http://nsm08.casimages.com/img/2015/01/29//15012909255814738712917062.jpg

Bron: Le Soir | 4 oktober 1985

12

Uit het verslag van de Tweede Bendecommissie: 

Zo verklaarde Michel Libert op een gegeven moment - in april 1986 - tegenover de BOB'ers Dussart en Balfroid:

"(...) ik kan verzekeren dat er binnen WNP veel politiemensen en rijkswachters moeten zijn geweest. Ik kan evenwel geen nadere details geven of namen noemen, behalve Marbaix Luc."

Later zal Libert ook nog Bouhouche vermelden, maar ik vraag me wel af waarom Libert enkel Marbaix vernoemd als lid van WNP. Had Marbaix iets verkeerd gedaan?

Voordat Marbaix lid werd van WNP, was hij lid van de Parti Europeen "... waar hij er zich toe beperkte administratieve taken te verrichten, gelet op het feit dat hij rijkswachter was". Dit blijkt uit een rapport over de Parti Europeen van 6 april 1984.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

http://i38.servimg.com/u/f38/15/00/61/71/mar110.jpg
http://i38.servimg.com/u/f38/15/00/61/71/mar210.jpg
http://i38.servimg.com/u/f38/15/00/61/71/mar310.jpg

Wapenarsenaal bij oud-rijkswachter doet huiveren – Plande nazisympathisant nieuwe golf van terreur?

Oorlogswapens, massa’s munitie en extreem-rechtse geschriften: deze vette buit nam de gerechtelijke politie in beslag bij een gewezen rijkswachter [Lucien Marbaix]. De speurders hielden de man al een hele poos in de gaten nadat ze er achter gekomen waren dat hij een reusachtig wapenarsenaal had aangelegd. In de kelder van het huis van zijn ex-vrouw troffen ze tientallen vuurwapens aan. Machinepistolen, pistolen, revolvers, boksijzers, dolken, laders en talloze dozen met munitie lagen er verborgen.

De man had tevens heel wat extreem-rechtse literatuur en documentatie over de Bende van Nijvel bijeengesprokkeld. Hij beschikte ook over een steekkaartensysteem met informatie over politici, zakenlui en rijkswachters. Een belangrijke vondst, maar het onderzoek is pas begonnen. Uit de stapels documenten moet nu blijken of de man, die als veiligheidsagent bij een bewakingsfirma werkte, al dan niet met handlangers, aanslagen of moorden beraamde.

Bron: Het Laatste Nieuws | 8 november 1994

15

Merovinger wrote:

Uit de stapels documenten moet nu blijken of de man, die als veiligheidsagent bij een bewakingsfirma werkte, al dan niet met handlangers, aanslagen of moorden beraamde.

Weten we ook welke bewakingsfirma?

16

10.85: Tuchtprocedure tegen rijkswachter Marbaix

Korpscommandant Bernaert heeft beslist dat Lucien Marbaix, WNP'er en rijkswachter, onverwijld uit de rijkswacht zal verwijderd worden wegens lidmaatschap van een subversieve vereniging, zo deelt minister Vreven begin oktober mee in een antwoord op een vraag van kamerlid Van den Bossche. Een huiszoeking ten huize Marbaix op 3.7.84 door onderzoeksrecher Lyna leverde bewijs van zijn nazi-activiteit op. Op 31.7.84 werd de rijkswachtstaf daarvan langs hiërarchische weg ingelicht zonder disciplinair resultaat. Op 28.4.84 nam Marbaix ook deel aan de begrafenis van Latinus onder het oog van BOB en GP. Vreven preciseerde op 3.10.85 aan DM dat de beslissing tot verwijdering van Marbaix uit het korps werd genomen na publicatie van zijn naam in het Staatsblad op 22.8.85 als medestichter, samen met Libert, van Les Compagnons du Christ-Graal.

Bron: Archief Walter De Bock

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

dim wrote:

Weten we ook welke bewakingsfirma?

BDRI, zie de tekst hieronder:

22.1.86: De zaak Marbaix

Zitting van de disciplinaire onderzoeksraad bij de rijkswacht onder voorzitterschap van majoor Gilbert, Kdt. van de 5e Mobiele Groep, ivm WNP-lid Marbaix. Dezelfde majoor Gilbert was overigens de spil van de nationale coördinatiecel ivm de Bende van Nijvel opgezet op de staf van de rijkswacht door korpscommandant Beaurir. De onderzoeksraad moet advies verstrekken aan de staf over zijn eventuele verwijdering uit het korps wegens lidmaatschap van een subversieve vereniging. Het advies is negatief met 3 stemmen tegen 2. Lid van de raad is o.m. kapitein Bolland, esquadroncommandant bij de 5e Mobiele Groep.

Wachtmeester Marbaix maakt deel uit van het logistiek esquadron van het Mobiel Legioen. In zijn dossier zit niets over zijn deelname aan de begrafenis van Latinus maar wel een vermaning aan Marbaix van kolonel Lhost uit het najaar '83 omdat hij zijn kinderen naar de scoutsgroep Phoenix van Libert in Quenast stuurde, een verhoor van Marbaix door de BOB ivm het merken van kogels voor WNP-terreur en een lijst met in zijn huis in beslag genomen voorwerpen (collectie Alarm, Tingvelier, Althing, een stenciel van 'Ordre Souverain de l'Aigle et du Lys' en vertrouwelijke interne rijkswachtdocumenten van nivo officieren). Vermoedelijk is Marbaix ook lid van de VMO. Hij draagt een Odalrune op de rechteronderarm en is sinds zijn 20 jaar bij de rijkswacht.

Marbaix merkte destijds de kogels in opdracht van Latinus omer het gebruik van na te gaan. Latinus beweerde dat dit in opdracht van Smets is gebeurd. Na zijn verwijdering uit het Rijkswacht-korps wordt Marbaix aangeworven door de privébewakingsfirma BDRI voor wie hij een tijdlang bewakingsopdrachten uitvoert in het Noordstation.

Bron: Archief Walter De Bock

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

BDRI, dus: Louvigny. interessant.

19

dim wrote:

BDRI, dus: Louvigny. interessant.

De band tussen Marbaix en Louvigny lijkt meer te zijn dan alleen een band tussen werkgever-werknemer:

Il s'avéra entre temps que Bob Louvigny avait plus que des contacts occasionnels avec l'extrême-droite. Durant l'été 1985, Lucian Marbaix, maréchal des logis à l'escadron logistique de la gendarmerie, fut démis de ses fonctions à cause de ses activités d'extrême-droite. Marbaix était membre du Westland New Post et son nom figurait également, en août 1985, sur la liste des fondateurs de la secte occulte néo-nazi "Les Compagnons du Christ Graal". Un mois après son départ de la gendarmerie, il fut engagé par Bob Louvigny comme gardien privé du BDRI.

Bron: L'enquête | Hugo Gijsels

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Scaramouche wrote:

Lucien Marbaix staat op Facebook. Bekijk zijn tronie eens. En zijn berichten op zijn muur. Op één van zijn geposte berichten schrijft hij ondermeer dat hij niet zou aarzelen om kinderen te doden die een flamant rose gestenigd hebben:

"Qu'on les pendent tout les TROIS , jeunes ou pas ... comme pour cet animal ... PAS DE PITIE POUR CES jeunes CRAPULES...!"

En ook dit citaat van Marbaix spreekt boekdelen:

"N'oublons pas qu'en France , comme en Belgique ; nous sommes dirigés par des crapules , et les Juges nommés par des crapules ( sans coeur ) ne peuvent être et agir que comme des crapules ....tant qu'il n'y en aura pas quelques un d'abattus , RIEN NE CHANGERA ...MOI , J'AI FOIS DANS LA VIOLENCE POUR RESOUDRE CERTAINS PROBLEMES ....un problème ...on le suprime....!"