11

Re: Brussel: 6 Februari 1983

the end wrote:

De taxi word in Bergen achtergelaten aan het Frans consulaat, en vanuit het vliegveld van Namen is er drugshandel met Libanon en Bolivia.

De taxi van Angelou werd voor het Frans consulaat in Bergen gevonden. Er kan dus geen link zijn tussen het vliegveld van Namen en de vindplaats van de taxi.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Ja Ben natuurlijk, in bedoelde het vliegveld van Gosselies bij Charleroi waar drugsmokkel met Bolivia was, maar dat ligt in vogelvlucht ook nog een 30 tal km van Bergen. Wel waren het de nazi huurlingen van Barbie die instonden voor de veiligheid van de transport van de drugs. En in 83 leiden vele sporen naar de omgeving van Charleroi, Bois de Hourpes en Anderlues.

Er is ook niet geweten welke weg de taxi genomen heeft en waar die al de tijd geweest is tussen de zaterdagnacht en de dinsdagavond toen die gezien werd in Bergen. Dus ik denk dat er een kans is dat de taxi specifiek in Bergen achtergelaten is (misschien ook door delfde die achter de aanslagen tegen Franse doelen zaten) ook al als protest tegen Frankrijk. En dat de daders in feite een uitvalsbasis hadden ergens rond Charleroi en ook rond Brussel.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Merovinger wrote:

Zondagavond 6 februari 1983 is er nog een zeer vreemde gebeurtenis. Rond 20u wordt in La Hulpe een ambulance gestolen. Die ziekenwagen wordt rond 1u ’s morgens teruggevonden in de rue de la Blanchisserie [Google Maps] op een paar honderderden meters van de getroffen kantoren van Air France [Google Maps]. Die zondagavond heeft de ziekenwagen 194 kilometer afgelegd en werd hij in Waals-Brabant opgemerkt in Lasne, Waver en Ottignies. Oorspronkelijk dacht men dat deze ziekenwagen mogelijks gebruikt is geweest voor het vervoeren van het ontploffingsmateriaal. Doch volgens het artikel van 9 februari is men daar niet meer zo zeker van. Net in diezelfde periode wordt ook de Peugeot 504 gestolen waarmee de overvallers van de Delhaize in Genval (weliswaar géén Franse keten) eveneens slechts een paar honderd kilometer mee hebben gereden. Een vreemd dat toeval?

Volgens mij is die ambulance niet zomaar een toeval, de nazi-huurlingen in Bolivia gebruiken ambulances om hun aanslagen en raids uit te voeren in Bolivia. Als de bevolking in Bolivia een ziekenwagen zag rijden, maakte iedereen zich uit de voeten. Men kan zich afvragen hoeveel tijd de daders nodig hadden om de 2 bomaanslagen voor te bereiden? Tussen het vinden van de taxi in Bergen en de bomaanslagen in Brussel zijn 25 dagen, en van Bergen naar de diefstal van de Peugeot 14 dagen, dus van de diefstal van de Peugeot naar de aanslagen in Brussel 10 dagen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er een heel strek verband is tussen de moord op Angelou, de diefstal van de Peugeot, de aanslagen in Brussel en de eerste supermarkt overval in Genval.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Wel ik heb het nog eens opgezocht of er Belgische huurlingen in Bolivia waren. Het is zelfs nog interessanter en er is een duidelijke link met vliegtuigen. Volgens de NYT zouden er in de voorbereidingen naar de staatsgreep 24 huurlingen in Bolivia aangekomen zijn die training gaven aan de speciale eenheden die nadien de staatsgreep pleegden. Onder die huurlingen waren belgen en het gaat dus om instructeurs. In dit filmpje gaat het tussen minuut 4 en 5 over die huurlingen » YouTube

Is het toeval dat in België de 2 bomaanslagen zijn en de diefstal van de ambulance en dat volgens de NYT er Belgen bij de instructeurs waren. En dat vliegtuigen met cocaine uit Bolivia in Gosselies bij Charleroi landen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Nog een heel sterk mogelijk verband tussen de diefstal van de ambulance (die mogelijks gebruikt is bij de aanslagen op Franse doelen) en de overval in Genval: op 2 à 3 honderd meter van de supermarkt is Service de Garde des Médecins waar ziekenwagens staan.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 6 Februari 1983

De link met Barbie en cocaïnesmokkel, wapenhandel en rechtse huurlingen is interessant. Eind jaren zeventig was Barbie de rechterhand van de grootste cocaïnehandelaar ter wereld. Barbie was ook betrokken in wapenhandel en voerde Ingram's en HK's in Zuid-Amerika in. Hij ruilde die voor drugs. Hij kende ook Escobar en was ook heel vertrouwd met Nederland, vooral Amsterdam. Zijn dochter reisde er veel naar toe.

De geluidsdempers die Dekaise moest maken waren bestemd voor Colombia, het is de Mossad en de CIA die de Colombiaanse drugkartels inschakelde om de nazi-drughandelaren in Bolivia uit te schakelen. De grote cocaïnezaak in '78 waar de vrouwen van het Tuna-netwerk voor vertier moesten zorgen, gaat waarschijnlijk over het netwerk waar Barbie een centrale figuur in was.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Brussel: 6 Februari 1983

De aanslagen op Franse doelen passen perfect in het verloop van de bende-feiten Genval, Ukkel en Halle, en de mogelijke betrokkenheid van enkele WNP-leden. De diefstal van de ziekenwagen, de locatie van de overval in Genval, Lekeu, Guy Van Vinck en ziekenwagens en Latinus met zijn extreem-rechts gedachtegoed en zijn Zuid-Amerika reis.

Als motief komt dit heel sterk over een met de overval in Waver, de geluidsdempers waren bestemd om het netwerk rond Barbie uit te schakelen. En wat nog het belangrijkste is het gehele Belcar hoofdstuk is hetzelfde netwerk als dat van Barbie, denk aan Beijer en Bouhouche en het afluisteren plus Farcy die veel met Belcar te maken heeft!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

18

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Aanslag op Franse doelen in Brussel

Gisteravond zijn in Brussel twee bomaanslagen gepleegd tegen Franse doelwitten. Ofschoon de aanslagen tot vanmorgen nog door niemand werd opgeëist werd in Brusselse politiekringen een mogelijk verband gelegd tussen de aanslagen en de affaire-Barbie.

Gedacht wordt aan een van de vele rechtse organisaties die in Brussel opereren. Tevens achtte de politie de mogelijkheid aanwezig dat hier sprake is van een actie van islamitische zijde na de uitval van de Franse premier Mauroy onlangs tegen het regime in Teheran dat achter de massale stakingen zou staan van de islamitische arbeiders in de Franse auto-industrie.

Tegen half 11 ontplofte een bom aan de ingang van de Franse ambassade, waardoor de voordeur en enkele stalen luiken werden verwrongen en ruiten in het gebouw maar ook in de omgeving sneuvelden. Korte tijd later zag een patrouille van de Brusselse gemeentepolitie een verdacht pakje hangen bij de ingang van het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France in de doorgaans drukke Adolf Maxlaan.

Eerst stapten de agenten uit hun auto om het pakje aan een nader onderzoek te onderwerpen maar daarna besloten ze toch veiligheidshalve vanuit hun auto assistentie aan te vragen. Op dat moment ontplofte de bom die tientallen ruiten in de omgeving deed sneuvelen en in het kantoor van de luchtvaartmaatschappij slechts lichte schade aanrichtte. Wel werd een voorbijgangster licht gewond door glassplinters.

Bron: Het Parool | 7 Februari 1983

Franse gebouwen in Brussel doelwit van bomaanslagen

De Franse ambassade en het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij in het centrum van Brussel zijn zondagavond getroffen door zware ontploffingen. De ontploffingen in beide gebouwen, die op ongeveer 800 meter van elkaar liggen, vonden op ongeveer hetzelfde tijdstip plaats. Volgens de politie gaat het om bomaanslagen.

