Topic: Ternat: 21 Oktober 1985

Weer brutale postovervallen – Ternat en Erpe-Mere

Of de twee overvallen met elkaar te maken hebben is niet duidelijk. Feit is dat maandag kort na elkaar op de as Brussel-Gent twee postovervallen gepleegd werden. De eerste te Ternat, de tweede te Erpe-Mere.

Het postkantoor in de Gemeentehuisstraat 17 te Ternat werd aangepakt door vier gangsters, allen gemaskerd en met bivakmuts. Eén van hen, een vrij zwaarlijvige van om en bij 1m90, ging samen met een andere gangster tot achter de balie van het kantoor. De bediende moest de brandkast openen en zowat 1 miljoen frank geven. Vliegensvlug verdwenen de mannen met een BMW in de richting Brussel. (*)

En dat precies zaait de twijfel of de wat later gebeurde overval te Erpe-Mere wel door dezelfde rovers werd gepleegd. In ieder geval daagde in het postkantoor in de Steenstraat te Mere ook een rover op met een bivakmuts. Hij had een mitraillette bij en bediende Lutgarde F. had gewoon geen verweer tegen het geweld. Zij diende de inhoud van haar kassa te overhandigen. Dat moet om en bij de 120.000 frank zijn geweest. De man maakte zich uit de voeten maar getuigen hebben niet zo direct kunnen zien hoe hij zich verder verplaatste.

De politie kan ook geen vaste besluiten trekken over het eventueel verband tussen beide brutale postovervallen in een Brabantse en een Oostvlaamse gemeente, die ten slotte niet danig ver van elkaar verwijderd liggen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 22 oktober 1985

(*) De overval op het postkantoor in Ternat bleek het werk te zijn van de Bende van Baasrode (zie onder meer de verklaring van Apostolos Papadopoulos). In vergelijking met de feiten van de Bende van Nijvel werd er in Ternat niet geschoten en werd niemand verwond door de overvallers.

Re: Ternat: 21 Oktober 1985

Waarom komt dit nu pas boven. Ternat - Erpe-Mere ... 2 weken voor Aalst. Terreinkennis aan het opdoen? Apostolos moet onverwacht in cel en ze huren doorgedraaide invallersreus in want de overval was van hogerhand geregeld...

3

Re: Ternat: 21 Oktober 1985

In Waasmunster plegen ze een overval, 15 minuten later in Baasrode. Beide plaatsen liggen kort bij Temse. Daders zijn uit het Brusselse, maar geven blijk van een goede kennis van de Oostvlaamse regio Temse - Gent -Ternat.

Apart ...