1

Op 15 januari 1985, rond kwart voor één 's nachts, overvielen drie gewapende mannen met bivakmutsen in een gestolen Mazda twee rijkswachters die op patrouille waren in de buurt van de kazerne in Etterbeek. De dienders moesten hun kleren uittrekken en de gangsters verdwenen met hun uitrusting en hun wapens, een uzi en twee pistolen. De daders werden opgepakt en de wapens in beslag genomen, maar er ontbrak er een, een 9 mm-pistool. Via een aantal tussenpersonen zou het wapen beland zijn bij de Albanese peetvader van Brussel, Ramadan Dodack, maar die ontkende.

Een van die tussenpersonen zou een man zijn die als bijnaam Kuifje had, maar die wist nergens van. Ook in het circuit van WNP kwam een Kuifje voor. Dat het pistool bij Friswa gezeten had [Friswa was één van de beste vrienden van de vermoorde Asterix], daar waren aanwijzingen voor. Een brocanteur die ging samenwonen met een ex-vriendin van Friswa bevestigde dat hij in haar woning een gat in het plafond had hersteld. Hij had gemerkt dat daar een kogel door het plafond en de dakpannen was gegaan. Zijn vriendin had hem verteld dat Friswa sliep met een geladen automaat onder zijn hoofdkussen.

Volgens een politietip zou dat pistool gediend hebben bij een actie van de Bende van Nijvel. Friswa ontkende niet dat hij een wapen had gehad, maar het was een lichter kaliber, een 7.65 mm, en het was verdwenen in juni 1985. Hij verdacht zijn vriendin ervan dat zij het wapen gestolen had. Maar bij het onderzoek van de herstelling stelde de politie vast dat de inslag wel degelijk van een zwaarder kaliber kwam.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Twee Brusselse rijkswachters op nachtronde ontwapend – Pistolen twaalf uur later gebruikt bij overval

Twee jonge rijkswachters, die vrijdagochtend hun gebruikelijke bewakingsronde uitvoerden rond de kazerne van het Mobiel Legioen te Etterbeek, zijn op straat overvallen door drie gangsters, neergeslagen en van hun wapens beroofd. Amper 12 uren later werden de wapens al gebruikt bij een overval te Brussel en daarbij vielen twee gewonden.

Een en ander brengt ook mee dat de veiligheidsmaatregelen voor het proces François dat maandag moet beginnen, werden versterkt. Advocaten in toga zullen een bewijs van de stafhouder moeten voorleggen, het publiek zal afgetast worden. Men weet immers, dat de Siciliaanse maffia en die van New York een prijs hebben gezet op het hoofd van Albert Gillet, één der betichten. Gillet heeft in de Verenigde Staten volledige bekentenissen afgelegd waardoor de 'Sicialn Connection' kon worden opgerold.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 januari 1982

Is er meer geweten over wie de daders waren en welke overval dit was?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Wat ik me sterk afvraag is of dat het niet teruggevonden 9mm-wapen van de diefstal op 15/1 misschien de 9mm(2) van de Bende van Nijvel kan zijn. Het is immers van de 9mm(2) dat een huls in de brandhaard lag met papieren van Bultot. En dit wapen legt niet alleen een link naar Bultot met op een of andere manier dan ook Vandeuren, maar er is via die 9 mm ook een link naar Friswa en Asterix. Asterix die het over een ex-SIE'er had. De 9 mm(2) is enkel gebruikt in Hoeilaart en een huls die achtergelaten is in de brandhaard. Na Waver/Hoeilaart zijn wapens via De Pomp gegaan. Dus de 9mm(2) van de Bende van Nijvel en De Pomp?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Hoe meer ik erover nadenk hoe waarschijnlijker dat het is dat dit niet-gevonden 9mm wapen later in Hoeilaart gebruikt is. Het zou wel eens heel veel kunnen verklaren. Men moet een goed nadenken hoe Vandeuren aan Waver te linken is, en waarom Bultot juist met De Pomp en 9mm(2) in verband wordt gebracht. Ook de Faul wordt 2 maand erna gestolen. Wat wist Lekeu over die diefstallen bij de rijkswacht bijvoorbeeld? En kampen in de Ardennen?

Het zou niet alleen een verklaringen kunnen zijn voor bepaalde rare kronkels en sporen maar het is vooral ook het bindmiddel tussen Bouhouche, Beijer, Waver en de rijkswacht-overvallen en het zou de reacties op het net van Beijer deels kunnen verklaren.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Niet alleen bovenstaande maar ook de rol van Lhost en de rijkswacht in het vinden van de zakken.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Aanvullend, als er een link is met een WNPer, en de 9mm(2) die in Waver gebruikt is zou mogelijks van die diefstal komen en in Waver gebruikt zijn, over welke WNPer zou het dan gaan? Die met zijn snor?

Merovinger wrote:
Ben wrote:

Uit hetzelfde boek van René Haquin nog een commando-actie van WNP - die nooit heeft plaatsgevonden - om Elnikoff te typeren:

Wat later was er ook sprake van een commando-actie om de soldaten en de rijkswachters die de wacht optrekken voor het Koninklijk Paleis te ontwapenen. Een remake van de actie van de jonge Michel Strée die in Vielsalm een schoolbus gijzelde om te bekomen dat de koning een andere, rechtvaardigere regering zou benoemen.

