1

Topic: Alfred Vlassenroot

Op woensdagavond 16 januari 1986 vermoordt een driekoppig commando de rijke industrieel Freddy Vlassenroot wanneer hij met zijn wagen naar huis rijdt. Volgens het oordeel van de Assisenjury heeft de vrouw van Vlassenroot de opdracht gegeven om haar man te vermoorden. Het motief van de moord is echter onbekend. De bloedige moord heeft ook veel verbanden met een andere moord op rijke industrieel. In november 1983 wordt Paul Cams vermoord in zijn streng beveiligde villa in Ganshoren. De daders van deze moord werden nooit gevonden. Vlassenroot en Cams kenden elkaar en hadden ook banden met de Brusselse zakenwereld.

Exclusief voor de bezoekers van het forum geef ik hier de link naar een nieuw onderdeel op de website, namelijk een verslag over de moord op Vlassenroot en het proces. Het eerste deel kan je alvast hier lezen :

Andere » De zaak Vlassenroot

Volgens sommige bronnen zijn Cams en Vlassenroot slachtoffers van de Bende van Nijvel. Volgens substituut Godbille zijn Vlassenroot, Cams en Mendez slachtoffers van de (of een) Bende van Nijvel. De moord op Cams heeft veel gelijkenissen met de moord op Mendez en de leverancier van het moordwapen waarmee Vlassenroot werd vermoord, was Willy Pourtois. De man die het kocht - Van Herzele - had een relatie met een zekere Hamed Ben Stitut Habiba, die op haar beurt dan weer goed bevriend was met Paul Latinus, Faez Al Ajjaz en Leon Finné. Trouwens, Vlassenroot en Cams kenden Finné ook zeer goed.

Paul Cams was niet enkel actief in klinische labo’s en drugs. Hij nam in Brussel ook het hotel-restaurant Carlton over, een pleisterplaats van de Brusselse jetset, het trefpunt van les amis de VdB. Eigenlijk wilde Cams daar een casino oprichten. In de agenda’s van Paul Cams vond men het adres terug van Euromeat. Euromeat was het bedrijf van Paul Vanden Boeynants waar in ladingen bevroren vlees drugs het land werd binnengesmokkeld.

Een passionele moord of slachtoffers van de Bende? Aan toevalligheden in ieder geval geen gebrek.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2 (edited by Koen 14-12-2008 17:22)

Re: Alfred Vlassenroot

Tja, de uitvoerders van de aanslagen van de Bende van Nijvel, dat moeten natuurlijk mensen met een criminele inslag geweest zijn. Die zullen dus niet meteen brave lammetjes geworden zijn na de Gladio-acties. Maar men moet denk ik wel opletten met alle criminele feiten van personen die werkzaam waren voor gladio aan gladio toe te schrijven. Alhoewel ik wel vermoed dat dit de personen in kwestie een quasi-immuniteit moet hebben opgeleverd daar zij teveel wisten.

De laatste aanslag van de Bende van Nijvel (Aalst) moet misschien ook in dit verband gezien worden. Wil ook eventjes aanstippen dat de onthullingen van Dhr. Eyskens de parallellen tussen de gladio-acties in Italië en België voor de zoveelste keer bevestigen (cfr. geval Aldo Moro). Ik denk dat de belangrijkste acties van Gladio(SDRA-8) in de jaren'80 moeten gezien worden als een geval van contra-terreur tegen CCC en het proberen in de schoenen schuiven van de CCC van allerlei gevallen van staatsbanditisme.

Met alle respect, maar de personen die lid waren van CCC zijn eigenlijk veroordeeld door het Belgische Gerecht, en dus de Belgische Staat, voor feiten die via infiltranten van Gladio in CCC en door en met medeweten van het Belgisch Gerecht en de Belgische Staat gepleegd werden.Die mensen van CCC, die zijn vooral misbruikt door de ergste gansters die er zijn, C.I.A. , SDRA-8(Gladio), Belgische Staatsveiligheid, sommige gerechtelijke en regeringskringen, bepaalde politie- en defensiekringen.

3

Re: Alfred Vlassenroot

Koen wrote:

Die zullen dus niet meteen brave lammetjes geworden zijn na de Gladio-acties.

