311

Re: Overijse: 27 September

Op het Franse forum werd deze informatie al vermeld in 2007. Het kwam uit de woorden van Graindorge:

"Si mes souvenirs sont bons, Graindorge expliquait que lors d'une attaque en 1985 des gendarmes ont demandé l'autorisation de poursuivre la gti avec leur Porsche mais qu'ils ne l'ont jamais reçu."

312

Re: Overijse: 27 September

Onbegrijpelijk dat belangrijke informatie jaren later opduikt. Niettegenstaande het bijzonder nuttig kan zijn in het onderzoek. Bandopnamen bij de 906 radiokamer werden wel eens meer opgevraagd in opdracht van de Procureur of onderzoeksrechter. Men had destijds ook nog de 901 centrale van de Rijkswacht. Ik huiver ervan dat men toch steeds in die anonimiteit wenst te vertoeven. Waarin vermeldingen waar men in de onmogelijk is om eventueel op door te vragen.

Re: Overijse: 27 September

Dinsdag zei advocaat Jef Vermassen op een Brussels debat dat hij een anonieme brief kreeg van een ex-rijkswachter met nieuwe informatie. De man en zijn collega’s mochten in 1985 na de overvallen op de Delhaizes in Eigenbrakel en Overijse de achtervolging niet inzetten met hun Porsches.

“Die informatie zit in het dossier en is onderzocht”, zegt De Valkeneer. Dat blijkt te kloppen. Onder andere de Franstalige krant La Dernière Heure schreef er al over. Het blijft onduidelijk wat we ervan moeten geloven. “Anderen spreken flagrant tegen dat ze van hogerhand niet in actie mochten komen”, zegt De Valkeneer. Die wil geen polemiek, maar sneerde toch voorzichtig naar Vermassen. “Meester Vermassen had die zogezegde nieuwe informatie alvast niet op voorhand bij ons afgetoetst.”

Zie » Nieuws

314

Re: Overijse: 27 September

Leon Finné had 91.000 frank op zak toen hij werd doodgeschoten, de krantenwinkel was niet open toen de aanslag plaatsvond, het is dus niet zo dat hij een krant kwam halen. Ook een heel belangrijk gegeven is dat de aanslag in Overijse onlogisch lang geduurd heeft. En dat men weinig moeite gedaan heeft om de eerstelijns getuigen te ondervragen, een doordenkertje.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

315

Re: Overijse: 27 September

We noteerden de aanwezigheid van Torrez Guido, Kol. Rijkswacht, tijdens deze overval. Was tijdens de overval vergezeld van zijn echtgenote met kinderen. Bij de oprichting in 1972 was betrokkene 5 jaar lid bij de groep Diane. Werkte nadien op de Generale staf nog nauw samen met de groep Diane.

Op dinsdag 25 oktober 1988 werd hij opgeroepen als zijnde getuige voor de bendecommissie. Men noteerde dat Torrez stilzwijgend was op een aantal cruciale vragen. Ging ervan uit dat men het wist uit de pv's van zijn verhoor.

Commissievoorzitter Bourgeois had gemeld zeer dankbaar te zijn indien Torrez nadien alsnog contact zou opnemen met bijzondere bijkomende informatie.

In deze omstandigheden leek mij de opdracht tot een nieuwe grondige ondervraging eerder prioritair dan dankbaarheid uit te spreken voor eventuele bijkomende informatie. Zulke uitspraken van dankbaarheid beoogt niet tot enige professionaliteit. De houding van Torrez lag dan ook binnen de normale verwachtingen dat hij zich niet meer zou aanmelden met informatie omtrent een aantal cruciale vragen.

Wat Finné voordien meedeelde aan de uitbater van de krantenwinkel, werd ook vernomen door Rijkswachtkolonel Vernaillen die het terloops meedeelde aan de bendecommissie. Het is net die informatie dat ook door andere getuigen ter spraak is gebracht. Het gaat aan sommige personen ook voorbij wie er wel degelijk 'zenuwachtig' gedrag vertoonde vanuit de politieke wereld. Begrijpelijk dat dit gedrag voortvloeide aan feiten die zich voordeden dat ik in mijn hypothese zal weergeven. Opvallend was ook de houding van een politieke partij. Voor alle duidelijkheid verwijs ik niet naar Vanden Boeynants.

Re: Overijse: 27 September

Gol en Nothomb akkoord met centralisatie – Ook dossier Overijse naar parket Nijvel

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Gol en Nothomb, hebben vrijdagmiddag [4 oktober 1985] volgende mededeling gedaan in verband met de misdaden gepleegd te Eigenbrakel en Overijse. Op de vraag van de minister van Justitie heeft de procureur-generaal bij het Hof van Beroep te Brussel laten weten dat hij de nodige maatregelen genomen heeft opdat het onderzoek in deze aangelegenheid van nu af aan zou worden gecentraliseerd en toevertrouwd aan de procureur des Konings en de onderzoeksrechter te Nijvel. De raadkamer te Brussel heeft heden een beschikking in die zin verleend.

Bron: Het Laatste Nieuws | 5 oktober 1985

Re: Overijse: 27 September

Weerzinwekkende moordlust – Acht onschuldigen afgemaakt zonder motief – Parket: waarschijnlijk zelfde bende op twee plaatsen – Procureur: geen gangsters uit het milieu – Is de ‘bende van Nijvel’ terug?

Acht onschuldige doden. Onder hen een jongen van amper 14. Woorden schieten tekort om de gruwel te beschrijven die een bende meedogenloze moordenaars vrijdagavond heeft veroorzaakt in en om de warenhuizen Delhaize te Overijse en Eigenbrakel. De slachtoffers werden zonder motief afgemaakt. Ze waren klanten, toevallige voorbijkomers.

Van een echt spoor van de daders was zondagavond nog geen sprake. Het gerecht staat immers voor een bijzonder moeilijke opdracht, want dit type koudbloedige killers neemt zelfs de ‘gebruikelijke regels’ niet in acht die het misdadigersmilieu anders kent. Het gaat nu om een vorm van terreur die steunt op een weerzinwekkende moordlust.

Aan de hand van getuigenissen groeide in de loop van het weekeinde stilaan de overtuiging dat de daders van Overijse en Eigenbrakel dezelfde zijn. De twee overvallen vertonen immers te veel overeenkomsten: één opvallend grote overvaller, gebruik gijzelaars, in het wilde rondschieten om de klanten en het personeel angst in te boezemen, niet terugdeinzen om meermaals te doden om de vlucht veilig te stellen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 30 september 1985

318

Re: Overijse: 27 September

Overijse, woonplaats van de man Staatsveiligheid rechtover Delhaize geburen waren. Moenselaar (vermoedelijk zo gespeld) een van de huurders loods in Hoeilaart, ouderlijk huis schuin over Delhaize Overijse. Onderzoek dat heel ver weg zit zegt dat deze een van de overvallers was op Overijse en daar ging schuilen. Getuige zei: "het was geen GTI maar Renault turbo waar ze mee reden", Moenselaar had er 3 staan in de loods die hij huurde. Op moment van opheldering en reconstructie paar jaar later is heel deze handel in de doofpot beland, het bleek om de bende te gaan maar niet om degene die Aalst overviel. De verhuurder van de loods vertelde dat alles opgelost was in 1987, alle namen uit het dossier kwamen in de loods voor vergaderingen. Alles begint en stopt in de loods van Hoeilaart. Oude man vertelde alles op zijn laatste dag, hij was palliatieve patiënt. Familie beloofde alle docu over te maken, tot nog toe niks ontvangen. Angst! Lijd hun nog altijd tot praten.

319

Re: Overijse: 27 September

Juist! Hoe de vork aan de steel zit is niet geheel duidelijk. Wat voor mij wel duidelijk is, is dat via Latinus er linken zijn naar andere groepen/organisaties die WNP willen gebruiken om de Staatsveiligheid met Smets en Raes in opspraak te brengen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

320

Re: Overijse: 27 September

En die loods noemden ze l'atelier. De werkplaats. "Demain 9 heures dans L'atelier ..."