21

Re: Liquidaties

Excuses, ik vind hem voorlopig online ook niet terug, ik vond hem hier op het forum in een lijst met "verdachte overlijdens" tijdens de "pauze" van de bende. Een natuurlijke doodsoorzaak is een mogelijkheid, hij was 64. Als dat zo is, brengt hem dat naar de lijst met "overlevenden". In elk geval niet de minst verdachte figuur aller tijden als je het mij vraagt.

Bouw - maffia - PS - hoge regeringskringen - wapenliefhebbers - bende als entertainment voor een paar gekken met politieke agenda - links & rechts kunnen kiezen voor chaos = works for everyone? Dan is het nog aan het volk om te kiezen (wie lijkt het sterkst)? - moordenaars op Cools uit Tunesië, kunnen dat killers van Bende van Nijvel zijn geweest?

Re: Liquidaties

Een naam die ook aan deze lijst kan toegevoegd worden is: George Vindevogel. Vermoord 1 juli 1986.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

23

Re: Liquidaties

Nog iemand voor het lijstje:

Daarnaast viel me nog iets op in bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie. Onder de titel "F22 Onderzoek van criminele feiten" staan een aantal persoon die vermoord zijn: Jules Montel, Ghislain Hinderijkckx, François Ertrijckx, Bruno Vandeuren en Stéphane Steiner. In diezelfde lijst staan nog een aantal namen waar ik geen info over kan vinden maar waar ik dus vanuit ga dat ze ook gestorven (vermoord) zijn:

  • Zelfmoord Bruno Aerts op 11 oktober 1984

  • Paul Strasser

  • Daniel Bosman

Iemand meer info over deze personen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Liquidaties

In 1988-89, drie jaar nadat de bende de wapens definitief (?) had neergelegd vonden er als een soort epiloog van het bedrijf een reeks afrekeningen plaats waarbij een paar spelers uit het bendeverhaal betrokken waren. Net als de moord op Mendez of de overval in Walibi kregen deze feiten geen plaats in het officiële bendeverhaal, nochtans, tegen twee van de slachtoffers van de afrekeningen werden zware verdenkingen gekoesterd en met name over de overval op Dekaise, de overval waarmee alles eigenlijk van start ging.

2 juli 1988 In Veurne wordt de Brusselse garagist Ghislain Hinderyckx vermoord aangetroffen, hij werd afgemaakt met 5 9mm kogels in het hoofd en op een verlaten terrein in de nabijheid van de autoweg van Veurne aangetroffen. Zijn lichaam vertoonde sporen van foltering. Vrijdagavond zag zijn echtgenote hem voor het laatst, toen hij wegreed met zijn bestelwagen, omdat hij "nog wat afval kwijt moest". Had hij toen al een afspraak met zijn doder, die hem nog dezelfde nacht naar Veurne zou voeren, waar zaterdagmorgen reeds zijn lijk gevonden werd? In elk geval vond men zijn auto later terug te Molenbeek en nadien werd te Waterloo een uitgebrande BMW aangetroffen. Dit gesloten voertuig vertoonde een kogelgat.

Hinderyckx, samen met Bruno Vandeuren een van de verdachten van de overval op de wapenhandelaar, was een vriend van Kapllan Murat, de gangster van Albanese afkomst die een tijdlang verdacht werd als leverancier van wagens aan de bende van Nijvel. Het was ook Kapllan Murat die de Porsche van Jacques van Camp had gestolen. Na de dood van Hinderyckx had Bruno Vandeuren een tijd lang een relatie met diens weduwe.

Op 1 december 1988 werd Bruno Vandeuren in voorlopige vrijheid gesteld, een vrijlating waar geen aanleiding toe was en waar hij pas ten vroegste recht op had in 1990. Een feit dat zijn familieleden erg verbaasde. Tussen 1 en 21 december benadert Vandeuren een politieman van Brussel in wie hij vertrouwen heeft en vertelt hem dat hij alles wil opbiechten. Tijdens een afspraak in een café aan de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek geeft Vandeuren nogmaals toe dat hij bij de overval op Dekaise betrokken was en later het hele verhaal zal doen. De agent maakt proces-verbaal op.

  • 21 december 1988: overval juwelierszaak van Henri Deville in Sint-Agatha-Berchem door Bruno Vandeuren, Patrick Henderickx en Patrick Hannecart waarbij bende attributen zoals carnavalmaskers en riot guns gebruikt worden.

  • 22 december 1988: Vandeuren vertrekt met BMW van Henderickx naar Oostende om te proberen de buit te verhandelen.

  • 22 december 1988: aanhouding Patrick Henderickx

  • Nacht van 23 op 24 december 1988: moord op Vandeuren in Oostende met 7.65 mm kogel in hoofd. Net zoals bij Hinderyckx het geval was vertoonde zijn lichaam sporen van foltering.

  • Om één uur diezelfde nacht checkt Robert Beijer in in Zaventem. Aangezien hij op geen enkele passagierslijst voorkomt vermoeden de speurders dat hij een charter boekte.

  • 24 december 1988: aanhouding Patrick Hannecart

  • 24 december 1988 aanhouding Jean Vandenabeele op verdenking van de moord op Vandeuren.

  • Begin juni 1989: Vrijlating Jean Vandenabeele bij gebrek aan bewijs. Alhoewel er zware verdenkingen tegen hem gekoesterd worden en hij ook een bekende was van Ghislain Hinderyckx blijft hij de feiten hardnekkig ontkennen.

  • 11 oktober 1989: Aanslag op Jean Vandenabeele in Oostende, er wordt zes maal op hem gevuurd, hij incasseert vijf kogels maar overleeft de aanslag. Er is sprake van een rijzige persoon met krullend haar als mogelijke dader.

25

Re: Liquidaties

Django, dit lijkt me inderdaad een belangrijk pakket informatie om (tenminste) de vroege Bende-acties te begrijpen (Dekaise, Van Camp, ...) alsook de zaak Zwarts. Hierbij nog de elementen over de twee heren Van Cutsem, de vietnamees, Baugniet, ... en we moeten ergens dicht bij de waarheid zitten. Over Hannecart nog iets geweten?

Re: Liquidaties

Django68 wrote:

Op 1 december 1988 werd Bruno Vandeuren in voorlopige vrijheid gesteld, een vrijlating waar geen aanleiding toe was en waar hij pas ten vroegste recht op had in 1990. Een feit dat zijn familieleden erg verbaasde.

Hij zat samen met Lammers in de gevangenis, Lammers had ontsnappingsplannen Vandeuren tipte de directie en mocht daarom vroeger vrij.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

27

Re: Liquidaties

Een bron voor deze info, the end? Dank.

Re: Liquidaties

Ja dim, natuurlijk, de bron is Rocky:

Iemand las dat, en reageerde. Een zekere Rocky had Bruno in de periode van zijn onverwachte vrijlating ontmoet. De BMW-dief was na zijn verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis, maar ondergedoken bij criminele vrienden. Hij bereidde een slag voor, met onder meer Rocky. Hij had verteld dat hij dat verlof had gekregen omdat hij in de gevangenis zijn nieuwe vriend, Eric Lammers, een crimineel van extreemrechtse signatuur, had verklikt die een ontsnapping voorbereidde, zo beweerde Rocky.

Zie hier » Forum Komt uit het boek van Hilde Geens, maar staat of stond ook op het net. 

Ook uit het boek van Hilde Geens, (p. 40-41):

In dat lange proces-verbaal suggereerde Bruno dat de Brusselse wapenhandelaar Jean Baugniet, een man die vele jaren later probeerde informatie over de bende van Nijvel te verkopen voor grof geld aan auteur Guy Bouten, de moordenaar van agent Haulotte zou zijn.

Voorts vroeg Vandeuren zich af of zowel Baugniet als Van Cutsem niet achter de moord op Francis Zwarts zaten. Ander citaat:

Baugniet zou Bruno in de gevangenis hebben willen inhuren om een slag te slaan in Zaventem.

Willy Van Cutsem gaf toe dat hij Baugniet goed kende. Maar zie ook wat verderop, zelfde bladzijde 41:

Bruno hield vol dat hij hoorde van zijn vriend Thierry Le Gitan, een in 1983 verongelukte sloperszoon, dat er wapens in de BMW gezeten hadden, die hij naar het Flageyplein moest rijden. Willy, die voor de confrontatie had bevestigd dat de sloperszoon Thierry een klant was, eiste nu een foto van die man. Hij bekeek haar en zei toen dat de sloperszoon die hij kende inderdaad Thierry heette, maar dat was toch een andere dan die op de foto.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

29

Re: Liquidaties

Nog eentje: Bernard Strens. Bernard Strens, politie-informant, stapte in 1985 naar de rijkswacht en wees Alain Moussa aan als dader van de eerste raids van de Bende van Nijvel. Strens had het over een kogelhuls die dat zou bewijzen. Een paar dagen later werd zijn lichaam gevonden, bengelend aan een opmerkelijk kort touw.

Alain Moussa over Strens:

Bernard Strens leek aanstalten te willen maken.

“Al wat ik weet, is dat hij een bar had in Ottignies en in 1985 plots in Brussel opdook om mij te zoeken. Er was nog geen gsm, hij heeft hier twee dagen rondgehangen met een verhaal over een ‘probleem’ waarover hij me wou spreken. Hij is dan teruggekeerd naar Ottignies, waar ze hem gevonden hebben, aan een touw. Hij was een brave jongen, geen voyou. Hij behoorde niet tot ons milieu. Meer weet ik niet.”

Lees hier het hele interview met Alain Moussa » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

30

Re: Liquidaties

Nog eentje:

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube