Re: Wollen mantel

Nog een afbeelding van de gevonden mantel.

http://tipi-bookshop.be/wp-content/uploads/2015/05/Jan-Rosseel-Belgian-Autumn.-A-Confabulated-History-4.jpg

Bron: Belgische Herfst | Jan Rosseel

Re: Wollen mantel

Ben wrote:

Het zou wel eens dit type jas kunnen zijn. David herkent hem als degene die de dader droeg:

De foto van de wollen mantel op het forum was even slikken! Dat is hem, de zilveren knopen waren mijn trigger. Door de tijd waren de knopen in mijn gedachten verdwenen. Nu ik ze zie, komt het zeer duidelijk terug. Niet iedereen had zo een jas aan, maar de grootste droeg er zo een. Ze kwam trouwens juist boven de knie uit. Vandaar dat zijn schoeisel zeer duidelijk op te merken was (hoge zwarte botten).

Ik neem aan dat onderstaande foto een idee geeft van wat David gezien heeft, al zullen het niet de juiste laarzen zijn.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/3b/15/18/3b1518310d09228f6b7079a0859e8bd4.jpg

53

Re: Wollen mantel

Die foto van Rosseel... Prachtig.

54

Re: Wollen mantel

Un long manteau évoquant Matrix

Sans hésitation l'une des pièces à conviction les plus spectaculaires conservée par la Cellule Brabant Wallon: une gabardine, sorte de longue capote sombre tombant sous les genoux, évoquant - bien avant la sortie du film - les longs manteaux de cuir que le public a pu voir dans Matrix. Différence cependant: celui-ci est en laine.

Tout au long des tueries, de mi-1983 aux bains de sang de l'automne 1985 aux Delhaize de Waterloo (*), Overijse puis à Alost, les témoins ont décrit des auteurs portant ce qu'ils pensaient être des lodens: c'était ce long manteau qui fut repêché en novembre 1986 dans le canal à Ronquières. Par déduction, les enquêteurs pensent que cette gabardine n'appartenait pas au Géant mais plus probablement à celui des trois ou quatre auteurs qu'ils appellent pour l'instant Monsieur Tueur, l'individu auquel ils attribuent d'ailleurs la plupart des victimes, bien plus qu'à Géant.

A ce jour, même la provenance du vêtement n'a pu être établie. Il n'a pas été retrouvé intact: les manches avaient été découpées. C'est un manteau de taille 56 ou 58, dans les tons gris très foncés à noir, pourvu de poches manchons verticales et d'un double boutonnage (avec chaque fois trois boutons).

Question: quelqu'un peut-il se souvenir de ce vêtement qui ne court pas les rues? D'un homme qui le portait au début des années 1980? Qui pourrait l'avoir fabriqué?

Attention: la taille mentionnée - 56 ou 58 - n'indique pas que son utilisateur avait forcément cette taille. En effet, les tueurs portaient sous les manteaux des vestes pare-balles qui les épaississaient. Ils avaient volé ces vestes le 10 septembre 1983 - exactement vingt ans demain... - chez un spécialiste, Wittock-Van Landeghem, à Tamise. Un des gilets pare-balles est également conservé à Jumet: nous avons eu la possibilité, hier, de l'examiner...

Bron: La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 9 September 2003

(*) Niet Waterloo maar Eigenbrakel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Wollen mantel

Ben wrote:

Attention: la taille mentionnée - 56 ou 58 - n'indique pas que son utilisateur avait forcément cette taille. En effet, les tueurs portaient sous les manteaux des vestes pare-balles qui les épaississaient.

Dat is een pure veronderstelling van de journalist. Nergens zijn er getuigen die melden gezien te hebben dat de daders effectief kogelwerende vesten droegen. We kunnen dit enkel maar vermoeden maar kunnen daar niet zeker van zijn.

56

Re: Wollen mantel

Het klopt dat het een veronderstelling is, maar het is een logische veronderstelling. Het is onlogisch om kogelvrije vesten te stelen en ze daarna niet te gebruiken. Zeker als je kijkt naar de feiten die de Bende heeft gepleegd na de overval in Temse. Ze waren vaak zo bloedig dat een confrontatie met de politie een reële mogelijkheid was. In Aalst en Beersel is er sprake van daders van het "type body-building". Is dat omdat ze effectief zo breed en struis waren of omdat er onder hun kleren nog een kogelvrije vest verscholen zat?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Wollen mantel

LEO wrote:

Zijn er bewijzen dat zulke jas gedragen werd bij de overvallen.

Bewijzen niet maar wel de volgende getuigenissen:

Beersel

Lange regenjassen

De heer Bellemans, onderzoeksrechter te Brussel, verzoekt het volgende bericht te verspreiden, in verband met de overval op de supermarkt te Beersel, van vrijdag 7 oktober.

Over de daders is het volgende geweten: zij waren met drie en Franstalig, zij droegen carnavalmaskers. Twee daders waren ongeveer 1m90 lang terwijl de derde ongeveer 1m75 lang was. De daders waren in lange regenjassen gekleed en verplaatsten zich met een zwart voertuig, een Volkswagen Golf van recent model, waarvan de nummerplaat bestond uit vooraan de letter A en op de derde plaats de letter N.

Alle personen die getuige waren van de feiten of die inlichtingen kunnen verstrekken over de daders worden verzocht zich in verbinding te stellen met de gerechtelijk politie van Brussel, de rijkswacht van Halle of bij de dichtst bijgelegen rijkswacht of politie.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 oktober 1983

Overijse

Eén ‘grote overvaller’

Mark Ghekiere kon ons een zeer precieze beschrijving geven van de gangster die zijn vriend Luc Bennekens als gijzelaar meenam:

“De erg grote man was gekleed met een lange zwarte mantel, vooraan dichtgeknoopt met zilveren knopen. Hij droeg een zwarte hoed, waaronder een muts die slechts tot de neus reikte en de mond vrijliet.”

Deze grote overvaller was ook in Eigenbrakel gemeld.

Bron: Het Laatste Nieuws | 30 september 1985

Aalst

Ben wrote:

Het zou wel eens dit type jas kunnen zijn. David herkent hem als degene die de dader droeg:

De foto van de wollen mantel op het forum was even slikken! Dat is hem, de zilveren knopen waren mijn trigger. Door de tijd waren de knopen in mijn gedachten verdwenen. Nu ik ze zie, komt het zeer duidelijk terug. Niet iedereen had zo een jas aan, maar de grootste droeg er zo een. Ze kwam trouwens juist boven de knie uit. Vandaar dat zijn schoeisel zeer duidelijk op te merken was (hoge zwarte botten).

Ik blijf het merkwaardig vinden dat de opgeviste jas in Ronquières ontdaan is van mouwen en knopen. Ik zie hier maar één reden voor: die knopen en mouwen of borduursels op de mouwen kunnen tot identificatie van de daders leiden en moesten er dus af vooraleer de jas in het kanaal gegooid werd.

58

Re: Wollen mantel

LEO wrote:

De jas komt vermoedelijk uit een Legerstock of dump.

Dat de knopen verwijderd zijn heeft misschien te betekenen dat het knopen waren met een militaire beeltenis (bv. het Belgische leeuwtje) dat toen de jassen sierde. Dat de mouwen verwijderd zijn kan te maken hebben dat er militaire rangtekens op genaaid geweest waren waarvan de stiksels nog te zien waren.

Verder heb ik geen benul voor wat de vele veiligheidsspelden zouden gediend hebben.

Re: Wollen mantel

LEO wrote:

Dat de knopen verwijderd zijn heeft misschien te betekenen dat het knopen waren met een militaire beeltenis ( bv. het Belgische leeuwtje) dat toen de jassen sierde .

Dat de mouwen verwijderd zijn kan te maken hebben dat er militaire rangtekens op genaaid geweest waren waarvan de stiksels nog te zien waren .

Wel dat denk ik dus ook. Of een buitenlandse.

LEO wrote:

Verder heb ik geen benul voor wat de vele veiligheidsspelden zouden gediend hebben .

Het is al laat hé wink.  Die veiligheidsspelden zijn er door de speurders opgezet. De opgeviste mantel was eigenlijk in stukken. Om het globale beeld van de jas te krijgen, hebben de speurders de lappen aan elkaar moeten spelden.

60

Re: Wollen mantel

't Is niet waar hé .... Nu ga ik slapen. smile