten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

149

Re: Juan Mendez

Het is vandaag dertig jaar geleden dat Juan Mendez het slachtoffer werd van een inbraak. Daarbij werd het grootste deel van zijn verzameling gesloten » Daders

Na de dubbele aanslag in Eigenbrakel en Overijse had Mendez een panische angst dat zijn wapens gebruikt waren bij die feiten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

150

Re: Juan Mendez

Het moordwapen was identiek aan het persoonlijke wapen van Bouhouche, een FN 9 mm-pistool met speciaal vervaardigde hollow-pointkogels. Bouhouche raakte in paniek toen hij vernam dat Dery de ballistische analyse zou uitvoeren. Vandaar zijn uitdrukking "Si c'est Dery, je suis coulé". Hij stuurde zijn vrouw naar wapenhandelaar Binet om een nieuwe loop te kopen, maar de gerenommeerde wapenwinkel had er geen in voorraad.

Bouhouche bleef de hoofdverdachte. Enkele dagen eerder had hij Mendez nog ontmoet en had hij voor zo'n 3000 euro drie handwapens van hem gekocht. Bouhouche beloofde de som snel te betalen. Hij wist ook dat zijn vriend die dag alleen naar FN zou rijden, want Alain Coesens, een collega die meestal meereed, was op zakenreis in de VS. Een ander bezwarend feit was de verdwijning van twee pagina's uit zijn agenda: 22 december 1985, de dag dat hij de wapens van Mendez kocht en dus een mogelijk motief, en 7 januari 1986, de dag van de moord.

Mendez wist in elk geval te veel. Hij hielp bij het opstellen van vervalste 'end user certificates', zeer belangrijk voor de camouflage van wapentrafieken naar oorlogshaarden als Libanon, Angola, Mozambique, Nicaragua en El Salvador, of landen waarvoor een wapenembargo gold, zoals Suriname, Libië, Zuid-Afrika en Iran. Voor Israël en de VS stonden er grote belangen op het spel. Mendez kopieerde ook gevoelige dossiers van zijn werkgever FN. Men vroeg hem die documenten terug te geven, maar hij weigerde. De moord zou daarop bevolen zijn door de Staatsveiligheid en de Israëlische geheime dienst. [1]

Minister van Justitie Gol zette onderzoeksrechter Schlicker meteen onder druk om "nooit, maar dan ook nooit de moord op Mendez te linken aan de Bende van Nijvel".

Tijdens de begrafenis van Mendez gebeurde er iets merkwaardigs. Bouhouche zei aan een rijkswachter van Waver "dat er voortaan geen bloed meer zou vloeien in Waals-Brabant". Hoe wist Bouhouche dat, tenzij hij zelf bij de Bende betrokken was? Hij werd vrijgesproken voor de moord op Mendez, maar werd uiteindelijk veroordeeld voor de moord op een Libanese diamantair in Antwerpen op 2 september 1989.

[1] De voetnoot bij deze info vermeldt volgende info: Pv 1152 van 3 januari 1987, pv 1261 van 6 november 1987 en Karton XV rapport NJC/DKP van 15 januari 1988, ondertekend door Doraene van de GP Nijvel en rapport Carabinieri Geneva van 5 december 1988, tribunal Savona nr. 17/89 RMC.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube