Topic: Boek: Memoires van Jean-Luc Dehaene

Bijna de "Memoires" van Jean-Luc Dehaene uit. Wat belangrijk is:

  1. Spreekt nergens over de Bende van Nijvel.

  2. Dehaene heeft in de tijd met Jean Gol samen gewerkt. Dit is interessant, omdat Gol door sommigen beschouwd wordt als een hogere opdrachtgever ivm de Bende, zijn naam wordt vermeld door oa Van Rossem die beweert iets van de Bende te kennen, maar dit nooit volledig verteld heeft. Realiteit: premier Martens kreeg last van zijn hart en Gol nam het bestuur als vice-premier over. Binnen de CVP was men hier niet mee opgezet omdat zíj toch de grootste partij waren. (Vandaar waarschijnlijk op niets gebaseerde roddel en achterklap.) Dehaene kon zeer goed met hem samen werken.

2

Re: Boek: Memoires van Jean-Luc Dehaene

Bedankt voor de info. Hieronder nog wat algemene informatie over het boek:

Zoals de titel aangeeft, zijn dit gewoon ‘memoires, zonder meer. Ik heb bewust geen ondertitel willen toevoegen. Ook niet ‘zonder commentaar’, zoals sommigen misschien hadden verwacht. Ik laat elke kwalificatie aan de lezer over.

Over de zin en onzin van memoires zijn de meningen verdeeld. Deze discussie kan echter maar op een zinnige manier gevoerd worden als de eigenheid van het genre aanvaard wordt. Memoires zijn persoonlijke herinneringen en getuigenissen, en zijn dus per definitie subjectief gekleurd. De schrijver is niet alleen getuige, maar ook actor. En de lezer moet weten dat politici altijd geneigd zijn om hun eigen rol centraal te stellen en te overdrijven. Dat geldt ongetwijfeld ook voor deze memoires.

Getuigenissen over het verleden zijn vaak gekleurd door de tijd, worden geherinterpreteerd in het licht van latere gebeurtenissen en ervaringen. Maar ook wat niet aan bod komt omdat het verdrongen wordt, is leerrijk. Kortom, memoires zijn geen wetenschappelijke geschiedschrijving, maar een persoonlijk belevenisverhaal. Dat is hun grote voordeel, maar tevens ook hun grote nadeel.

  • Formaat: 16,5 x 24,5 cm

  • Prijs: €14.95

  • ISBN: 9789461310941

  • Publicatiedatum: mei 2012

  • Pagina's: 960

Meer » www.vanhalewyck.be

http://www.vanhalewyck.be/sites/default/files/image/cover/memoires.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube