In Aalst is de aanslag van de Bende Van Nijvel op de Delhaize aan de Parklaan herdacht. Op 9 november 1985 maakte de Bende daar acht dodelijke slachtoffers. De herdenking vond plaats op de begraafplaats van Aalst. Meer » www.tvoost.be

12

Koen Geens: "Mysterie Bende van Nijvel kan opgelost worden"

Aalsters burgemeester Christoph D'Haese en minister van Justitie Koen Geens geloven dat de zaak rond de Bende van Nijvel opgehelderd zal worden. D'Haese hoopt op meer aanwijzingen dankzij geraffineerde onderzoeksmethodes. Hij denkt ook dat mensen binnenkort toch nog zullen praten na jaren van zwijgen. Dat heeft hij vanochtend gezegd op de jaarlijkse herdenking. Het is vandaag exact 31 jaar geleden dat de Bende van Nijvel een gruwelijke overval pleegde op de Delhaize in Aalst. Daarbij stierven 8 mensen.

Bekijk het videoverslag hier » www.nieuwsblad.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De toespraak die Koen Geens, minister van Justitie, vandaag op de herdenkingsplechtigheid heeft gehouden:

Geachte burgemeester, vertegenwoordigers en vooral beste overlevenden en families van degenen die we verloren op die noodlottige dag(en) in (Nijvel, Eigenbrakel, Overijse en) Aalst,

Het is een eer om bij jullie te zijn op deze dag. Een dag die voor jullie in het bijzonder nog steeds moeilijk om dragen is en die gewrochten zit in het collectieve geheugen van ons land. 

31 jaar mag dan lang geleden lijken, voor de families die die dag een stuk van hun hart verloren, kan ik me inbeelden dat dit soms lijkt als de dag van gisteren.

Misschien is het de herinnering aan een laatste kus gegeven aan een echtgenoot, of de laatste afscheid van een moeder of vader, een zus of een broer. Het zich afvragen hoe hun leven zich zou hebben ontvouwd, hoe hun dromen vorm zou hebben gekregen. Ik ben er me van bewust dat geen woorden of daden ooit echt de pijn van hun afwezigheid kunnen uitwissen.

Een pijn die nog dermate verhevigd wordt door de wetenschap dat tot op vandaag niemand berecht is voor de vreselijke misdaden die zovele gezinnen in rouw heeft gedompeld. Gerechtigheid is niet geschied.

U weet dat ik vorig jaar de verjaringstermijn voor zware misdrijven heb verlengd van dertig naar veertig jaar. 
Ik besef dat sommige families liever hadden gezien dat het onderzoek zou worden afgesloten en ik heb alle begrip voor hun verzuchtingen tot rust. Als maatschappij kunnen we echter niet toelaten dat dergelijke zware misdaden onbestraft blijven.

In de Kamer werkt men ondertussen aan een wettelijke regeling van spijtoptanten. Spijtoptanten zijn personen uit het criminele milieu die bepaalde zware misdrijven aangeven of meewerken aan het onderzoek, in ruil voor een verval van strafvordering, strafvermindering of –uitsluiting of betere strafuitvoerings-modaliteiten. 

De zowat laatste strohalm van de speurders is dat iemand naar voren zou komen en licht op de zaak zou werpen. Een regeling voor spijtoptanten kan daar aan meehelpen. Ik besef dat dit alles flinterdun is en hoedt me om over enige hoop te spreken, maar we mogen de mogelijkheid op enige doorbraak niet teniet doen. Weet dat het vanuit een oprechte betrachting voor gerechtigheid en menselijkheid is dat ik ook deze wettelijke regeling zal steunen.

Niets brengt jullie geliefden terug, niets wist de schaamte uit van 31 jaar straffeloosheid. Rouwen gaat nooit over. De pijn en het verdriet gaan nooit weg, rouwen stopt nooit. Wel kan je het een plaats trachten te geven. 

We herinneren ons vandaag de 28 levens die zo wreed werden weggerukt. We herinneren, eren en komen samen in stilte of gebed om nooit te vergeten zij die immer in ons hart gesloten zijn.

Ik dank u.

Ben wrote:

Bekijk het videoverslag hier » www.nieuwsblad.be

Op het monument is er een foto. Wie is dat? Dank u.

15

Herdenking Aalst 9/11/17

Hallo allemaal,

Reeds enkele jaren richt ik een klein herdenkingsmoment op de parking van Aalst in, ook dit jaar willen we even stilstaan voor de
gebeurtenissen, nu 32 jaar geleden.

Samenkomst om 19.00 uur.

In de hoop jullie talrijk te mogen ontmoeten.

Raf

16

Gezien de zeer talrijke ontwikkelingen van de laatste dagen en weken, toch even een herinnering. Wij komen nu reeds in de voormiddag samen aan het monument op de begraafplaats, en in de avond aan de Delhaize.

In de hoop jullie talrijk te mogen begroeten.

Niet vergeten, morgen is de herdenking.

Kumbaya, it never hurts to help !

18

Ik sta alvast klaar op parking Delhaize.

19

Dank aan iedereen die aanwezig was.
Wat heben we geleerd ?

Dat we op dit forum kort bij de waarheid zitten.
Dat bepaalde topadvocaten minder van het dossier kennen als wij allemaal van Chinees.
En we zeer zeker nog niet aan de laatste leugen toe zijn.

Tot volgend jaar