Topic: Gladio Bulgarije

In de late jaren 60 werd in Bulgarije een tak van Gladio opgezet. Net als de WNP en de Turkse Grijze Wolven, ging het ook hier om aanhangers van extreem rechts. Eén van de leden was een man die gekend stond als "60". Zijn echte naam was niet gekend. Men wist wel dat hij van Uzbekistan kwam. Hij was groot, kaal en zwaar gebouwd. "60" was een oude vriend van de toemalige president Todov Zhivkova en werkte voor de Bulgaarse staatsveiligheid.

Hij stond in voor de beveiliging van de dochter van Todov. Maar hij was ook betrokken in een frontfirma Kintex, opgericht door enkele hogere officieren van de Bulgaarse inlichtingendiensten. Enerzijds verzorgde hij er de relaties met moslimlanden, anderzijds stond hij aan het hoofd van een doodseskader dat obstakels moest opruimen. Het was een publiek geheim dat hij genoot van moorden. Hij liet zijn slachtoffer graag knielen en observeerde hen een tijdje voor hij uiteindelijk de trekker overhaalde.

Kintex was veel meer dan een gewone front firma. Het was toen dé draaischijf bij uitstek om wapens en drugs te verhandelen. Kintex deed zaken met de Taliban, Iran, Irak, Rode Brigades, IRA, PKK, en tal van andere regimes en bewegingen. Eén van "60" zijn persoonlijke assistenten was zelfs vrouw die eerder deel uitmaakte van het IRA.

Maar Kintex kon onmogelijk met al die organisaties zomaar zaken voeren. De meesten van hen waren actief in de drugshandel en Kintex zorgde voor de verwerking en handel van die drugs. Er waren labo's in Bulgarije die het product klaar maakte voor de zwarte markt. Er was een cirkel ontstaan van vraag en aanbod en iedereen werd bediend. Drugs voor wapens. Maar die wapens kwamen erg vaak uit het westen. Ook daar waren allerlei constructies en firma's betrokken bij de handel die enorm veel geld opbracht. Bijgevolg werden mensen omgekocht om alle kanalen open te houden. Ook Britse sleutelfiguren uit MI6 waren betrokken. Ze beschermden een zekere Robert Maxwell. Een publiek figuur in Groot-Brittanië met heel wat belangen bij Kintex.

Enkele rechtschapen lieden bij MI6 konden het niet meer aanzien en besloten tot actie over te gaan. Een spion van de afdeling Political Action, gespecialiseerd in ontkenbare operaties, werd aangesproken voor de taak. Operatie X had het doel het elimeneren van "60". Gezien de hooggevoeligheid viel het onder de noemer "Run Interference" waardoor het voor bijna de voltallige MI6 verborgen bleef. Op 15 juli 1981 kwam de Brit aan in Bulgarije. Hij begon de voorbereiding voor Operatie X.

Met de hulp van een dubbelspion van de PKK, een Zuid Afrikaanse ontginner en de diplomaat Raiko Nikolov werd een val opgezet. De Zuid Afrikaan contacteerde Kintex met een zakenvoorstel en nodigde "60" uit voor een onderhoud op zijn ranch in Zuid Afrika. Vier PKK strijders werden getraind en zouden de delegatie opwachten in het huis. De Britse spion zag de delegatie op de luchthaven. Helaas was "60" niet meegekomen. Het verhaal kreeg nog een vreemde wending toen de delegatie een alternatieve route nam door de rimboe en nooit aankwamen bij hun gastheer. Hun wagen bleek in een ravijn te zijn gestort zonder overlevenden. "60" bleef onbekend.

Bron: NOC Twice | Nicholas Anderson

Servo per Amikeco

2

Re: Gladio Bulgarije

Kintex >> Robert Maxwell >> Mossad!

Re: Gladio Bulgarije

Voor een beter inzicht in de zeer belangrijke rol die Maxwell op het internationale toneel speelde, kan men best het boek 'operatie Mossad' van Gordon Thomas lezen. Zeker de moeite waard.

4

Re: Gladio Bulgarije

Inderdaad de moeite. Ik heb meerdere boeken van Gordon Thomas gelezen. Puike auteur (heb er zelfs kort emailverkeer mee gehad).