Ik snap niet goed waarom je hier juist begint over de Gladio-acties. Het gaat hier over de moord op de industrieel Vlassenroot die - zo heeft een jury beslist - werd vermoord door zijn eigen vrouw. Vlassenroot was iemand met connecties binnen de Brusselse politieke/zakelijke wereld en hij kende Paul Cams zeer goed. Het feit dat Paul Cams eveneens werd vermoord - en dat de zaak onopgelost is - doet vermoeden dat er misschien iets meer achter hun dood zit. Ook het tijdstip van de moorden is zeer interessant, beiden zijn vermoord in volle Bende-periode.

Of ze het slachtoffer zijn van de Bende is natuurlijk niet geweten en het is allemaal speculatie, maar ik vond de feiten interessant genoeg om op de website te zetten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4 (edited by Biggus Dickus 12-06-2008 22:41)

Re: Alfred Vlassenroot

Ik twijfel er sterk aan dat de moorden op Vlassenroot en Cams door de Bende an sich zijn gepleegd, aangezien de Bende er steeds alles aan deed om duidelijk te maken dat zij en niemand anders de uitvoerders waren van hun aanslagen, wat hier niet het geval is geweest. Wat natuurlijk mogelijk is is dat beide heren werden vermoord door bendeleden  die buiten het bendekader om nog een rekening met hen hadden te vereffenen. Ofwel waren het wel degelijk bende-executies, maar mochten die om de één of andere reden niet aan hen worden toegeschreven.

5

Re: Alfred Vlassenroot

Ben wrote:

De man die het kocht - Van Herzele - had een relatie met een zekere Hamed Ben Stitut Habiba, die op haar beurt dan weer goed bevriend was met Paul Latinus, Faez Al Ajjaz en Leon Finné. Trouwens, Vlassenroot en Cams kenden Finné ook zeer goed.

De maîtresse van Van Herzele was Habib Hamad Ben Stitut, die ook seksuele relaties had met de bankier Finné en de dubbelspion Faez Al Ajjaz (*). Ze bezat een bordeel in de Aarschotstraat en haar naam stond op de lijst van Beijer.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

(*) Ik heb geen andere bron dat zij een seksuele relatie zou hebben met Finné of Al Ajjaz. In het eerste boek van Guy Bouten staat ook enkel dat zij de secretaresse was van Al Ajjaz en niet dat zij een seksuele relatie hadden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Alfred Vlassenroot

Industrieel terechtgesteld met riot gun

Met vier kogels uit een wapen kaliber 12 (een riot gun of een jachtgeweer) is op een verlaten weg te Ukkel, vlakbij de grens van Linkebeek en Sint-Genesius-Rode, een bekend industrieel doodgeschoten aan het stuur van zijn zware wagen. Voorlopig heeft de politie geen enkel spoor.

De dode is Alfred Vlassenroot, 65 jaar oud, de beheerder van de p.v.b.a. ‘Ateliers Vlassenroot’ waar men vooral non ferro metalen bewerkt en verwerkt. De fabriek ligt langs de autoweg naar de kust, even voorbij het begin er van te Groot-Bijgaarden. Men doet er alle metaalconstructies, snijden, plooien, cintreren, profileren, perswerken tot meer dan 2.500 ton en ontrollen van bobijnen. Men verwerkt er vooral staal, inox, en aluminium.

Vlassenroot woont aan de Bremlaan 3 te Sint-Genesius-Rode [in feite Alsemberg], amper twee straten verwijderd van de plaats waar hij vermoord werd. Hij was op weg naar huis met zijn Mercedes 500, een wagen van meer dan 2 miljoen frank. Men vermoedt dat hij werd klemgereden, want de Mercedes was vooraan beschadigd, en dat was hij nog niet, toen Vlassenroot wegreed naar zijn firma te Groot-Bijgaarden.

De metaalhandelaar werd van vlakbij neergeschoten, door iemand die vier keer los door de zijruit aan de plaats van de chauffeur vuurde. Dit doet erg denken aan een terechtstelling, een afrekening en meteen zijn al heel wat hypothesen geopend op het justitiepaleis te Brussel. Zo brengt men natuurlijk de nog steeds niet opgehelderde moord (ook een terechtstelling) ter sprake van Juan Mendez, de 33-jarige topman van FN Herstal, die op 7 januari langs de autoweg naar Namen vermoord werd te Rosières.

Bron: Het Laatste Nieuws | 17 januari 1986

7

Re: Alfred Vlassenroot

Merovinger wrote:

Zo brengt men natuurlijk de nog steeds niet opgehelderde moord (ook een terechtstelling) ter sprake van Juan Mendez, de 33-jarige topman van FN Herstal, die op 7 januari langs de autoweg naar Namen vermoord werd te Rosières.

Zouden er buiten het feit dat Mendez ook aan het stuur van zijn wagen werd vermoord, de moord nog niet opgehelderd was en het mogelijk ook een afrekening was, nog elementen zijn waarom ze het "ter sprake brachten op het justitiepaleis in Brussel"?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Alfred Vlassenroot

Op woensdagavond, 15 januari 1986 werd Alfred Vlassenroot dood aangetroffen in zijn Mercedes 500. Hij werd vermoord met een riotgun kaliber 12, hetzelfde type dat ook de Bende van Nijvel gebruikte. De vier schoten werden vanop korte afstand afgevuurd. Omdat zijn wagen fel beschadigd was, ging men er vanuit dat het slachtoffer door de dader(s) klemgereden was. Vlassenroot had al 17 jaar een relatie met een jongere vrouw met wie hij samenwoonde in een riante villa te Sint-Genesius-Rode. Zijn echtgenote, die vijftig procent van de aandelen van het bedrijf bezat, weigerde halsstarrig van hem te scheiden.

Alfred Vlassenroot was zaakvoerder van de PVBA Ateliers Vlassenroot. Dit bedrijf was actief in de metaalsector en dat sinds 1926. Zij waren gespecialiseerd in de bewerking van non-ferro metalen en voerden perswerken tot een lengte van 25 meter uit.

Het bedrijf was ook betrokken in de wapenindustrie. De moord op Vlassenroot volgde amper één week nadat Juan Mendez geliquideerd werd. Had de moord iets te maken met een jaloerse echtgenote of zat de wapenhandel er voor iets tussen? Als brein achter deze huurmoord werd privédetective Herman Van Herzele in 1989 veroordeeld. De man bleef echter zijn onschuld uitschreeuwen toen in het Hof van Cassatie en het Europees Hof toe.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst | Henri Van Nieuwenborgh

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Alfred Vlassenroot

Echtgenote (en opdrachtgeefster): Clémentine Leclerc (20 jaar eenzame opsluiting)
Moordenaar: Luc Vanhollebeke (20 jaar dwangarbeid)
Verantwoordelijk voor de (gestolen?) wagen: Jacques 'Jimmy' Swaelens (11 jaar gevangenis)
'Organisator': Herman Van Herzele (doodstraf)

Uit het artikel blijkt ook duidelijk dat Van Herzele (zoals Ben ook reeds aangaf) volledig in het nauw gedreven werd, en van in het begin alle nadruk werd gelegd op het bewijzen van zijn schuld, terwijl op de weduwe, moordenaar en zijn hulpje amper gefocust werd. Men spreekt over een 'match à onze contre un'. Men kan dus niet echt spreken over een 'neutraal' proces, hoewel alles wel rechtsgeldig gebeurde.

Cour d'assises du Brabant - Le détective Van Herzele est condamné à mort

S'il a fallu deux semaines d'instruction d'audience et de débats aux jurés du Brabant pour se faire une opinion sur cet extraordinaire assassinat de l'industriel Alfred Vlassenroot, abattu le 15 janvier 1986 par des tueurs à gages commandités par sa propre femme, la septuagénaire Clémentine Leclerc, il leur a fallu moins d'une heure ce vendredi pour délibérer sur la culpabilité. Les quatre accusés sont jugés coupables d'assassinat. Deux heures suffiront à la délibération sur la peine: le sapeur-pompier directeur de l'agence Le Renard, Herman Van Herzele est condamné à la peine de mort. Vingt ans de réclusion pour Clémentine Leclerc, vingt ans de travaux forcés pour Luc Vanhollebeke, le tueur, et onze ans de prison pour Jacques Swaelens, dit "Jimmy le braqueur de voiture".

Grosso modo, cela correspond à ce qu'avait requis l'avocat général, M. André Mazy. Sauf pour Clémentine Leclerc, contre laquelle il avait requis les travaux forcés à perpétuité. La cour et le jury auront sans doute été sensibles à l'intervention de Me Christian Vanderveeren et à l'ultime plaidoierie de Me Guy Delfosse.

"Nos prisons ne sont pas équipées pour accueillir des personnes de son âge. L'enfermement à perpétuité de Clémentine Leclerc relèverait de quelque chose qui est pire que la loi du talion..."

C'est la voix entrecoupée de sanglots que Clémentine Leclerc avait fait son ultime déclaration:

"Je regrette ce qui s'est passé. J'ai des remords, j'ai beaucoup de peine. En prison, je ne communie plus à la messe. J'ai lu un jour dans le Soir illustré une histoire semblable à la mienne. Mais il s'agissait, je crois, de la femme d'un ministre. Je me suis trouvée dans la même situation. Quand on est trompée, on perd petit à petit son naturel. Et on ne continue à sourire que par décence, par dignité ou par pudeur. Mais souvent, le sourire cache beaucoup de misère."

Herman Van Herzele, le sapeur-pompier directeur de l'agence de détective Le Renard parla fort, la voix entrecoupée de sanglots énormes:

"Cela fait vingt-trois ans que je sauve des personnes. J'étais à l'incendie de l'Innovation. Mon colonel est venu ici, et il sait que je suis innocent. Mme Leclerc qui m'accuse, est une femme diabolique. J'ai crié mon innocence à la police judiciaire, devant le juge d'instruction. Mon cri s'est étouffé pendant sept mois entre les murs de la prison de Forest. Les juges qui m'avaient accordé ma libération provisoire savaient bien, eux aussi, que je suis innocent. Je suis aujourd'hui traumatisé. Je fais des bonds quand on sonne à ma porte, le matin. Huit millions de personnes doivent entendre ma voix aujourd'hui: je suis un innocent!"

"C'est tout..."

Pas de signe extérieur de la moindre émotion, en revanche, chez le "tueur" et son "assistant". Celui qui tira quatre coups de riot gun dans le dos d'Alfred Vlassenroot, le jeune Luc Vanhollebeke, dit:

"Je suis conscient d'avoir mal agi. C'est une affaire ignoble, mais je suis incapable de mettre en cause un innocent. Aujourd'hui encore, je vous dis: c'est Van Herzele qui m'a donné cette mission."

Et Jimmy Swaelens:

"Van Herzele ment tout le temps. J'ai des remords, il est impossible de réparer, mais je puis continuer à dire la vérité. Luc Vanhollebeke a dit qu'il était un salaud. Moi, je vous dis: le salaud et le lâche, c'est Van Herzele. Moi, je veux vivre, me réinsérer socialement, pour ma compagne et pour mon enfant. C'est tout."

C'est tout, et c'est court: pas un seul des accusés n'a eu un mot pour la victime, ni pour ses enfants.

Malaise

Sans porter quelque opinion que ce soit sur le verdict, on peut, à l'issue de ce procès, se demander si Herman Van Herzele a vraiment bénéficié d'un procès équitable.

Comme on sait, on s'est fort peu préoccupé de la veuve Leclerc elle-même, ni du tueur à gages, et encore moins de son accolyte. En revanche, la quasi totalité de l'instruction et des débats ont cerné le seul des accusés qui niait sa participation à l'assassinat.

Il en a résulté une dérive de fait, dont personne n'est sans doute responsable, mais qui a pesé lourd sur le procès: ce fut un match à onze contre deux. En effet, le réquisitoire de M. André Mazy - un chef-d'oeuvre de précision - a bénéficié de nombreux réquisitoires annexes: les quatre avocats de la partie civile et les six avocats des trois autres accusés ont tous consacré l'essentiel de leurs efforts à vouloir établir la culpabilité de Van Herzele. Au-delà de la valeur des arguments exprimés, et dans une procédure qui est purement orale, les jurés ont donc entendu des arguments développées à charge de Van Herzele dans une proportion cinq fois supérieure à celle accordée à la défense. Cela finit par créer un climat général qui fut défavorable à l'intéressé.

Ajoutons à cela que par le hasard de la disposition des accusés dans le box, les défenseurs de Van Herzele n'avaient pas la parole en dernier lieu. Au point final remarquable de Me Guy François succéda donc un post-scriptum plus redoutable encore de Me Eric Vergauwen. Rien de plus normal. Rien de plus légal. Mais rien de plus malchanceux aussi pour Van Herzele. Déjà Me Guy François a fait savoir qu'il introduirait un recours en cassation.

Bron: Le Soir | Guido Van Damme | 4 Maart 1989

10

Re: Alfred Vlassenroot

Me dunkt dat het Brusselse zakenleven in die tijd levensgevaarlijk was. Hoe komt een madame van een zakenman aan contactgegevens van moordenaars?