141

Re: Ohain: 2 Oktober

Even de piste Verdeyen vermelden. Volgens Verdeyen zou Van Camp gesprekken van klanten hebben opgenomen. En wilde hij nadien ook een deel van de koek.

Re: Ohain: 2 Oktober

noorderling wrote:

Men wilde de Porsche, maar moest genoegen nemen met de Golf. ... Ik zou er gek van worden.

Als men de Porsche zou gewild hebben dan was er het volgende gebeurd; iedereen naar binnen dus Jaques Van Camp incluis. Het pistool tegen de slaap van moeder Van Camp met de vraag: "waar zijn de sleutels?". Binnen de 3 seconden zouden de gangsters de sleutels van de Porsche in het bezit hebben. Moet je daarvoor nu gek worden?

De grote Manitou ziet alles

143

Re: Ohain: 2 Oktober

Vreemd dat ze per se een sleutel van de auto nodig hadden terwijl ze normaal gesproken wel goed zijn in het stelen van auto's en een Porsche 924 (in die tijd trouwens niet een heel bijzondere of dure auto) net zo makkelijk als een VW Golf met een schroevedraaier en een bahco sleutel in twee minuten mee te nemen is.

144

Re: Ohain: 2 Oktober

En toch lijkt, ondanks een andere m.o., deze overval in Ohain van cruciaal belang in het hele verhaal. Alleen al omwille van de diefstal van de Golf van Cathérine - waar eerst de Porsche was geviseerd - waarmee vijf dagen later dan de Delhaize van Beersel werd overvallen en zich het verhaal van de mysterieuze achterbank en al even mysterieuze (beschermde) getuige (Gondry?) zal ontrollen. Bovendien lijkt deze overval op Au Trois Canards al bij al vrij amateuristisch, De Staerke onwaardig bijna. Een oefening misschien, om na te gaan of de daders in de soap konden meedraaien?

145

Re: Ohain: 2 Oktober

Mel33 wrote:

Vreemd dat ze per se een sleutel van de auto nodig hadden terwijl ze normaal gesproken wel goed zijn in het stelen van auto's en een Porsche 924 (in die tijd trouwens niet een heel bijzondere of dure auto) net zo makkelijk als een VW Golf met een schroevedraaier en een bahco sleutel in twee minuten mee te nemen is.

Ze waren niet goed in auto's stelen. Al de auto's dat ze gestolen hebben waren met de sleutels op... in garages of car jacking.

146

Re: Ohain: 2 Oktober

Men zou de link tussen Van Camp en Zaventem, Sabena misschien beter eens goed onderzoeken. En de link met Pierre Attala.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Ohain: 2 Oktober

Mannen met carnavalmaskers schieten baas van restaurant kogel door het hoofd

Omstreeks 1u in de nacht van zaterdag op zondag hebben onbekenden met carnavalsmaskers de uitbater van het spijshuis Les Trois Canards te Ohain, in Waals-Brabant, in koelen bloede vermoord. Zowat veertien dagen geleden gebeurde te Nijvel, ook in de streek de slachtpartij bij het Colruyt-warenhuis: drie doden.

De twee onbekenden stapten te Ohain het restaurant binnen en trokken revolvers die voorzien waren van geluidsdempers. De diensters moesten onder bedreiging plat op de vloer gaan liggen. Om hun eis kracht bij te zetten schoot één van hen een kogel af.

Vervolgens namen zij de uitbater van het spijshuis mee naar buiten en – na enige discussie – schoten zij hem dood. De ongelukkige werd levenloos op de stoep gevonden met een kogel in het hoofd.

Alvorens de vlucht te nemen doorstaken de moordenaars alle banden van de auto’s van het personeel opdat niemand hen zou kunnen volgen. Zij verdwenen met hun auto in de nacht (*).

Bron: Het Laatste Nieuws | 3 oktober 1983

(*) De journalist was toen blijkbaar nog niet op de hoogte dat de daders er met de Golf van Van Camp zijn doorgegaan.

Re: Ohain: 2 Oktober

Waals-Brabant beeft na nieuwe moord in Ohain – Exploitant van eethuis krijgt kogel door het hoofd

Nauwelijks twee weken na het bloedbad van Nijvel wordt Waals-Brabant weer opgeschrikt door een nachtelijke moord. In koelen bloede en alweer zonder in het oog springend motief werd gisterenochtend in Ohain een restauranthouder door het hoofd geschoten. Een verband met de schietpartij op de Colruyt-parking wordt niet meteen gelegd, maar de opschudding omwille van de aanhoudende reeks onopgehelderde moorden is er niet geringer om.

"De criminaliteit in Waals-Brabant neemt onrustwekkende toe", zei nauwelijks twee weken gelden procureur des konings Deprêtre van het parket van Nijvel, na een schietpartij bij het Colruyt-warenhuis waarbij een echtpaar en een rijkswachter werden doodgeschoten. De procureur had na deze drievoudige moord gevraagd om 's nachts meer politie en rijkswacht te laten patrouilleren rondom de uitgaanscentra en de handelscomplexen van Waals-Brabant. Toch kwam het in het weekend tot een nieuw bloedbad.

De moord gebeurde zondagochtend om 1u15 op de parking vóór het restaurant Les Trois Canards te Ohain. Het eethuis dat bij kenners goed staat aangeschreven, ligt afgelegen op een kasseiweg, dicht bij de leeuw van Waterloo, op een plaats genaamd La Marache. De exploitant Van Camp, had even tevoren de laatste klanten buitengelaten, en bleef alleen achter met een zestal personeelsleden.

Toen Van Camp met twee jonge meisjes, meisjestudentes die in het restaurant jobwerk doen en die hij naar huis zou brengen, buitenkwam uit het restaurant werd hij op de parking aangesproken door twee kerels die carnavalmaskers voor hun gezicht droegen.

Lachend

Eén der bandieten dwong de meisjes met hem terug naar binnen te gaan. In de keuken begonnen enkele personeelsleden bij het zien der carnavalmaskers te lachen. Dat de scène geen grap was, zou evenwel spoedig blijken toen de gemaskerde een schot afvuurde in de frigo. De zes personeelsleden werden daarop gedwongen op de grond te gaan liggen. Wat er ondertussen op de parking is gebeurd blijft nog onzeker, bij gebrek aan rechtstreekse getuigen. Feit is dat ook daar een schot werd afgevuurd, waarmee exploitant Van Camp dodelijk in het hoofd werd getroffen.

Uit ondervraging van de twee studentes en de vier nog aanwezige personeelsleden, zien de speurders twee ogenschijnlijke motieven, hoewel net als bij het bloedbad in Nijvel wordt gewezen op de omvang van het geweld die niet in verhouding staat tot het mogelijke doel.

Vanop de parking zou één der bandieten met de studentes naar binnen zijn gegaan, op zoek naar de ontvangsten van die dag of avond. In de keuken zou hij daarnaar vruchteloos gezocht hebben. Wel werden persoonlijke papieren van de exploitant gestolen, maar een rolletje bankbiljetten dat losjes in een hemdzak stak, werd niet gevonden.

Vlucht

Omdat de bandiet die op de parking was achtergebleven de exploitant de sleutels vroeg van een Porsche die daar geparkeerd stond, wordt gedacht dat diefstal van een snelle wagen wellicht het motief was. Van Camp vertelde echter dat de sleutels van de Porsche bij zijn dochter waren, en dat hij ze dus onmogelijk kon overhandigen. Zij konden wel de sleutels krijgen van een Alfa Romeo, maar dat was niet naar de zin van de bandieten.

Er werd over en weer geroepen tussen de gangster binnen en de bandiet buiten, en toen plots het dodelijk schot afging vluchtten beiden weg in een rode VW Golf GTI (*) die eveneens aan Van Camp toebehoorde. Vooraf hadden ze nog de banden doorgestoken van alle wagens die op de parking stonden.

Omdat het wapen waarmee Van Camp werd vermoord een 7.65mm was, hetzelfde kaliber als het wapen dat in Nijvel van de vermoorde rijkswachter werd afgenomen, menen sommigen dat er een verband kan bestaan tussen de schietpartij in Ohain en het bloedbad op de Colruyt-parking. Een ballistisch onderzoek moet daarover uitsluitsel brengen.

Bron: Het Nieuwsblad | 3 oktober 1983

(*) In de pers wordt dus al op 3 oktober 1983 de oorspronkelijke kleur van de gestolen Golf van Van Camp vermeld. Zie hierover het verhaal van de anonieme getuige en de gevonden achterbank op de parking van de Delhaize in Beersel op de website en op het forum.

149

Re: Ohain: 2 Oktober

Merovinger wrote:

Vooraf hadden ze nog de banden doorgestoken van alle wagens die op de parking stonden.

Ze kwamen voor de Porsche en vertrokken met de rode Golf, stond die Golf niet op de parking? Of klopt het artikel niet?

150

Re: Ohain: 2 Oktober

Voor dat ze vertrokken hebben ze de banden stuk geschoten.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.