De materiële schade aan beide gebouwen is zeer groot Alleen bij het kantoor van Air France, in het winkelcentrum van Brussel, werd een voorbijganger licht gewond door rondvliegende glasscherven. Daar was de ontploffing zo krachtig dat hij drie blokken verder is gevoeld. Bij de Franse ambassade vielen geen slachtoffers. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Bron: De Volkskrant | 7 Februari 1983

Twee bomaanslagen in Brussel gericht tegen Franse instellingen

Gisteravond zijn in Brussel twee bomaanslagen gepleegd tegen Franse instellingen. Even na 22.30 uur explodeerde een bompakket bij het gebouw van de Franse ambassade aan de Regentstraat Het was geplaatst tegen de gevel.

Ongeveer tezelfdertijd ontplofte nog een bom. Deze was geplaatst tegen de gevel van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, aan de Adolphe Maxlaan. Er vielen geen slachtoffers op een vrouw na. die lichtgewond raakte door rondvliegende glasscherven in de Adolphe Maxlaan. De politie heeft nog geen enkele idee wie de daders zijn.

Bron: Leeuwarder courant | 7 Februari 1983

Bomaanslag op Franse ambassade

Gisteravond laat zijn in Brussel bomaanslagen gepleegd bij de Franse ambassade in de Regentschapslaan en voor het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France aan de Adolf-Maxlaan. Van de daders ontbreekt elk spoor. Niemand werd gewond. Omtrent de identiteit van de daders tast de politie nog in het duister.

Bron: Limburgsch dagblad | 7 Februari 1983

Vlak daarnaast staat onderstaand artikel:

Gestapo-beul Barbie voor Franse rechter

De Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie die sinds de Tweede Wereldoorlog voortvluchtig was, zit sinds zaterdag in een gevangenis in Lyon, nadat Bolivia hem had uitgewezen. De 69-jarige Barbie die sinds 1951 in Bolivia verbleef, staat bekend als de "slachter van Lyon". Die bijnaam kreeg hij als plaatselijk hoofd van de Gestapo, Hitlers geheime staatspolitie, in de jaren 1942-1944. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor ruim 4.000 moorden en de deportatie van circa 7.500 mensen, hoofdzakelijk joden.

Hem worden "misdaden tegen de mensheid, martelingen, arrestaties en wederrechtelijke opsluitingen" ten laste gelegd. Na zijn aankomst met een militair vliegtuig op de basis Orange werd Barbie per helikopter overgebracht naar de Montluc-gevangenis, de strafinrichting waar destijds zijn slachtoffers werden opgesloten. Volgens de autoriteiten heeft Barbie dood van onder andere de bekendste Franse verzetsstrijder, Jean Moulin, op zijn geweten.

In Bolivia verbleef Barbie onder de naam Klaus Altmann Hansen. Op grond van het feit dat hij in 1957 met deze valse naam het Boliviaanse staatsburgerschap had verkregen, werd hij vrijdag uitgewezen. Een Boliviaans militair toestel bracht hem naar Frans-Guyana, het buurland van Suriname, waar hij officieel werd gearresteerd en direct op een Frans militair vliegtuig gezet dat daar al een week voor hem gereed werd gehouden.

Getij gekeerd

Eerder, in 1974, was al eens een Frans verzoek om uitlevering afgewezen. Het getij keerde voor hem toen drie maanden geleden de gekozen linkse regering van president Hernan Siles Suazo in La Paz aan de macht was gekomen. Op 25 januari werd hij opgepakt omdat hij een schuld van 10.000 dollar aan de staatsmijnbouwmaatschappij niet had betaald. Het zag er naar uit dat hij toch weer op vrije voeten zou komen, toen zijn advocaat het verschuldigde bedrag deponeerde.

Zodra hij uit de gevangenis was ontslagen, wezen de autoriteiten hem echter uit omdat hij destijds bij zijn naturalisatieverzoek een valse naam had opgegeven. Het land waarheen hij werd uitgewezen, was Frankrijk dat enkele dagen geleden een nieuw uitleveringsverzoek had gedaan.

ln Lyon begon direct het verhoor van Frankrijks meest gezochte oorlogsmisdadiger. In Israël waar met veel voldoening op zijn aanhouding was gereageerd, verklaarde minister van buitenlandse zaken Yitzhak Shamir, dat Israël bereid is bewijzen te verschaffen voor de misdaden van Barbie. In Bonn zei een regeringswoordvoerder dat de bondsregering had gewild dat Bolivia aan haar verzoek om uitlevering van Barbie zou hebben voldaan. "Het belangrijkste is echter dat Barbie zich nu moet verantwoorden voor zijn misdaden".

Bron: Limburgsch dagblad | 7 Februari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Twee bomexplosies in Brussel, één tegen de Franse ambassade (boulev. du Régent) en de andere tegen het gebouw van Air France (boulevard Ad. Max). Nadien worden ze opgeëist om Klaus Barbie te wreken die net is uitgeleverd aan Frankrijk. De auteurs van de aanslagen blijven onbekend. (...) In werkelijkheid waren de auteurs Armeniërs. (*)

Bron: Archief Walter De Bock

(*) Geen WNP'ers dus? Is die informatie over de Armeniërs ooit in de pers verschenen?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

20

Re: Brussel: 6 Februari 1983

Ben wrote:

In werkelijkheid waren de auteurs Armeniërs.

Die "Armeniërs" waren hoogstwaarschijnlijk lid van Asala, het Geheime Leger voor de Bevrijding van Armenië. Zij pleegden tijdens de jaren '80 tal van aanslagen in Europa, vooral op Franse en Turkse doelwitten.

Asala pleegde op dinsdag 24 mei 1983 een aanslag op twee Turkse doelwitten in Brussel:

Bommen die te Brussel ontploften konden dodelijk zijn

In gerechtelijke kringen beschikt men vooralsnog niet over veel gegevens betreffende de bomaanslagen die dinsdagochtend op de gebouwen van Turkse instellingen te Brussel werden gepleegd.

Wapendeskundige kolonel Dumont kwam wel tot de bevinding dat de springtuigen dodelijk hadden kunnen zijn. Hij was echter nog niet in staat de juiste samenstelling van de twee bommen te ontdekken.

Zoals reeds gemeld richtten de twee explosies heel wat stoffelijke schade aan, o.a. aan ruiten en geparkeerde wagens. Toch liep slechts één man oppervlakkige verwondingen op. Dat was Guido Dragonet, directeur van het agentschap Marmara, geboren in Smyrna maar van Italiaanse nationaliteit.

Al ish et nog te vroeg om besluiten te trekken, toch schijnen de aanslagen van dinsdag enige gelijkenis te vertonen met de aanslag die op 6 februari jl. gepleegd werd op de gebouwen van Air France te Brussel op de hoek van de Adolf Maxlaan en de Finistèrestraat.

“De Belgische overheid zal al het mogelijke doen om de veiligheid van de Turkse onderdanen en instellingen in België op doeltreffende wijze te verzekeren”, aldus het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen n.a.v. de aanslagen van dinsdag die ernstige schade hebben veroorzaakt aan twee officiële gebouwen in Brussel.

De Belgische regering veroordeelt “elke vorm van terrorisme of politiek geweld, waar die ook vandaan komt”, aldus de verklaring van het ministerie aan de Turkse ambassadeur in ons land.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Mei 1983

Brusselse politie op haar hoede voor Armeense terreurgroep

Er zijn geen rechtstreekse bedreigingen maar de recherche in Brussel sluit niet uit dat de Armeense terreurorganisatie Assala, aanslagen in België voorbereidt. Asala heeft immers aanslagen aangekondigd tegen Frankrijk omdat een Parijse rechtbank drie militanten tot levenslang, vijftien en tien jaar opsluiting heeft veroordeeld. In politiekringen vreest men dat daardoor Asala op weerwraak zint.

Een van die gestrafte Asala-leden is formeel herkend als de terrorist die op 24 mei 1983 twee bommen legde in de Arenbergstraat te Brussel die heel wat schade veroorzaakte aan het Turks bureau voor toerisme.

Ons land heeft nu om de uitlevering verzocht van die Asala-militant en volgens de Brusselse politie is die aanvraag reeds voldoende om België op de “zwarte lijst” te plaatsen. Dit is de reden waarom de politie thans extra waakzaam is bij de Franse en Turkse instellingen en tevens patrouilleert in de buurt van mogelijke Belgische doelwitten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube