21

Re: Securitas

Jacques Maudoux mailt me. "Na lectuur van uw boek heb ik een paar opmerkingen. Suite à ene conversation privé en 1985 j’ai pu croire que le directeur administratif de Secourais de l’époque voyait d’un trés bon oeil l’application de la Stratégie de la Tension dans notre pays et même qu’il faisait du recrutement. Or plusieurs anciens de services secrets ont participé à la formation du personnel de Securitas. Quand Albert Raes, le chef de la Sûreté, déclare que dans l’affaire des Tueurs du Brabant, il a été confronté à une organisation qui utilisait des techniques de services secrets, ne peut-on penser à cette société de surveillance et de transport de fonds?"

"Ik wil er u verder op wijzen dat André Moyen, lid van de militaire contraspionage en een van de gewezen voormannen van Gladio, in 1962 het Belgische securitasfiliaal heeft opgericht. U weet dat de bende van Patrick Haemers in de jaren tachtig verscheidene Securitastransporten heeft overvallen. Een deel van de buit was bestemd voor de Italiaan Elio Ciolini. Dat is later door Philippe Lacroix bevestigd. Ciolini was lid van de Italiaanse loge P2 en medewerker van de Franse geheime dienst en de CIA. Hij verbleef tussen 1985 en 1991 in ons land en logeerde bij de grootmoeder van Thierry Smars, een lid van de bende-hammers."

"In 1986 werd Smars vermoord. Toevallig staat er in de akte van beschuldiging tegen bende-hammers niets over de betalingen aan Ciolini, hoewel ik hierover enkele pv’s in mijn bezit heb. Hetzelfde gebeurde met de verklaringen van vader Achille Haemers. Il disait que son fils Patrick travaillait pour une organisation puissante de fout dangereux, mais ceci n’est jamais mentionné dans l’acte d’accusation."

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Securitas

Hierbij een uitgebreid overzicht uit 1998 van de historiek van de bewakingsfirma's in België en de wijzigingen aan de wetgeving hieromtrent: Les entreprises de gardiennage et de sécurité » www.cairn.info (PDF)

Re: Securitas

Bij Securitas in Hasselt: bewakingsdienst overvallen - buit 30 miljoen francs

Drie of vier mannen hebben gistermorgen rond 5.00 uur een spectaculaire overval gepleegd op het hoofdkantoor van de bewakingsdienst Securitas aan de Luikersteenweg in Hasselt. Ze zijn er met een bedrag van 30 miljoen Belgische francs (ongeveer anderhalf miljoen in Nederlands geld) in papieren geld en met de pistolen van de drie overvallen inspecteurs van Securitas vandoor gegaan. Tot nu toe heeft de Belgische politie nog geen spoor van de rovers.

Toen de drie inspecteurs van de bewakingsdienst gistermorgen rond 5.00 uur in het kantoor van de maatschappij arriveerden stonden ze plotseling oog-in-oog met drie of vier gewapende overvallers. Ze werden onmiddellijk van hun wapens ontdaan en vervolgens gedwongen de kluizen te openen. De rovers hadden alleen oog voor papieren geld; een paar miljoen francs pasmunt lieten ze ongemoeid. De bewakers werden vervolgens gedwongen het geld naar een bestelwagen te dragen. Toen dat naar de zin van de rovers keurig was afgedaan werden ze met handboeien aan de radiatoren van de verwarming geketend. Ze konden alleen horen dat de overvallers wegreden. Eén van de inspecteurs slaagde er na veel werk in zich te bevrijden en de politie te alarmeren. Een grootscheeps onderzoek leverde maandag niets op.

Securitas is gespecialiseerd in het afhalen en bewaren van geld van grote warenhuizen en banken. Het bedrijf heeft veel kantoren in heel België en geniet veel vertrouwen. Dat er gistermorgen zo veel geld in huis was kwam vooral ook omdat de ontvangsten van de warenhuizen pas zaterdagavond na sluitingstijd werden afgehaald en opgeslagen bij Securitas. Bovendien lag er veel baar geld omdat de banken vroeg op maandagmorgen bevoorraad moesten worden.

Bron: Limburgsch Dagblad | 20 april 1982

24

Re: Securitas

Geldtransporten van Securitas waren tijdens de jaren '80 vaak het doelwit van gangsters. Daarbij werden vaak grote sommen geld gestolen.

Drie verdachten voorgeleid in Brussel

Op diverse plaatsen in Vlaanderen hebben rijkswacht en gerechtelijke politie, waaronder de onlangs opgerichte 23e brigade, huiszoekingen verricht in het kader van een grootscheeps onderzoek betreffende een lange reeks overvallen op geldtransporten van de bewakingsfirma Securitas.

In Brussel werden drie personen opgepakt. Ook zijn wapens en twee gestolen auto's gevonden. Er werd een revolver aangetroffen, die gestolen werd van een Securitas-bewaker tijdens de hold-up op 17 november 1987 in Watermaal-Bosvoorde.

De gearresteerden ontkennen hun betrokkenheid bij overvallen op Securitas. Vandaar dat ze alleen nog maar van heling worden beschuldigd. Onderzoeksrechter Laffineur moest het drietal gisterenavond nog ondervragen.

Bij de speurders wordt er van uitgegaan dat wellicht drie verschillende bendes de overvallen op de geldtransporten van Securitas hebben gepleegd. Een bende had het ondermeer op Securitas in Antwerpen gemunt en voorst was een bende bedrijvig in Limburg. Vermoedelijk de zwaarste jongens sloegen hun slag in het Brusselse.

Securitas werd de voorbije jaren van meer dan 100 miljoen beroofd. Sommige hold-ups waren moorddadig. Zoals in Leerbeek-bij-Ninove waar op 17 juli 1986 twee gangsters een 24-jarige Tubekenaar, in dienst bij Securitas, koelbloedig doodschoten » Forum

Securitas wordt al enkele jaren geviseerd en doorgaans brachten de overvallen veel geld op voor de daders. In Casteau werd eens 10 miljoen fr. van Securitas gestolen, in Wilsele (1/3/81) zelfs 13 miljoen.

Op 17 maart 1986 verdwenen onbekenden in Drogenbos zelfs met 38 miljoen. Voor meerdere overvallen wordt Patrick Haemers verdacht. Hij werd op 13 oktober 1986 in zijn villa te Chaumont-Gistoux aangehouden. In augustus van vorig jaar ontsnapte hij met een celwagen in Heverlee. Sindsdien is hij spoorloos.

In de loop van woensdag werd in en om Brussel nog verder naar verdachten gezocht, maar voorlopig bleek dat geen resultaten te hebben opgeleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Februari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube