1

(389 replies, posted in Mededelingen)

We weten ook dat de Franstalige zustersites over een hele boel documentatie beschikken (uittreksels uit politiedossiers en dergelijken). Misschien bestaat er een optie om deze aan sommige stukken te koppelen (link), zodat de "broninformatie" makkelijker bereikbaar wordt voor iedereen. Het is maar een idee.

In ieder geval Ben & Co: Doe zo verder!

2

(298 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Hierbij komt ook nog het feit dat een getuige in Aalst op de daders hun rug een Uzi zag hangen en géén Heckler und Koch.

Daar kunnen natuurlijk ook aan de "verhoortechnieken" van de verbalisanten iets mee te maken gehad hebben.  De rijkswacht had de beschikking over UZI's en als een getuige dan spreekt over een "machinepistool" dat op de rug gedragen werd en daarbij refereert naar "zoiets als jullie daar hebben", dan is het vlug gebeurd hé.

3

(64 replies, posted in Robotfoto's)

club_le-happy-few wrote:

Benno Godfroid (ex rijkswachter, bende van Godfroid) zou bv. ooit een bende crimminelen het huis van zijn "welgestelde" schoonouders laten leegroven hebben. Toevallig op de avond dat hij met zijn schoonouders een etentje op restaurant gepland had.

Ik dacht dat Godfroid niet tot de rijkswacht, maar tot de GPP behoorde of ben ik mis? (Niet dat dat zo belangrijk is natuurlijk.)

4

(298 replies, posted in Andere Personen)

Biggus Dickus wrote:

Als de theorie van Kuros klopt lijkt het me onwaarschijnlijk dat pas enkele uren op voorhand werd beslist wanneer de overval zou plaatsgrijpen, gezien er toch wat voorbereiding aan te pas moet gekomen zijn.

Daar volg ik je in, natuurlijk was de raid goed voorbereid. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de raid al niet eerder kan voorbereid geweest zijn en dat nog juist de "GO" moest gegeven worden. In dat geval kan het nog steeds geweest zijn dat die GO die avond in het café van Kuros gegeven werd na een laatste verkenning, terwijl er mogelijkerwijze nog andere verkenningen vooropgesteld waren. Het blijft natuurlijk maar een hypothese.

5

(298 replies, posted in Andere Personen)

Biggus Dickus wrote:

Bultot zou de avond voor de raid op Aalst een agent van de Staatsveiligheid hebben gebeld met de vraag of deze  geen machinegeweer had, want hij had er dringend eentje nodig.

Het zou kunnen dat Bultot - die klaarblijkelijk (minstens) "goed geinformeerd" lijkt over de Bende - het vermoeden had dat Delsaut een informant van iemand (Rijkswacht, GPP of Staatsveiligheid) kon zijn en hem daarom wilde testen.

Het testen van die informant zou evenwel dom geweest zijn op dat moment, indien hij op voorhand op de hoogte was van de raid die gepland was de dag erna. Maar, gelet op de gegevens die we te horen hebben gekregen via Kuros met betrekking tot de avond voordien (om negen uur aan het atelier!) kan het zijn dat Bultot op het moment van het gesprek met die informant (vraag om machinepistool) nog niet op de hoogte was dat de raid de volgende dag zou doorgaan, dit zou pas diezelfde avond (nacht) beslist kunnen zijn in het café van Kuros.

Ben wrote:

Of wou Bultot zich enkel interessant maken tegenover die informant?

Dat kan natuurlijk altijd in een wereldje dat aaneen hangt van straffe verhalen. Als dan de volgende dag de overval plaatsvindt  en Bultot merkt dat hij (op een verkeerd gekozen moment) zijn mond voorbijgepraat heeft tegen een informant van de Sv, is hierin misschien de reden te vinden van zijn plotse vertrek (vlucht) naar Paraguay, temeer gezien hij zijn contact met die informant niet geheim kan houden voor zijn "Bende-vrienden".

Wanneer zijn "Bende-vrienden" op de hoogte komen van het contact tussen Bultot en de informant, zal dit niet op gejuich onthaald zijn geweest, reden waarom "men" beslist kan hebben de "verbrande" Bultot op te offeren via de half-verbrande aanwijzingen, goed wetende dat hij nooit meer zal praten (in voorkomend geval gelet op zijn eigen betrokkenheid).

Nog iets dat in dit "scenario" past is het feit dat na deze raid (voor zover bekend) de Bende verdwijnt.  Er zijn daarna gaan overvallen meer, de wapens en overige voorwerpen worden gedumpt. Had men misschien schrik dat ze door de loslippigheid van Bultot de kans liepen geïdentificeerd te worden ?

6

(42 replies, posted in Andere Personen)

Op het franstalig forum nog deze passage gevonden m.b.t. Michel Verdeyen:

Schuld zonder boete voor erenotaris en ex-advocaat

Donderdag oordeelde de correctionele rechtbank van Brussel de vier hoofdbeklaagden in de fraudezaak rond de verkoop van het Esders-gebouw aan het Sint-Katelijneplein, schuldig aan de meeste aantijgingen inzake valsheid in geschrifte. Ex-notaris Philippe Boute kwam er vanaf met een loutere schuldigverklaring, maar werd niet veroordeeld omdat de redelijke termijn was verlopen. De 53-jarige gewezen bouwpromotor Michel Verdeyen (53) kreeg tien maanden effectieve celstraf en 5.000 euro boete. Makelaar Freddy Voss (55) werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een boete van 1.000 euro.

