Re: Waver: 30 September

Une dizaine de pistes suivies par les enquêteurs après les fusillades de Wavre et Hoeilaart

L’enquête relative au hold-up sanglant de Wavre et à la fusillade de Hoeilaert qui a suivi jeudi dernier, n’a pas sensiblement progressé au cours du weekend. On sait que la voiture retrouvée incendiée dans la forêt de Soignes, douze heures après les événements de Wavre, avait été volée au mois de mai à Lembeek, plus précisément sur le parc d’un garage automobile où elle était exposée. Ce véhicule n’avait jamais été immatriculé et les bandits espéraient sans doute, en faisant disparaître toute trace (y compris les numéros de moteur et de châssis) retarder le travail de la police.

Une dizaine de pistes sont actuellement suivies, parmi lesquelles celles des deux évadés de Lantin, Anthemus et Royen. Des vérifications sont effectuées et l’on tente notamment d’identifier les véhicules suspects qui auraient pu servir de relais aux gangsters. Parmi ces véhicules, une Mercedes dont le propriétaire a été retrouvé et interrogé, mais lui aussi a été mis hors de cause.

Trois réactions à noter aussi après cette double fusillade au cours de laquelle un policier a été tué et deux gendarmes blessés.

Celle du syndicat national du personnel de la gendarmerie et du syndicat de la police qui constatent que, depuis près de six ans, les ministres de l’Intérieur et de la Justice n’ont pas encore examiné le mémorandum relatif à la protection de la population et à la sécurité des policiers et des gendarmes. Les deux organisations exigent aussi la convocation du comité interministériel ‘Sécurité violence’ et demandent à y être représentés.

Réaction également d’Infor-Justice dont le président M. Payfa estime que le pouvoir judiciaire doit agir avec plus de fermeté.

Enfin le procureur du roi de Nivelles et le juge d’instruction chargé du dossier demandent que des éléments relatifs à la progression de l’enquête ne soient pas publiés sans leur accord.

Dans cette affaire cependant, une erreur de base a été commise par le parquet de Bruxelles qui a déclenché l’état d’alerte aussitôt connue l’attaque à main armée de Wavre et la fusillade de Hoeilaert, et qui a levé l’ensemble du dispositif ce jour-là vers 12h10 déjà, convaincu du fait que les trois suspects appréhendés à bord d’une Jaguar étaient bien les auteurs du hold-up sanglant. Il fallut plusieurs heures pour que l’on se rende compte que ces personnes n’avaient rien à voir avec les événements dramatiques qui s’étaient produits le matin. Mais l’on peut croire que si le parquet avait maintenu cet état d’alerte et si, au fil des heures, la surveillance s’était faite plus discrète, les forces de l’ordre auraient pu repérer la Volkswagen Santana bleue que les bandits ont ramenée peu après 22 heures en forêt de Soignes pour y mettre tranquillement le feu.

Bron: Le Soir | René Haquin | 5 oktober 1982

302

Re: Waver: 30 September

Waver is in mijn ogen zeker nog op te lossen, en in het verlengde ook Nijvel.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

303

Re: Waver: 30 September

Met de kogelhuls uit de 9mm(2) en de andere rebus-elementen rond Waver die achtergelaten worden, is er een element dat wat op de achtergrond geraakt is. Dit zijn de Zweedse papieren in de Santana, aan die papieren komt men niet zomaar en die geraken daar niet per toeval in. Het is ook niet per toeval dat een kogelhuls uit de 9mm(2) met een link naar Oostende wordt achtergelaten door de daders. Zouden de duistere zaken van Rossair en omgeving er iets mee te maken hebben?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

304

Re: Waver: 30 September

Met alle details van de ochtend, het verloop van de dag, de persoonsbeschrijvingen en de robotfoto's en andere elementen kom ik logischer uit op 2 wagens.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Waver: 30 September

Ben wrote:

Toen na de moord op FN-handelsvertegenwoordiger Juan Mendez de eerste foto's van de wapenhandelaar en van Madani Bouhouche opdoken in de media herkenden getuigen van de raid in Waver Mendez of Bouhouche. Herkenningen zijn broos, en deze waren laat, maar het bleef er niet bij.

Een half uur voor de overval bij Dekaise stopte een blauwe Santana met Franse nummerplaat in de Kroonlaan in Elsene ter hoogte van nummer 83, een eclectisch burgerhuis uit de 19e eeuw met een koetspoort naar het achterhuis, 83a. Een grote man stapte uit en ging de poort binnen, terwijl de chauffeur aan het stuur bleef zitten. De passagier kwam weer buiten met een zak, die hij in de kofferruimte gooide.

