61

(102 replies, posted in 1985)

Een Golf GTI is niet te onderscheiden van een Golf zonder injectie. Daar reden er relatief veel van rond, dat valt minder op, Qua snelheid en gewicht ideaal voor de bebouwde kom. Bovendien zeer degelijk (duits), met een Saab moet je altijd maar afwachten of je de deur open krijgt en de motor wil starten- niet echt handig wanneer je haast hebt.

62

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Deze theorie vereist dat de BOB'ers op de oever geen weet hadden van een manipulatie, althans dan zou het een wel heel gecompliceerd en vreemd complot worden. Dan berust de ontdekking op toeval en de vervreemding van de bewijsmaterialen op een gezamenlijk complot. Je kan het niet uitsluiten - begrijp me dan ook niet verkeerd - maar gezegd moet worden dat het niet de meest eenvoudige, of voor de hand liggende verklaring is.

Wat ik wel interessant vind aan deze gedachtegang is dat het perfect past in het plaatje van een mislukte infiltratie in het milieu van een crimineel, bijvoorbeeld een handelaar in illegale of gestolen wapens. Een crimineel die vervolgens handig gebruik maakt van het feit dat Staatsveiligheid haar informanten niet zo maar op kan offeren.

63

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Heel verrassend was het natuurlijk niet. Ten eerste had men in '85 al gedoken en niks gevonden. Later heeft men de spullen onderzocht en vastgesteld dat deze niet lang in het water kunnen hebben gelegen. Het idee dat deze bewijsmaterialen gevonden moesten worden bestond dus al langer. Dankzij de informatie in Faroek heeft deze theorie simpelweg meer geloofwaardigheid gekregen. Het reukspoor naar de Rijkswacht is daarmee ook groter geworden, niet iedereen had destijds kunnen weten waar deze spullen gevonden konden worden.

Men heeft wellicht geprobeerd de misdaden te linken in de hoop dat anderen zich er voor zouden moeten verantwoorden. Ik heb dat beeld niet, maar het is natuurlijk een hele interessante voor iemand die er destijds al bij betrokken was en weet of de onderzoekers voor sommige van deze misdrijven al verdachten in vizier hadden.

Het zou overigens ook kunnen dat deze bewijsmaterialen illegaal verkregen waren, en dat men ze op deze heeft proberen over te dragen aan het nieuwe onderzoeksteam.

64

(527 replies, posted in Hypotheses)

Volgens mij is die meerdere keren gevallen bij het profilen van 'de Killer'. Met goede reden overigens. Alhoewel deze categorie over het algemeen prima in staat is zich anders voor te doen; een psychopaat ben je 24/7, dat uit zich meestal al op jonge leeftijd en manifesteert zich op tal van manieren.

De kans dat er mensen met extreem-rechtse sympathieën bij betrokken waren is m.i. even groot als de kans dat het een poging is geweest van partijen als de CCC om de relatief onstabiele Belgische maatschappij verder te ontwrichten terwijl men en passant de rechterflank de schuld toeschoof. Het is hoe dan ook een complot, waarbij rijkswachters en notabelen waarschijnlijk gechanteerd zijn, hand- span diensten verricht hebben zonder te weten wat het motief van de daders was. De overeenkomsten met de IRT affaire in NL is treffend. Het zou me dan ook niks verbazen als een deel der feiten verklaard kan worden aan de hand van een mislukte infiltratie van de Belgische onderwereld, berucht om wapenhandel, huurlingen etc. -geen gebrek aan sociopaten.

65

(223 replies, posted in Hypotheses)

Ik kan ver met je mee gaan in deze conclusies, al dan niet om andere redenen. Er zijn een aantal sporen die naar mijn idee je stelling onderschrijven. Ik denk alleen dat het ook mogelijk is dat een topcrimineel, een intelligente psychopaat, een infiltrant kan ontmaskeren, chanteren en criminele handelingen aan hem kan verbinden. Zeker wanneer de cowboy in kwestie corrupt is, of de grenzen van zijn bevoegdheden heeft overschreden. Vice versa is ook mogelijk. Stel een corrupte RW laat zich in met wapen en of drugshandel en probeert vervolgens om een stel criminelen aan deze feiten te verbinden, bijvoorbeeld door ze wapens te verschaffen die ook voor andere feiten gebruikt zijn.
Hoe dan ook, ik denk dat de meer eenvoudige theorieën te weinig verkend worden.

