Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Bende van Nijvel was in paniek na de bloedige raid te Aalst – Nummerplaten van uitgebrande GTI (nog) niet gevonden te Ronquières

Een nieuwe zoekactie naar wapens, munitie en andere voorwerpen gebruikt door de Bende van Nijvel heeft gisteren bitter weinig opgeleverd in het kanaal Brussel-Charleroi te Ronquières: een huls, een kogel .22 van een long rifle en een stuk kogelgordel. Nochtans waren meer  dan 10 duikers van het 11e Geniebataljon uit Burcht ermee bezig geweest van 10u ’s morgens tot na 16u. Het weinige dat na hard werken werd bovengehaald uit het slijk van het kanaal is ongetwijfeld nog een deel van wat de duikers vrijdag hadden gevonden.

Gaatjes

De BOB van Dendermonde had er niet zozeer op gerekend de nog steeds onvindbare riot guns van de Bende van Nijvel te vinden, maar wel de nummerplaten van de Golf GTI, die op 11 november 1985, twee dagen na de bloedige overval op het Delhaize-warenhuis, uitgebrand was teruggevonden in het bos van Houssière te 's Gravenbrakel, een paar kilometer verwijderd van de zwaaikom van het kanaal Brussel-Charleroi waar vrijdag de belangrijke wapenvondst boven kwam.

De GTI was al gezien tijdens de raid te Aalst, waar men er ook in geslaagd was de nummerplaat te noteren. Het parket van Dendermonde is ervan overtuigd dat de bende samen met de wapens, de kogelvrije vesten en een deel van de buit uit Aalst, ook die 'verbrande' nummerplaat heeft gedumpt in de zwaaikom. Als de gaatjes in die platen overeenkomen met die in het koetswerk van de uitgebrande Volkswagen is de link rond.

Maar nog belangrijker is het verhaal van een getuige, die tegenover de zwaaikom woont en tot twee keer toe - in een tijdspanne van twee weken - de vermoedelijke bende heeft gadegeslagen tijdens haar activiteiten in de zwaaikom zelf. Die getuige heeft twee avonden na het bloedbad te Aalst - dus op 11 november 1985 - twee voertuigen opgemerkt die achteruit naar het jaagpad naast de zwaaikom kwamen gereden. Behalve de chauffeurs waren er geen inzittenden in een witte Mercedes en metaalkleurige GTI.

Omstreeks middernacht haalden de twee individuen plastiekzakken uit de koffer van de wagens en die vanop het ponton, vlak voor het café-restaurant la Petite Bouffe in het water gooiden. De beide mannen deden nogal gejaagd. Zij prutsten duidelijk aan de nummerplaten van één der voertuigen (waarschijnlijk de Golf GTI), die ze vervolgens verwijderden en ook in het water gooiden. Het was de getuige nog opgevallen dat de twee onbekenden met stenen gingen gooien toen één van de plastiek zakken niet meteen zonk in de vaartkom.

Dit optreden werpt een heel ander licht op de geoliede moordmachine, die de Bende van Nijvel toch was. Stenen gooien na een perfect uitgevoerde moordraid met acht doden is toch wel erg klungelachtig. Daaruit besluit het gerecht: die avond waren de bendeleden duidelijk in paniek. Waarom? Dachten zij dat het gerecht het geode spoor beet had en ehn op de hielen zat? Aangenomen wordt dat nog diezelfde avond de 'besmette' Volkswagen Golf GTI in het bos van Houssière werd verbrand.

Nog steeds dezelfde getuige blijft erbij dat hij dezelfde twee voertuigen en dezelfde mannen twee weken eerder op dezelfde plaats langs het kanaal had opgemerkt en dat dus nog vóór de overval te Aalst. De witte Mercedes die gezien werd te Aalst en dus ook te Ronquières is tot de dag van vandaag onvindbaar gebleven.

Helikopter

Langs de waterkant vlak bij het hellend vlak van Ronquières werd ook de komst van per helikopter aangekondigd van de procureur des Konings uit Dendermonde, de onderzoeksrechters Troch en Tas en de rijkswachtcommandant van het district Dendermonde. In die gemeente vond terzelfder tijd een groot overleg plaats tussen de magistraten en onderzoeksteams van de parketten van Dendermonde en Nijvel. Tijdens de bijeenkomst werd een balans gemaakt van het hele onderzoek ‘Bende van Nijvel’ en overlegd wat elk van de parketten nog te doen staat.

Naar verluidt was de ploeg Dendermondse speurders van plan in de namiddag per helikopter het gebied Halle-Pepingen-Ronquières te overvliegen. De mist hield de helikopter op de Brasschaatse thuisbasis. Langs luchtwaarneming om willen de speurders allicht nagaan of tussen de verschillende zoekplaatsen waar men al dan niet succes oogstte, nog plaatsen zijn die voor grondig (bodem)onderzoek in aanmerking komen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 13 november 1986

Bende van Nijvel: stilte na de storm

Na de toch opmerkelijke vondsten in het kanaal Brussel-Charleroi te Ronquières, is het stil rondom het onderzoek dat te Dendermonde gevoerd wordt naar de bloedige overval op de Delhaize te Aalst en de roofmoord te Temse. Voor het eerst waren voorwerpen opgedoken die zonder twijfel naar beide moordpartijen terugvoerden.

Donderdagnamiddag [14 november 1986] vond de helikoptervlucht van het Dendermondse onderzoeksteam naar de omgeving van Halle, Pepingen en Ronquières plaats. Die vlucht was woensdag door de weersomstandigheden uitgesteld. Ook zouden speurders een bijeenkomst hebben gehad met de wapendeskundigen in de Koninklijke Militaire School. Wat betreft de in stukjes gezaagde wapens die werden opgedoken, zijn alle ogen gericht op de deskundigen. Zij moeten de herkomst ervan nagaan en eventueel verband leggen met plaatsen waar de wapens gebruikt werden.

Het is in elk geval duidelijk dat het parket van Dendermonde zich niet alleen heeft vastgebeten in het onderzoek van de moordpartij te Aalst, maar ook in de verdachten van de Bende van Baasrode, die betrokken zouden zijn bij een aantal gewapende overvallen waarbij geen slachtoffers vielen, en bij een lange reeks inbraken in warenhuizen. Men poogt de verdachten van de 'Bende van Baasrode' (zo genoemd naar de twee postovervallen te Baasrode) of Bende De Staerke (omdat er al drie familieleden vastzitten) duidelijk tot het bot uit te benen.

Sommige aangehoudenen zouden in het onderzoek, dat nu reeds een half jaar duurt, één en ander bekend hebben. Anderen houden de mond dicht. Philippe De Staerke, de oom van de jongste De Staerke wiens vader ook al in de cel zit, is bovendien al een drietal weken in hongerstaking in de gevangenis te Gent. Een herhaling van wat hij een paar maand geleden ook al deed.

Donderdag [13 november 1986] hebben de duikers van de Genie opnieuw een hele dag de kanaalbodem te Ronquières afgetast, maar zonder ophefmakend resultaat.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 november 1986

BMW in kanaal te Ronquières niet van Bende van Nijvel

De metaalgrijze BMW 732i, die duikers donderdag [13 november1986] nabij het hellend vlak van Ronquières uit het kanaal Brussel-Charleroi ophaalden, werd niet door de benden van Nijvel of Baasrode gebruikt. Dat werd gisteren medegedeeld door het parket van Nijvel. Het voertuig was gestolen en voorzien van valse nummerplaten, maar pas een hele poos na de aanhouding van de verdachten van de Bende van Nijvel in het water gegooid. De BMW werd eergisteren opgetakeld nabij de sluis Virginal-Ittre. Men hoopte dat met de vondst het onderzoek weer een stap vooruit zou worden geholpen, maar dat bleek niet het geval. Vrijdag werden te Ronquières geen opsporingen meer verricht.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 november 1986

Alle modder moet weg uit kanaal te Ronquières – Nog sporen Bende van Nijvel

Blijkbaar hebben het water en de modder van het kanaal Brussel-Charleroi, ter hoogte van de zwaaikom te Ronquières, nog niet alle geheimen prijsgegeven over de Bende van Nijvel. Op last van het parket van Dendermonde wordt nog deze week de hele modderlaag weggezogen of uitgebaggerd in de zwaaikom. Na de duikers en helikopters met detectie-apparaten verschijnen nu ook schuiten op het water die de dikke sliblaag zullen weghalen.

Na een vergadering, voorbije woensdag tussen de parketten van Nijvel en Dendermonde, is overeengekomen dat de Oostvlaamse speurders het hoofdstuk Ronquières tot op het bot moeten uitbenen. In de zwaaikom nabij Ronquières is de modderlaag er zo dik, dat de diepgang van de vrachtschepen er amper één meter bedraagt. En het gebeurt dan ook meer dan eens dat een wrak tientallen meters door een boot wordt meegesleurd. Moet daarom al de modder weg?

Bron: Het Laatste Nieuws | 17 november 1986

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Volgens dit artikel van Gilbert Dupont is, ondanks hardnekkig onderzoek, het mysterie rond de vondst in Ronquières nog steeds niet opgelost. Er wordt al twee jaar hardnekkig gezocht naar de ware toedracht van deze vondst. Tot nu toe voldeed geen enkele uitleg van de Delta-speurders. Momenteel is hierover ook een onderzoek bij het comité P lopende.

Zo zouden de duikers, die in november 1986 in opdracht van de Delta-cel werkten, verklaard en bevestigd hebben dat ze niet hard hebben moeten zoeken. Immers hadden de speurders hen de drie plaatsen aangeduid waar er moest gezocht worden.

Ook de verklaring over het ingezette Duitse materieel zou geen steek houden. Dat Duits materieel werd wel degelijk besteld doch werd niet gebruikt in Ronquières.

De Delta-speurders blijven erbij dat al deze speculaties over een mogelijk manipulatie van het onderzoek pure waanzin is.

443

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Dregging Ronquières

Vermeersch: "De elementen die ik gebruikt heb om die zaken boven water te halen, waren aanwezig twee dagen na de feiten in Aalst, maar dan in het kader van een ander onderzoek. De zwaaikom is toen amateuristisch onderzocht. Een duiker die de duiksport als hobby beoefent heeft toen 2 uur gezocht. Indien Delta er niet zo laat was achter gekomen, bestond er een grote kans om een meer gedetailleerde verklaring te krijgen van de getuigen, die de zaken in het water hebben zien gooien. Ik heb opvragingen moeten doen van PV’s aan de cel van Nijvel teneinde te kunnen weten wat daar werd gezien die nacht."

Bron: Onbekend (waarschijnlijk archief Walter De Bock)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

'moeten doen' …?

445

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De gewezen speurders van de Delta-cel worden momenteel ondervraagd door het Comité P:

L’hebdo détaille ces témoignages et produit un procès-verbal du 12 novembre 1985, rédigé par la gendarmerie de Soignies, au travers duquel il apparaît que les recherches entreprises alors pour retrouver armes et butin au fond du canal, ont été très sommaires. Ce qui expliquerait pourquoi rien n’a été trouvé à l’hiver 85. Enfin, Match croit savoir que les anciens enquêteurs de la cellule Delta sont actuellement interrogés sur ces faits par le Comité P, à la demande du Procureur du Roi de Chaleroi, Pierre Magnien.

Lees hier het hele artikel »  Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Volgens Jan Willems zou zopas een rechercheur van het Delta-onderzoeksteam dat destijds in Dendermonde was samengesteld, nog maar eens verhoord zijn. Alsof hij zelf van de Bende zou zijn geweest.

Bron » www.dewereldmorgen.be

447

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De materialen zijn niet enkel door het NICC aan een wetenschappelijke analyse onderworpen maar ook door ander onafhankelijke labo's onderzocht die tot dezelfde conclusies kwamen. Niet te vergeten dat de vondst van het begin af aan met een waas van geheimzinnigheid omhuld was.

448

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Gewezen onderzoeksrechter Freddy Troch ontbond woensdagavond zijn duivels tijdens een debatavond over 30 jaar na de Bende van Nijvel. "Het is werkelijk onvoorstelbaar waarmee het Comité P zich bezighoudt. Eén van mijn speurders van toen is vier dagen aan een stuk ondervraagd. Die man is ingestort."

"Het Comité P wilde vorige week een tweede speurder aan zo’n marathonverhoor onderwerpen. Gelukkig heeft zijn advocaat Walter Damen daar een stokje voorgestoken door te eisen dat hij de speurder bij elk verhoor mag bijstaan. Zelfs dan is hij dagen na mekaar ondervraagd en komen er volgende week nog verhoren. De man is er ziek van."

Troch is al jaren gepensioneerd rechter, maar het onderzoek naar de Bende van Nijvel fascineert hem nog altijd. Hij moest zijn dossier in 1990 afstaan aan de Franstalige collega’s van Charleroi. Zij konden de bendeleden nooit ontmaskeren. Troch: "De mensen van Dendermonde worden nu ondervraagd over hun speurwerk van 30 jaar geleden."

"Natuurlijk worden zij dan betrapt op foutjes of zaken die zij zich niet juist herinneren. Het Comité P voert de druk op om die mensen te breken. Wat hoopt procureur-generaal De Valkeneer zo te bereiken? Als dit de enige piste is die de Bende-speurders van Charleroi nog hebben, laat ons er dan dringend mee ophouden. Dan zijn er wel belangrijkere dossiers te onderzoeken."

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Op de punten die Django68 hierboven aanhaalt, gaat Freddy Troch echter niet in.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

449

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Een x aantal jaren terug zijn wij met enkele familieleden het Bende-dossier gaan bekijken naar Charleroi, dat was in een kamer met verschillende dossierkosten waarvan je de deuren niet kon sluiten omdat de dossiers daarin gesmeten waren, ik wil maar zeggen dat het onderzoek daar een grote miskleun was.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

De gevonden voorwerpen in Ronquières zijn een lachertje! Als je een paar vuilniszakken vult met regenwater en je laat ze een paar weken buitenstaan dan scheuren ze open. Laat staan een jaar onder water. En er zou toevallig geen enkele visser zijn blijven inhangen met zijn haak? Vv grappig