11

(133 replies, posted in Andere Personen)

Ok, bedankt. Geboren in 1906 dus. Kan overeenkomen met deze geboorteakte » madeinaalst.be Zekerheid is er niet, in 1906 kan meer dan één Laurent Podevijn geboren zijn in Aalst.

Maar Ben, de forumbeheerder, sprak in 2015 hier over info over een vader zoon link tussen Jozef Podevijn en de Laurent Podevijn uit de Sint-Jobstraat. Hij vroeg wel of iemand dat kon bevestigen. Als wat jij schrijft klopt, is dat gerucht de wereld uitgeholpen en kan die Laurent jr. niet de zoon zijn, toch?

Volgens het In Memoriam van de BMB overleed Laurent Podevijn jr. trouwens op 9 oktober 2007, en niet in 2009 zoals in een post hier en op tueries wordt vermeld.

12

(1,141 replies, posted in 1985)

“Plotseling, rond halfacht, klinken er schoten. We gaan kijken op ons terrasje. De deuren van Delhaize zwaaien open. Mijn vrouw klemt zich aan mij vast. Ik maak me los, ren naar de telefoon, en bel de hulpdiensten. Ik neem mijn revolver, die ik nog heb van in Kongo, mee en wil de Delhaize binnen. De weg wordt mij versperd door een man. ‘Halt, BOB’, roept hij. Een andere man komt naar buiten, met twee knaapjes aan zijn hand. In hun oogjes staat verschrikking. ‘Ik ben ook van de BOB’, zegt de man, en hij vraagt of ik hier woon. ‘Hun tante is doodgeschoten.’ Ik breng de kinderen naar mijn vrouw en ga nu terug, naar de parking, om onze kinderen te zoeken. De lucht is vol sirenegehuil. De politie heeft de ingang van de parking afgesloten. Er staat een massa volk, met ook veel bekenden. Iemand zegt: ‘Ze hebben Gilbert doodgeschoten. Rebecca is nog voor hem gesprongen. Ze riep: ‘Niet doen, want dat is mijn papa en hij heeft niets gedaan!’

Van den Abiel had de eerste dodelijke schoten duidelijk gehoord, binnen zittend. En hij heeft ook gezien dat die R4 er niet meer stond.

Een getuige uit pv 2072 van 19 november 1985 zegt: “Ik wil er nog aan toevoegen dat, alvorens de gangsters weggereden zijn, de rijkswacht er aangereden kwam met een R4, doch deze reed van het rondpunt naar de Parklaan.” Als dat klopt, reed de R4 in de omgekeerde richting van wat de inzittenden beweren.

De R4 zou dus enkele minuten voor half acht zijn gepasseerd op het rond punt, en dan nog eens terwijl de overval nog bezig was en Nevens er nog niet was? Om dan rechtsomkeer te maken in de Parklaan en dan rond 7:45u weer op het rond punt aan te komen?

Dan hebben ze over die drie, vier kilometer van het circuit langs de Villastraat en het stuk in de Parklaan een kwartier gedaan. File?

13

(1,141 replies, posted in 1985)

vleermuisje1971 wrote:

19u42: Agent Eddy Nevens is op het Keizersplein een voertuig aan het controleren met een collega wanneer er op hun radio een oproep binnenkomt dat er een overval bezig is in het Delhaize-warenhuis. Drie minuten later loopt agent Nevens naar de uitgang van de parking.

Dat is nogal een verschil.

Ja, klopt. We mogen de relatieve korte afstanden in Aalst niet vergeten. Van het Keizersplein naar de Delhaize is maar iets meer dan één kilometer. Ook het circuit langs de Villalaan dat de R4 zou hebben afgelegd is met moeite 3 km. Reed die R4 zijn circuit stapvoets?

Ben ik verkeerd als ik veronderstel dat de talrijke schoten in heel de buurt goed te horen waren?

14

(133 replies, posted in Andere Personen)

Dat is ook juist. Maar of er, en welke de juiste familieverbanden zijn is toch allemaal vrij eenvoudig na te gaan of te vragen? Zijn hier geen genealogen of mensen uit Aalst onder de forumleden?

If afwachting van meer nieuws daarover, is er nog een fascinerende epiloog aan de aanslag op Jozef Podevijn. Een epiloog die de gebeurtenis uit WOII in de vroege jaren '80 weer actueel heeft gemaakt of proberen te maken en daarom misschien toch te vermelden waard is.

Een beetje verder op de Gentsesteenweg dan de zaak van Laurent Podevijn staat een typisch landgoed, het kasteeltje van Muylem. Het werd op het einde van de 19de eeuw door een Aalsterse stadsdeurwaarder gebouwd. Bij het uitbreken van WOII vluchten de toenmalige bewoners naar Engeland. De weduwe van de kommandant-generaal Podevijn van de Fabriekswacht was afdelingsleidster van de vrouwelijke vleugel van het VNV, het Vlaams Nationaal Vrouwenverbond. Echtparen waar beiden activist waren was trouwens vrij gebruikelijk in de Vlaamse beweging, lees ik in bronnen. Mevrouw Podevijn lijkt dat kasteeltje ingericht te hebben ter nagedachtenis van haar man in als een tehuis voor vermoedelijk alleenstaande of behoevende vrouwen en kinderen. Het is sociaal liefdadigheidswerk, er vinden ook regelmatig benefietconcerten plaats.

Fast forward naar 28 mei 1982. Op die dag verschijnt het eerste nummer van een nieuw Aalsters weekblad, de 'Nieuwe Gazet van Aalst', een onafhankelijk weekblad uitgegeven door een vzw. Op de voorpagina staat onderaan de intrigerende kop 'SCHAT GEVONDEN IN KASTEEL'. Het artikel verhaalt hoe een groep Aalsterse 'schattenjagers' de catacomben van het intussen al jaren leegstaande en gevandaliseerde kasteeltje hebben uitgekamd, en daar een verroest koffertje vol oude muntstukken hebben gevonden. Zonder medeweten van, of delen met, de toenmalige, afwezige eigenaar hadden ze de buit verkocht.

Wat denk ik speciaal is aan het artikel is dat het van de gelegenheid gebruik maakt om de moord op Podevijn weer in herinnering te brengen, en het artikel vermeld ook de geëxecuteerde daders van de aanslag uit WOII en de persoon die hen had aangegeven eveneens met naam en toenaam. Het artikel besluit met te suggereren dat er wellicht nog meer waardevolle geheimen in het kasteeltje te vinden zou kunnen zijn, maar dat de slechte staat van het gebouw verder onderzoek moeilijk maakt.

» aalst.courant.nu

Het kasteeltje was toen al beschermd erfgoed en werd later ook volledig gerestaureerd. Wie eens wil binnenkijken kan in seizoen 2014 van 'Komen Eten' de desbetreffende aflevering bekijken, met toenmalig bewoner en burgemeester van Aalst Christoph D'Haese.

Raf wrote:

the end, toevallig bezit ik een MZ motorfiets (niet bij Podevijn aangekocht). Zou iemand die in een Gladio-netwerk zit, dat 200% tegen het communisme is en er tegen wil strijden, motorfietsen uit de DDR verkopen?

Interessante vraag. MZ had in de jaren '50 en '60 erg performante motoren, ze hadden een technische voorsprong. Hun revolutionaire tweetakt technologie zou de motorenindustrie de komende decennia gaan beïnvloeden. De firma deed mee aan internationale races in Europa, en ondanks de pr-waarde steunde het DDR-regime de racing aspiraties van het bedrijf niet.

Podevijn komt uit de racerij, is technisch heel goed onderlegd en wil het beste. Gladio of niet, natuurlijk wil hij die motoren in zijn zaak.

Trouwens, in 1961, na de bouw van de Berlijnse muur loopt de sterrijder van MZ over naar het westen, er worden bedrijfsgeheimen gestolen. Hij gaat in Japan voor Suzuki werken en dat signaleert de doorbraak van de Japanse motorenindustrie.

15

(133 replies, posted in Andere Personen)

Aubanel wrote:

De naam is Van de Steen, niet Van den Steen.

Kan kloppen, die naam staat in elk geval op het boek van David, maar in de pers worden de twee schrijfwijzen soms dooreen gebruikt. Ook op de website van minister van justitie Geens en de VRT trouwens... Dank je om me te verbeteren, wat meer feitelijke en verifieerbare informatie over wie nu juist familie is van wie - zowel wat Podevijn als Van de Steen betreft - zou fijn zijn.

16

(133 replies, posted in Andere Personen)

Aubanel wrote:

En de chef van het gewapend verzet in Aalst was een zekere Victor Van de Steen.

Niet te hard van stapel lopen. Ik heb buiten de bevestiging door één forumlid, zonder enige verdere details, nog geen bewijs gezien dat Laurent wel degelijk familie is van Jozef Podevijn.

Er was inderdaad een Victor Van de Steen uit Aalst die vernoemd wordt in verband met het verzet, meer bepaald Groep G, die opgericht was door ingenieursstudenten aan de ULB. Die groep kreeg steun, opleiding en wapens en sabotagemateriaal van de Britse geheime dienst. Maar dat is ook op een forum, zonder bron.

Hoe past die man binnen dit hele verhaal, behalve dat hij van Aalst was en zijn naam een beetje lijkt op die van het gezin Van den Abiel-Van den Steen?

Wat we wel zeker weten over Laurent Podevijn is dat hij een gerespecteerd figuur was in de Belgische Motorrijdersbond (BMB), de nationale motorsportvereniging in België. De BMB vertegenwoordigt de mondiale motorsportfederatie FIM op het Belgisch grondgebied. Hij zat mee in het bestuur, was jarenlang voorzitter van de technische commissie en in 2006, een jaar voor zijn overlijden, werd hij nog tot erelid van de techniche college van die wereldmotorsportfederatie benoemd in Brazilië.

Ik denk dat we in dat aspect van z'n leven ook een verklaring kunnen vinden waarom prins Albert bij hem een moto koopt. Het begon allemaal in de jaren '50. Na de oorlog was er een Europees circuit van baanraces, waar jonge waaghalzen op Nortons en andere machines op straatcircuits rakelings langs gevels raceten. Google maar eens op 'Continental Circus':

De stratencircuits bestonden meestal uit geplaveide omlopen door de dorpskern, rakelings langs gevels, stoepranden, elektriciteitspalen, bomen of andere hindernissen. Het racen in de jaren ’40 en ’50 was flirten met de dood. Men moest er heel wat voor overhebben en over een flinke dosis moed beschikken. De piloten werden dan ook als helden ontvangen. Het hele racegebeuren was een sociale aangelegenheid waarbij de lokale bevolking betrokken werd en dat meestal uitgroeide tot een feest.

Eén van de bekende figuren uit dit circuit is  Belg August Goffin, een coureur die pas een paar jaar geleden, op 100-jarige leeftijd, overleed. Volgens een in memoriam over Podevijn van de BMB, zat Podevijn in de Belgische renstal die Goffin in 1958 op poten zette om de toen zieltogende Belgische baanracerij nieuw leven in te blazen. Onafhankelijke teams begonnen toen stilaan de ruimte te verliezen tegen fabrieksteams, en coureurs in België kozen meer en meer voor motocros » docplayer.nl

Al kort na de oorlog, had Podevijn een motorwinkel in Aalst, op de Gentsesteenweg, nummer 202 of 204. Zie advertenties hier, er zijn er nog meer » aalst.courant.nu | aalst.courant.nu

In de advertentie van 1947 bijvoorbeeld maakt hij expliciet reclame voor een merk moto - Sarolea - met de vermelding dat deze motoren ook werden gebruikt door het leger, de politie en de Belgische Touring Wegenhulp en Nederlandse Wegenwacht.

17

(382 replies, posted in Getuigen)

howitzer wrote:

Ok, wanneer heel de bende een reeks van executies was vermomd als overvallen dan snap ik toch niet goed waarom dit met zo'n extreem geweld moest gepaard gaan en op een manier waarmee er gemakkelijk een verband kan gelegd worden tussen de slachtoffers, als die er zou bestaan.

Als ik een crimineel brein zou zijn die een reeks mensen uit de weg wilde ruimen zou ik zeker voor een discrete aanpak kiezen en niet op een manier waardoor deze moorden al drie decennia onderzocht worden en jarenlang hoofdpagina nieuws zijn. Als je het deed lijken op een carjacking, zelfmoord, ongeval zou na een jaar er niemand nog over gesproken hebben.

Ja, dat klopt. Maar je vergeet het politieke aspect van de terreurdaden. Als er politieke motieven mee gemoeid zijn, is het net wel nuttig om je boodschap heel duidelijk te maken.

18

(133 replies, posted in Andere Personen)

Dat kan zeker kloppen, hij is verschillende keren getrouwd geweest, las ik op een motorforum, z'n derde vrouw was Filipijnse. In welk jaar is Laurent Podevijn geboren? Wat is de exacte familierelatie met Jozef, de commandant van de Fabriekswacht die in 1942 werd neergeschoten door het verzet en enkele dagen aan zijn verwondingen bezweek? Jozef was 39 toen, hij was getrouwd en had een kind.

Die moord was het begin van een hele reeks aanslagen over heel België op collaborateurs, en het werd toen aanzien als een politieke moord. Er zijn toen daders gevonden, en geëxecuteerd, uit de hoek van het communistisch geïnspireerde Onafhankelijkheidsfront. Dat nam niet weg dat in een toespraak tijdens de begrafenis door de VNV-leiding vooral anderen met de vinger werden gewezen:

"Maar naast Moskou staan nog andere ïnensen, die beweren een geloof te belijden en een vaderland te bezitten: het zijn de ministers en staatsministers - staatskatholieken zowel als anderen - die met hun stilzwijgen de verantwoordelijkheid op zich nemen van de dagelijkse haat- en moordlust, welke door de Londense radio wordt aangewakkerd."

Die VNV-leider die de toespraak gaf was Hendrik Elias, en niet Staf de Clercq, want die was heel kort daarvoor, op 22/10, twee dagen voor de aanslag op Jozef Podevijn, zelf overleden aan een hartaanval.

Enkele artikels uit de oorlogskrant van toen over de aanslag en de begrafenis » digital2.amsab.be (PDF) | digital2.amsab.be (PDF)

19

(133 replies, posted in Andere Personen)

jay wrote:

De Heer Podevijn was een gerespecteerd zakenman (verkocht ook motoren aan het koningshuis) en een concurrent van Van Den Abiel. Financieel had hij zeker niet te klagen. Na zijn dood zijn er nog een aantal motoren van waarde gevonden in zijn magazijn.

Advertenties uit 1983-84 van AARC, het bedrijf van Van den Abiel » aalst.courant.nu | aalst.courant.nu

Auto-onderdelen, maar Podevijn had toch een motorzaak? Dus toch niet echt concurrenten, of zie ik dat verkeerd? Iemand hier op het forum suggereerde een link tussen de firma van Van den Abiel en landsverdediging maar zonder enige bronvermelding? Wat is daar van aan?

En dan is er ook dit:

JOS wrote:

Podevijn en Van den Abiel kenden elkaar al veel langer dan van de periode dat ze buren waren in de Sint-Jobstraat. Na de oorlog hadden ze beiden een zaak

Van den Abiel zat in Leopoldville in Kongo in de jaren 50-60 en werkte in de Mercedes-garage daar, volgens anderen op dit forum. Van den Abiel zelf geloofde blijkbaar dat zijn dochter en haar gezin een bewust target waren:

Tijdens zijn verhoor door de Bendecommissie-bis ging Van Den Abiel uitvoerig in op de 9 mm-kogels die op de al halfdode lichamen van zijn dochter, schoonzoon en kleindochter werden afgevuurd. Dit was overduidelijk een geval van shoot to kill. Buiten de acht doden vielen er in Aalst ook nog eens zeven zwaargewonden. Zij mochten blijven leven. "Maar mijn familie blijkbaar niet", aldus Van Den Abiel.

"Ik heb altijd de stellige overtuiging gehad dat mijn dochter de daders kende. Ik leid dat af uit de manier waarop ooggetuigen de raid beschreven. Nog voor het eerste schot moet mijn dochter iets hebben geroepen waaruit op te maken viel dat deze mannen waren gekomen voor háár, voor haar man en voor haar kinderen." Thérèse Van Den Abiel en Gilbert Van de Steen werkten eveneens in het motorenbedrijfje in de Sint-Jobstraat. In het Bende-dossier is de link naar de parkeer- en takelboetes van Albert Van Den Abiel nooit gelegd. "En zoals ik zeg", klinkt het korzelig aan de telefoon. "Het hoeft niet meer. Ze kunnen allemaal de pot op."

howitzer wrote:

Dan moet degene die op observatie stond wel naar een telefooncel zijn gelopen om te verwittigd. Ik dacht dat ze waren samengekomen in een bos (Housière?) voor hun raid en dan met twee auto's naar Aalst zijn gereden. Toch niet zo eenvoudig te plannen in het pre gsm tijdperk als je maar een beperkt tijdframe hebt voor je aanslag.

Dat is toch om en bij de 50 km? Lijkt het je niet riskant om zover te rijden en dan absoluut zeker te zijn om exact op het juiste moment ter plaatse te zijn? Er zijn nog mensen op het forum die veronderstellen dat een plek in de buurt een veel handigere startplaats was en ik denk dat ik me daarbij moet aansluiten.

Vanuit de buurt van de Gustaaf Papestraat bijvoorbeeld is het volgens Google maps 800 m, haast in een rechte lijn. Wandelafstand dus, 10 minuten. "Te voet naar Scherpenheuvel?" De meeste draadloze communicatiemiddelen van die tijd konden die afstand vermoedelijk wel overbruggen?

Toch even voor alle duidelijkheid: ik wil met mijn denkpiste absoluut niet de betrokkenheid van Podevijn suggereren. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat men gebruik kon maken van de faciliteiten zonder zijn medeweten. Die zaak was immers gekend bij een aantal mensen die wel geimpliceerd zijn in het dossier, en de bende had ook de kennis en de hardware om alarmen uit te schakelen en poorten te openen.

20

(133 replies, posted in Andere Personen)

Howitzer, ik ben volledig akkoord. Indien het directe doelwit Van den Abiel was, dan zijn er andere manieren. Maar zover ik uit krantenartikels van vlak na de feiten die hier gepost zijn begrepen heb, verklaarde hij dat zijn dochter en haar gezin elke zaterdagavond op bezoek kwamen. Ik kan het verkeerd interpreteren of het artikel is misschien fout, er staan immers meerdere fouten in over de volgorde en plaats van de slachtoffers, maar dat is niet ongewoon zo vlak na de feiten.

Zoals ik het lees kwam de dochter elke week met de kinderen op bezoek, ze zette de kinderen bij de grootouders af en ging dan vaak eerst nog even winkelen, soms vergezeld van haar man. Op de noodlottige dag gingen de kinderen ook mee naar het warenhuis omdat het Sint-Maarten was. Ze belde dus vermoedelijk om te zeggen dat ze hen niet eerst zou afzetten.

Dus er hoefde helemaal geen telefoon te worden afgeluisterd, de dochter van Van den Abiel was gewoonlijk elke zaterdagavond op die plek. Er zijn getuigenissen dat er nog een ander wagen in de Parklaan de omgeving observeerde. Het was genoeg om te wachten tot de Volvo van VDS die wagen voorbijreedt of de parking opdraaide om het sein te geven dat de Golf GTI mocht vertrekken. Het aangevraagde plaatje om 19:15u kan dat sein geweest zijn, maar om een delicaat getimede operatie alleen daarvan af te laten hangen lijkt me minder geloofwaardig. Het sein moet in elk geval rond die tijd gegeven zijn en dat is interessant omdat het de Golf GTI in standby plaatst 20 minuten rijden of minder van de Delhaize Het gezin werd aangevallen toen ze buitenkwamen, na het shoppen. Uit de getuigenis van David weten we dat de overvallers hen min of meer verdekt stonden op te wachten, twee achter een auto en een derde achter kratten.