361

(137 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Ze hebben het wel degelijk op voorhand gevraagd maar de onderzoekers kregen een "nee" als antwoord. De onderzoeksrechter zag dan blijkbaar geen andere keuze dan een huiszoeking uit te voeren.

Dan zou ik ook graag willen weten wie uw bron is want uw toelichting is onjuist. De onderzoeksrechter zag dan blijkbaar... Blijkbaar is geen zekerheid.

362

(79 replies, posted in Magistraten)

Wie had er geen conflict in Antwerpen met PG Van Camp? De SP... zoals Fred Erdman, Louis Rombaut, Procureur Van Hoeylandt destijds wiens dochter onderzoeksrechter is geworden enz. ... Procureur Van de Walle...

363

(137 replies, posted in Onderzoeksdaden)

coconut wrote:

Ik zou jouw reactie wel eens willen zien Bossi als ze jouw persoonlijke nota"s in beslag komen nemen (we hebben het hier over een slachtoffer he, niet over een dader) ... Ik denk dat jij ook niet tevreden zou zijn met het zinnetje "Een inbeslagname kan terug vrijgegeven worden".

In ieder geval, ik was sprakeloos toen ik het hoorde. Vooral die totale onmacht tegen het "apparaat" maakt mij én gruwelijk kwaad én triestig. Niet dat mijn gevoelens er toe doen, absoluut niet, maar als ik dat zo aanvoel, wat moet dat dan zijn bij de betrokkenen?

Ik veronderstel dat u mij ondertussen al beter kent, Coconut. De inbeslagname in die zin is voor mij ook ongebruikelijk. Ik geef enkel aan wat de mogelijkheid is voor de nabestaande. Het dossier is in beslag genomen omdat dit gedeelte eenvoudigweg ontbrekende is. De verantwoordelijke daarvoor heb ik ondertussen al gemeld. Eerlijk gezegd zou ik bij daar als nabestaande of als slachtoffer mij daar ook niet prettig bij voelen. Als het de zaak enigszins opnieuw vooruit kan helpen waar men geen zicht meer op heeft door opzettelijke vernietiging kan ik mij daar wel bij aansluiten. Onder voorwaarde dat men een afschrift neemt van het dossier en terug ter beschikking stelt van de nabestaande.

Men had ook bij een advocaat het dossier in beslag kunnen nemen. Alleen vergt dit een moeilijkere procedure met tussenkomst van de Stafhouder van de Orde der Advocaten onder andere. Een advocaat die ten minste over die stukken beschikt.

Ik blijf en zal het er steeds moeilijk mee blijven hebben dat ex-Rijkswachters bij de Federale Gerechtelijke Politie het onderzoek uitvoeren. Ik heb daar mijn grondige redenen toe zoals ik gisteren heb gemeld aan enkele belanghebbenden. Het laatste woord is zeker nog niet gevallen. Men heeft niet alleen redenen om Ruth grondig te verhoren maar Duterme moeten we hier aan toe voegen. Het woord ex-Rijkswachters valt hier opnieuw.

364

(137 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een inbeslagname kan terug vrijgegeven worden. Ook al is het een rechtmatig verkregen dossier. Dit kan op elk moment en zelfs nog voor een proces ten gronde. Over de onwettige tussenkomst van Melchior Wathelet waarover ik reeds schreef kwam er enige kritiek. Over de onwettige overheveling van het dossier en de onbevoegdheid inzake de destijds niet geldende federale bevoegdheid, kwam er tegenspraak. Wat ik ten zeerste betreur inzake de verdwenen stukken dat de naam Jean Luc Duterme niet is vermeld.

Indien de zaak al mag opgelost worden waarvoor men geen 2,5 jaar maar bijna 36 jaar opsporingsambtenaren betaald, stevenen we mogelijks af op de verlenging van een derde onwettige verjaringstermijn in één zaak. Het oorzakelijk verband zal mogelijks te wijten zijn aan Covid 19 dat het onderzoek enigszins belemmerde en dwarsboomde.

365

(269 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Je hoeft niet te protesteren en u druk te maken, Kenza. Wij nemen volgende week met u contact op zoals afgesproken. Wat Lessines betreft hebben wij maandagavond daarover een vergadering.

366

(269 replies, posted in Onderzoeksdaden)

kenza wrote:

Als ze in Lessines iets vinden bv. meerdere auto’s en oa de Golf GTI van Aalst, dan is de Bende van Nijvel opgelost.