Voor hen was de redelijke termijn niet verlopen. De vroegere advocaat van beiden werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en schending van het beroepsgeheim, maar ook voor hem was de redelijke termijn overschreden. De aantijgingen betreffen de aankoop in 1989 van het Esders-gebouw aan het Sint-Katelijneplein in Brussel door Voss voor een bedrag van 3,5 miljoen euro. Het werd dezelfde dag doorverkocht voor 4,5 miljoen euro en nog enkele maanden nadien voor 7,5 miljoen euro aan Finnen. In het pand werd uiteindelijk brand gesticht.

Bron: Media Services

7

(23 replies, posted in Robotfoto's)

Foto nummer 16 vertoont ook enigszins gelijkenissen met de gevangenisfoto van Vincent Louvaert al lijkt de man op de robotfoto misschien ietsje ouder.

8

(4 replies, posted in Onderzoekspistes)

Ik post dit berichtje maar hier, want ik weet niet goed waar het wel past (misschien bij bewijsstukken, maar die rubriek lijkt me te belangrijk voor echte informatie terzake). Een bedenking:

Iedereen weet dat de bende verschillende wapens heeft gestolen bij het plegen van de feiten (bv. bij Dekaise). Een van de gestolen wapens was een pistool afkomstig van bij de juwelier uit Anderlues waarvan het serienummer (net zoals deze afkomstig van bij Dekaise) gekend is.

Gelet op de nieuwe wapenwet heeft half België (het brave jan-met-de-pet deel) zijn wapens binnengebracht bij de plaatselijke politie ter (her)registratie of vernietiging. In de pers hebben we foto's en beeldmateriaal gezien van grijpkranen die deze wapens in smeltkuipen deponeren.

Ik hoop maar dat alle serienummers geregistreerd zijn geweest voor de vernietiging en ook de Cel Waals Brabant daarvan een kopie heeft gekregen. Mogelijkerwijze zijn één of meerder wapens buitgemaakt door de Bende, in de laatste 25 jaar alsnog bij een brave burger terecht gekomen, die het nu onwetend heeft binnengebracht bij de politie.

Of ben ik echt te naief?

9

(45 replies, posted in Filière Boraine)

In een artikelenreeks van Humo uit 1995 - tien jaar na de Bende - wordt een familieband aangehaald tussen Robert 'Baloo" Becker en Philippe De Staerke.

Heeft er iemand van jullie ergens anders (buiten Humo) een bevestiging gelezen van deze familieband. Dit lijkt me immers een interessant gegeven gelet op de "herkenning" van Becker door getuigen van bv. de feiten te Temse en ook het feit dat de politieagenten die de achtervolging hebben ingezet na de feiten aan de Colruyt te Nijvel (aan de Diable Amoureux) - overigens twee feiten waarbij de Saab 900 werd gebruikt - menen Becker te hebben herkend.

Een bedenking hierbij evenwel dat Becker is opgedoken naar aanleiding van het onderzoek naar "de Borains" waar het onderzoek eigenlijk andersom werd gevoerd. Niet op een manier waarop sporen leidden naar de spelers, maar men de spelers trachtte te koppelen aan de sporen, en dan nog op grond van een foute analyse van ballistische gegevens (Ruger van Cocu) welke overigens de enige solvabele link was tussen "de Borains" en het onderzoek naar de Bende. Indien het ballistisch onderzoek onmiddellijk de juiste uitslag had gegeven, had er nooit een piste Borains geweest! Dit wil echter niet zeggen dat er geen link kan geweest zij met Becker, want bv afgaande op de gegevens verstrekt door Humo over de familieband met De Staerke.

10

(149 replies, posted in Staatsveiligheid)

Renne wrote:

Ik geloof in ieder geval wel dat Bouhouche voor de Staatsveiligheid werkte en garageboxes huurde.

Een andere hypothese:

Iedereen is het er wel over eens dat Bouhouche & Co sluw genoeg waren om zichzelf in te dekken. Het politielandschap was toen enigszins anders dan nu en de "rivaliteit" tussen de verschillende ordediensten (RW/BOB - GPP en in zekere mate ook de Staatsveiligheid) was een groot probleem. Er was echter ook een keerzijde aan. Via onderlinge contacten gebruikten de speurders uit deze verschillende diensten elkaar ook als "informant" of bron.

Het is dan ook goed mogelijk dat Bouhouche als "bron/informant" werkte voor de Staatsveiligheid en terzelfder tijd - in kader van zijn informatiepositie - via deze Staatsveiligheid de beschikking had over bv een garagebox. Deze garagebox kon hij op die manier ook gebruiken voor zijn eigen schimmige zaakjes (opslag wapens ed) en indien er problemen van kwamen zijn rol als medewerker van de Staatsveiligheid naar voor schuiven.