351

Re: Temse: 10 September

Nog een detail, de geldkoffer van Aalst was in een kogelvrijevest van Temse gewikkeld in één van de zakken opgevist in Ronquières. Dus de daders leggen zelf de link tussen de 2 feiten. En dit nadat Dendermonde het dossier Temse terug had gevraagd en gekregen in september '85 omdat ze dachten dat het meer met lokale daders te maken had.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

352

Re: Temse: 10 September

Merovinger wrote:

twee getuigen hebben de vluchtauto van de daders gezien en dat was géén Saab, wel een donkere auto van een ander merk;

Er is wel een getuige die een Saab heeft gezien:

(...) Frans De Bauw van het ijssalon dat net naast de oprit naar de firma Wittock-Van Landeghem gelegen is, werd gewekt door de schoten. Hij zag de auto van de overvallers langs de Vroonhoflaan wegvluchten. Om welke wagen het ging, is niet uitgemaakt. Een Audi, een Citroën, een BMW? Of, zoals nog een buurman, Danny Heurbaut, achteraf getuigde, een Saab.

De Voorpost | 16 september 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Temse: 10 September

Dat had ik ook opgemerkt Ben. Het antwoord van lesommetdumonde op het tueries-forum op het uittreksel van het artikel uit de Voorpost:

La Saab volée chez Jadot à Braine-l'Alleud n'était pas à la filature au moment des faits. Il n'y avait pas d'Audi, de citroën pas plus qu'un BMW. Je ne peux pas en dire plus. Mais vous pouvez vous renseigner, mais ne vous en tenez pas aux livres de journalistes ou au journaux.

354

Re: Temse: 10 September

Ik heb ondertussen de berichten van lesommetdumonde op het tueries-forum over Temse eens gescand. Hij/zij lijkt goed geïnformeerd maar is soms (bewust?) vaag. Ik vond nog deze info over de wagen:

Pour ce qui est de la Saab qui à dit qu'elle était sur les lieux. Quel témoin? Il n'y en à eu que deux et aucun n'a reconnu la Saab. Lors vous dites que la voiture était sombre cela ne veut pas dire qu'il s'agit d'une Saab.

Je ne veux pas vous convaincre et je n'ai aucun intérêt à vous contredire, mais je vous dit que la Saab utilisée à Nivelles n'a pas été vue sur le lieux des faits à Tamise.

Oui une Saab foncée à été vue à Tamise le jour des faits et cela a fait l'objet d'une enquête. Mais elle ne se trouvait pas sur le lieux des faits et pas au moment des faits. Je ne peux rien vous dire d'autre

Volgens lesommetdumonde waren er maar twee getuigen die de auto hebben gezien. De journalist van De Voorpost heeft er echter drie gevonden en één van die drie mensen zou mogelijk een Saab gezien hebben.

  • Hector Riské: Vlak voor zijn huis stond de auto van de gangsters. De man en zijn vrouw werden beschoten.

  • Frans De Bauw: Uitbater van het ijssalon naast de oprit van de fabriek. Werd gewekt door de schoten en zag de auto wegvluchten. Voor hem was het merk niet duidelijk.

  • Danny Heirbaut: Volgens hem was het een Saab.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

355

Re: Temse: 10 September

Een wagen komt tweemaal voor in de brutale actie te Temse, de eerste maal tijdens de actie en het wegrijden (eerste 2 getuigen) en een tweede maal is er een wagen met lichten die weer door de straat komt gereden (3de getuige?).

Er zit een heel groot doordenkertje in. En forumlid "top van de wereld" weet blijkbaar van meer. Denk aan wat Bultot zegt!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

356

Re: Temse: 10 September

Merovinger wrote:

Het is de pers (begonnen met Dupont) die jarenlang beweert dat het effectief om geheime vesten ging.

Voor zover ik heb kunnen nakijken, is dit nog voor Dupont begonnen.

(...) Enig houvast bij het speurwerk kan het feit bieden dat de kogelvrije vesten die uit het bedrijf werden gesloten volledig nieuw waren. Het ging om prototypes, ze waren nog niet op de markt. Dat geeft wellicht aan dat de inbrekers de situatie kenden.

Bron: De Voorpost | 16 september 1983

Merovinger wrote:

Bovendien heb ik vernomen, maar heb dit zelf nog niet kunnen nachecken, dat in de gouden gids uit de periode 1982-1983 de fabriek Wittock-Van Landeghem adverteerde met de vervaardiging van kogelwerende vesten.

In de Gouden Gids van 1983-1984 in ieder geval wel. Het is de eerste firma die onder de titel 'Militaire uitrusting' specifiek reclame maakt voor kogelvrije vesten (Gillets Pare Balles).

https://i11.servimg.com/u/f11/18/39/51/42/pages_10.jpg

https://i11.servimg.com/u/f11/18/39/51/42/wittoc10.jpg

Met dank aan Chronos van het tueries-forum.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Temse: 10 September

Ah voilà, zie je wel dat het soms simpeler kan zijn dan wat sommigen er van maken.

Merovinger wrote:

Een paar zaken die de feiten in Temse in een volledig ander daglicht brengen:

  • de Rijkswachtkazerne van Temse bevond zich in de Vrijheidsstraat op slechts 900 meter van de fabriek van Wittock-Van Landeghem;

  • de Rijkswachters zijn echter pas 45 minuten na de oproep ter plaatse gekomen. Waarom heeft dit zo lang geduurd?

Zelfs na 34 jaar is het mogelijk om nog antwoorden te vinden op sommige vragen. Het antwoord op de vraag waarom de rijkswacht er zo lang op gedaan heeft om ter plaatse te komen/geraken is ook hier vrij simpel. In die bewuste nacht van 9 op 10 september 1983 vond nl. de grote nachtelijke wandeltocht van het Waasland plaats. Die wandeltocht van 75 kilometer had de volgende route:

  • Start in Nieuwkerken

  • Vrasene

  • Beveren

  • Melsele

  • Kruibeke

  • Bazel

  • Rupelmonde

  • Steendorp

  • Temse Hollebeek

  • Temse Veldstraat

  • Temse Kettermuit

  • Belsele

  • Sint-Niklaas

  • Kleibeke

  • Nieuwkerken

Uittreksel uit de Voorpost van 26 augustus 1983:

http://nsm07.casimages.com/img/2017/08/24//17082401412514738715237206.jpg

Het is duidelijk dat de politie en rijkswacht druk in de weer zal geweest zijn om deze wandeling in goede banen te leiden. Mogelijks stonden er een aantal combi’s om veiligheids- en verkeersredenen opgesteld op bepaalde kruispunten langs het parcours. Na de oproep van de getuigen aan de Gasthuisstraat heeft een ploeg zich dus moeten vrijmaken van het wandelparcours en dat zal enige tijd gevergd hebben.

Om een beter beeld te krijgen van de situatie heb ik hieronder geprobeerd om grofweg de wandelroute te reconstrueren:

http://nsm07.casimages.com/img/2017/08/24//17082401412614738715237209.jpg
http://nsm07.casimages.com/img/2017/08/24//17082401412614738715237208.jpg

Voorts is geweten dat de daders na hun coup in de fabriek met hun wagen de Gebroeders Boellaan zijn ingereden. Verschillende getuigen hebben dit opgemerkt en de bedenking gemaakt dat dit een vreemde vluchtroute is om de expresweg te bereiken. Maar mogelijks stond er een wegversperring aan het kruispunt ten noorden van de Gasthuisstraat met de expresweg. Wel vreemd is dat bij een vlucht langs de Gebroeders Boellaan de daders net via de Vrijheidsstraat – waar zich de rijkswachtpost bevond – moeten gereden hebben om de expresweg te bereiken.

http://nsm07.casimages.com/img/2017/08/24//17082401412514738715237207.jpg

De vraag is nu natuurlijk of de daders op voorhand wisten dat die wandeling ging plaatsvinden en zij daarom bewust gekozen hebben om in die nacht te gaan inbreken in de fabriek? Of wisten ze dit niet en heeft dit hun vluchtroute toch wel enigszins in de war gebracht?

358

Re: Temse: 10 September

Merovinger wrote:

Het antwoord op de vraag waarom de rijkswacht er zo lang op gedaan heeft om ter plaatse te komen/geraken is ook hier vrij simpel. In die bewuste nacht van 9 op 10 september 1983 vond nl. de grote nachtelijke wandeltocht van het Waasland plaats.

Ik kan mij voorstellen dat zo'n evenement een impact heeft op de werking van de plaatselijke rijkswachtbrigade maar een reactietijd van 45 minuten op een inbraak met geweld is toch wel zeer traag. Niet dat ik de brigade van Temse wil beschuldigen van betrokkenheid of een complot maar is dit gegeven besproken tijdens één van de Bendecommissies?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Temse: 10 September

Of er was weinig rijkswachtpersoneel aanwezig die nacht omdat velen van hen zelf deelnamen aan de wandeltocht?

Re: Temse: 10 September

Merovinger wrote:

Betrapte inbrekers richten bloedbad aan te Temse – Huisbewaarder dood, buren beschoten, vrouw zwaargewond

Drie gemaskerde mannen hebben zaterdagochtend te Temse een bloedbad aangericht in het zeildoekbedrijf Wittock-Van Landeghem aan de Gasthuisstraat. Huisbewaarder Jozef Broeders (26), een amateurbokser afkomstig uit het Antwerpse, werd doodgeschoten met een jachtgeweer. Zijn echtgenote Linda Van Huffelen (25) werd eveneens beschoten en levensgevaarlijk gewond. Zij werd door de daders voor dood achtergelaten. De rijkswacht bewaakt de vrouw nu bestendig in het ziekenhuis. De twee kindjes van het echtpaar, Sharon (3 jaar) en Patricia (2 maanden), bleven ongedeerd.

Eén van de daders opende tijdens zijn vlucht het vuur op drie buurtbewoners, die gelukkig niet werden geraakt. Zij hadden van de schietpartij niets gehoord, maar keken toevallig vanuit hun slaapkamerraam naar de hen verdacht lijkende auto van de gangsters.

Het parket van Dendermonde staat voor een zware opgave. Men tast in het duister over de drijfveer van de moordpartij. Een afrekening of wraakneming wordt onwaarschijnlijk geacht. Wellicht gaat het om betrapte inbrekers. Mogelijk waren die uit op de moderne kogelvrije vesten, die het zeildoekbedrijf wil vervaardigen en waarvan een aantal prototypes verdwenen zijn.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/10//15081001171614738713497492.jpg

De bedrijfsgebouwen van de nv Wittock-Van Landeghem staan niet vlak langs de Gasthuisstraat te Temse, doch aan het einde van een lang oprit. Bij het bedrijf staat de conciërgewoning van Jozef Broeders en zijn echtgenote Linda Van Huffelen, afkomstig uit Merksem en Antwerpen. Voor twee jaar kwamen ze bij het bedrijf als huisbewaarders. Jozef Broeders bleef nog wel zijn beroep als schilder te Antwerpen uitoefenen.

Het jonge paar had twee dochtertjes. Jozef Broeders was ook amateurbokser, een sportieve vriendelijke jongeman. In nog niet opgehelderde omstandigheden, kwamen Jozef Broeders en Linda Van Huffelen zaterdagochtend tussen twee uur en halfdrie oog in oog te staan met drie gemaskerde kerels. Zij hadden een kap over het hoofd en twee droegen een geweer. Eén dader was gewapend met een .22 long rifle, de andere met een halfautomatisch herlaadbaar jachtwapen.

Aan het kantoor van het bedrijf, net naast de woning van de huisbewaarders, werd een ruit stukgeslagen. In de nabijheid werden ook enkele hulzen van de long rifle weergevonden.

Bron: Het Laatste Nieuws (voorpagina) | 12 september 1983

Hierbij het vervolg van het artikel:

Wellicht betrapte Jozef Broeders de inbrekers. Hij vluchtte nog zijn woning binnen, achtervolgd door de daders. Hij werd dood aangetroffen in de keuken. De man werd vermoord met verschillende schoten, van kortbij afgevuurd, zowel met het jachtgeweer als de long rifle.

Zijn echtgenote Linda Van Huffelen werd neergeschoten in de slaapkamer. Zij werd door zware hagel uit het jachtgeweer geraakt in het hoofd, terwijl schroot ook haar rechterhand verbrijzelde. De vrouw werd voor dood achtergelaten, maar leefde nog toen de hulpdiensten aankwamen. Zij onderging een spoedoperatie. De vrouw is er zeer erg aan toe en verkeert nog in levensgevaar. In het ziekenhuis wordt ze bestendig bewaakt door de rijkswacht. De moordende inbrekers gingen zo brutaal te werk, dat men vreest dat zij de vrouw nog naar het leven staan.

De twee kindjes van het echtpaar lagen nog in hun bedje, op het ogenblik dat de rijkswacht de woning betrad. Zij waren ongedeerd, al verkeerde het driejarige meisje in schoktoestand toen rijkswachtkapitein Alain Collier het kind, in een dekentje gewikkeld, naar het ziekenhuis bracht. “Niet doodschieten, niet doodschieten”, huilde het kind in het ziekenhuis. De twee kindjes werden later door de grootouders opgenomen.

De gebeurtenissen in en om de huisbewaarderswoning vormen slechts één luik van de angstwekkende nacht in de Gasthuisstraat. Ze kwamen ook het laatst aan het licht. De rijkswacht was aanvankelijk opgeroepen in verband met een schietpartij op straat. (*)

Eén van de daders - die met het jachtwapen - had aan de Gasthuisstraat buurtbewoners onder vuur genomen. De buurtbewoners hadden niets gehoord van de moordpartij in het zeildoekbedrijf, maar keken naar de auto, waarmee de gemaskerde mannen waren aangekomen.

Hector Riské (73) woont drie huizen van de oprit naar Wittock-Van Landeghem vandaan: “Indien mijn vrouw niet geroepen had dat ik me moest laten vallen, was ik dood geweest”, vertelt hij. Hector Riské is een oud-worstelkampioen en nog steeds veteraan-tuner. Zijn vrouw Joséphine Claus vertelt: “Rond halfdrie waren we alle twee even opgestaan. Ik keek door een kier van het overgordijn van de slaapkamer en zag voor het huis van onze buurvrouw een auto geparkeerd staan op het fietspad. Er was niemand te zien. Ik had argwaan. Een paar weken geleden werd hier in de buurt nog ingebroken.”

Plots zag het echtpaar een man opdagen met een kap over het hoofd en een geweer in de handen. Joséphine Claus: “Hij ging naar de autokoffer. Plots zag hij ons, hoewel het licht in de slaapkamer uit was. Laat je vallen, riep ik tegen Hector, terwijl ik onder de vensterbank dook. Dat is ons geluk geweest.”

Een schot uit het jachtgeweer brak inderdaad een handen groot gat in het slaapkamerraam, op de plaats waar het echtpaar net voordien had gestaan. Het zware schroot belandde in de zoldering van de slaapkamer, waarin de metaaldelen een tiental vingerdikke gaten boorden. Glassplinters vlogen door de kamer, kalk dwarrelde op het bed.

Buurvrouw weduwe Van Puyvelde was door het schot wakker geworden. Ook zij verscheen bij haar slaapkamerraam, terwijl de schutter op straat luid naar zijn trawanten riep (in welke taal konden getuigen niet verstaan). De weduwe werd eveneens beschoten maar kon ook tijdig wegduiken. Het raam ging aan diggelen, de gordijnen aan flarden.

Nog een huis verder was ook Frans De Bauw wakker geworden. Hij zag de twee andere daders in de auto duiken en de Gebroeders Boellaan inrijden, een woonwijk in, naast de begrafenisplaats van Temse. De auto van de daders was volgens de getuigen een donkergrijze Audi 100 of een Citroën CX.

Moeilijk speurwerk

De rijkswacht kwam snel ter plaatse maar de daders waren toen al verdwenen. (*)

Omdat er licht brandde in de kantoorruimte van het bedrijf Wittock-Van Landeghem, ging de rijkswacht erheen en ontdekte het bloedbad. Het parket van Dendermonde kwam ter plaatse, geleid door onderzoeksrechter Johan Serrus, substituut De Geest, de gerechtelijke politie van Aalst, een wetsgeneesheer en een wapendeskundige.

Uitgaande van de ongehoorde brutaliteit van de daders en het feit dat ze gemaskerd waren, dachten de speurders aanvankelijk aan een wraakneming of afrekening. Op het eerste gezicht leek er niets gestolen. Zaterdag werd in de loop van de dag evenwel ontdekt, dat uit het bedrijf een zevental kogelvrije vesten verdwenen waren. Het betrof prototypes van een nieuw product dat Wittock-Van Landeghem op de markt wilde brengen. De vesten waren nog niet in produktie. Men deed er nog proeven mee. Het is best mogelijk dat de moordenaars van het bestaan van die kogelvrije vesten op de hoogte waren en die wilden bemachtigen.

Jozef Broeders – zo leidt men af uit de sporen – betrapte hen in de kantoorruimte. Dat kostte hem het leven.

Bron: Het Laatste Nieuws (pagina 6) | 12 september 1983

(*) Volgens lesommetdumonde op het tueries-forum heeft een getuige de daders zien aankomen op het terrein en meteen de rijkswacht verwittigd. Diezelfde getuige zou de rijkswachters hebben zien aankomen. Weliswaar zou volgens lesommetdumonde het 45 minuten geduurd hebben vooraleer de interventieploeg van de rijkswacht op de site aankwam. Zie deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com en deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com en deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com en deze post » tueriesdubrabant.winnerbb.com.