Ben wrote:

Nee, het enige wat ze dan weten is dat daar een auto is gedumpt (als - met hoofdletter A - daar al een auto is gedumpt natuurlijk). Dat brengt ons geen stap dichter bij de wie er achter de Bende van Nijvel zit.

Ik moet uw mening tegenspreken, Ben. Elke aanwijzing of plaats dient onderzocht. Een voorwerp dat diende om het misdrijf of misdaden te vergemakkelijken is m.a.w. een belangrijk overtuigingsstuk dat vatbaar is voor inbeslagname. Maar in dit onderzoek naar de Bende van Nijvel werpt of verbrandt de ene het weg en hechten andere onderzoekers veel belang aan het vinden van overtuigingsstukken. In het geval van Kenza heeft hij wel grondige redenen om Lessines op te werpen.

367

(61 replies, posted in Bende Haemers)

Zonder dank, Leo.

Bajrami Basri of "Tosca", kwam ooit thuis aangereden met een kogelinslag in de linker achterdeur. Nooit kunnen achterhalen met welke feiten dit in verband kon staan.

368

(61 replies, posted in Bende Haemers)

Eddy Nevens was geen rijkswachter, maakte deel uit van het politiekorps te Aalst. Smars zijn lichaam is aangetroffen te Sint Lambrechts Woluwe aan de Heydenberglaan. Sporen afkomstig van het vuurwapen waren niet aanwezig op de handen van het slachtoffer. De eindligging van het slachtoffer dat is vastgesteld riepen ook vraagtekens op. Inzake de bende Haemers is er nog een slachtoffer dat men nooit heeft gevonden doch met vermoedens dat deze is omgebracht in het Zoniënwoud.

369

(137 replies, posted in Prullenbak)

coconut wrote:

Hoe maak je in Belgie een advocaat die zich té veel roert monddood? Heel simpel, door er de fiscus op af te sturen. Je zou dan kunnen opwerpen, so what, indien die advocaat zich netjes aan de regels houdt moet hij de fiscus toch niet vrezen.

Geruime tijd geleden hadden wij een gesprek met een advocaat die een slachtoffer van de Bende vertegenwoordigt. Hij had in de pers een paar uitspraken gedaan die "het gerecht" niet bepaald kon smaken. De jaren nadien kreeg hij zes keer bezoek van de fiscus....met de nodige gevolgen.

Zelfs bij de Procureur Generaal geroepen te Gent met een rond de pot van Olen draaiende duidelijke boodschap.

370

(20 replies, posted in Getuigen)

Ben wrote:

Vier mannen in een witte Golf een uur voor de overval op het warenhuis? Kan het niet zijn dat zij een Golf van de Rijkswacht heeft gezien? Er is namelijk op geen enkel moment sprake van een witte Golf die de daders gebruikt zouden hebben.

Hoe kom je daar nu bij over een Golf van de Rijkswacht in die periode? De Golf GTI's zijn pas in dienst gekomen na de bende overvallen. Om redenen dat de Rijkswachtbrigades over geen snelle voertuigen beschikten behoudens enkel de PVE's. PVE was destijds de afkorting van de Provinciale Verkeers eenheden. Omdat de Rijkswachtbrigades enkel over Ford Transit en Volkswagen minibussen beschikten waren deze ontoereikend om snelle achtervolgingen in te zetten. Vandaar de de Golf GTI's in dienst zijn gekomen van de Rijkswacht na de bende overvallen.

Die Golf GTI's zijn dan ook onder andere in dienst gekomen van de ABAN ploegen wat stond voor Anti banditisme ploegen die patrouilleerden in de Provincies. Voornamelijk identiteitscontroles uitvoerden en bijstand verleenden bij o.a. vechtpartijen en andere ernstige zaken ter ondersteuning of in bijstand van de vaststellende ploegen.

De jonge snaken van rijkswachters die in de Mobiele groepen vertoefden kregen ook niet de nodige opleiding tot het besturen van snelle voertuigen. Vandaar dat er veel Golf GTI's total loss werden gereden bij prioritaire opdrachten. Voor de Golf GTI's patrouilleerde men met de Ford Taunus en daarvoor met de anonieme Peugeot's 404 en herkenbaar aan de 2 meter antenne achteraan op het dak van het voertuig.

Het is door de snelle verplaatsingen van de Bende dat de Rijkswacht o.a. snelle voertuigen heeft gekregen. Om niet te zeggen dat de Rijkswacht iets heeft uitgelokt om nadien voordeel te halen. Maar dat is een andere materie. Hoewel ze ook afhingen van het Miniserie van Landsverdediging.