66

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Het Bonkoffsky-spoor wijst in de richting van de Rijkswacht, naar Bouhouche en Beijer en aanverwante pistes. Zal dus gewoon verder onderzocht moeten worden. Beetje vreemd om te beginnen met aan te nemen dat de man en zijn broer dit verhaal uit hun duim gezogen hebben. Maar met Wie heb je nog altijd geen Waarom, in die zin zijn we sowieso geen stap verder.

Er zijn een aantal dader groepen en motieven in beeld. Als we nu eens aannemen dat Bonkoffsky één van de daders is, zijn er dan verdachten die we uit kunnen sluiten dan wel opnieuw in het vizier komen? Voorts zijn er zaken in het nieuws gekomen; de bewering dat Bouhouche en Beijer in die periode bij hem thuis over de vloer kwamen, dat hij verlof had op dagen van de bendefeiten, dat hij een blessure had voor de overval in Aalst. Wellicht zinvol om een nieuw draadje te maken waarin we op een wat meer gestructureerde manier reageren op nieuwe, relevante informatie.

67

(1,141 replies, posted in 1985)

Een dader denkt na over zijn eigen verdachtmaking. Ik vind dit dan ook een bijzonder ongeloofwaardig verhaal. Die commissaris kon op zijn vingers natellen dat een van de betrokkenen zou gaan praten. Dat lijkt me een onzinnig risico. Het suggereert dat men specifiek die locatie in het vizier had. Veel aannemelijker is dat iemand op de hoogte was van het bevel en zijn maten heeft ingeseind. Of dat dit gewoon een fabricatie is, mogelijk van een van de daders, die op deze manier de suggestie probeert levend te houden dat het allemaal één groot complot is.

Als we aannemen dat er corrupte elementen in de Rijkswacht aanwezig waren. Kunnen die vervolgens het vergaren van informatie tegenhouden? Op een zaak waar tientallen aan werken. Die spannen allemaal samen, want dat gaat in de papieren lopen. Maar het is natuurlijk wél mogelijk om een onderzoek te saboteren met desinformatie en het vernietigen van bewijsmateriaal. Daders met dossier kennis kunnen bewijsmateriaal creëren om het onderzoek bewust de verkeerde richting in te sturen.

68

(18 replies, posted in Journalisten)

dim wrote:

Ik heb al lang alle vertrouwen in Douglas DC verloren. Arm België waar goede onderzoeksjournalisten een bedreigde soort geworden zijn.

Niet alleen in België helaas. We consumeren teveel pulp.

Het is wel opvallend hoe weinig er over de Bende van Nijvel en verdachten geschreven is. Moet je kijken hoeveel je over een relatief onbekende Juliet bende of Nederlandse criminelen kan vinden in vergelijking bijvoorbeeld met de Staerke of Haemers. Zeker die laatste komt qua profiel natuurlijk wel aardig in de buurt van feiten zoals bv. in Aalst zijn gepleegd.

69

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Merovinger wrote:

Kalmpjes aan hoor mensen. Ziehier al nieuwe informatie die alles een beetje terug in perspectief brengt:

In 2000 werden een speekselstaal en vingerafdrukken afgenomen van C.B. Maar die vertoonden geen overeenkomst met de vingerafdrukken uit het dossier, vertelt Geens. In 2017 werd genetisch materiaal afgenomen, maar ook nu werd geen overeenkomst gevonden.

En daar komen ze nu mee ... bizar. Wat is/zijn de DNA profiel(en), want daar kan je wel degelijk - ook zonder match - informatie uit verkrijgen. Hoe hebben ze het DNA verkregen, wie zijn er vervolgens wel en niet getest. Je wordt er echt simpel van, alle informatie lijkt gericht op het voorkomen van de conclusie dat de Rijkswacht er bij betrokken was.

70

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Broer van Bende van Nijvel lid getuigt: “Hij heeft me alles verteld” » YouTube