Een vrouw die er stond te wachten, hoorde de klank van metaal. Ze meldde zich later bij de politie toen ze de chauffeur, een goedgeklede man, herkende in de robotfoto die kort na de hold-up werd verspreid. Het proces-verbaal van haar verhoor kwam terecht op het bureau van commissaris Fredo Godfroid bij de gerechtelijke politie van Brussel. Er gebeurde een huiszoeking op nummer 83, maar niet in het achterhuis. Juist dat adres van het achterhuis, 83A, stond in de agenda van Madani Bouhouche. De naam Stillemans stond erbij genoteerd. Het was de naam van een man die er niet woonde.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Die man woonde daar misschien niet maar had er wel ooit een bedrijf.

Ondernemingsnummer: 0852.986.623
Status: stopgezet sinds 22 juni 1989
Rechtstoestand: stopzetting activiteit natuurlijke persoon - sinds 22 juni 1989
Begindatum: 1 oktober 1950
Maatschappelijke Naam: Stillemans, William sinds 1 oktober 1950
Adres: Kroonlaan 128 1050 Elsene

Nummer van de vestigingseenheid: 2.106.083.992
Adres van de vestigingseenheid: Kroonlaan 128 1050 Elsene sinds 1 oktober 1950

Nummer van de vestigingseenheid: 2.106.084.091
Adres van de vestigingseenheid: Kroonlaan 83A 1050 Elsene sinds 1 juni 1965

De krant Le Soir van 27 juni 1989 meldt het overlijden van William Stillemans, 62 ans, rue aux Racines 42, 1440 Braine-le-Château (zie » Google Maps). Gezien het einde van de activiteiten van het bedrijf op 22 juni 1989 is de kans heel groot dat het hier om dezelfde Stillemans gaat.

Zouden de notities op de papiersnippers die gevonden werden in het Zoniënwoud nabij de uitgebrande Santana dan ook niet gewoon een wegbeschrijving kunnen zijn vanuit Brussel naar het adres van de woonst van William Stillemans vlakbij de Pilori van Kasteelbrakel? De Santana werd vóór de feiten bij Dekaise opgemerkt ter hoogte van de Kroonlaan 83. En het adres van de woonst van Stillemans in 1989 bevindt zich nabij de beschrijvingen die genoteerd werden op de papiersnippers.

Voorlopig heb ik nog geen informatie gevonden over de activiteiten van dat bedrijf of van Stillemans.

Re: Waver: 30 September

Burgerwoning in de Kroonlaan 83 in Elsene. De garage werd gehuurd door William Stillemans, invoerder van Suzuki en BMW motoren.

Bron: Guy Bouten | 2015

307

Re: Waver: 30 September

Een vermoedelijk huidig familielid uit 's Gravenbrakel staat nogal dicht bij de familie Ickx (de autopiloot), dewelke op haar beurt ... maar verder niet veel te vinden over die William Stillemans.

Re: Waver: 30 September

vleermuisje1971 wrote:

Burgerwoning in de Kroonlaan 83 in Elsene. De garage werd gehuurd door William Stillemans, invoerder van Suzuki en BMW motoren.

Bron: Guy Bouten | 2015

Als bovenstaande info klopt van Guy Bouten kan er dan een link zijn tussen Stillemans en Jadot? Zie de volgende posts:

K& wrote:

Jadot nam deel aan autokoersen met Suzuki's. Wie importeerde Suzuki in 1982-1983?

Raf wrote:

K&, dit was en is nog steeds de firma Alcopa. Zij introduceerden Suzuki in 1978. De firma heeft verschillende locaties, Halle, Strepy-Bracquenies en een aantal in het Antwerpse.

309

Re: Waver: 30 September

freelance1603 wrote:

Voor iemand die naar zijn eigen zeggen niets met de overval te maken had, was Bouhouche opvallend goed op de hoogte van de gebeurtenissen. De dag van de overval bij Dekaise waren Bouhouche en Beijer niet gaan werken: de ene was ziek, de andere had een dag vrij. 'Ik heb daar niets mee te maken', zei Bouhouche. ''Hoe zou ik die overval gepleegd kunnen hebben? Dekaise zou me toch dadelijk hebben herkend.'

Klinkt bekend.

Re: Waver: 30 September

De vluchtroute van de daders na de feiten in Waver tot aan het kruispunt Koldam » Youtube