81

vleermuisje1971 wrote:

Correct, echter Pint deed wel de volgende uitspraak: "Verdomme, het zullen toch die van ons niet zijn" Herkende Pint gemarkeerde munitie?

Pint herkende de commandolaarzen. Ook de wijze van de modus operandi kwam overeen met de groep Diane. Pint nam onmiddellijk telefonisch contact met zijn lt. generaal voor een onderzoek binnen de groep Diane. Twee dagen later gaf de Rijkswacht lt.generaal bevestiging dat het onderzoek negatief was. Onbegrijpelijk

Van de commandolaarzen is bekend, vandaar de vraag over gemarkeerde munitie. Ik refereer aan de post van the end » Forum

83

Overval op Colruyt-warenhuis: 2 gewonden

Drie gewapende mannen hebben gisteren omstreeks 19u45 het warenhuis Colruyt aan de Steenweg op Edingen te Halle overvallen en een buit van miljoenen in de wacht gesleept. Eerst roofden ze de kassa’s leeg en trokken toen naar de kantoren op de eerste verdieping. Daar moet enige herrie zijn ontstaan waarbij twee personen werden gewond. Eén ervan is er ernstig aan toe.

De overvallers verplaatsten zich in een Volkswagen Golf (2) en terwijl twee mannen met tweelopen, vermoedelijk jachtgeweren, het gebouw binnen trokken, bleef een handlanger aan het stuur achter.

De aanwezigen werden op de korrel genomen terwijl de kassa’s werden geledigd. De twee rovers trokken toen naar de eerste verdieping waar ze ook nog beslag konden leggen op een grote som geld. Daar werd een paar keer geschoten. Eén van de gewonden werd maar oppervlakkig geraakt. De tweede werd getroffen in het gelaat en is later van een ziekenhuis in Halle naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Brussel gevoerd.

De wagen met de overvallers verdween in de richting van Brussel. Over de omvang van de buit had men gisteravond bij Colruyt nog geen idee. Het kan om ettelijke miljoenen gaan. (1)

Bron: Het Nieuwsblad | 4 maart 1983

Overvallers schieten gerant door het hoofd

Bij een gewapende overval op  een Colruytvestiging te Halle werd donderdagavond de gerant koelbloedig door het hoofd geschoten. Eerder hadden de overvallers in de lucht gevuurd om klanten en bedienden te intimideren, een bediende een harde klap op het hoofd gegeven, de kassa’s geledigd en de gerand de brandkast laten openen. Ook toen ze met hun buit, amper een miljoen frank, de vlucht namen, werd er nog gevuurd. Hoewel de rijkswacht - intussen gealarmeerd door een kaderlid van de zaak - snel ter plaatse was, wisten de overvallers te vluchten. De firma Colruyt looft een beloning van 5 miljoen frank uit aan wie inlichtingen over de daders kan verschaffen.

Donderdagavond, omstreeks 19u45 en dus net voor sluitingstijd, schoven een tiental klanten aan de kassa’s van de Colruyt-vestiging aan de Edingsesteenweg 300 te Halle. Plots doken twee onbekenden (van het Noordafrikaanse type?) met een bivakmuts over het hoofd de zaak binnen. Eén van hen had een jachtgeweer in de handen, de andere dreigde met een revolver en een matrak. Onmiddellijk vuurde de man met het jachtgeweer een schot af en sommeerde zowel bedienden als klanten op de grond te gaan liggen.

Terwijl de schutter de kassa’s leegmaakte, sloof de andere naar het kantoor van de gerant dat boven de ingang is gelegen. Gerant Walter Verstappen (uit Grimbergen) was er aan het praten met Colruytbedrijfsleider Julien Knockaert uit Lembeek en nog een andere bediende. Omdat Knockaert de handen voor zich uitstak, kreeg hij onmiddellijk een harde klap met de matrak op het hoofd toegediend. Hij viel bewusteloos op de grond. De overvaller dwong toen met de revolver in de hand gerant Verstappen de brandkast te openen.

Koelbloedig

Daar greep hij al het geld uit en toen schoot hij koelbloedig een 9 mm-kogel door het hoofd van de gerant, die zwaar gewond op de grond rolde. Hierop zetten de twee overvallers het op een lopen naar de parking waar ze door een medeplichtige werden opgewacht in een grijze VW Golf. (2) Intussen hadden enkele klanten de vlucht genomen via een nooduitgang. Zij werden op de parking onder vuur genomen door de vluchtende gangsters die verdwenen in de richting van de autoweg E10, richting Brussel.

Intussen had iemand van de directie, die net buiten ging toen de overvallers aankwamen, vanuit een nabijgelegen Colruyt-gebouw de rijkswacht verwittigd. Daar werd extra groot alarm gegeven omdat men dacht aan een overval met gijzeling. Maar toen de combi’s van rijkswacht en politie aankwamen, waren de daders al spoorloos.

Onmiddellijk werd de zwaargewonde gerant naar het ziekenhuis van Halle overgebracht, van waar hij naar het Erasmusziekenhuis te Anderlecht werd doorgestuurd. Daar werd gisteren nog voor zijn leven gevochten. Zijn toestand was stationair, maar bleef toch uitermate kritiek. De neergemempte Knockaert kon na verzorging huiswaarts keren.

Officieus werd gisteren al een verband gelegd tussen deze bloedige overval en een overval van eind vorige week op een Delhaize aan de Waterloosesteenweg te Ukkel. Ook toen werd de overval gepleegd met gebruikmaking van wapens, werd ruim één miljoen frank buitgemaakt en vlechten de overvallers met een VW Golf. (2) Ook van die overvallers raakte men achteraf het spoor bijster.

Gisteren werden in ieder geval de persoonsbeschrijvingen van overvallers bekendgemaakt. De eerste overvallers is ongeveer 1,85 m groot en was gekleed in een afgedragen donkergrijsblauwe regenjas, donkere broek en zwarte schoenen. Over het hoofd had hij een bivakmuts getrokken en de huid rond de ogen was donker geverfd. De tweede overvaller is ongeveer 1,70 m groot, droeg eenzelfde donkere muts en een lange beige regenjas. De derde overvaller, die schoot met het jachtgeweer, droeg een okerkleurige regenjas en ook een donkere muts.

De firma Colruyt verdeelt in ieder geval vijf miljoen frank onder alle personen die de politie of rijkswacht belangrijke hulp kunnen verschaffen. Ofwel kan er contact worden genomen met de politie van Halle of met de dichtstbijgelegen politie- of rijkswachtpost.

Bron: Het Nieuwsblad | 5 maart 1983

(1) De buit bedroeg 1.182.115 frank.
(2) De in Plancenoit gestolen VW Golf Rabbit.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Met heel de commotie en media-aandacht rond Bonkoffsky en Aalst in het najaar 2017 is men vergeten dat deze warenhuisoverval van de Bende en brutale moord op Walter Verstappen ondertussen al 35 jaar geleden is gebeurd. Ook Jules Knockaert heeft het hard te verduren gekregen tijdens deze overval. Tot op heden werd geen enkel dader gevat. Triest.