Niemand van de WNP-leden heeft me duidelijk kunnen maken wat de bedoeling was van de aanval op het koninklijk paleis. Op papier werd de opdracht toevertrouwd aan verschillende militanten. Een van hen was een zekere Muller, een codenaam waarachter een veteraan van de Algerijnse oorlog schuilging. Waarschijnlijk een ongeduldige vijftiger die ernaar verlangde om weer eens de boel op stelten te zetten.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

Er werd wel een gelijksoortig - doch minder spectaculair - feit gepleegd op 15 januari 1982 in Etterbeek op de rijkswachters die de wacht hielden bij de kazerne van het Mobiele Legioen » Forum

Die wachters werden ontwapend en moesten daarbij zelfs hun kleren uitdoen. De wapens die daar afgepakt werden werden gebruikt voor een overval. Het is mij niet duidelijk wie de daders waren die toen opgepakt werden. Volgens Hilde Geens was er een mogelijke link met WNP.

Tevens waren onder de WNP leden nogal personen uit Gent, want er is ook nog dit wat zich afspeelt in dezelfde dagen allemaal kort op elkaar.

the end wrote:
Ben wrote:

Twee maanden later [na de aanslag op Vernaillen en Goffinon], in de loop van Nieuwjaarsnacht, slaagde een groep dieven - echte of valse rijkswachters - erin om uit de kazerne van Diane een aantal uiterst geperfectioneerde wapens te ontvreemden. We vernamen toen dat onze superrijkswachters vorige zomer al eens het slachtoffer waren van zo'n diefstal: toen gingen de dieven met een zend-ontvangsttoestel en een dienstwagen aan de haal.

Alle inspanningen om deze drie zaken op te helderen leidden tot niets. Vaak hoorde je beweren dat de aanslagen en de diefstallen bij Diane het werk waren van rijkswachters die daarna van binnen uit het onderzoek saboteerden.

In januari 1982 ontving ik op de redactie van Le Soir een verontrustend telefoontje. Een man met een zware Franse tongval deelde mee dat de wapens die bij Diane gestolen waren de volgende nacht gebruikt zouden worden voor een overval op de gevangenis van Gent. Sinds begin oktober waren daar enkele extreem-rechtse militanten opgesloten die in Duitsland gezocht werden voor terroristische activiteiten.

De hele nacht werd het gevangenisgebouw bewaakt door de Diane-groep; in alle straten van de buurt stonden friese ruiters opgesteld. Maar alles verliep rustig. De volgende dag besliste minister van Justitie Jean Gol om ipso facto de Duitse neo-nazi's uit te leveren; ze werden met de helikopter over de grens in Eupen gevlogen en daar toevertrouwd aan de Duitse autoriteiten.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

Dit is toch wel een heel interessante link naar andere gebeurtenissen en kan een veel verklaren. De drie gearresteerden Duitse rechtse-extremisten zijn Klaus-Dieter Hewicker, Ernst Belker en Gerard Topfer. Ze zijn in de week na de bomaanslag in Antwerpen op 20 oktober 81 opgepakt in de buurt van Gent. Die Klaus-Dieter Hewicker zat ondergedoken in Frankrijk bij FANE-leden en kwam veel naar België om VMO-leden te zien (WNP had ook veel leden uit Gent).

Another person believed to have been in the gang was Klaus-Dieter Hewicker. Like Wolfgram, Hewicker began defacing Jewish cemetries in Germany with anti-Semitic slogans, subsequently served nine months in prison for his offense and ended up in France under FANE's protective umbrella. From there he frequently traveld to Belgium, meeting with his peers in the VMO. Hewicker was arrested, along with two other German neo-nazi's, Ernst Belker and Gerard Topfer, by the Belgium police outside of Ghent less then a week after the bombing of a Jewish synagogue in Antwerp on 20 October 1981. (...)

In their possession, police "found waepons and notebooks with names and addresses of counterparts in France, Belgium, Spain and Ireland"

Een belangrijk gegevens is dat men via FANE rechtstreeks uitkomt bij Olivier Danet en Jean-Louis Chailot: wapenhandel met extreem-rechts met Frankrijk waar Baugniet een belangrijke rol in speelt. Tevens via FANE komt men bij EPE (Borsu) maar ook bij Stefano Della Chiaie, Barbie en Massagrande, om maar een paar namen te noemen. 

Ben wrote:

Een man met een zware Franse tongval deelde mee dat de wapens die bij Diane gestolen waren de volgende nacht gebruikt zouden worden voor een overval op de gevangenis van Gent. 

Ik vraag me in deze af of Claude Godin - de extreem rechtse ex-SIE'er die betrokken was in wapenhandel met Frankrijk en verdachte is voor de diefstal in Etterbeek - connecties had met FANE?

En de kans dat dit allemaal van ver of heel dicht met de Pomp te maken heeft is heel groot.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.